ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 15.04.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cum să ajungi în Parcul Național Retezat - Gura Râului / Lacul Bucura

TIPĂREȘTE URM de aici

Am plecat într-o dimineață răcoroasă tocmai bună de hălăduit pe munte, frumos corespunzător cu mașina din Sălașul de Sus unde eram cazați cu direcția Râu de Mori și mai departe cu direcția Gura Apelor. Ne propusesem un traseu de care auzisem, și pe care voiam neapărat să-l facem urcând gâfâind pentru a scoate totul din suflete de urbani statici.

Ce putea fi mai frumos într-un concediu la munte pe care ni-l doream activ? Un grătar sănătate curată pentru burți și al lor simpatic colesterol mărit? O puturoșenie clasică cu trezit la 11 mai spre după amiaza, dospită bine de lene pentru o coacere conform rețetelor inventate de stresul acumulat de-a lungul anului? Nici gând! Noi venisem la munte să batem poteci de dor în liniștea crestelor solitare, să chiuim de acolo de sus doar ecoul nostru să ne audă, să inspirăm aer, aerul curat al muntelui.

În fine! Din Sălașul de Sus se iese la drumul principal E79 și se face stânga pe european la Ohaba de sub Piatră până la Sântămăria Orlea unde se face stânga spre Râu de Mori. Din zona ultimelor pensiuni se merge cam 10 kilometri, se urcă și mare grijă pentru reținerea traseului, la naiba, să nu vă rătăciți la întoarcere cum am făcut noi, până la imensul baraj de la Gura Apelor. Drumul e asfaltat de pe vremuri, cam de pe la 1986 când a și fost terminat barajul, dar pe ultima porțiune nu se prezintă foarte bine ținând cont că de atunci nici măcar n-a văzut asfaltul la ochi. Totuși, cine merge cu grijă cu atenție la gropi și la bolovanii care mai cad de pe versanți pe carosabil, nu are probleme.

Odată ajunși la baraj și odată trecuți de bariera de intrare în Parcul Național Retezat unde trebuie să plătești 10 lei de persoană, bice către Poiana Pelegii cam 20 de kilometri. Bice? E mult spus, tăticu! Dacă țineți la mașina voastră ca la o bijuterie cumpărată cu greu din bani munciți, dacă sunteți d-ăia care o șterg zilnic de praf și care abia trec peste limitatorii de viteză de pe străzi, nu vă băgați! Faceți cale întoarsă și citiți poveștile celor care s-au încumetat să urce. Ascultați-l pe unul ca mine care consideră ca fierul se repară, se înlocuiește, se dă la REMAT, și plângeți.

Pentru că, o să regretați toată viața voastră ca nu v-ați dus către sus, către lacul Bucura! După ce faceți cei 20 kilometri prin tot felul de hârtoape asezonate cu priveliști care i-au tăiat respirația până și mașinii care gâfâia a plăcere, pe valea Lăpușnicului Mare, ajungeți la Poiana Pelegii, cum am mai zis. Aici, o parcare cam la 30-40 de locuri, unde ar fi bine să vă echipați lejer cu un rucsac în spate în care să vă bagați toate necesare, aici incluzând necesara apă, sandvișurile făcute deja de la pensiune, ceva dulciuri pentru reglarea glicemiei, o gecuță subțire de ploaie, și chiar atât de necesara poftă de viață.

E, de aici începe urcușul. Imediat ce treceți un pod de lemn ce taie în două un pârâu învolburat, cam 2 ore-2 ore jumătate până la lacul Bucura (8,9 hectare și 15,5 metri adâncime) urmând semnele bine întreținute marcate cu bandă albastră, până sus cam la 2040m altitudine. Traseul este catalogat unul ușor pe „tratatele de specialitate”, dar mare grijă pentru cei care mișcarea a fost tabu până la urcarea aceasta! Pădurea lasă loc jnepenilor aroganți, treptele glaciare se succedă făcându-ne respirația să devină tot mai sacadată, transpirația abundentă mai să ne intre în ochi, nebuna, totul într-o dorință imensă de a ajunge sus. Frații mei, odată ajunși lângă lacul Bucura unde corturile atâtor de mulți navigatori montani lasă o impresie minunată, dar și urme de invidie că nu suntem și noi printre ei, golul alpin Căldarea Bucurei se dezvăluie-n toată splendoarea lui fără nicio haină de acoperământ pe el. O priveliște de-o frumusețe rară!

După un urcuș cam de 1 oră și jumătate cât făcusem noi, 30 de minute de odihnă pe o stâncă în apropierea lacului face toată bogăția din lume. Ce avere, ce mașini, ce bogăție? Vax albina pe lângă sentimentul pe care îl ai atunci când privești Țara Hațegului de sus. De aici, de la lacul Bucura, se pot face o multitudine de trasee, tot ce ar trebui să aveți este acel cort pe care să-l cărați după voi peste tot, bineînțeles cu toate cele necesare unei campări peste noapte în inima muntelui. Dar, cum noi plecasem doar pentru o drumeție de-o zi, promițându-ne clar că o să revenim cât de curând măcar pentru o noapte ancorată lângă lac, ne-am luat tălpășița cu mare grijă spre coborâre pe același traseu.

Nu știu cum să zic ca încheiere, nu știu cum să descriu gurile noastre căscate a admirație, nu pot, cât m-aș chinui să povestesc ochii noștri roată, la ce aș putea denumi ușor cel mai frumos loc din țară, dar aș putea să chiui și acum a suflet liber ce am fost. Retezat, lacul Bucura, mai venim!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vladix18 in 22.08.16 13:10:11
Validat / Publicat: 22.08.16 13:47:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 4881 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vladix18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.08.16 13:46:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Parcul Național Retezat, MASIVUL RETEZAT-GODEANU" (deja existentă pe sait)

Zoazore
[22.08.16 20:54:03]
»

@vladix18 - Și un SB minunat pentru un articol minunat! dar poți face pozele puțin mai mari!

mprofeanu
[22.08.16 21:08:17]
»

@vladix18 - Felicitări pentru poze și pentru review! Votat cu plăcere!

vladix18AUTOR REVIEW
[23.08.16 08:15:26]
»

@Zoazore - Multumesc! Da, este o idee buna cu pozele. Voi lua in condiseratie pe viitor

vladix18AUTOR REVIEW
[23.08.16 09:01:05]
»

@mprofeanu - Multumesc foarte mult!

mishu
[29.08.16 14:32:09]
»

@vladix18: Nu cred ca au loc comentarii aici pentru ca ceea ce descrii si prezinti in imagini este deosebit de spectaculos.

Felicitari, votat cu mare placere.

vladix18AUTOR REVIEW
[29.08.16 14:55:38]
»

@mishu: Ne intalnim noi la o bere Multumesc!

mishu
[29.08.16 15:04:21]
»

@vladix18: Cu mare placere

liviu49
[30.08.16 17:31:23]
»

@vladix18: De data aceasta @mishu nu se poate supăra că voi afirma că articolul este SUPERB (scuze doamnă, dar n-am găsit altă rimă). Cum la fel sunt şi pozele ataşate articolul. Şi toate acestea sunt datorate RETEZATULUI! V-am dat in urmărire, dar nu ca un contravenient, ci ca un om ale cărui articole viitoare trebuiesc citite neapărat. Până acum, mea culpa, nu am ştiut de articolele despre Retezat, dar acum încep să recuperez. Mă alătur colegei Zâne Zbanghii (e numele pe care şi l-a luat singură, aşa că eu m-am mulţumit cu ce a mai rămas) şi va consider prea zgârcit cu mărimea pozelor. Sunt aşa de frumoase locurile pozate că merită o dimensiune mai mare. Mărimea aceasta merge la farfuriile cu mâncare, mai ales pentru colega @mishu.

Felicitări, numai bine şi călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, mprofeanu, vladix18, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055187940597534 sec
    ecranul dvs: 1 x 1