ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.10.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 18.06.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Acolo unde tacerea vorbeste...

TIPĂREȘTE

Pentru mine a fost prima intalnire cu masivul Retezat. Si pot spune ca a fost dragoste la prima vedere.

Am gasit acolo o bucatica de Rai, o lume a lacurilor presarate printre piscuri semete, o lume salbatica, unde natura a avut mai putin de suferit din cauza interventiei oamenilor. Cel mai mult mi-a placut acea liniste care te copleseste, acea natura in stare pura, acea senzatie ca nimic nu mai conteaza atat timp cat tu esti acolo si respiri adanc aerul tare.

Parcul National Retezat se afla in vestul Carpatilor Meridionali si este renumit pentru diversitatea faunistica si floristica. Nu este un secret faptul ca Retezatul detine aproximativ 40 % din totalul lacurilor glaciare de la noi din tara, si ca cel mai intins lac glaciar (Bucura) si cel mai adanc lac glaciar (Zanoaga) se afla tot aici. Fara nici o exagerare Parcul National Retezat poate fi numit taramul lacurilor glaciare. Exista foarte multe atractii turistice care asteapta sa fie admirate, de aceea parcul atrage foarte multi turisti romani si straini. Retezatul este cel mai complex si mai grandios masiv al Carpatilor Romanesti.

Noi am descoperit aceasta lume magica intr-o superba zi de octombrie impreuna cu inca doi prieteni. Ei s-au gandit sa petrecem altfel o duminica insorita, sa iesim din agitatia orasului si noi am acceptat fara sa stam prea mult pe ganduri. Pentru mine a calatori inseamna cea mai mare placere. Sa descopar locuri noi, sa ma bucur de natura si de salbaticia ei, ma relaxeaza cel mai tare. Iubesc natura si imi doresc ca noi, oamenii, sa avem grija de ea. In Retezat nu am gasit aproape nici o urma a faptului ca mii de turisti trec pe acolo, locul a ramas la fel de curat, fapt care nu poate decat sa ma bucure. A respecta natura mi se pare egal cu respectul de sine.

Traseul nostru a fost: Timisoara - Lugoj - Otelul Rosu - Sarmisegetuza - Clopotiva - Parcul National Retezat. Dupa Clopotiva ajungi la Barajul Lacului Gura Apelor, un lac foarte frumos, unde nu ne-am putut abtine sa nu ne oprim. Lacul este foarte intins, si mi-a amintit de Lacul Izvorul Muntelui. Seamana ca doua picaturi de apa. Este incadrat de munti a caror paduri s-au aurit a toamna. Nuantele ruginii ale padurilor de foioase iti incanta ochii in oglinda lacului. Ai impresia ca nu poate nimic sa tulbure acest tablou, nici macar zgomotul produs de zborul unei gaze.

Mergand mai departe ajungi la intrarea in parc, la bariera, unde trebuie sa achiti o taxa de 7 lei/masina si 5 lei/pers. Doamna foarte draguta ne da cateva indicatii si pornim pe un drum forestier pana ajungem la Poiana Pelegii, loc de campare si punctul pornirii spre aventura. Drumul prin padure il parcurgi cu masina in o ora si ceva. Mergand incet am putut observa frumusetea unei paduri de toamna. Un parau indraznet ne incanta auzul cu susurul sau, inveselind tacerea padurii. Scump la vedere, parca se juca de-a v-ati ascunselea cu noi, trecand ba in stanga, ba in dreapta drumului, ba coborand de pe o stanca cand ne asteptam mai putin. Am zarit copaci batrani, parca eterni, pe a caror radacini s-a asezat un strat moale si umed de muschi. Mii de gaze anima tabloul, pasarelele isi canta si ele dorul si razele soarelui strapung poienite parca magice. Cred ca un bagaj imens de epitete nu pot reda frumusetea padurii si inaintand zarim piscuri de munti care ne asteapta rabdatori.

Ajunsi in Poiana Pelegii, parcam masina si pornim increzatori spre traseul catre Lacul Bucura (cruce rosie), care dureaza aproximativ 2 ore. Traseul este bine marcat, pe bolovani si pe copaci, si este imposibil sa te ratacesti. Chiar de la inceput se poate observa ca traseul nu e usor deloc, eu l-am numit traseul bolovanilor :) Pentru niste oameni care nu au o conditie fizica de invidiat sau pentru cei care nu merg in fiecare weekend pe munte, pot spune ca e un traseu destul de dificil. Practic doua ore te cateri. Dar efortul iti este rasplatit, la fiecare 10 min ti se deschide in fata ochilor alt peisaj, care iti da putere sa continui. La un momnet dat iesi din padure si incepi sa descoperi farmecul varfurilor de munti inalti care parca iti zambesc si te incurajeaza, acoperiti de jnepenis si alte plante salbatice protejate prin lege, a caror singuratate o alungam pentru o clipa. Cararile sunt inguste, traseul este abrupt, tot mai sus trebuie sa ajungem, asa ca incet incet inaintam si tragem adanc aerul tare in piept. Pe traseu ne-am intalnit cu alti turisti care ne-au salutat si ne-au informat cat mai avem de urcat pana la lac. Pe partea stanga am vazut si Lacul Lia, mult mai mic decat Bucura dar nu mai putin fermecator. Are apa verzuie si se incadreaza perfect in galbenul stancilor de calcar. E asa, ... ca o promisiune pentru ce are sa urmeze si nu dupa mult timp ne intalnim si cu Lacul Ana, la fel de magic si singuratic.

Dupa 2 ore am ajuns si la Lacul Bucura. Numele lui este foarte inspirat, este un lac care iti aduce atata bucurie in suflet, un loc care iti aduce zambetul pe buze si iti atinge inima. Este intradevar foarte intins pentru un lac glaciar si se afla intr-o caldare. Albastrul sau intens face sa vibreze toata salbaticia Retezatului, si ne intindem undeva sa putem sa il admiram. Soarele isi trimite razele care strapung luciul apei transformandu-le in sclipiri de argint. Nu credeam vreodata ca niste pietre sau bolovani pot oferi atata farmec unui loc, dar cei care se aflau in partea stanga a lacului ii ofereau unicitate. Din orice unghi l-am privit mi s-a parut la fel de spectaculos. Undeva in inima muntilor, ca un ochi albastru, protejat de munti care se oglindesc in apa lui, la 2040m, acest loc te face sa te simti mai aproape de cer. Lacul Bucura m-a facut sa ma simt atat de mica in fata lui, atat de nesimnificativa in fata frumusetii sale.

Catre Varful Peleaga, cel mai inalt varf din Retezat mai se fac inca 2 ore, dar traseul pare foarte dificil si nu mai am avut timp, pentru ca se intuneca foarte repede. Dar o idee buna este sa va campati la Bucura si sa faceti circuitul lacurilor glaciare care sunt convinsa ca merita tot efortul. Pentru noi a fost o excursie de o zi si timpul nu ne-a permis sa vedem mai multe.

Abia de aici pornesc celelalte trasee turistice catre vai si lacuri glaciare, catre varfuri de munti care vor sa fie escaladati. Cred ca unul din lucrurile care face Retezatul atat de special este faptul ca in acelasi masiv gasesti un relief tipic glaciar, cu vai, lacuri si circuri glaciare, dar si calcare impanzite de chei, pesteri si avene.

Si daca Dumnezeu a creat pentru noi asemenea locuri, nu putem decat sa avem grija si sa le respectam, sa se poata bucura si urmasii nostrii de ele...


[fb]
---
Trimis de noi doi in 28.10.13 21:23:02
Validat / Publicat: 29.10.13 07:52:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 2440 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noi doi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Sclipiri de argint
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

danamandache
[29.10.13 09:41:00]
»

Frumoase impresii! Felicitari!

marocanu21
[29.10.13 12:03:40]
»

Si pt mine a existat o "prima data" dar dupa aceea am fost trei ani la rand! Tot dragoste la prima vedere!

noi doiAUTOR REVIEW
[29.10.13 17:25:20]
»

@danamandache: multumesc mult!

noi doiAUTOR REVIEW
[29.10.13 17:28:35]
»

@marocanu21: mă tem ca la fel se v-a intampla si in cazul meu!

MCM
[30.10.13 07:51:38]
»

Sentimente si imagini frumoase. Bravo!

noi doiAUTOR REVIEW
[30.10.13 08:31:58]
»

@MCM: multumesc!

cristy1200
[14.04.14 06:38:06]
»

@noi doi: Buna ziua. Foarte frumoasa descrierea.

Ma puteti ajuta cu o cazare in zona Retezat, pe traseul facut de dvs. intre Sarmizegetusa si Poiana Pelegii, de unde sa facem drumetii doar plecând la pas, fara sa avem nevoie de masina? De la Sarmisegetuza câti kilometri sunt pana la Poiana Pelegii?

Drumeţii plăcute in continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marocanu21
[14.04.14 14:43:01]
»

@cristy1200: cea mai apropiata cazare de Poiana Pelegii este cabana Rotunda despre care am scris cateva randuri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
noi doiAUTOR REVIEW
[02.05.14 13:42:13]
»

@cristy1200: Buna! Nu puteti sa va cazati in Sarmizegetusa, pentru ca sunt cam 50 km pana in Poiana Pelegii, si nu aveti cum sa parcurgeti atat pe jos. Singura cabana, intradevar este Cabana Rotunda, am vazut-o pe drumul spre Poiana Pelegii. Dar in general, cei care merg pe Retezat stau cu cortul. In Poiana Pelegii, unde va lasati si masina, ori urca sus la Lacul Bucura si se campeaza acolo pentru trasee mai dificile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristy1200, danamandache, marocanu21, MCM, noi doi
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052324056625366 sec
    ecranul dvs: 1 x 1