GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Festivalul de “Mestesuguri Artistice Traditionale”, Sibiu 2011
Vi s-a intamplat vreodata, sa porniti spre un anume targ si s-ajungeti la altul?… Ei bine, mie mi s-a intamplat, chiar luna trecuta. Plecasem spre Festivalul Vaii Regilor de la Ibanesti, cand fiica-mea imi telefoneaza daca nu am cumva chef s-o insotesc la “targul mestesugurilor” din Sibiu, care este elucubrant, exorbitant, fulminant, antrenant, ba chiar mai interesant decat cel de la Ibanesti care “las ca stiu eu ca l-ai mai vazut de vreo doua ori”…
Si m-am intors din drum, pe modernele noastre sosele ”country roads, take me home” care te duc azi oriunde, iar vara in weekend, cam toate te duc la cate un targ… Hai la petrecere!, la un ”party”, asadar, care in grup e intotdeuna mai plin de savoare.
Festivalul mestesugurilor de la Sibiu are loc in centrul orasului, in Piata Mare, mai precis in intreg spatiul ramas intre Podul Mincinosilor si fantanile arteziane intermitente, unde copiii se distreaza grozav… ”oare vine apa, oare nu vine?” si cand te astepti mai putin, esti ud din cap pana-n picioare: Festivalul este dedicat mestesugurilor artistice traditionale. Concomitent, el se desfasoara si in Dumbrava Sibiului. Simbolul editiei actuale e-un cocos, chiar daca nu suntem in Franta, e-un cocos care suna desteptarea de parca ar vrea sa ne spuna “hai la munca fratilor”.
Manifestarea sibiana are loc in luna august a fiecarui an, dureaza de joi pana duminica si e organizata de mai multe institutii… Consilil Judetean, Fondul Cultural National, Inspectoraul Judetean Sibiu, Muzeul Astra, s. a. Micii mestesugari locali sau din alte orase cu traditie in meserii, vor imbraca hainele de lucru caracteristice breselei din care fac parte si vor expune pe standuri produsul mainii si mintii lor. Broderii, artizanat, metaloplastie, gravuri, picturi, icoane pe sticle, carti postale sau “minuturi”, dar nu culinare ci artistice, vi se poate face portretul “la minut” dar costa cam mult... Au fost invitati si mestesugari din alte tari. Printre invitati e si vestitul “Ordin al calfelor calatoare”, carora li s-a pus la dispozitie “Casa calfelor”. Despre ce e vorba? Din acest ordin fac parte tineri din Olanda, Belgia, Germania, Franta si alte tari, tineri care, timp de 3 ani si-o zi, nu mai au voie sa se intoarca acasa, in tara lor. Ei nu trebuie sa nu se apropie nici macar la 100 de km de orasul lor, si trebuie sa munceasca din greu. Fiecare isi practica meseria lui. Unii sunt pielari, altii, artizani, tesatori, dulgheri, pictori, cofetari sau brutari. Primaria Sibiu le-a pus la dispozitie tot ceea ce e necesar. Tinerii sunt obligati sa poarte mereu hainele de lucru ale mestesugului lor si sa sa autointretina numai din vanzarea produselor lor. Timp de trei ani, calfele traiesc modest, in austeritate... Dupa expirarea termenului stabilit, calfele se pot intoarce in tara de bastina, dar nu mai bogati decat au plecat. Si nici mai saraci. Singurul avantaj al acestui pelerinaj “muncitoresc”, va fi o meserie bine invatata si multa experienta acumulata. Meseria e bratara de aur. In cazul Frantei se admite o exceptie, la fiecare 6 luni, calfele au voie sa faca un stagiu de o luna intr-o intreprindere de profil. Intoarsa acasa, calfa, daca a fost recunoscuta de acest Ordin al Calfelor Calatoare, isi gaseste mai usor un loc de munca in tara sa.
Impreuna cu copiii, am batut frumosul targ din Sibiu, in lung si-n lat. Ce-am gasit? De toate! Marochinarie de Sfantu Gheorghe, ceramica de Corund, obiecte din lemn de pe valea Gurghiului, miere de salcam din Dobrogea, branza de la Marginimea Sibiului sau mamaliguta aurie si carnaciori roscati-aramii ce te atrag prin culoare si prospetime. Ti se pare ca daca nu-i gusti din toate, o sa le duci dorul. Cativa tineri realizeaza o reusita pantomima cu cai dar si fara cai. Ceea ce-i interesant e ca omul poate sta nemiscat si-o jumatate de ora, dar calul nu. Ajungem la standurile cu produse cosmetice, apicole sau cu kurtosi kolaci ce te atrag prin parfum si gust. Cumparam cateva nuci trase prin zahar (100 de grame -10 lei) si nuga cu alune. Copiii cumpara un scaun solid (cam scump, 25 de lei). Taria scaunului trebuie incercata. Unde? Ceva mai incolo, e-o spanzuratoare. Tragem la sorti si pe mine cade magareata. Ma sui pe scaun cu streangul la gat. Imi spun in gand si-o ultima dorinta, sa nu se rupa scaunul. Se pare ca dorinta mi-a fost auzita de cine trebuie si scaunul nu s-a rupt sub greutatea mea, asa ca si-a meritat pretul iar eu am scapat cu viata. Eu cumpar cu acelasi pret (25 de lei) un kilogram de miere de albine de salcam din Dobrogea, Apoi, ma asez pe o bancuta rotunda la umbra, ca sa-mi mai trag sufletul, nimeresc intre doua femei care stau cu posetele si portmoneele la vedere, fara sa le pese. Caci, la Sibiu nuuuu, nu se fura, e-un oras european! Ei, nu! Daca ma nasteam “pick-pocket”, acum era momentul sa dau lovitura, si-apoi, de-aici mergeam direct la restaurantul de 4 stele Ramada sau la Imparatul Romanilor si comandam o cina regeasca. Dar nu ma lasa inima asa ca ma scol si ma indrept spre chioscul cu seminte. De undeva se-aud chiote, e galagie mare, flah-urile nu se mai opresc. “S-a furat o mireasa! Grasa si frumoasa”. Cu ce? “Cu o caruta, ca mireasa-i draguta dar cam plinuta! ”, rasuna vorbele baietilor. Sus, pe o scena improvizata se joaca o mica piesa de teatru…”Vino lumeee, vino…”
Atmosfera e grozava, cam asa cum e prin Europa cu-adevarat capitalista, cand, odata pe luna, dupa multa, multa munca si stres, omul simte nevoia de o “party”, adica sa mai iasa din ranch, satul de animale sau din birou, satul de ecranul computerului si sa mai vada si altceva, figuri noi de oameni sau un colt de natura. Si sa manance, sa bea si sa se distreze cu prietenii.
Dar sfarsitul nu-i aici, tot in aceasta perioada, in august, la Sibiu, are loc, si o tabara mestesugareasca numita ”Fara limite, impreuna pentru traditie”. Vor participa doar copii cu probleme, adica cu dizabilitati fizice si psihice., iar in Tehno-Parc-ul orasului, va avea loc festivalului “Maestru si Ucenic”.
Incet-incet, Sibiul, devine, pe langa un centru cultural-istoric si al stiintelor, si un adevarat pol national al festivalelor mestesugaresti.
Dorgo
Trimis de dorgo in 23.09.11 16:13:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU. A mai fost în/la: cam peste tot
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Web, te rog melodia, fara clip, multumesc mult! http://www.youtube.com/watch? v=rTbu9OUddE4
@dorgo, melodii fara clip se gasesc pe http://www.trilulilu.ro/ [sectiunea Muzica]
Pe viitor ne-ar fi mai usor daca ne-ai da direct linkul de acolo. Multumim.
- -
Atasat fondul muzical solicitat.
Apreciez tema abordata ca una "de interes turistic restrans", astfel ca reveiw-ul este publicat hors-concours (fara PMA_std)
Draga @Admin, de o jumatatede an ma chinui sa accesez muzica de pe Trilulilu si site-ul muzical imi respinge toate cererile... I'm sorry... n-am ce sa fac... asa ca am luat de pe youtube... cred ca cel mai bine ar fi sa-l rog de-acum incolo pe@Web 13 sa decida muzica, mereu a nimerit-o
Dorgo, doua completari. Prima, spatiul din Piata Mare pentru acest festival, nu se poate intinde de la podul Mincinosilor pana la fantanile arteziene intermitente, pentru ca, nu-i asa, Podul e in spatele Pietei Mici, de la fosta casa a macelarilor catre Piate Huet... si a doua, calfele nu au voie nici cu telefonul mobil, nu stiu daca si respecta regula asta.
In rest, iti dau dreptate, Sibiul e un oras fermecator pe care-l iubesc si eu, din toata inima, iar multitudinea festivalurilor si sarbatorilor organizate aici, in fiecare an, il fac si mai atractiv.
@bessondm... ai dreptate, mersi, nu e Piata Mare ci Piata Mica... acolo a avut loc festivalul, cred ca podul Mincinosilor m-a derutat... exista si un interesant restaurant-pizzerie, care leaga cele doua piete, numit "Go In", intri in restaurant dintr-o piata si iesi in cealalta... scriu un mic review despre restaurant ca sa lamurim situatia...
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri și evenimente sibiene" (nou-creată, între timp, pe sait)
@dandana, cred că este vorba despre Festivalul Medieval "Cetăţi Transilvane" care are loc la Sibiu în perioada 23-25 august.
@dandana:
@Krondia are dreptate.
"Casa de Cultură a Municipiului Sibiu face ultimele pregătiri pentru cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Medieval “Cetăţi Transilvane” care va avea loc în Sibiu în perioada 23 – 25 august, tema festivalului fiind “Superstiţii”. - See more at: ronduldesibiu.ro/cultura- ... 3-25-august2013
@dorgo @ krondia: Multumesc mult.
Intre timp am cautat pe net si am vazut ca festivalul despre care vorbeste dorgo are loc chiar la sfarsitul asta de saptamana (9-11 august).
@dandana: primarul Sibiului, dl. Klaus Iohannis, a promis sibienilor, ca in sezon, in fiecare week-end va fi cate un festival in orasul sau, asa ca e si greu sa stii in care week-end, ce festival are loc, dar initiativa e laudabila, da astfel ocazia comercinatilor, sa-si vanda marfa...
@dandana, ai dreptate într-adevăr văd că există şi un Festival Naţional al Tradiţiilor Populare care anul acesta are loc între 9-11 august.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Targul de Craciun-Sibiu — scris în 24.11.23 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Crăciun la palat — scris în 20.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Foodie, Street Food Cuisine Sibiu 2023 — scris în 18.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Toamna se numără bobocii...sau oalele — scris în 04.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Să turăm motoarele, Red Bull Romaniacs 2023 — scris în 22.08.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2023 FITS 2023 sau cum e posibil ca un miracol să țină 30 de ani — scris în 10.07.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Târgul de Paști — sau în vizită la moș iepuraș gerilă — scris în 09.04.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ