ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Orăștie [HD]
ÎNSCRIS: 11.05.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cel mai galeş lac din Retezat

TIPĂREȘTE

Ajunşi la un moment dat pe la Centrul de vizitare al Parcului Naţional Retezat (PNR) din Nucşoara (HD) ascultăm cu atenţie cum unul dintre rangeri povestea unor vizitatori despre traseele turistice, despre frumuseţea şi sălbăticia acestor locuri precum şi despre numărul mare de lacuri şi tăuri din acest parc. Dintre întrebările acelor turişti mi-a rămas una în minte: Care este cel mai frumos lac? Rangerul nu a stat mult pe gânduri şi a răspuns Fiecare este frumos în felul său, însă dacă ar fi să aleg unul aş alege Galeşu.

Am fost atât de curioasă să aflu motivul sau motivele pentru care a fost nominalizat lacul Galeşu ca fiind cel mai frumos încât după două săptămani de la acel eveniment am hotărât să aflăm cât de galeş este Galeşu.

Lacul Galeşu este accesibil din Cârnic, iar drumul până aici l-am descris într-un alt articol (vezi aici). Maşina poate fi lăsată gratuit în parcarea de la ieşirea din Cârnic.

Conform unui indicator din Cârnic ar trebui să ajungem la Galeşu în trei ore şi jumătate, însă lipsa de antrenament şi-a spus cuvântul în cazul meu încât am estimat o durată de 13 ore dus-întors (inclusiv pauze de relaxare, de fotografiat şi de masă). Pentru cei antrenați (mă refer strict la mers pe munte care e total diferit de alte sporturi sau mersul la sală) traseul are o dificultate medie.

Înainte de a porni la drum:

-verificaţi prognoza meteo

-asiguraţi-vă că aveţi suficient timp (ore de lumină naturală) pentru a urca şi a vă întoarce – în PNR este strict interzisă camparea în afara locurilor permise (plus alte reguli la a căror aplicare veghează patrule comune ale PNR şi Jandarmeriei Montane)

-Puneţi în rucsac: apă în recipiente cât mai uşoare, mâncare şi saci menajeri pentru a lua resturile cu voi până la primul coş de gunoi, o lanternă sau frontală, haină/hanorac de ploaie chiar dacă e senin, o căciulă chiar dacă e vară şi nu în ultimul rând aparatul foto pentru că o să ai multe imagini de imortalizat.

-Echipament: încălţăminte comodă antiderapantă, haine lejere care să permită o cât mai bună mobilitate. Mai multe informaţii legate de un echipament de munte corect găsiţi pe site-ul PNR. (retezat.ro)

Traseul urmează o vreme drumul forestier ce duce la zona turistică Pietrele apoi coteşte la stânga peste apă. De acum traseul cu triunghi roşu urmează o potecă prin pădure de molid până la altitudinea aproximativă de 1800 m când poteca traversează o zonă bogată în conifere precum jneapănul şi zâmbrul. Odată cu creşterea altitudinii si acestea se răresc lăsând loc păşunilor alpine.

Ajungem într-un final la altitudinea de 1990m lângă lacul Galeşu şi din prima privire înţelegem de ce el e cel mai fumos: un ochi de apă de un verde ireal oglindeşte munţii ce îl străjuiesc formând o căldare glaciară unde singurele zgomote sunt susurul apei ce curge din lac şi fluieratul marmotelor (ce nu învelesc ciocolata în staniol) !

Fiind mai greu accesibilă, această zonă are puţini vizitatori şi o sălbăticie aparte. Probabil trebuie să iubeşti tare mult muntele, mai mult decât pe tine însuţi, pentru a abandona confortul cu care esţi obişnuit în favoarea efortului depus pentru a dobândi acea satisfacţie ce nu poate fi explicată în cuvinte.

Nu uitaţi frumuseţea destinaţiei e sporită de farmecul traseului parcurs!


[fb]
---
Trimis de baby eyes in 25.05.13 20:30:21
Validat / Publicat: 25.05.13 22:09:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2221 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (baby eyes); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Parcul Naţional Retezat - Lacul Galeşu 1990m altitudine
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4950 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065058946609497 sec
    ecranul dvs: 1 x 1