GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Calea spre Vârful Bucșa și continuarea pe Culmea Bărbulețului
” Pentru unii munții nu sunt un obiectiv, ci o cale. Iar culmea, o etapă. Odată ajuns sus, nu-ți rămâne decât să continui” - Culmea Zeilor
Pentru că in București iarna a fost, cel puțin până acum, fără zăpadă, am plecat in căutarea ei pe alte meleaguri. Și cum cel mai potrivit loc pntru a găsi zăpadă sunt potecile munților, in ultima sâmbătă din ianuarie am plecat, din nou, intr-o frumoasă drumeție.
De această dată am mers intr-o drumeție de o zi, pe Munții Leaota, mai aproape de casă.
Ținta drumeției – Vârful Bucșa, cu urcare din Valea Bângăleasa și coborâre pe un drum nemarcat pe Culmea Bărbulețului.
Traseul fiind stabilit, ne-am intalnit dimineața la 9, in Moieciu de Sus, la capătul străzii Valea Bângăleasa, vis-a-vis de Hotelul Mistral.
Vfremea se anunța așa și așa, cu perioade innorate dar și cu speranța la ceva soare. Tot era bine că nu se anunța vânt puternic.
Am plecat pe drumul forestier de pe Valea Bângăleasa până la intersecția dintre Valea Grohotișu și Valea Bărbulețu. Aici se află două indicatoare: unul spre Șaua Strunga pe marcajul Cruce Roșie și celălat spre Vârful Bucșa și Șaua Strungulița, marcaj Triunghi Roșu.
Am pornit spre Vârful Bucșa, urmând poteca care urca pe Culmea Grohotișului. Știam acest traseu, că este o potecă destul de abruptă, dar acum nu mai coboram ca in alte drumeții, ci il urcam in condiții de iarnă.
Urcușul este foarte susșinut in prima parte a traseului, dar se mai domolește puțin in cea de a doua parte. Poteca urcă prin pădure, trece prin două locuri de belvedere de unde am putut admira abrupturile Bucegilor și, după aproximativ o oră și jumătate, ajunge in golul alpin unde un indicator ne spunea că pentru Vârful Bucșa trebuia să urcăm pe culmea din stânga, tot pe marcaj triunghi roșu.
Când am ajuns in golul alpin soarele tocmai alungase norii, așa că ne-am grăbit să ne continuăm urcușul spre vârf sperând că vom beneficia de priveliști wow de jur imprejur. Numai că, pe măsură ce urcam, ceața ne invăluia spulberându-ne pe moment speranțele la vizibilitate bună.
Ultima parte am urcat pe zăpadă inghețată, unii dintre noi și-au pus gheruțele, eu am reușit să urc fără.
Am fost norocoși. Chiar când ajungeam pe vârful Bucșa, la 1846 m, ceața s-a ridicat iar munții care ne inconjurau s-au arătat in toată splendoarea - Colții și Șaua Strungii, Strungulița, Leaota. Peisajul era de vis, a meritat din plin efortul depus până acolo.
De pe vârf am pornit pe marcaj Bandă Roșie, coborând ușor până la Vârful Secundar Bucșa, la 1757 m. Creasta era acoperită de zăpadă inghețată, motiv pentru care fiecare s-a echipat cu colțărei sau colțari.
Am urcat din nou, spre Dude, de această dată prin zăpadă mare, neatinsă. Cand am ajuns sub vârful Duda Mică, a inceput să ningă și ceața a pus iar stăpânire pe munți.
Nu mai era timp de pierdut, am inceput coborârea pe un drum nemarcat, pe Culmea Bărbulețului. Ningea din ce in ce mai tare și, până să intrăm in pădure, ne afundam in zăpadă până mai sus de genunchi. Am intrat in impărăția albă a pădurii. Crengile brazilor se incovoiau sub greutatea zăpezii, totul era alb, ningea ca in povești. Până la urmă am găsit și un marcaj după care să ne orientăm, dar, nu era orice fel de marcaj, era unul special, numit” Urma Vulpii” . O vulpe plimbăreață a coborât din vizuina ei spre sat, și noi ne-am luat după ea. Cine ar putea să știe mai bine drumul decât un locuitor al pădurii?!
Am continuat să mergem prin pădure, am ajuns intr-o poiană unde era o stână părăsită, am intrat din nou in pădure și am ajuns intr-o poteca ecoturistică cu fumoase priveliști asupra stânelor și caselor de pe dealurilor din zona Moieciu. Poteca ne-a dus până la mașini.
A fost o zi frumoasă in care ne-am bucurat și de priveliști dar și de o zăpadă și ninsoare ca-n povești.
Traseul este unul mediu, mai ales pe prima parte, când urcușul este destul de susținiut. Poate fi parcurs in orice anotimp dar cu pregătire suplimentară pe timpul iernii.
Trimis de Mika in 25.02.22 21:24:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ții LEAOTA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bravo! Foarte fain!
Privelistile de iarna sunt fermecatoare iar voua vi s-au deschis de cateva ori bune facand tura si mai interesanta datorita alternantei cu ceata / fara ceata.
Plus traseul inedit de coborire prin padure.
Zona Vf. Bucsa este foarte vizitata in iunie in perioada infloririi rhododendronui cand muntele se coloreaza in rosu, cyclam si roz.
????????????????
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Dan&Ema: Țin minte review-ul tău despre Vf. Bucsa. Este frumos și când sunt rhododendroni, abia aștept primăvara si vara. Totuși iarna la munte mi s-a lipit de suflet! Din păcate am ratat niște ture frumoase. Chiar mâine trebuia sa fiu din nou în Crai dar sunt în recuperare după COVID. Poate mai mergem în vreo rura pe munte, ce zici?
@Mika: te astept cu drag. Cel mai probabil in martie voi face cozia (ciuha) dar astept sa se mai duca zapada. Alternative sunt grohotis, neamtului,
Minunat! M-am bucurat de articol, ia pozele le-am savurat, sunt superbe. Ma bucur pntru ce faci si te felicit din plin.
Felicitari, votat cu mare drag.
@Mika: "Duda Mica"
Ce simpatica ești!
Pozele sunt minunate, călătoresc și eu virtual, te felicit pentru ture și descrieri!
@krisstinna: Mulțumesc! Din păcate, când am ajuns in dreptul vârfului Duda Mică, aceste era in ceață. S-a văzut doar cealaltă dudă .
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2020 Pe poteci inghețate spre Dudele Mari și Bucșa — scris în 17.12.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Drumeție prin Leaota și Bucegi, în căutarea bujorului de munte — scris în 02.02.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Rhododendron pe Varful Bucsa (Muntii Leaota) — scris în 07.07.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Pe Vârful Cioara spre ”stâna de lux” Albescu — scris în 10.03.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Pe Vârful Santilia Mare — scris în 07.05.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ