ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Băile Romane de pe Cheile Cetii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Acest articol este despre un obiectiv turistic care nu este prea cunoscut dar eu vreu să-l aduc în atenţia dumneavoastră şi să vă învit şă-l vizitaţi.

După ce am servit micul dejun la pensiunea Cosette, ne-am pregătit de placarea într-o drumeţie prin zonă. Această drumeţie a durat o zi întreagă dar am văzut câteva locuri minunate despre care (unele) nu ştiam că există.

Primul obiectiv turistic spre care ne-am îndreptat a fost Cheile Cetii cu ale lor Băi Romane. De la pensiune până la Chei sunt vreo zece kilometri pe care o parte i-am parcurs cu maşina iar ultimii doi kilometri, la pas.

A pornit spre satul Cheia, un mic sat ardelenesc cu străzi înguste şi case îngrijite, cu oameni gospodari, unde ai ocazia să întâlneşti o căruţă pe strada sau un cârd de gâşte, oamenii te salută chiar dacă nu te-au văzut în viaţa lor. Tot satul este asfaltat. La ieşirea din sat am mai parcurs câţiva kilometri, apoi am trecut prinr-un pârău cu maşina şi am ajuns într-o parcare, unde erau o mulţime de maşini. Am lăsat şi noi maşina aici, iar mai departe am pornit la pas. Coordonatele GPS pentru această parcare sunt următoarele: N – 46.247578 şi E – 23.569651. Tot acest traseu ne-a fost explicat pe îndelete de doamna Lili, de la pensiunea Cosette.

De aici, din parcare, pornesc două trasee pe care se poate ajunge la Băile Romane. Unul trecând printr-o pădure de conifere şi se ajunge deasupra Băilor iar celălalt urmând cursul pârâului Cetea şi se ajunge la baza Băilor. Am ales cel de al doilea pentru că stiam că se văd Băile mai bine. Traseul ales de noi are aproximativ 2,5 kilometri, o parte din el se poate parcurge cu maşina dar nu vă recomand (drumul e bun) pentru că pierdeţi prilejul de a simţii natura de aproape, pierdeţi mirosul de iarbă verde, nu auziţi sunetul cristalin al apei sau zâmzetul albinelor care alergă după polen prin copacii de pe taseu, sau sinfonia ţinută de păsărelele din aceiaşi copaci.

Cu rucsacul în spate am pornit la drum, urmând triunghiul roşu. Drumul spre Chei este lejer fără urcuşuri şi coborâşuri parcă ar fi un traseu de promenadă. În prima parte a traseului am traversat o livadă de meri (păcat că a trecut perioada când au fost înfloriţi). Apoi în peisaj au apărut, parcă expodând din pâmânt nişte stâncii cu pereţii aproape verticali, care pe măsură ce ne apropiam de ele deveneau tot mai mari şi parcă greu accesibile. Specialişti au denumit aceste stânci, Klippe. Dacă în sat, pârâul Cetea este calm, cum ne apropiem de Cheii începe să prindă vigoare şi ca o vâltoare se prăvăleşte la vale, printre stânci, devenind zgomotos, dar emanând un sunet cristalin. Formează şi câteva mici cascade care dau un farmec aparte întregului peisaj. Ca peisajul să fie şi mai natural dăm de câteva sălcii care sunt rupte de vânt şi par ca din poveşti. Chiar dacă pe traseul parcurs până acum am văzut câteva locuri unde s-a făcut grătare, nu am găsit deloc rămăşiţe ale turiştilor, locul este curat cum l-a făcut natura. Bravo.

Am ajuns la o intersecţie de trasee turistice (cam până aici dacă doriţi puteţi merge cu maşina). Unul duce spre Cheile Cetii iar celălalt spre Piatra Cetii, Modoleşti (traseu de 5-5:30 ore). Noi am urmat traseul care ne interesa spre Chei. De aici traseul nu mai e de promenadă, ci se transformă într-o potecă îngustă, pe marginea pârâului, cu multe stânci pe care trebuie să le ocoleşti. Ajungem şi la partea cea mai dificilă a traseului, aici trebuie să trecem de o stâncă mai mare iar singura modalitate este căţărându-ne pe ea şi cu ajutorul unui cablu de susţinere o trecem, nu este foarte dificil, dar trebuie puţină atenţie. Nu cred că sunt mai mult de 10 metri de cablu. Am trecut şi de această stâncă şi am ajuns în sfârşit la Ceile Cetii. Ar mai fi o modalitate de a trece stânca, prin apă.

Cheile Cetii s-au format prin fragmentarea de către pârâul Cetea a unei stânci pe care a împârţi-to în 4, care astăzi fiecare poartă câte o denumire dată de către localnici şi anume: Sandiţău-este cea mai mare şi singura care a rămas pe partea deaptă, Piatra Saşa – are parcă vârful retezat, Ţicuiată- cu vărful conic iar ultima piatră se numeşte Măriuţa. Printre aceste pietre pârul a creat Ceile sale.

Cheile Cetii au o lungime de 50 de metri, iar pe acestă lungime au o cădere de 35 de metri formând patru cascade şi tot atâtea lacuri. Cascadele au o înălţime între 3 şi 10 metri. Accesul la toate patru cascadele este posibil doar cu echipament special. Fără echipament se pot vizita doar trei din cele patru cascade adică cea de sus şi ultimele două. Dar, căci şi pentru vizitarea acestora există un dar, pe cea de-a treia nu aveţi cum să o vedeţi fără a vă uda.

Noi am văzut-o doar pe cea de jos, să o denumesc a patra. Aici căderea de de apă are o înălţime de aproximativ 5 metri iar lacul pe care-l formează la bază are un diametru de 5 metri şi o adâncime de 1,5 metri. Vara aici localnici fac o baie pentru a se răcorii. De la acestă cascadă se poate urca la următoarea cu ajotorul unei scări, noi nu am putut urca pentru că scara era acoperită de apă, probabil vara când sezonul este mai secetos se poate urca fără probleme la nivelul următor pentru a vedea lacul şi cascada a treia. La cascada următoare (a doua) se poate ajunge doar cu ajutorul unei cordeline (vezi clip) dar şi aşa tot trebuie să ai puţin antrenament. Toate aceste cascade au primit denumirea de la localnici, de Băile Roamne.

Ca să prind cele mai bune imagini am sărit pârăul care plecă din lacul ultimei cascade, şi am trecut pe malul drept al acestuia, am reuşit să surprind în poze crăpătura dintre stânci creată de pârău. Dacă să zic aşa la ˝dus˝ trecerea am făcut-o cu destul de multă uşurinţă (am avut de sărit cam 1 metru) la întoarcere nu am mai putut face săritura pentru că nu aveam aderenţă pe piciorul de sprijin, fiind stânca udă, cum încercam să-mi iau avânt simţeam că îmi alunecă piciorul. Atunci am luat hotărârea să-mi dau papucii jos şi să trec prin apă. Apa era aşa de rece că simţeai cum te săgeată la picioare. Am reuşit să trec fără mari emoţii. Am mai zăbovit puţin la baza cascadei bucurându-ne de natură. De aici am plecat să vizităm alte Chei, un lac montan şi alte obiective turistice dar despre toate acestea în alt articol.

Vă recomand să vizitaţi Băile Romane de pe Cheile Cetii.

Webmaster vă rog următorul clip: https://www.youtube.com/watch?v=4gpIDYOChX8

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 10.05.17 11:34:55
Validat / Publicat: 10.05.17 12:42:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII APUSENI.

VIZUALIZĂRI: 6937 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 simplu, tot natura a lucrat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70200 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.05.17 12:41:18]
»

Excelentă recomandarea

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

zlatnaAUTOR REVIEW
[10.05.17 12:46:28]
»

@webmasterX: mulumesc. Dacă puteţi modificaţi la data cand AmFostAcolo, din greşala am pus luna martie 2017 în loc de aprilie 2017 (la caseta tehnică).

===

Done

webmaster
[10.05.17 13:07:13]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

elviramvio
[10.05.17 13:32:10]
»

@zlatna:

Gata de plecare spre cascadele altora care stiu sa le pastreze si exploateze, nu m-am putut opri sa nu-ti admir pozele si sa citesc cum ti-ai dat singur papucii la trecerea apei. O copiez pe Mishu, deci votat cu mare drag, bonus, felicitari pentru traseu si ca ne amintesti ce tara frumoasa avem!

tata123 🔱
[10.05.17 13:39:51]
»

@zlatna: Zona vizitată este foarte ofertantă din punct de vedere natural și peisagistic, cum se va dovedi și în articolele viitoare pe care le vei posta. Obiective ca cel prezentat mai sus nu sunt foarte cunoscute la nivel național, ele sunt promovate mai mult în ziarele locale și în comunitățile de montaniarzi/alpiniști/escaladă etc.

Cred că denumirea de băi romane dată complexului de cascade de pe râul Cetea are legătură și cu ansamblul arheologic din zona stâncilor menționate în articol, unde au fost identificate urmele unei așezări preistorice, apoi dacice. Pe stânca numită „Măriuța”, despicată în două de râu, au fost identificate urme de trepte și terase amenajate cel mai probabil în antichitate pentru a facilita accesul la apă - de aici și denumirea „La băi”.

zlatnaAUTOR REVIEW
[10.05.17 13:40:48]
»

@webmaster: Mulțumesc.

zlatnaAUTOR REVIEW
[10.05.17 14:21:49]
»

@elviramvio: Muţumesc pentru vizită şi vot. Numai mâine nui poimâîne şi pleci spre ţări mai călduroase, îţi urez încă odată drum bun.

Supriza mea a fost foarte mare când am descoperit aceste Chei, care fac parte din munţii Trascău, munţi cu care 20 de ani m-am trezit în fiecare dimineaţă, dar nu am ştiut ce minunăţi ascund la nici 30 kilometri de Zlatna.

Sunt de acord că avem o ţară foarte frumoasă dar nu ştim să beneficiem de urma frumeseţilor ei.

Toate cele bune.

zlatnaAUTOR REVIEW
[10.05.17 14:28:35]
»

@tata123: Mulţumesc pentru vizită şi vot.

Da, zona este foarte ofertantă din punct de vedere a obiectivelor turistice dar nu este mediatizată.

Completările tale sunt foarte bune (ca de obicei), nu ştiam că a fost o aşezare romană în zonă.

Cand ne-am întors spre maşină ne-am întălnit pe drum cu trei alpinişti care se îndreptau spre Cheii şi aveau cu ei multe echipamente speciale, fac parte din asociaţia care se ocupă cu marcarea traseelor montane şi întreţinerea acestora.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[10.05.17 14:32:24]
»

@zlatna:

Nu stiam de cheile astea. Frumoase locuri. Faina plimbarea. Usoara, spectaculoasa, practicabila tot timpul anului din ce ma vazut pe indicator.

Pozele cu stanca, stancile, cascada si videoclipul cu canyoningul sunt o invitatie reusita in zona.

Imi aminteste putin de Cheile Rametului vezi impresii partae cu canyoningul sau trecutul prin apa. Pentru amatori / profesionisti, fara sa compar acum lungimea cheilor si pasajele, care sunt disproportionate, Cheile descrise avand o lungime redusa. DAr un pasaj mic cu cablu sau cu trecut prin apa, ma duce cu gandul...

Bravo!

zlatnaAUTOR REVIEW
[10.05.17 14:41:00]
»

@Dan&Ema: Ţi-am spus că am văzut câteva obiective turistice minunate în zonă. Cheile Cetii sunt scurte nu se compară nici pe departe cu cele ale Râmeţului, care sunt foarte spectaculoase. Dacă Cheile Râmeţului nu sunt acesibile tuturor (în întregime) drumul până la Cheile Cetii este accesibil tot timpul anului cum bine ai văzut pe indicator.

Dacă mai ajungi prin zonă vizitează şi aceste Chei.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[10.05.17 14:48:50]
»

@zlatna: Woow! Mi s-a taiat respiratia de la atata frumusete! Ti s-au incalzit picioarele?

Stii, m-as muta ACUM in P11.

Atata pace si liniste emana Cheile astea... Si tu asa frumos ai povestit... Si despre Sandutau, si despre Mariuta...

Dan&Ema
[10.05.17 15:08:03]
»

@Zoazore:

Caminul P11 din Regie?

zlatnaAUTOR REVIEW
[10.05.17 15:11:14]
»

@Zoazore: Mulţumesc pentru cuvintele frumoase.

Zână dragă crede-mă că şi eu când am revăzut pozele P11 mi-a plăcut cel mai mult, cum spui şi tu emană linişte.

Picioarele mi s-au încălzit. Dacă la început erau reci (gheaţă) în vreo 5 minute îmi fierbeau de nu mai ştiam ce să fac de atâta căldură, noroc că a funţionat termostatarea corpului.

Toate cele bune.

Dan&Ema
[10.05.17 15:48:10]
»

@zlatna:

Pe langa ce ai postat tu la articol, poze si video (speram sa te vad in film ) m-ai facut sa rasfoiesc dupa alte poze pe net, descrieri, video etc, sa caut distante kilometrice, daca merge sa intru dinspre Teius din drumul ce merge spre Rimetea sau din celalat drum ce vine mai pe la sud. M-ai provocat!

mishu
[10.05.17 15:49:31]
»

@zlatna: Minunat si imi aduce aminte de minivacanta mea recenta despre care azi am incarcat primul articol (urmeaza sa apara) si ai sa vezi de ce acesta scris de tine imi aduce aminte de ceea ce voi povesti in urmatorul articol (si nu numai).

Si ai mare dreaptate, nu stim multe despre tara noastra din multe motive insa in principal din ignoranta celor care ar trebui sa le promoveze.

Romania ar ajunge in topul destinatiilor turistice cu frumusetile ei si sa nu mai fie nevoie de nimic altceva.

Minunat articol si superbe poze.

Felicitari, votat cu mare drag.

zlatnaAUTOR REVIEW
[10.05.17 16:03:58]
»

@Dan&Ema: Mi-ar fi plăcut mie să fiu şi eu în filmuleţ dar de unde atâta bucurie.

E bine că te-am stârnit. M-am uitat şi eu pe google maps şi din Teiuş îmi dă un traseu prin Râmeţ -Valea Uzei -Aiudul de Sus - Poiana Aiudului - Râmetea, 1 oră şi 42 minute cu maşina şi pe jos prin Râmeţ şi Valea Inzelui traseul ar dura 11 ore. Cred că mai uşor ar fi din zona Aiudului să pleci ar dura cam 5 ore pe jos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[10.05.17 16:10:44]
»

@mishu: Aştept să fie publicat articolul tău să văd pe unde ai umblat recent.

Cu mediatizarea obiectivelor turistice din ţărişoara noastră am mai zis eu şi în articolele publicate din zona litoralului nostru de unde nu este un indicator spre locurile care pot fi vizitate cânt te plictiseşti de soare sau e o zi noroasă (obiective gen Adamclisi, mănăstirea Sf. Andrei şi altele) dar cum zice un clasic în viaţă ˝traim în România şi asta ne ocupă tot timpul˝.

Mulţumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[11.05.17 09:24:47]
»

@zlatna: Frumoasă plimbare şi spectaculoase locuri aţi văzut.

Bănuiesc că v-aţi documentat cu ce aveţi de vizitat, când aţi ales să mergeţi în zonă.

Dacă nu vă spunea gazda voastră pe unde să mergeţi ca să ajungeţi la Chei, vă descurcaţi după indicatoare? ce vreau eu să te întreb, din Benic până la Cheia sunt indicatoare? sau numai acolo în sat? am văzut că sunt trasee marcate la ieşirea din sat.

Aştept continuarea plimbărilor voastre.

O zi bună.

Zoazore
[11.05.17 09:43:57]
»

@Dan&Ema: Daaa!

zlatnaAUTOR REVIEW
[11.05.17 09:48:03]
»

@ANILU: Despre celelalte obiective turistice pe care le-am vizitat ştiam, dar despre aceste Băi nu ştiam. Înainte de a pleca ne-am documentat ce am mai putea vizita în zonă in afară de ce ştiam şi aşa am descoperit Băile Romane.

Până la parcarea unde am lăsat maşina nu ţin minte să fi văzut vre-un indicator, dar poţi întreba orice localnic că vă îndrumă.

Toate cele bune.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.05.17 14:03:29]
»

Ha, ce bălăceală mișto poți trage în hîrdaiele alea! (care se numesc marmite) Întotdeauna mi-a plăcut să mă scald în rîuri de munte, iar dacă e destulă apă cît să poți și înota, cu atît mai bine!

Dan&Ema
[11.05.17 21:53:06]
»

@Zoazore:

Cum se fac emoticoanele alea care casca gura la mine?

Zoazore
[11.05.17 21:57:16]
»

@Dan&Ema: ăsta? = și)), dar fără pauză între ele!

Dan&Ema
[11.05.17 22:00:45]
»

@Zoazore:

Zoazore
[12.05.17 11:01:39]
»

@Dan&Ema: Asa, vezi ca poti?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dan&Ema, elviramvio, mishu, tata123 🔱, zlatna, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Apuseni:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083499908447266 sec
    ecranul dvs: 1 x 1