ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 23 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Am fost în Ţara Galilor cu maşina

TIPĂREȘTE

Faptul că una din fetele noastre s-a stabilit în Ţara Galilor, într-un oraş din apropierea Cardiff-ului, a făcut ca noi să zburăm cu avionul în această ţară cel puţin odată pe an. Din păcate de la Otopeni nu există cursă directă spre Cardiff şi a trebuit să zburăm spre alte aeroporturi din Anglia (Luton,Birmingham, Stansted), apoi un drum lung cu maşina până în Ţara Galilor.

Acum doi ani cei de la Ryanair au infiinţat o cursă directă spre oraşul Bristol, Anglia, mult mai aproape de Cardiff. Ne-am bucurat şi următoarele zboruri cu avionul au fost spre acest aeroport. Numai că bucuria noastră a fost de scurtă durată, pentru că la ultimul zbor s-a ratat aterizarea şi la acel moment am hotărât să nu ne mai urcăm în avion. Aşa se face că dorul de fiică, ginere, dar mai ales nepoţi, ne-a determinat să ne urcăm în maşină şi direcţia... Cardiff.

După o pregătire minuţioasă legată de rezervări cazari de tranzit, ferry boat, vignete, verificare autoturism etc. am purces la un drum de paste 3000 de km, o adevărată aventură, având în vedere că în UK maşinile circulă pe partea stângă. Am setat GPS-ul pe ruta economică şi l-am lăsat pe el să aleagă peste 90% din traseu.

Deci, Ploieşti, Predeal, Râşnov, Codlea, Şercaia, Sibiu, A1, Simeria, Arad, Budapesta, Viena, Linz, Passau, Nurnberg, Koln, Dunkerque, M20, M25, M4, Bridgend (Cardiff). S-a circulat bine pe Valea Prahovei, dar cu mici ambuteiaje cauzate de trecerea prin cele patru oraşe turistice pe o şosea îngustă cu o singură bandă pe sens. Am traversat de atâtea ori această ”vale a plângerii”, încât am învăţat să fiu răbdător şi să nu mai înjur niciun guvern. Până la urmă ”Qui prodest”?

De la Râşnov spre Şercaia ar fi mai scurt drumul prin Poiana Mărului, Şinca Nouă şi Şinca Veche, însă au reapărut gropile astupate în urmă cu vreo trei ani, pe acest drum cu un asfalt turnat (cred) înainte de ”livoluţie”. :( Drumul de la Codlea până la Sibiu foarte bun, se circulă fluent, chiar dacă mai sunt unele ”sincope” la trecerea prin unele localităţi (în special Făgăraş).

La Sibiu am urcat pe A1 şi dintr-odată, ca şofer, am simţit aşa o relaxare. Occident... ce mai! Dar, vai, înainte de Simeria... s-a terminat ”occidentul” şi s-a dus pe apa sâmbetei şi relaxarea mea. :( Autostrada s-a întrerupt şi am fost obligaţi să intrăm prin Simeria, Deva. Semafoare, şoferi indisciplinaţi, ambuteiaje, claxoane, înjurături (nu mai ţin minte, dar cred că am înjurat şi eu pe cineva). :))

A fost destul de liber pe curbele drumului spre Arad, unde am ajuns după nouă ore şi unde am avut o primă cazare. A doua zi am ieşit din oraş, am urcat pe autostradă şi... din nou ”occident”. =)) La vamă am avut parte de cea mai rapidă trecere de când obişnuim să ne facem vacanţele peste hotare. Un singur ”control” de aproximativ două minute. Nici măcar nu ne-au scanat C. I. -urile.

Fără probleme până în Viena, unde am avut o cazare bună în vestul oraşului, aproape de ieşire şi de autostradă. Numai că la ieşirea din vamă, cu ochii după o staţie de benzină pentru cumpărarea vignetei, nu am observat că prima parcare aflată pe partea dreaptă a autostrăzii avea şi un chioşc pentru asemenea serviciu. A trebuit să opresc la a doua parcare, cu intrare-ieşire din ambele sensuri, şi am cumpărat vignetă pe o lună cu 22 de euro în loc de 16 euro cât era online. :(

După ieşire din Ungaria, la benzinăria Nickelsdorf, unde am cumpărat mereu vignetă pentru Austria, am făcut-o de oaie... :(( Din comoditate nu am luat vignetă pe 10 zile, urmând ca la întoarcere să iau la fel, şi am luat pe două luni (c’aşa dau ăştia dacă depăşeşti 10 zile). Acasă am văzut că dacă luam două vignete pe 10 zile (una la dus, alta la întors) m-ar fi costat 18 euro, iar pe două luni m-ar fi costat 26,2 euro. Asta pe site-ul oficial că la benzinărie am dat mai mult. Vreţi să ştiţi cât? Nu vă spun, că râdeţi de mine! :))

Şi nici benzina nu am cumpărat-o la preţurile date de (fuel-prices-europe.info). Pe autostradă preţurile sunt cu mult mai mari şi diferă de la staţie la staţie. În Ungaria am cumpărat benzină cu 1,31 şi 1,42 euro, în Germania 1,6 şi 1,72 euro, Belgia şi Olanda 1,72 euro, UK 1,4 ŞI 1,6 euro. Aşa că zicala cu ”socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg” s-a adeverit în cazul meu.

Da nu-i bai! Am compensat aceste ”erori de navigaţie” cu satisfacţia vizitării unor obiective turistice deosebite în oraşele prin care am trecut. Primul dintre ele a fost [b [ Viena, un oraş în care am poposit pentru a treia oară. Următorul oraş a fost Nurnberg , un oraş care mi-a depăşit aşteptările, apoi Koln cu celebrul său dom. Trebuie să amintesc că acest drum lung în UK l-am etapizat pe bucăţi de 500-600 de km pentru a fi mai puţin obositor.

De la Koln am făcut o deviere de traseu în Amsterdam, una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei. Am stat aici trei zile şi pot spune că am vizitat principalele obiective turistice. Din păcate la plecarea din Ploieşti, la capitolul poze, am avut ghinion. Cu trei zile înainte mi s-a stricat aparatul foto Nikon, :( iar telefonul Samsung Note 4, cu care am făcut poze, „a decedat” subit când am ajuns în UK şi am rămas fără amintiri din Amsterdam. Am avut totuşi noroc că în celelalte oraşe am făcut poze cu un al telefon.

Din Amsterdam am plecat direct în Dunkerque unde, după formalităţile vamale, ne-am îmbarcat pe ferry boat şi am coborât în Dover. Odată urcaţi pe ferry uşile se închid şi până la destinaţie te poţi relaxa la etajele unu şi doi ale navei. Aici sunt restaurante, mese şi scaune confortabile, săli de jocuri mecanice şi locuri unde poţi juca la ”păcănele”. Şoferii de TIR au un loc separat la etajul doi, unde pot face un duş, se pot odihni şi mânca la o cantină. Preţul traversării diferă în funcţie de zi, noapte, pleacă de la 120 euro dus-întors şi durează în jur de 130 de minute.

O altă variantă de a traversa Canalul Mânecii până în Dover este pe la Calais, dar este un pic mai scump. Aici ar fi şi varianta cu trenul pe sub canal. Traversarea cu trenul durează în jur de 35 de minute, dar şi costurile sunt altele.

Din Dover se intră direct pe M20, iar de aici drumurile se ramifică în funcţie de destinaţia fiecăruia. Eu din M20 am intrat pe M25 (centura Londrei), apoi pe M4 până la Bridgend, punctul terminus al călătoriei. La intrarea în Ţara Galilor am plătit 5,6 lire sterline pentru traversarea Prince of Wales Bridge peste râul Severn.

La întoarcere am avut un trasaeu puţin diferit, cu mai puţine cazări de tranzit şi cu două etape de 700 de km. Am mers foarte bine pe autostradă până la Lugoj, dar de aici am avut întârzieri cauzate de două accidente de circulaţie. Am stat aproximativ 75 de minute dincolo de Caransebeş şi 30 de minute la vreo 60 de km înainte de intrarea în Piteşti.

Impecabile autostrăzile în Europa, se circulă în forţă, dar civilizat, şi majoritatea respectă regulile de circulaţie. Fără claxoane, fără flash-uri, fără tracasări, fără înjurături, fără accidente. În Germania, Olanda şi UK nu sunt (deocamdată) taxe de autostradă. În Belgia am plătit 6 euro la intrarea în ţară dinspre Olanda. Pentru cei 270 de km de autostradă, de la Dunkerque la Liege, nu am plătit nimic.

În Germania şi Anglia am avut porţiuni de drum cu restricţii de viteză cauzate de lucrări ale drumarilor. Se lucrează la extinderea cu trei benzi de mers pe sens. Alţii se extind, iar noi nu suntem în stare să facem o autostradă până la ieşirea din ţară. :(( Ba mai mult, nu putem să terminăm nici anul acesta cei 21 de km de autostradă ce ar uni Deva cu Lugojul (monitorizari.hotnews.ro/s ... eme-santier.htm). S-a amânat pentru vara viitoare.

Aceasta a fost excursia noastră în Ţara Galilor. Frumoasă, dar un pic cam scumpă pentru bugetul nostru de pensionari. Ca şofer amator nu mi s-a părut greu deloc( inclusiv condusul pe partea stângă) şi dacă aş avea suficienţi bani aş pleca şi mâine la nepoţi, evident pe un traseu diferit de acesta.

Aştept întrebări de la eventualii amatori de drumeţii cu maşina prin Europa (şi de ce nu,în UK).

Vacanţe cât mai plăcute!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 15.11.18 19:15:27
Validat / Publicat: 15.11.18 20:03:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE. A mai fost în/la: Balcani

VIZUALIZĂRI: 1658 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Mare aglomeraţie pe un pod din Nurnberg, Germania.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 81900 PMA (din 62 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.11.18 20:03:12]
»

Mutat în rubrica "Drumul cu mașina spre Marea Britanie, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

robert
[15.11.18 20:13:07]
»

@traian. leuca: super tare! Ați mers ceva cu mașina! Cum v-ați descurcat în zona Albionului? Eu sincer nu am încă puterea și curajul să mă încumet la o așa călatorie.

Felicitări atât pentru articol, cât și pentru lunga călatorie!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[15.11.18 20:38:28]
»

@robert:

Cum v-aţi descurcat în zona Albionului?

Nu am avut nicio problemă, este atât de uşor încât te îndrăgosteşti de mersul pe stânga.

În cele 11 zile cât am stat la nepoţi plecam zilnic prin oraş, de multe ori doar din plăcerea de a conduce pe stânga. Totuşi, dacă aş fi condus şi o maşină cu volanul pe dreapta cred că aş fi avut oarece stângăcii.

Eu sincer nu am încă puterea și curajul să mă încumet la o așa călatorie

"Nebunii bătrâni sunt mai nebuni decât cei tineri" (La Rochefoucauld).

Mulţumesc pentru vizită!

elviramvio
[15.11.18 22:42:25]
»

@traian. leuca:

Sunt de acord cu badea Rochefoucauld ????!!

Dar cum adică avionul a ratat aterizarea?! Eu în Ryanair, never!! Am ceva cu ei, mai ales după ultima poveste când le-a confiscat nava la sol cu pasagerii în ea.

Traseul interesant, frumos.

webmaster
[15.11.18 22:55:00]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

abancor
[15.11.18 23:19:35]
»

Și mie mi-a plăcut să circul pe stînga! Ba chiar mi s-a părut mai natural, nu știu de ce. Inclusiv învîrtirea în giratoriu în sens orar.

Ai dreptate, e ceva mai dificil cu volanul pe dreapta, pînă te înveți cu mașina. Colțul stînga față al mașinii devine o necunoscută, așa că mergi departe de bordură și iei virajele mai larg.

Cît despre autostrada Deva - Lugoj, nu-ți fă speranțe! Lotul ăla amînat, de 21 km, e doar o bucată din tronsonul lipsă. Sînt porțiuni unde nici nu s-a început lucrul, nu e nici contract semnat (în zona cu serpentine), cea mai optimistă estimare pentru finalizare e 2021.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[16.11.18 10:38:18]
»

@elviramvio:

Dar cum adică avionul a ratat aterizarea?!

Eram la 100 de metri deasupra solului, mă uitam pe geam şi aşteptam aterizarea. Deodată am simţit că mă imping în spate cu scaunul şi am auzit cum se turează motoarele avionului.

Toată lumea a amuţit şi după ce ne-am plimbat prin aer vreo 20 de minute stewardesa a catadicsit să anunţe:"din cauza condiţiilor meteo nefavorabile la sol nu am putut ateriza! " "În următoarele 5 minute piloţii noştri VOR ÎNCERCA din nou aterizarea.

Atunci am zis:"Dacă scap, nu mă mă mai urc în avion niciodată! " Până acum m-am ţinut de cuvânt!

@ abancor: Nu ştiam că între Deva şi Lugoj sunt porţiuni unde nu s-au început lucrările la autostradă, m-am luat după GPS care îmi indica traseul întreg.

Vă mulţumesc pentru vizită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel
[16.11.18 11:11:51]
»

Ce tur de forță! Lung, prea lung pentru mine traseul, dar ai amintiri frumoase din locurile vizitate. Eu m-am plimbat de multe ori cu tine prin Țara Galilor!...

Nicu
[16.11.18 11:57:46]
»

@ traian. leuca La mine a fost altfel

Înainte de 89 am fost în URSS acum se numește altfel dar e tot aia. Am mers cu trenu și înapoi cu mai multe avioane. Totul a decurs f bine pana acasă. Atunci am aflat ca... avionul... Cu care am zburat noi cel din ziua următoare a căzut... NU știu dacă e corect termenul căzut. De atunci nu am mai vrut cu avionul mult timp peste 18 ani.

Dar acum vad ca... merge... iară zborul cu avionul.

Ati spus ca nu ma mai urc în avion... Eu zic ca o sa urcați din nou dar nu în curând. Poate mai repede ca mine. acum vad ca am urcat după 18 ani. Nu mai vreau în foarte multe cazuri nu mai e valabil după un timp.

Acum urmează să urc în avion drumul spre casa. Se poate și cu ferry... Sunt câțiva pe aici care au... Rău... De avion și totuși au ajuns aici cu ferry din Sicilia... E vorba de Malta. Ziua 20 - 22

Grade seara 18 20. Dimineața în jur de 17 grade. Ziua cam prea cald în noiembrie.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[16.11.18 13:04:17]
»

@Rodel: Mă bucur că "m-ai însoţit" în plimbările mele prin Ţara Galilor!

@ Nicu: E posibil să mai zbor cu avionul, dar în nici un caz cu Ryanair la Bristol.

Vă mulţumesc pentru vizită"

Mitica49
[16.11.18 14:39:04]
»

@traian. leuca: Tare fain drumul. Mi-ar place să fac un astfel de parcurs (nu neapărat dincolo de Canalul Mânecii), dar mai va până atunci. pe de altă parte peripețiile povestite (cu prețul carburantului, al vinetelor, etc.) sunt sarea și piperul și contribuie la frumusețea excursiei.

În recenta excursie (oct. a. c.) pe care am făcut-o prin Elveția, Italia, Franța (cu avion și autocar) am văzut că prețurile la carburanți sunt destul de sărite față de cele de la noi. Și pe acolo carburanții aveau cam aceiași valoare ca la noi (1.58,1, 66) cu deosebirea că moneda era alta.

Felicitări pentru excursie!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[16.11.18 16:46:13]
»

@Mitica49:

Eu nu sunt la primul drum mai lung prin Europa. În 2014 am ajuns cu maşina până în Alsacia, Franţa, cu multiple cazări în Ungaria, Germania, Elveţia, Austria, unde am vizitat foarte multe obiective turistice.

Nu este greu, aşa că pune mâna pe mouse şi stabileşte-ţi de pe acum un itinerariu pentru la anul!

Mulţumesc pentru vizită!

ioan marinescu
[17.11.18 20:13:47]
»

Uite că pe la galezi încă nu am ajund, dar datorită ție mi-am făcut o părere. Votat cu drag!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[17.11.18 23:20:03]
»

@ioan marinescu: Mulţumesc pentru vizită!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, ioan marinescu, Mitica49, Nicu, robert, Rodel, Zoazore

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.12438106536865 sec
    ecranul dvs: 1 x 1