ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2023
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 3 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

O tură prin Republică

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Minivacanța de 1 Decembrie a fost o ocazie pentru a (re) vedea locuri din Moldova de peste Prut. Am plecat din Iași patru persoane, cu mașina unui prieten; o primă realizare a fost faptul că ne-am întors tot patru, în ciuda degustărilor (organizate sau spontane) la care am participat :).

 

A fost un alt fel de vacanță. Unele dintre locurile prin care am ajuns mai fuseseră vizitate de unii dintre noi - așa că nu ne-am propus neapărat să vedem intensiv și extensiv diverse chestii, ci să ne bucurăm de câteva zile frumoase. Ca să mă exprim elevat: excursia a fost centrată pe experiențe, nu pe obiective :).

 

Vremea a ținut cu cei viteji: cu câteva zile înainte a nins și a viscolit, drumurile pe unde am umblat arătând din plin asta (pe unele, plugul era încă în acțiune). Însă noi am avut ziua 4-5-8 grade peste zero, fără vânt - a fost destul de bine, chiar dacă am stat mult în aer liber. Desigur, am plecat bine echipați.

 

PROBLEME ORGANIZATORICE

 

💡 Vignietă am luat din vamă (de la prima benzinărie de după barieră), este mai ieftină decât cea online și nu se stă la coadă.

 

💡 Cartelă pentru telefon, Moldcell, am cumpărat tot de acolo. 40 G date mobile și 500 de minute pe teritoriul Republicii Moldova au costat 50 mdl; am folosit a 20-a parte din ce am plătit. Pentru patru oameni am luat doar două cartele, pentru ceilalți făcând hotspot.

 

💡 La aceeași benzinărie am și alimentat. Benzina în Rep. Moldova este 23,5 mdl. Asta vine cam 6,1 RON, ceva mai ieftin ca la noi. La benzinărie am plătit cu cardul (pentru vignetă + cartelă + benzină + diverse).

 

💡 Cazarea am achitat-o în euro. În majoritatea locurilor se poate folosi cardul, ceea ce am și făcut. La piață, în muzee sau la restaurant am dat lei moldovenești.

 

💡 În Chișinău, casele de schimb valutar sunt mai dese decât farmaciile pe la noi. Am primit 3,85 mdl pentru 1 RON, asta în prima zi. Pentru că orașul era plin de români în concediu, în a doua zi cursul era 3,82, iar în a treia 3,80. Economia de piață funcționează, totul e sub control.

 

💡 Biletele pentru evenimente trebuie achiziționate online. La fel ca în toată lumea de azi, cererea depășește oferta și nu se găsesc bilete „din scurt” aproape nicăieri. Dacă veți căuta cu Google spectacole / concerte în Chișinău sau așa ceva, vă puteți face o idee despre ce e disponibil în perioada în care ajungeți acolo și veți fi direcționați către platforme de unde se pot lua bilete. Prețurile sunt mai mici ca pe la noi: 100-200 mdl la spectacolele obișnuite, 300-500 mdl la cele extraordinare.

 

💡 Din același ciclu, trebuie sunat la restaurante pentru a face rezervare. Inclusiv în locuri de genul „La plăcinte” sau „Andy's pizza” , mai ales dacă intenționați să luați acolo cina în week-end. Noi am avut însă de așteptat să se elibereze o masă inclusiv la prânz.

 

MASA

 

Pentru că a venit vorba de restaurante: am mâncat doar la celebrul La plăcinte, locația din spatele Catedralei. Prima dată pentru că așa era planificat. A doua oară pentru că nu am găsit nimic pe gustul mofturoșilor din grup acolo unde ne-am așezat inițial la masă (povestesc mai jos) și am zis că, dacă tot ne ridicăm, să mergem la sigur. Și cum mai due senza tre (sper că spun corect :)), când ești pe un drum bun, urmează-l până la capăt!

 

Ce ne-a plăcut așa de mult, de ne-am tot întors: aperitivele tradiționale (patru boluri - vinete, iahnie de fasole, sfeclă roșie cu maioneză și tocană de legume, la 155 mdl, te săturai doar cu atât; noi am luat un platou la patru oameni), zama (și cea de găină cu tăiței, și cea de legume, și ciorba rădăuțeană au fost foarte bune, preț de la 50 la 65 mdl, care preț include smântâna, ardeiul iute și chifla de rigoare), tigăile de tot felul (mici, doar 200 de grame la 140-170 mdl, dar foarte gustoase), ciolanul (200 mdl, porție generoasă), plăcintele, berea (Chișinău la 40 mdl, Efes la 45 mdl). Pe scurt, cam totul :).

 

Inclusiv prețurile, toți patru am dat 1000-1200 mdl la o masă, pe la 300 de lei de-ai noștri. Deloc rău.

 

Servirea a fost rapidă - în măsura în care se putea, restaurantul este foarte mare și l-am găsit mereu aglomerat. Atmosfera e plăcută - nu pot decât să recomand.

 

CAZARE

 

Am stat într-un apartament situat la strada principală, dar la oarecare distanță de Catedrală, cam un kilometru. A fost destul de bine, am povestit deja: vezi impresii.

 

ZIUA 1:

 

Am plecat din Iași înainte de ora 7, am trecut Prutul pe la Albița-Leușeni (vama + benzinăria ne-au luat aproape o oră) și cap-compas Hîncești. Unde am vizitat Conacul Manuc Bey, care se deschide de la ora 9 (se intră la fiecare oră fixă și la fiecare și jumătate). Sunt trei articole pe AFA, complementare și, toate, interesante: amfostacolo.ro/hotel9.php ... &id=23217#lista.

 

Ne-am îndreptat apoi cu viteză către Bulboaca, unde aveam luate bilete online pentru un tur la Castelul Mimi, ce urma să înceapă la ora 12 (prietenul șofer tot așteaptă cu nerăbdare să vadă dacă nu cumva l-a prins vreun radar). Ne-a plăcut maxim aici, îmi propun să revin cu detalii (multe îmi propun, desigur...)

 

La 15:15 am ajuns în Chișinău, ne-am cazat, am schimbat ceva bani, am cumpărat cele necesare pentru micul dejun de a doua zi și apoi ne-am îndreptat către Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” , unde aveam luate bilete la ora 18 pentru un spectacol de operă (achiziție făcută direct pe site-ul instituției, tnob.md). Am fi preferat o reprezentație de balet, moldovenii au o școală de coregrafie grozavă, unele soliste de la Iași sau București venind de la Chișinău - dar nu era nimic programat în această perioadă. S-a dovedit însă interesant și spectacolul la care am ajuns, Cavalleria Rusticana a lui Pietro Mascagni, una dintre cele mai bune creații ale verismului italian. La Iași (și nu numai) se reprezintă în cuplaj cu Pagliacci de Ruggero Leoncavallo, dar a fost numai bine cum a fost: a durat o oră și 20 de minute, nu ne trebuia mai mult la capătul unei zile lungi :).

 

De fapt, nu a fost acolo capătul: am încheiat ziua la restaurant, am povestit mai sus. A, ba nu, iar mă înșel: am încheiat-o acasă, degustând o parte din vinul cumpărat la Castelul Mimi, pe principiul „vinul după bere e plăcere” . Si încă țe plățere, neicusorule!

 

ZIUA 2:

 

Am început-o cu micul dejun și cu o scurtă trecere prin Piața Centrală, aflată în spatele blocului. Apoi, încă pe răcoare, am vizitat Muzeul de Istorie Militară, situat chiar peste strada principală. Doamnele de la intrare ne-au auzit că suntem din România, deși avem și noi accent moldovenesc :) și ne-au urat La mulți ani de 1 Decembrie, străduindu-se să-și găsească cuvintele; între ele, conversau în rusă. Nu puteam găsi un loc mai bun pentru a aniversa 105 ani de la Marea Unire, e un muzeu impresionant pe alocuri, care, cu siguranță, merită mai multă atenție.

 

Apoi am pornit la pas prin oraș. Ne-am propus să vedem zone mai puțin turistice, pe care nu le știam; de exemplu, am ajuns până la râul Bîc, fapt care ne-a făcut să apreciem la adevărata sa valoare Bahluiul. Desigur, sunt răutăcios: Chișinău este, totuși, o capitală și niciun oraș de pe la noi, cu excepția Bucureștiului, nu se poate lăuda cu patrimoniul său. Clădirile nu sunt, în general, foarte vechi (ca și Iașul, a fost distrus mai mult de jumătate în 1944, în timpul contraofensivei sovietice), dar au măreție și chiar merită admirate.

 

Un loc rămas în picioare de peste 200 de ani este Casa-muzeu A. S. Pușkin, pe care am vizitat-o înainte de orele amiezii. Din păcate, două săli dintre cele trei ale muzeului propriu-zis sunt închise până în 2024, însă se poate vizita căsuța negustorului Naumov și se compensează cu explicațiile ghidei, dornică se a spune totul și încă ceva. Muzeul este frumos descris pe AFA de @iulianic: vezi impresii.

 

Făcuserăm o rezervare pentru prânz și degustare de bere la Lake House lakehouse.md/ro/excursion, un restaurant care produce artizanal bere pentru a o desface în locație și, cred, în încă vreo două puncte din oraș. Meniul nu a fost, însă, pe placul tuturor - în esență, se puteau lua doar burgeri sau pizza. Așa că am gustat doar berea și am plecat să mâncăm acolo unde am povestit.

 

După care am vizitat parcul Ștefan cel Mare, cartierul cu Muzeul Etnografic, am străbătut parcul Valea Morilor dintr-un capăt în altul, coborând scările de pe Valea Cascadelor și urcându-le pe cele dinspre Turnul de Apă, am mai intrat prin câteva magazine de pe Ștefan și stăzile megieșe, am luat cina și, la ora 8, am ajuns la Artcor pentru concertul

 

Snails - Pe stil nou și vechi. Ideea este că Republica Moldova exportă cel mai bine vin și muzică. Căutând ceva unde să ne bucurăm de una sau de alta, am găsit un anunț care ni le oferea pe ambele:

 

Dragi prieteni! Începe un nou sfîrșit de an vechi! Cu această ocazie Snails prezintă la 1 December concertul „Pe stil nou și vechi” . Venim cu piese vechi „de cîntat cu toată sala” dar și cu noutăți ce vor fi parte a noului nostru disc. Așa deci, băieți și fete, chitiți-vă și gătiți-vă! Biletele la concert - 300 lei. Nu uitați să faceți plinul cu seturi de degustare de la Ministerrios - 200 lei (6 pahare).

 

Nu știu câtă lume a auzit de Snails, dar e o trupă foarte iubită peste Prut. Perioada de glorie a fost în anii 2003-2013, când au scos și cele trei albume ale lor. După care s-au retras timp de zece ani - până în această vară, când și-au făcut revenirea prin seria de concerte Melcii se întorc. Evenimentul din 1 Decembrie este primul dintr-o nouă serie, care se anunță a fi încununată cu apariția anul nou album. Mai multe aici agora.md/2023/08/05/gener ... imbat-in-10-ani sau aici ziarulnational.md/video-m ... -scena-muzicala.

 

Temerea noastră a fost că vom fi inadecvați, prea vârstnici față de publicul majoritar. S-a dovedit adevărat doar parțial: au fost mulți tineri, dar aceștia au ocupat spațiul din fața scenei, dansând și cântând odată cu formația melodiile - pe care le știau pe de rost (am atașat două filmulețe). Însă în spate, lângă barul improvizat, majoritari erau cei de vârsta noastră sau chiar peste. Cu paharul în mână și fundul pe scaun, am ascultat muzică bună, am degustat vreo cinci vinuri destul de OK, am legat conversații interesante - ne-am simțit mai bine decât speram.

 

ZIUA 3:

 

După micul dejun am făcut bagajele, le-am coborât la mașină, am lăsat cheia la poștă și un mesaj de rămas bun gazdei, am intrat la Bucuria pentru ultimele suveniruri și am plecat căte Orheiul Vechi. La 10:30 eram deja acolo și am purces la vizitarea rezervației naturale și arheologice. Punctul de rezistență este, desigur, Mănăstirea Rupestră Peștera, de pe „balconul” căreia am admirat valea sinuoasă a Răutului.

 

Am ajuns apoi la Mănăstirea Sf. Maria și am vrut să continuăm traseul către restul de vestigii și mici peșteri. Am rugat pe cineva să ne arate drumul și el s-a mirat: ci sî mai vedeți încolo? numa chietri șî borțî. Atât au așteptat unii din grup: hai înapoi, atunci! Eram minoritar, deci înapoi. Am intrat și în micul, dar interesantul muzeu de lângă parcare și asta a fost. Găsiți o grămadă de amănunte pe site-ul oficial: orheiulvechi.com. După un kilometru, am făcut o scurtă oprire pentru a vedea ce a mai rămas din vechea Cetate Orhei.

 

Ultimul loc vizitat în mica vacanță a fost Mănăstirea Curchi manastireacurchi.md . Este, cu adevărat, impresionantă prin dimensiuni și opulență. Am o impresie amestecată, nu știu exact dacă mi-a plăcut sau nu.

 

La 16 eram în vamă, de data asta la Sculeni. A durat mai mult decât la plecare, a fost destul de aglomerat. Pe la 17:30 am ajuns în Iași.

 

A fost interesant. Dacă v-am dat vreo idee pe care să o puneți în practică, voi fi extrem de bucuros; să scrieți aici :). De asemenea, dacă aveți idei de alte lucruri mai puțin standard care pot fi experimentate pe acolo, mulțumiri anticipate!


[fb]
---
Trimis de adso in 04.12.23 19:08:17
Validat / Publicat: 04.12.23 19:44:19

VIZUALIZĂRI: 1900 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Castelul Mimi - Restaurantul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.12.23 19:42:55]
»

Excelent review, fain mini-vacanță!

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia Pestis
[04.12.23 20:22:14]
»

Am citit cu atâta plăcere, nerăbdare și chiar bucurie despre excursia ta de la Chișinău.

Mie Republica Moldova îmi place mult! Totul îmi place, Chișinăul în mod special.

Astă iarnă când am fost eu paritatea RON/MDL era ceva de genul 4,1 MDL la 1 RON. Am plătit cu cardul peste tot, de la Crama Cricova, la restaurante și Creme de la Creme doar cu cardul și n-a fost nicio problemă. Doar Adriana și-a plătit cosmeticiana , de-a fost la ea s-o prefacă într-o femeie și mai frumoasă , cu euro!

Că Ron-ul s-a dus în cap față de moneda moldovenească ne arată că nu prea avem de ce să ne dăm deștepți în fața lor: suntem guvernați mai prost decât o fac politicienii moldoveni, dar, să nu dau în politică, nu mă pricep!

Am umblat prin orașul capitală vizitând cât de multe se putea, mai țin minte că la Statuia lui Ștefan cel Mare era scandal: un grup curcubeutic era huiduit cu elan moldovenesc de ăilalți. Ne-am văzut de treaba noastră, am mers chiar” La Plăcinte” că e aproape. Sincer, pe mine nu m-a dat pe spate nimic de acolo, plăcinte mai bune ca la Focșani, la patiseria din Piața Moldovei nu prea am mâncat nicăieri, în România, fie ea și dodoloață! Dar, asta-i valabil pentru mine nu poate fi valabil și pentru ăilalți locuitori ai acestui sait!

Deci, da, pe 30 decembrie, până pe 2 ianuarie, anul de vine, or să-mi lucească ochișorii pe-acoloșa! Abia aștept!

webmaster
[04.12.23 20:32:33]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adsoAUTOR REVIEW
[04.12.23 20:52:04]
»

@Yersinia Pestis: Mulțumesc mult: bucuria ta e bucuria mea întru Bucuria Moldovei.

Da, leul nostru a slăbit mult față de al lor. Dar e relativ stabil în raport cu euro, va să zică euro s-a dus în jos în raport cu mdl. Nu înțeleg de ce mai cer frații de peste Prut cetățenia noastră pentru a putea ajunge în UE, când lor le merge, de fapt, mai bine.

Lăsând gluma: eu nu am mai fost de foarte multă vreme în Chișinău. L-am regăsit mult schimbat în bine și se tot lucrează. Nu e totul perfect, dar lucrurile evoluează cu viteză. E de venit aici!

La „La plăcinte” eu n-am mâncat plăcinte , deci nu știu dacă sunt bune sau rele. Mi s-a spus că ar fi bune. Am mâncat plăcinte în Călărași, pe drumul de întoarcere - mi-au plăcut, am luat și la pachet. În schimb, la restaurant mi s-a părut OK absolut tot ce am comandat, În special șalăul cu legume și sos alb, să încerci. Porția are doar 200 de grame, puțin, dar nici nu costă vreo avere, 140 mdl - iei două.

Distracție maximă peste o lună - și să povestești!

adsoAUTOR REVIEW
[04.12.23 20:59:06]
»

@webmaster: Mulțumesc! ????

Yersinia PestisPHONE
[04.12.23 21:25:22]
»

@adso: Normal c-o să povestesc, doar trebuie să mă laud!

Cum spunem amândoi, Chișinăul chiar nu trebuie tratat ca " ruda săracă". În MallDova la toate raioanele era marfă calitate.

Cei care au participat la Revelion erau dare de mână. La " Clubul Diplomaților" prețurile-s înalte dar trebuie să-ți faci rezervare din timp! Pe stradă, în magazine, cam peste tot, localnicii sunt obișnuiți cu modernismul, adică IPhone 6 cum am eu, nu prea vezi părăginături!

Deci, da, îmi place Chișinăul și Moldova, Republica, zic!

k-lator
[04.12.23 22:59:10]
»

@adso: Drăguță mini-vacanță... și plină cu de toate!

Sper să ne mai povestești și restul, că doar d-aia ne-ai dat cu ele pe la nas. Doar nu te-ai lăudat pe degeaba că ai umblat pe la conace și castele, muzee și case memoriale?

Dar știi ce? Eu aștept cu mare nerăbdare să ne povestești despre Castelul Mimi, că taman ieri îmi zise cineva despre el și mă tot îndemna să merg acolo. Au cumva și locuri de cazare sau se vizitează și atât? (persoana care mi-a povestit nu-și mai aducea aminte despre cazare, fusese doar în vizită)

Să vă fie de bine și să vă luați... concediu ca să vă odihniți!

adsoAUTOR REVIEW
[04.12.23 23:13:40]
»

@k-lator: Eee! Mulțumesc! Ajunge atâta concediu, așteptăm Crăciunul.

Nu știu cât am să mai povestesc, multe din locurile prin care am trecut au deja parte de prezentări faine pe AFA. Le-am folosit și eu pentu pregătirea excursiei.

Faza e că, nu-mi dau seama de ce, am chef să scriu despre excursia asta. Nu mi se întâmplă prea des așa ceva. Așa că, cine știe!

Iar la Mimi te sfătuiesc din suflet să mergi. Da, au și locuri de cazare, cred - așa spunea ghida. Sau se vor da în folosință în curând? Nu mai sunt sigur.

Dacă te decizi repede, poate scrii tu despre ce e pe acolo înaintea mea!

k-lator
[04.12.23 23:17:20]
»

@adso: În ceea ce privește spiritul artistic al moldovenilor, am constat de-a lungul timpului cît de pricepuți sunt la organizarea de spectacole. Cred că uneori sunt mult înaintea românilor. Acum îmi vine în minte un exemplu care demonstrează că sunt artiști români foarte apreciați în Republica Moldova, poate mai mult ca în România - Paul Surugiu (Fuego) - și care preferă să țină concerte peste Prut.

Mie îmi place mult mai mult Zdob și Zdub sau Alternosfera, decât Snails... dar nah, de gustibus. Și de asemenea (ca să dau din casă) în familia mea - la chefuri, se ascultă formația de muzică populară Plăieșii

crismisPHONE
[05.12.23 09:22:03]
»

@k-lator: La Mimi au și cazare, sunt și pe booking chiar. Am aflat de ei acum ceva vreme și am făcut o simulare pentru o mini-mini-vacanță; gata să-mi stea inima când am văzut rezultatul!

@adso: Fain periplu, cam genul meu... Mi-ai dat ceva idei, mai ales că n-am mai ajuns în Moldova de mult.

Vrem amănunte despre Mimi! ???????? Nu ne lăsa salivând, rogu-te! ????

k-latorPHONE
[05.12.23 09:42:25]
»

@crismis: ???? Mulțu! Ca să evit infarctul înainte de sărbători, cred că las căutările la Mimi pentru mai târziu .

adsoAUTOR REVIEW
[05.12.23 15:32:32]
»

@crismis: Ei, „vrem amănunte” . Folosești pluralul majestății? Uite, acum e prima oară când nu folosesc eu pronumele de politețe, de notat asta. M-am uitat pe listă, să văd dacă am dreptul, să nu greșesc .

Se poate să mă mobilizez și să scriu, pentru că chiar mi-a plăcut acolo. E un exemplu de „așa da!” în afaceri, rar în toată lumea, nu doar pe la noi. O combinație de fler, profesionalism, noroc etc., având drept rezultat o bijuterie care merită cunoscută.

crismisPHONE
[05.12.23 15:54:07]
»

@adso: Păi... citisem ecoul colegei @k-lator, mi s-a părut interesată și ea, la noi două mă refeream ????????...

k-lator
[05.12.23 15:58:53]
»

@adso

Da, asta voiam să zic și eu, că m-a inclus în dorințele ei , d-aia era cu” vrem” !

@crismis:

Dădusem și io fuga la site-ul lor să aflu care-i treaba cu cazarea, după ce am aflat de Mimi, și am găsit:” Castel Mimi Boutique Design Hotel 5* are ușile deschise pentru oaspeți anul împrejur.”

Păi ce să înțeleg din asta? dacă îmi traduce și mie cineva ce înseamnă la Moldova” anul împrejur” ... ????

crismisPHONE
[05.12.23 16:07:29]
»

@k-lator: ????????????

adsoAUTOR REVIEW
[05.12.23 16:10:05]
»

@k-lator: Se folosește și pe la noi, în zona Bârladului. În acest context, însemnă dintr-un capăt în altul. Prin urmare, „anul împrejur” ar veni „tot anul”.

Mai general, înseamnă de la un capăt la celălalt și înapoi, eventual circular - în expresia „(de) jur împrejur” = a da roată, a te învârti în jurul.

Dar Așa deci, băieți și fete, chitiți-vă și gătiți-vă! din anunțul publicitar de la Snails cum îți sună?

Yersinia Pestis
[05.12.23 19:44:34]
»

Deci, azi stabilirăm, io și grupul de-l avem pentru Revelion 2024 la Chișinău: cazare la London Boutique Hotel și Capitoles Park pentru chilamba.

Dacă cineva are ceva de comentat s-o spună acum și pân'apuc să dau banii, p-ormă vorbește degeaba!

Citii despre Castelul Mimi, l-am vrea în itinerariu, precum și crama Purcari... aicea-i la alegere cu Mileștii Mici, doar că io am fost acoloșa, am fost și la Cricova, despre ultima locație o să vă năpădesc cu review, spre disperarea voastră, știu. De-aia vă și spun: sâc, sâc!

adsoAUTOR REVIEW
[05.12.23 19:59:14]
»

@Yersinia Pestis: Avantaj Cricova / Mileștii Mici: se află la 15 km de Chișinău, se poate merge cu taxiul și bea toată lumea din echipă.

La Mimi sau Purcari e departe, nu ai de ales, mergi cu propria mașină. Deci cineva trebuie să se sacrifice și să bea doar cu gândul, nu și cu fapta.

Cine trage paiul scurt?

Yersinia Pestis
[05.12.23 20:09:14]
»

@adso: „Cine trage paiul scurt? ”

Sanchi, fac o vrajă și-am scăpat!

O să fie ca-n „Dictatorul” lui Charlie Chaplin, când mâncau plăcinta să vadă cine găsește moneda... n-ai cum să uiți scena asta!

Culmea e că nu-s băutor, eu deosebesc vinul roșu de vinul alb, doar după ce mă uit la el. Habar n-am de soiuri, gust sau arome. Nici nu-mi place vinul, io-s băutor, alintat, de tărie: aia trebuie să fie tare, că e din prună, pere, mere sau acid de baterie, n-are importanță!

Doar că și la Mileștii Mici și la Cricova am avut ghid niște fete frumoase, asta-mi place mai mult decât vinul! Mă gândeam dacă la Purcari se merită, din ce-am văzut acolo e vinărie, pur și simplu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adsoAUTOR REVIEW
[05.12.23 20:13:12]
»

@Yersinia Pestis: Nu știu, nu am ajuns. Doar Cricova, demult, și Mimi, acum.

Frumos în ambele locuri - fiecare cu specificul său. Dar aleg Mimi, dacă îmi ceri să optez.

k-latorPHONE
[05.12.23 20:16:28]
»

@adso:

Dar Așa deci, băieți și fete, chitiți-vă și gătiți-vă! din anunțul publicitar de la Snails cum îți sună?

Îmi suna cam ciudat, ce-i drept, până am aruncat un ochi în dicționar și am văzut că poți să zici în loc de chitiți-vă, gândiți-vă.

Dar tot nu sună mai ciudat decât "ușidi becu" (stinge becul) sau "păliturî di osîndî" (lovitură de pedeapsă). ????

adsoAUTOR REVIEW
[05.12.23 20:21:03]
»

@k-lator:

Dar tot nu sună mai ciudat decât "ușidi becu" (stinge becul) sau "păliturî di osîndî" (lovitură de pedeapsă).

Ei, astea sunt mai mult bancuri. Nu mai vorbește nimeni așa, poate prin vreun sat uitat de lume.

* iar acel „gătiți-vă” e mai mult pregătiți-vă (de acțiune), decât ferchezuiți-vă, făceți-vă frumoși.

lucy
[06.12.23 03:25:41]
»

@adso: Ce frumos scris! Simplu si la obiect. In acelasi timp cu atat de multe informatii utile cuiva care nu a mai vizitat Moldova. Este in planurile noastre de calatorii. Imi este de mare ajutor ce ai scris. M-ai fi pierdut daca ai fi fragmentat in nu stiu cate rewiev-uri sau cu nenumerate descrieri ale obiectivelor turistice pe care oricine le poate gasi pe internet. Pe scurt am gasit in postarea ta tot ce am nevoie ca si turist- drum, vama, vignieta, cartela telefon, schimb valutar, recomandare restaurant si cazare, spectacole, obiective turistice/ crame, manastari etc.

Cu ceva nu sunt de acord????„Chișinău este, totuși, o capitală și niciun oraș de pe la noi, cu excepția Bucureștiului, nu se poate lăuda cu patrimoniul său„ Eu cred ca multe orase de pe la noi au un patrimoniu mai bogat si sunt mai frumoase ca si Chisinaul si enumar numai Iasi, Oradea, Alba Iulia, Sibiu etc. Cum eu imi dau cu parerea fara sa fi vizitat Chisinaul, pe tema asta ramane sa ne contrazicem dupa ce il vizitez????.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[06.12.23 07:21:25]
»

@lucy: Va multumesc pentru aprecieri!

Mie mi se par utile si articolele care detaliaza un muzeu, un obiectiv mai putin cunoscut etc. Fiecare cu rolul sau.

Sunt de acord ca Iasiul, de exemplu, este mai frumos ca Chisinaul. Si ca are constructii de la 1600, in Chisinau cele mai vechi fiind de la 1850.

Insa o capitala are sedii ale Presedintiei, Parlamentului, Guvernului, altor institutii de stat, ambasade etc. Apoi, avand 700000 de locuitori, sunt mai multe scoli, licee, universitati, muzee, teatre, vile ale celor instariti, parcuri etc.

Nu sunt mai frumoase ca in Iasi. Multe sunt pe stil sovietic, cele mai noi din sticla si betoane - au si ei probleme cu lacomia unor dezvoltatori. Dar orasul are maretia unei capitale, asta e sigur.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, crismis, k-lator, lucy, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂHai-hui prin Republica Moldova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094189167022705 sec
    ecranul dvs: 1 x 1