ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 15.04.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cum să ajungi în Parcul Național Retezat: Cârnic - Cabana Gențiana - Lacul Pietrele - Cabana Pietrele

TIPĂREȘTE URM de aici

Cum mai toate saiturile specifică cam ca unică intrare în Parcul Național Retezat drumul ce duce la Gura Apei, m-am gândit că, n-ar fi rău în a povesti și de un alt traseu efectuat de noi la alegere din nenumăratele obiective pe care le poate oferi Retezatul. Mușchi să aveți și dorință de înălțimi.

Ne spusese proprietarul pensiunii Casa Cânda, unde eram cazați în Sălașul de Sus, de acest interesant itinerariu pe care nu-l prea găsisem pe niciunde menționat, asa că, la sugestia lui, am plecat mai de dimineață gata pregătiți de urcuș către creste.

Din Sălașul de Sus am mers pe DJ 667 A către Mălăiești, unde se poate vizita la liber o fortăreață medievală ridicată la sfârșitul secolului al XIV-lea de familia de cnezi Sărăcin. N-arată rău, și chiar merită o oprire de 20 minute pentru a vă încărca cultura generală cu ceva informații despre istoria acestor locuri.

Apoi, vă puteți continua aventura pe drumul bunicel, mai neasfaltat un pic, care duce către Nucșoara cu destinația finală Cârnic. O așezare având ceva pensiuni și atât de utilele parcări pe iarba grasă de munte. Am plătit 5 lei pentru a ne lăsa mașina în grija oamenilor de acolo.

După ce un puști de-al casei ne-a oferit contra cost câteva informații despre cum să abordăm traseul, cam pe unde s-o luăm per pedes ca să vedem ceva mai special, în ce fel să urcăm ca să nu ne mănânce ursul prezent prin zonă, ne-am luat rucsacurile la spinare și bagă pas după pas cu cântec înainte.

Nu se urcă mult, cam în 20-30 minute, pana la cascada Lolaia, o reușită cădere de apă (10 metri) formată pe râul cu același nume, un afluent al Jiului de Est, care oferă un farmec aparte peisajului sălbatic în care a luat naștere. După câteva cadre cum îi stă bine unui turist care vrea să anunțe pe rețelele de socializare pe unde a fost el, c-or să ne mănânce sufletul pozele astea într-o bună zi, ne-am continuat urcușul pe drumul forestier ce duce spre Cabana Pietrele. Dar cum noi aveam ca prim punct de popas Cabana Gențiana, la un moment dat, în dreptul unui indicator către pădurea virgină, am părăsit atât de luminosul drum forestier.

Cum să vă spun, frații mei? Cum să vă explic sentimentul pe care l-am avut atunci când, după vreo 200 de metri de urcat, ne-am trezit singuri într-o imensă pădure deasă, neagră, înfricoșătoare. Nici soarele nu intra, jur! Ursul, bă, ursul! , parcă îmi răsuna în urechi celebra reclamă cu nea Titi, mata nu ești om, bre! Cum condiția mea fizică era de invidiat, declar aici, sincer, cum că aveam viteza de urcat la capacitate maximă, până când, a mea consoartă a strigat mai urlând la mine. Las-o mai încet! Nu mai pot! Îți este frică de urs? Mie? , i-am răspuns nevinovat. Nu, femeie, cum să-mi fie frică? , am continuat uitându-mă cu teamă în jur.

Numai frumusețea impresionantă a locurilor, numai valea pârâului Pietrele ce curgea învolburat pe partea stângă a cărării pe care o urmam sărind din bolovan în bolovan, numai atenția pe care trebuia să mi-o canalizez către marcajul albastru bine și des imprimat pe molizi, m-au făcut să uit de posibila întâlnire cu ursul. Am ajuns la Gențiana (1670m) după aproximativ 1 oră juma-2 ore, cabană unde se poate înnopta în dormitorul comun și unde se poate mânca în sala de mese special amenajată la grămadă. Nici n-ar exista alte posibilități, credeți-mă! Se spune că, de aici ar fi cel mai bun loc din Retezat de unde se poate porni către multele trasee, de aici distanțele fiind rezonabile pentru orice punct pe care ți l-ai alege ca destinație, fie el Lacul Bucura, Tăul dintre Brazi sau Vârful Peleaga.

După o odihnă binemeritată cu hidratare și sandvișeală cât să ne săturăm, și cum targetul nostru era Lacul Pietrele, ne-am continuat drumul trecând prin jnepeniș, printre pietre enorme cu întrebarea logică cam când se va desprinde vreuna de pe acolo, prin uitat des pe cer după norii care se mișcau cu o viteză amețitoare. Imposibil să nu privești de jur împrejur la crestele Retezatului. Să te gândești că pe acolo pe undeva urmează să ajungi și tu, dar nu, pentru că, odată cu urcușul și speranța ta că după creasta aceea se va ivi lacul mult așteptat, totul devine putin frustrant negăsindu-l.

Speri, urci și cobori, urci și cobori. Zici cu voce tare, ce dracu mă, ajungem în nori? Ai tendința să renunți crezând că ai greșit drumul. Te consulți unul cu altul, vezi totuși semnele care te ghidează perfect, și mergi mai departe. Lacul ți se ivește ca o ușurare, ca un obiectiv atins, ca o realizare perfectă a momentului. Respiri greu, te ștergi de transpirație privind totul cu nesaț. Liniște, tu, soția căreia îi vezi bucuria imensă pe chip, sărutul și îmbrățișarea venite normal pentru că-n doi am realizat totul, munții de jur împrejur. Lacul Pietrele 1990 m. Respirăm viață.

Ne întoarcem la Cabana Gențiana pe același drum care ni se pare floare de colț la ureche, cântăm ce ne vine prin cap, chiuim, râdem prosteasca uneori de noi înșine, facem popasul de hidratare iar, chiar acolo la cabană, după care, prindem viteză la coborâre pe alt traseu către Cabana Pietrele. Nu vă mai spun pe unde s-o luați. Există semne nenumărate în Retezat. Mă dau mare. Să nu faceți ca noi să puneți la îndoială corectitudinea acestora. Cabana Pietrele, situată la 1480 metri, la care am ajuns cam după 1 oră de coborât, este un loc ideal unde se poate, de asemena, înnopta și servi masa, aici existând și niște microcabane care erau pline de turiști la ora executării traseului montan. Bine, bine, mai erau și câteva dărăpănate, dar asta nu se pune.

Am coborât de la Cabana Pietrele pe drumul forestier către Cârnic unde aveam mașina parcată, fără să ne abatem un metru mai încolo, asta și din cauza oboselii frumoase care ne cuprinsese, dar ma ales, degetelor mari de la picioare care se revoltaseră în încălțămintea sport cu țipete de grevă ceva. Era ora amiezii târzii mai aproape spre crepuscul când ne-am așezat frânții de oboseală, dar cu zâmbetul ștrengăresc la noi, pe terasa unei pensiuni pentru a solicita urgent ceva rece și cu spumă pe ea. Fără alcool, ghinionul meu de șofer. Eram extrem de fericiți. Doar asta îmi venea în cap, ceva ce citisem pe undeva prin zonă, ceva în genul: la sfârșit nu contează anii din viața ta, ci viața din anii tăi (Abraham Lincoln)


[fb]
---
Trimis de vladix18 in 29.08.16 13:05:58
Validat / Publicat: 29.08.16 13:44:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 7537 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vladix18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

mishu
[29.08.16 14:40:26]
»

@vladix18: SUPERB, exact asta este cuvantul care ilustreaza tot ce ai prezentat tu aici.

Nu cred ca as reusi sa fac ce zici tu pe aici dar mai sontac, sontac poate ca as reusi.

Chiar daca esti la munte dar nu patrunzi mai in adancul naturii nu simti aerul chiar cum ar trebui, totul miroase frumos in jurul tau si nu stii ce e, auzi pasarelele cantand si eventual susurul apei.

O atmosfera de vis cum am spune " Departe de lumea dezlantuita"

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vladix18AUTOR REVIEW
[29.08.16 14:49:13]
»

@mishu: Mishu, esti prietenul meu, doar stii asta.

Multumesc pentru apreciere zi faina sa ai!

mishu
[29.08.16 15:05:40]
»

@vladix18: Ok, , placerea e de partea mea.

elviramvio
[29.08.16 17:35:43]
»

@vladix18:

Tare mult adevar a grait nea Lincoln asta (da nu-mi amintesc unde era primar, la sector 5 sau prin tara?). Frumos traseu, de invidiat, cu atat mai mult cu cat imi amintesc de o spaima de mers prin padure si din cauza asta am ocolit dupa spusa unui localnic, "ia, colea, la doi pasi" de trei zile n-am mai facut nici un traseu. Erau alte vremuri... ale vietii din anii mei.

Felicitari!

P03: e reala ucigasa? prea seamana cu poza de manual.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vladix18AUTOR REVIEW
[29.08.16 17:54:16]
»

@elviramvio: da, ai cuvântul meu de onoare ca o reală. o am pe foto. La ce negura era in pădurea aia, brrr, nici acum nu vrea sa mi aduc aminte. Intr adevar, pe munte sau mai bine zis oamenii muntilor inteleg altfel distanta ???? Lincoln este fratele meu ????

elviramvio
[29.08.16 17:58:51]
»

@vladix18:

Si al meu de azi!

Zoazore
[29.08.16 21:19:32]
»

@vladix18: Nenea Lincoln a fost fratele meu, dar vi l-am cedat vouă! Ce să zic mai mult? Aș strivi corola de minuni a articolului!

Colegu Mishu a spus tot: SUPERB! (Colegu Mishu, dai o bere?)

vladix18AUTOR REVIEW
[29.08.16 21:29:11]
»

@Zoazore: Eu stiu ca eu si cu Lincoln am avut mai multi frați si surori, dar viața i ar fi dus care incotro. Sa ne adunam zic, Mishu face cinste cu berea. Eu sunt zgarcit ????

Totusi, m a înmuiat SUPERBUL de la urma, asa ca, o sa dau un pet de Retezat. Am vrut sa scriu Bucegi, dar nu se încadra.

Multumesc! ????

Zoazore
[29.08.16 21:44:27]
»

@vladix18: Mishu, eu, care-o putea și-o fi mai darnic în ziua aia!

Nu eu SB-ul io fusăi 12, ca Bergănul!

liviu49
[30.08.16 16:46:18]
»

@vladix18: @mishu mi-a tras preşul şi de data asta! Voiam să scriu SUPERB, dar acum trebuie să găsesc un alt cuvânt deştept. Mă mulţumesc sa afirm că articolul este foarte frumos şi interesant, iar locurile descrise nici nu ştiu ce să mai zic de ele. Noroc cu pozele că sunt mai vorbăreţe ca mine şi spun totul. Mi-e ruşine să recunosc, dar nu am fost niciodată în Retezat. Pe lângă am fost de multe ori, dar pe munte nu am reuşit să urc. Aşa că sunt fericit când citesc un articol scris din inimă despre un loc unde nu am reuşit să calc. Acum îmi pare rău că în anii 80’ nu am luat în considerare invitaţia unor prieteni de la ICMM Petroşani, de a face un concediu la cabana lor de la Câmpu lui Neag. An de an primeam invitaţia şi tot an de an o amânam.

Pentru că sunt cel mai sărit dintre autorii de ecouri la acest articol (ca vârsta, deşi s-ar putea ca nu numai la vârstă) vă comunic că Lincoln e fratele meu mai mic.

Incă o data felicitări pentru drumeţie, articol şi poze!

Numai bine şi călătorii plăcute!

PS. Sunteţi al patrulea membru AFA, care află de la mine acest secret . Colegul @mishu este de fapt colega @mishu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vladix18AUTOR REVIEW
[30.08.16 21:57:09]
»

@liviu49: Multumesc de rânduri! Intr adevar, Retezatul ofera totul, de la peisaje de vis pana la emotii greu de stăpânit, de la aer cuprins in piept, pana la dorinta de a asculta mereu vorbele fratelui nostru, Lincoln. Sunt convins ca ati fost in alte locuri minunate ale țării noastre care are atatea de oferit. Cât despre Mishu? Tare îmi este rusine de Ea ☺Sper sa ma ierte☺

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[30.08.16 22:23:50]
»

@liviu49: Nu v-ați putut abține! Tare ne distram Colegu Mishu și eu, colegu Zoazore! Ufff!

vladix18AUTOR REVIEW
[31.08.16 07:13:49]
»

@Zoazore: Imi place ideea! Sa existe un singur gen in discuții, cel masculin. Apai, cu indicativele astea duceți oamenii in paralelism complet????????

PS De bere n ati scapat????

Zoazore
[31.08.16 09:52:18]
»

@vladix18: LIKE!

La-nceput, si eu eram "Colegu' Zoazore" si tare ma mai distram. Partea proasta e ca tu esti in Calarasi.

Dar tu scrie in continuare, c-o "vopsim' noi cumva!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, liviu49, mishu, vladix18, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075601816177368 sec
    ecranul dvs: 1 x 1