ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 12; 5

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Ati vizitat Rusca Montana?

TIPĂREȘTE

Acces

Am pornit de la Pensiunea Ana Marga vezi impresii si dupa 3 km pe DC2 ajungem la DN68 Hateg – Caransebes. Aici urmam directia catre stanga, alti 3 km, pana in prima localitate, Voislova. De aici se desprinde DJ684 catre nord, catre Muntii Poiana Rusca, loc marcat cu indicator rutier. DJ-ul conduce catre satele ce compun comuna Rusca Montana. Drumul este asfaltat si ca orice drum de munte prezinta multe curbe, fara a avea serpentine stranse, dar succesiunea de curbe stanga dreapta este semnificativa, putine fiind sectoarele de drum drept.

Comuna Rusca Montana se afla la poalele Muntilor Poiana Rusca, la o altitudine medie de 880 metri. Comuna Numara circa 1300 locuitori si are in administrare satele Rusca Montana si Ruschita, in care va invit sa facem o plimbare si un scurt popas.

La intrarea in comuna intalnim un panou cu denumirea Rusca Montana, care este amplasat pe 3 portdrapele vopsite in culorile tricolorului romanesc. Deasupra panoului este o stema impartita in 3 felii pe fond tricolor si ele, pe care sunt reprezentate un simbol de monument, brazi si un simbol de mina. Sa vedem ce este cu ele…

Rusca Montana – Monumentul Turismului

Pana la intrarea in satul Rusca Montana se parcurg 6 km pe DJ684. Exact la intrarea in localitate, pe partea dreapta cum am venit este o parcare gratuita, iar pe parte stanga, un parculet ingradit, ingrijit, inierbat cu doua podulete din lemn, un loc de popas touristic cu banci din lemn acoperite, dar si un obiectiv turistic mai special: Monumentul Turismului.

Recomand sa nu parcati sau sa opriti chiar in fata monumentului, soseaua facand in dreptul acestuia o curba, iar drumul este strabatut de multe masini grele care coboara de la cariera, astfel incat parcarea in curba este periculoasa. Cu atat mai mult cu cat asa cum v-am spus exista parcare 50 metri mai in aval, pe sensul opus.

Rusca Montana este singurul loc din lume unde exista un monument al turismului. Monumentul Turismului este considerat un simbol al dragostei pentru natura, pentru drumetie si pentru turism. Monumentul Turismului s-a construit la initiativa Clubului Turistic Banatean din Caransebes. Sunt 80 (!!) de ani de la ridicarea monumentului, lucrare coordonata de inginerul Vasile Magdas. Monumentul este construit din marmura alba de la Ruschita pusa la dispozitie de proprietarul de atunci al cerierei, Ioan Bibel. Inaugurarea s-a marcat in 1937 in locul numit Sapte Izvoare situat pe drumul dintre Ruschita si Varful Pades (1374 m), cota maxima din acest masiv muntos, preponderent impadurit si cu culmi domoale. O drumetie pe acest traseu este prezentata in articolul postat de @noi doi vezi impresii.

Pe pozitia actuala monumentul a fost adus in 1984. Locul se numeste Paraul Mare. De mutare si reamplasare s-a ocupat inginerul Frank Walter. Pe monument este inscris urmatorul mesaj care apartine ing. V. Magdas:

””Turistule ajuns sub poala padurii

Arunca nacazul si patima urii

Incearca sa prinzi din legile firii

Scanteia divina: virtutea iubirii. ””

Ce bine ar fi sa ne amintim din cand in cand acest vers: “”Arunca nacazul si patima urii”’! Mie mi-a placut mult si am inteles astfel mai bine poposind langa monument ca acesta chiar a fost ridicat din dragoste pentru munte, asa cum am scris, spicuind din informatiile culese de pe net, de pe ghiduri-turistice. info.

Monumentul este ridicat din 8 blocuri de marmura, iar turnul acestuia din 3. Are forma de trunchi de piramida alungita. Turnul este inalt de aproape 2 metri.

Langa monumentul atat de special, a mai aparut un monument mai recent, evident construit tot din blocuri de marmura suprapuse, in care sunt infipte 3 steaguri: unul al Romaniei, unul al UE si altul cu stema de care am mai amintit. Pe monument este fixata inscriptia Comuna Rusca Montana.

Monumentele sunt luminate noaptea.

Ruschita – Cariera de marmura

De la Rusca Montana pana la cariera de marmura de la Ruschita sunt de strabatut inca vreo 12 - 13 km. Cariera se afla in amonte de localitatea Ruschita, dupa ce o strabateti in intregime.

Cariera de marmura este administrata in zilele noastre de Marmosim Simeria. In drum spre cariera, in afara camioanelor care circula in ambele sensuri cu o frecventa ridicata sunt cateva puncte unde se si prelucreaza marmura. Utilaje si muncitori trebaluiesc de zor. Cine este curios poate observa mai indeaproape aceste activitati.

Marmura este aici din belsug, de cateva ori intalnim blocuri mari de marmura chiar la marginea soselei, unele fiind depozitate in forma de cazemata de mult timp, fapt atestat de innegrirea lor superficiala datorita intemperiilor.

Nu am putut vizita cariera propriu-zisa. Nici nu am insistat, dar nici nu cred ca se putea organiza o asemenea vizita ad-hoc.

Nu va pot relata prea multe despre cele doua sate strabatute, pentru ca nu ne-am oprit sa cunoastem oamenii, cum am facut-o in alte locuri. Satele arata destul de gri. Triste. Am vazut si cateva blocuri / camine de muncitori, care aratau jalnic, cu cosuri improvizate scoase prin peretii locuintei. Unele case arata mai bine, dar multe sunt destul de darapanate. Oameni saraci, foarte saraci. Oamenii de aici traiesc o viata grea si in buna masura sunt tintuiti in aceste locuri. Viata lor depinde de viata exploatarii miniere.

Plimbarea noastra se incheie aici. Una scurta, sa cunoastem o zona unde nu mai ajunsesem niciodata, despre care invatasem la geografie. Un nume cu care ne mandrim, Ruschita, dar care nu arata deloc grozav. Mi-a placut mult Monumentul Turismului.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 08.09.16 08:46:17
Validat / Publicat: 08.09.16 10:05:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ŢII POIANA RUSCĂ.

VIZUALIZĂRI: 3884 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Denisa si Emi stau la poza pe un podet din parcul de la popasul turistic din Rusca Montana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33499 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.09.16 10:04:31]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumeţii în Munţii Poiana Ruscă, M-ŢII POIANA RUSCĂ" (deja existentă pe sait)

mishu
[08.09.16 10:34:15]
»

@Dan&Ema: Un prim vot pentru un turist care a vizitat Monumentul turistului.

Foarte interesanta ideea si vad ca locul este si bine ingrijit in continuare, cinste gospodarilor.

Cat despre Emi si Denisa, sa va traiasca, sa va bucurati de ei si sa-i plimbati prin cat mai multe locuri si din cate vad si voua va place sa colindati tara dar si lor sa mearga.

Felicitari, votat cu mare placere.

elviramvio
[08.09.16 10:46:37]
»

@Dan&Ema:

Interesant, nu stiam de acest monument.

Despre marmura nu mai vorbesc, este ca aurul pentru unii care stiu sa o "aprecieze" dar asta este.

Frumoase locuri ne recomanda spre vizitare viitorii afa-isti, Emi si Denisa, sunt convinsa ca le-a placut vacanta asta care s-a lasat si cu fructe de padure.

Vacante multe si frumoase in patru!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.09.16 17:38:03]
»

@mishu:

Sarut mana, Mihaela!

Imi place sa calatoresc si de cele mai multe ori ii trag dupa mine si pe ceilalti, uneori si impotriva vointei lor. Nu ca nu ar vrea sa viziteze si ei, dar eu exagerez cu vizitele uneori. Sincer daca as putea as calatori intr-una!

Locul este interesant si chira ma bucur ca @webmaster la imncadrat la "Drumetii in Muntii Poiana Rusca", pentru ca de la Ruschita se putea continua si cu o drumetie. La pas, of course.

Multumim pentru gandurile bune in numele intregii familii, numai de bine

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.09.16 17:41:38]
»

@elviramvio:

Sarut mana, Elvira! Cultivam turismul pentru generatia viitoare! Cum putem sa o facem mai bine decat la Monumentul Turismului?

Eu cred ca marmura noastra nu este apreciata la adevarata ei valoare. De altfel voi mai atinge subiectul marmura in alt articol despre o calatorie inediat pentru mine si Emi, tot in Muntii Poiana Rusca, In Tara Padurenilor, de partea celalata a culmilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeţii în Munţii Poiana Ruscă:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.6622588634491 sec
    ecranul dvs: 1 x 1