ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Tradiţia sfinţirii bucatelor de Paşte în Miercurea Ciuc (jud. Harghita)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

https://www.youtube.com/watch?v=aoBKNWSHz7M

Tradiţia sfinţirii bucatelor în prima zi de Paşte este larg răspândită în România, dar în Miercurea Ciuc are o particularitate: nu se duc oamenii la biserică, ci vine biserica la ei.

Obiceiul binecuvântării bucatelor în centrul orașului a fost instituit în anul 2001 de către episcopul romano-catolic de Alba Iulia, Tamas Jozsef, deoarece bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare. Până atunci, pe trotuare, se formau şiruri de credincioşi lângă biserici. Acum, acesta a devenit un simbol al sărbătorilor pascale catolice de la Miercurea Ciuc, cu care localnicii se mândresc.

În dimineaţa duminicii de Paşte, localnicii încep să se adune pe platoul din centrul oraşului Miercurea Ciuc (acelaşi platou unde dansează cele "1.000 de fete secuience": vezi impresii ). Tradiţia cere ca mâncarea să fie adusă spre sfinţire de bărbaţi, capetele familiilor, acele chestii care sunt aşezate deasupra gâturilor, dar sunt frecvente situaţiile când la ceremonie participă familia întreagă, copiii fiind uneori îmbrăcaţi în costume populare secuieşti. Ei duc coşuri de nuiele acoperite cu şervete albe brodate, uneori acestea special făcute şi folosite doar pentru slujba de sfinţire. Nu se ştie cu certitudine ce se ascunde sub şervetele brodate, dar există suspiciunea că e vorba de ouă roşii, carne de miel, cârnaţi, şuncă, cozonac, chiar şi sare. Cei mai curajoşi au chiar şi sticle de palincă sau de vin.

«"Noi aşa am crescut, că de fiecare dată, de Paşte, am adus mâncarea de sărbătoare la sfinţit, vrem ca acest obicei să trăiască şi de aceea am venit cu băieţii mei. În coş am pus din fiecare câte puţin, câteva ouă roşii, drob şi friptură de miel, şuncă, ridichi, castraveţi, roşii şi ceapă verde, cozonac, pâine, sare şi vin”, a spus Csucs Maria în 2015, una dintre participantele la ritual."»

În scurt timp, pe platoul din Piaţa Libertăţii se adună mii de credincioşi catolici, estimările anuale referindu-se frecvent la 6.000-7.000 de persoane sau mai mult. Unii vin chiar din satele învecinate. Într-o linişte şi ordine desăvârşită, ei se aşează în şiruri paralele, ocupând tot platoul (foto, video)

Imediat începe slujba de sfinţire oficiată de înalte feţe bisericeşti care stau la un altar improvizat pe platforma din capătul scărilor, lângă Casa de Cultură (foto, video). Uneori (deseori?) soborul de preoţi catolici este condus de episcopul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, cel care a iniţiat această tradiţie. După intonarea Imnului Pontifical şi după rostirea rugăciunilor specifice, preoţii se împart în câteva echipe şi merg printre oameni, sfinţind bucatele. Oamenii aşteaptă liniştiţi până ce preoţii termină binecuvântarea bucatelor. Deşi slujba se ţine în limba maghiară, la sfârşitul ei am auzit (2014) şi câteva urări rostite în limba română. Întreg ceremonialul, care durează câteva zeci de minute, se încheie de obicei cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.

Oamenii spun că acest obicei este unul foarte vechi, transmis din generaţie în generaţie şi nu ar putea sa renunţe la el. Preotul Darvas Kozma Jozsef a afirmat ca obiceiul semnifica si unirea in Hristos, indiferent de religia creştină.

La terminarea ceremonialului, credincioşii îşi adresează unul-altuia urările specifice sărbătorilor pascale, după care se îndreaptă grăbiţi spre casă pentru a sărbători, împreună cu familia, Învierea Domnului.

Am realizat în ultimii ani două videoclipuri cu acest eveniment, astfel:

2011: youtube

2014: youtube


[fb]
---
Trimis de Lucien in 20.04.16 09:01:12
Validat / Publicat: 20.04.16 10:57:01

VIZUALIZĂRI: 2838 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Florile zâmbesc la soare în timpul slujbei de sfinţire a bucatelor de Paşte
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2021 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.04.16 09:17:41]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Zoazore
[20.04.16 19:31:53]
»

@Lucien - Despre obiceiul ”udatului” de-a doua (a treia?) zi de Paște ai putea să ne povestești?

Chiar fără poze / video! E foarte frumos și interesant!

Mulțumesc!

mishu
[21.04.16 10:55:40]
»

Mi s-a parut un articol foarte interesant si faptul ca atat de multi oameni respecta in continuare aceasta traditie si incearca sa o transmita mai departe este de admirat.

De asemenea modul extrem de decent in care stau linistiti participand la aceasta slujba si asteptand ca rand pe rand toate cosurile sa fie binecuvantate mi se pare extraordinar.

Ma bucur ca am citit acest articol si votez cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.04.16 12:48:45]
»

@mishu - exact aceeași tradiție eu am văzut-o prin Maramureșul istoric la bisericile ortodoxe.

De altfel, în Ardeal sunt multe tradiții „preluate” de la catolici - un alt exemplu ar fi „Luminația”, toamna.

LucienAUTOR REVIEW
[21.04.16 20:47:09]
»

@Zoazore - As putea sa povestesc despre udatul fetelor/femeilor, participand chiar de multe ori la acest eveniment, insa doar ca spectator. Nu am reusit sa ma integrez suficient de mult ca sa pot spune ca apreciez obiceiul. Cateva versuri care se spun numai cu ocazia acestui eveniment si chiar cativa stropi de colonie... nu fac rau. Cel putin din punctul de vedere al barbatilor. Mai ales ca se lasa si cu ceva bautura ±mancare. Din punctul de vedere al femeii (opinie personala), orice ar fi, nu e bine. Daca e o fata/femeie frumoasa si apreciata, va fi udata din cap pana in picioare si "imbalsamata" cu toate coloniile de doi bani si va fi pizmuita de celelalte, iar daca este mai uracioasa, nu i se va intampla mare lucru, motiv de mare suparare. Totusi voi medita asupra propunerii tale si poate gasesc o solutie buna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[21.04.16 20:52:56]
»

@mishu - Multumesc pentru aprecieri! Asa este, maghiarii dau dovada de multa decenta si ordine la avenimentele la care participa, acest lucru subliniindu-l (nu neaparat eu, ci jurnalistii) in impresiile de la Pelerinajul de Rusalii. vezi impresii

In aceasta privinta este destul de sa le compari cu pelerinajele noastre la cine stie ce sfinte moaste...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
hlli, Lucien, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în zona M.Ciuc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071280002593994 sec
    ecranul dvs: 1 x 1