ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.06.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 2 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Traseu Durau - Vf. Toaca - Cabana Dochia - Cascada Duruitoare

TIPĂREȘTE

Masivul Ceahlău a fost de mult timp pe lista noastră și până la urmă, la jumătatea lunii august am reușit să ajungem în Durău, pregătiți pentru o drumeție spre numeroasele trasee care pornesc din această localitate.

Ajunși sâmbătă după amiază în Durău, ca orice montaniarzi respectabili, am ales să campăm, însă nu pe munte, ci într-un camping organizat de la intrare în stațiune, Camping Leon pe care îl recomand cu tot dragul. Pe lângă faptul că îți oferă strictul necesar pentru un camping (acces la duș, toaletă, grătare și o mică bucătărie) e situat la poalele pădurii și te poți bucura de liniștea naturii. Una din cele două reguli de la intrare e să păstrezi liniștea, fapt care a fost respectat de toate persoanele din camping, și cealaltă e să nu se facă foc pe iarbă, ci doar în locurile special amenajate.

Așa că după o noapte odihnitoare în cort, în care am fost “deranjați” doar de picurii de ploaie care se auzeau, pe la ora 6.30 ne-am trezit și ne-am apucat să ne organizăm pentru drumeție. Vremea părea să țină cu noi, după ce plouase toată noaptea, spre dimineață s-a oprit, însă o ceață deasă învăluia muntele. Nu ne-am grăbit spre traseu, cu speranța că ceața încet se va ridica. În jur de 08.30 eram la Centrul de Informare Durău, unde se achită taxa de 6 RON/persoană pentru accesul în Parcul Național Ceahlău și se primește un mic pliant cu traseele marcate. Tot acolo se găsește și un panou cu informațiile despre trasee, gradul de dificultate și timpul necesar parcurgerii lor.

Noi fiind cu temele făcute și documentați dinainte, am ales să urcăm pe traseul numărul 4 (Durău-Cabana Fântânele-Vârful Toaca-Cabana Dochia) și să coborâm pe traseul 5 (Cabana Dochia – Curmătura Piciorul Șchiop – Cascada Duruitoare – Durău). Zis și făcut, cu echipamentul adecvat din dotare, am luat-o la pas pe traseul marcat cu linie roșie, însoțiți de numerosi turiști, fapt ce ne sugera că o să fie o zi aglomerată pe munte.

Traseul este bine marcat pe toată lungimea lui, iar după ce părăsim Centrul de Informare, intrăm în pădure printr-o potecă bine definită. Poteca este străjuită pe partea stângă de pârâul Fântânii și pe partea dreaptă de pârâul Nican. După aproape 15 minute ieșim în drumul județean DJ 155F, drum care era proaspăt asfaltat, în proces de reabilitare pe toată lungimea lui. Ceața deasă înconjura toată pădurea, temperatura de 15-16 grade, dar o umiditate de aproape 95% ne făcea să ne simțim ca într-o seră. Așa că încet, fără grabă, am început urcarea spre Cabana Fântânele. Până la cabană se mai află un mic loc de popas, numit La Băncuțe, dar din păcate era înconjurat doar de gunoaie, lăsate de noii și vechii “turiști” care prin asta înțeleg ei să respecte natura. Ca o paranteză, din toate traseele montane, făcute în ultimul an, cel din Ceahlău, pe cât de specatculos este, pe atât de plin de gunoaie a fost, pe toată lungimea lui, și asta doar datorită puhoiului de vizitatori din ultima vreme care nu au principii elementare de educație.

Am ajuns și la Cabana Fântânele, cu ceața care tot nu voia să se ridice, dar am descoperit că era în renovare, așa că nu am poposit prea mult. Conform hărții era marcat un izvor la cabană, dar acesta din păcate era secat sau captat undeva. Noi, din fericire aveam proviziile necesare de apă, dar alți turiști se pare că se bazau pe acest izvor.

De la Cabana Fântânele (1230 m) până la Șaua La Morminte (1470 m), traseul a fost prin pădure, tot înconjurat de ceață și umiditate ridicată. Ne-am mai înfruptat cu zmeura găsită pe drum, pentru a prinde energie. Pe Șaua La Morminte se află un monument in cinstea ostasilor căzuți în lupte, un mic loc de popas și un indicator care ne atenționează să nu ne abatem de la drum căci sunt vipere.

Drumul de aici până la scările de la Vârful Toaca ar fi trebui să fie strajuit de priveliști spre nenumăratele formațiuni stâncoase (Cușma Dorobanțului, Stânca lui Nican, Acele Panaghiei și multe altele), dar din păcate vizibilitatea scăzută, probabil undeva sub 50 de metri, nu prea ne-a lăsat să ne bucurăm de ele, dar acesta e un motiv bun să repetăm traseul :).

Cu hainele ude, după un efort nu foarte greu, dar o umiditate extrem de mare, am ajuns la faimoasele scări care duc spre Vârful Toaca. Cu mici pauze pentru poze, le-am urcat mai repede decât ne-am fi gândit, și ca prin minune, ceața care până atunci nu ne-a lăsat să ne bucurăm de peisaje, acum s-a ridicat și am avut o priveliște minunată până spre Ocolașul Mare. Pe vârf erau cel puțin 40-50 de persoane, și încă tot se urca pe scări. Am făcut și noi o binemeritată pauză, mai ales că ceața ne lăsa să admirăm munții, ne-am schimbat tricourile care parcă atunci le-am fi scos din apă, și am făcut cale întoarsă pe scări în jos. Lângă stația meteo am făcut un mic popas pentru alimentare și încărcarea bateriilor, și am luat-o spre Cabana Dochia.

Traseul trece printr-o porțiune de jnepeniș prin Șaua Lespezi (1734 m), apoi o mică urcare până pe Vârful Lespezi (1805 m), și coborârea la Cabana Dochia (1760 m). Aici, foarte multi turiști, cred că de ordinul sutelor de persoane, coadă la mâncare, bautură, oameni care se înghesuiau, fără nicio protecție. Nu ne-am mirat când la două zile după ce am fost, au apărut la TV cazurile de coronavirus de la Dochia în randul personalului de acolo.

Fiind deja aproape ora 3, nu am zăbovit mult și am luat-o de la Dochia, pe traseul numarul 5, și acest traseu fiind bine marcat, cu cruce albastră. Ceața era dispărută în totalitate, așa că ne-a permis să ne bucurăm în totalitate de acest traseu. Schitul Schimbarea la Fața se află în apropierea Cabanei Dochia, planul inițial era să îl vizităm, dar din cauza orei târzii, am decis să îl lăsăm pentru proxima vizită. Traseul până la intrarea în pădure, în dreptul locului Polița cu Ariniș este lejer, fără dificultăți tehnice, dar porțiunea din pădure, până la Cascada Duruitoare este destul de dificilă din punct de vedere tehnic. Mai ales pe coborâre, trebuie avut grijă la fiecare pas, terenul era umed și alunecos și orice pas greșit se poate lăsa cu o accidentare. Coborârea este abruptă, tocmai de asta am ales să urcăm pe celălalt traseu, pentru a evita urcarea dificilă.

Dar peisajul este superb, pe cât de privați am fost în prima parte a zilei de vederea spre stâncile Ceahlăului, aici ne putem bucura în totalitate. Ni se deschid în partea dreaptă Piatra Vâlcanului, Piatra Ciobanului, Polița lui Trifan și alte formațiuni spectaculoase.

După aproape 3 ore de la coborârea dinspre Dochia, ajungem la faimoasa Cascadă Duruitoare. Situată la 1218 m altitudine, cascada este spectaculoasă, o cădere de apă de 25 m, formată din 2 trepte. Lângă cascada un mic loc de popas cu băncuțe și mese la care se aflau câțiva turiști. Mi-a sărit în ochi o familie cu 2 copii care admirau cascada de pe băncile de lângă ea, și de cu zor mâncau semințe de floarea soarelui toți 4, iar deja sub ei se afla un mic depozit de coji. Nu m-am putut abține să nu le bat obrazul, și să îi întreb dacă se simt bine și li se pare ok. Nu am primit răspuns, dar s-a observat că s-au rușinat un pic, sper să fi avut un impact pozitiv pe viitor în privința comportamentului lor la munte.

De la cascadă, sunt două variante de a ajune în Durau, ambele cu aceeași durată, continuarea pe traseul 5 prin Poiana Viezuri sau schimbarea rutei pe traseul 6. Noi am luat-o pe traseul 6, traseu nu foarte dificil din punct de vedere tehnic, dar ne-am intalnit cu o intervenție a salvamontiștilor care duceau pe targă o femeie care a alunecat și probabil avea ceva fractură la membrele inferioare, căci nu mai putea continua. Așa că nu este de subestimat, chiar și porțiunile mai ușoare, căci solul umed poate pune probleme serioase și fără echipament adecvat riscul de accidentare e ridicat.

Ajunși în Durău, ne-am bucurat de priveliștea spre minunatul Masiv Ceahlău, care acum se vedea perfect chiar și din camping și ne-am promis că o să mai ajungem cel puțin o dată, într-o zi fără așa multă ceață. Ca și date tehnice, pe cele 2 trasee am parcurs 22.1 km în 10 ore (deși distanța în deplasare a fost doar de 5 ore), cu o diferență de nivel de 1240 m.

Drumeții sigure și plăcute tuturor!


[fb]
---
Trimis de cata2106 in 06.09.20 12:16:43
Validat / Publicat: 06.09.20 13:17:36
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MASIVUL CEAHLĂU

VIZUALIZĂRI: 5022 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P56 Ceahlau vazut de jos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Dana2008PHONE
[06.09.20 16:14:43]
»

@cata2106:  Felicitări pentru drumeție și pentru articol! Fotografiile sunt minunate, chiar și cu ceață.

Și noi am stat la începutul lunii august la Cabana Dochia 3 zile. Am urcat și cele 520 de trepte, eu dată, soțul de doua ori. E minunat acolo, păcat că nu ați avut vizibilitate când ați urcat. Noi am urcat și din  Durău anul trecut și de la Schitul Stănile anul acesta. De la Schit e mult mai simplu, iar traseul este minunat. Și de la Fântânele este superb și spectaculos urcușul cu stâncile și lacul Izvorul Munteui.

Călătorii plăcute! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rofri
[06.09.20 16:25:10]
»

Spectaculoase locuri, care ne sunt și nouă dragi! Foarte frumoase pozele, mai ales cele cu ceața! Păcat de nesimțirea celor care nu știu să prețuiască frumusețile naturii, mă întreb ce-i mână să urce ore în șir pe cărări de munte, doar ca să scuipe coji și să arunce peturi? ...

Felicitări pentru articol! ​

cata2106PHONEAUTOR REVIEW
[06.09.20 16:46:56]
»

@Dana2008:  Mulțumesc mult pentru felicitări.

​E clar în planul nostru să mai ajungem în Ceahlău să ne putem bucura de minunățiile de acolo. Cred că e foarte fain la Dochia, să te trezești dimineața sa vezi răsăritul în vârful acela de munte.

​Numa bine!  

cata2106PHONEAUTOR REVIEW
[06.09.20 16:51:38]
»

@Rofri:  Mulțumesc mult pentru felicitări!

​​Tocmai întrebare asta le-am pus-o și celor care scuipau semințe la Duruitoare, din păcate nu am primit răspuns. ​Am speranța că în timp o sa ne vindecam de aceasta boala!

​​Numa bine!  

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.09.20 17:41:12]
»

@cata2106:  Duminica trecută am fost și eu - din nou - pe Ceahlău. Nu m-am grăbit să scriu pentru că am așteptat să-mi treacă febra musculară. Am fost la Duruitoarea urcând pe la Poiana Viezuri și coborând pe la Piciorul lui Bucur (traseu cu cruce roșie, apoi cu cruce albastră).  

Și atunci era lume multă pe munte... ca pe bulevard.   Echipament? Am văzut bărbați cu pantaloni de stofă, călcați la dungă, tinerele cu fuste scurte, doamne cu sandale (e drept, fără toc) și chiar o femeie desculță. Cred că nu mai suporta încălțămintea de oraș cu care se aventurase pe munte. Cât despre curățenie... Doamne, mare dreptate ai! Sunt oameni care nu știu să respecte natura. În afară de ambalaje de la gustări și băuturi, am văzut sumedenie de șervețele și bucăți de hârtie igienică chiar lângă potecă și lângă izvoare. Mai au izvoarele din munte apă cristalină, care-ți potolește setea? Te mai încumeți să o bei?

Dana2008PHONE
[06.09.20 18:47:31]
»

@cata2106:  Vezi că am scris despre Cabana Dochia și despre Restaurant/ Terasa Dochia, dacă te interesează.

webmaster
[06.09.20 20:17:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[06.09.20 21:26:18]
»

@cata2106:  Felicitari pentru drumetie si respectul fata de munte. Felicitari, votat cu mare drag.

cata2106AUTOR REVIEW
[07.09.20 14:27:59]
»

@iulianic:  Mai avem mult pana sa ne educam, dar totusi sper ca atunci cand o sa ne dam seama ca nu e ok ce facem, sa nu fie prea tarziu. Si daca nu respecti muntele, s-ar putea sa se intoarca impotriva ta mai devreme sau mai tarziu.

cata2106AUTOR REVIEW
[07.09.20 14:33:50]
»

@mishu:  Multumesc mult!

krisstinnaPHONE
[07.09.20 15:08:59]
»

@cata2106:  Felicitări pentru drumeție și articol, felicitări că ai ocolit Dochia!  E de ocolit in continuare, se pare ca acolo nu au reguli, banul primează.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, iulianic, mishu, Rofri
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Masivul Ceahlău:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062393188476562 sec
    ecranul dvs: 1 x 1