ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.08.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pestera Ghetarul Focul Viu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

"GLAVOI FARA GUNOI"

Aceste cuvinte le gasesti scrise pe o pancarda, la Padis, in locul de campare Glavoi. Si anul acesta chiar am avut surpriza sa-l descopar FOARTE CURAT.

Poate ca acest review nu va fi punctat, deoarece am mai scris despre Padis. Nu ma intereseaza asta, ceea ce vreau eu sa va spun, este ca am fost ieri si am numai vesti bune.

In primul rand, la reabilitarea drumului se lucreaza INTENS. Nu stiu in cat timp va fi asfaltat, dar e un lucru bun. Sunt zone unde drumul este foarte fin, dar sunt si zone unde este foarte rau, ma refer la drumul dinspre Rachitele, pe care mergem noi tot timpul. Se construieste foarte mult, in zona au aparut noi pensiuni si spatii de cazare. Drumul l-am descris aici click aici.

Am pornit la drum, ieri dimineata cu speranta ca nu ne va prinde ploaia. Si asa a fost. Am avut noroc, ploaia ne-a ocolit, dar am dat de mult noroi si pe iarba nu am putut sta.

O data pe an, macar, imi doresc sa ajung in zona aceasta superba, de langa Cluj.

Anul acesta, fiind si cu copilul, ne-am hotarat sa mergem la Pestera Ghetarul Focul Viu, pestera la care n-am mai fost din 2004. Am ales acest traseu, deoarece este mai usor ca si celelalte si pe aici pot merge si copiii mici, fara nici o problema sau risc.

Cand am ajuns la Glavoi sau La Grajduri, cum ii mai spune, am ramas uimita de cata curatenie am gasit. Daca cu ani in urma, erau numai gunoaie, acum este un loc foarte curat, desi era foarte multa lume. Vad ca cei care s-au zbatut pt aceasta zona, au reusit sa transmita acest mesaj si lumea care vine aici s-a conformat si s-au mai "civilizat". BRAVO.

In sfarsit avem un loc curat, in tara asta, unde oamenii pot veni cu mare placere. Am vazut, ca de obicei, foarte multi turisti straini, chiar pe un grup i-am ghidat pe unde sa mearga si am fost mandra ca poate, in sfarsit vom primi laude si noi romanii, cu toate ca traseele nu sunt puse bine la punct, lipsa balustrazi (balustrada era lipsa la "podul" de pe Ghetar). Nu stiu cum sunt acum balcoanele de la Cetatile Ponorului, dar acum cativa ani, erau dezastru, nu mai aveai acces pe ele.

Drumul spre pestera, relativ usor, porneste din acesta zona. Urci prin padure, la inceput un pic abrupt, dupa care mai mult cobori. Noi am parcurs destul de greu acest traseu, din cauza ca a fost noroi, pietre ude si eram cu copilul, care merge cum merge. De mult mi-a fost dor, de un asemenea traseu, desi pt altii e floare la ureche. Pt fiul meu a fost prima aventura, daca pot spune asa, pe un teren asa alunecos si atata timp pe jos. L-am mai dus la munte, dar nu ne-am pornit pe trasee cu el. S-a comportat foarte bine, desi atunci era programul lui de somn, n-a facut mari figuri. 2 ore si ceva, aproape tot timpul a umblat pe jos, ne-am noroit pana in cap, dar a meritat. Cu ocazia asta l-am studiat si ne-am dat seama ca ar rezista pe orice traseu. Au fost zone, intradevar, unde numai in brate a fost dus. Ne-am intalnit pe drum cu multi turisti cu copii, copii mici, chiar si in marsupiu am vazut un bebe de 2-3 luni, copii mai mari, 4-5 ani, care mergeau fara probleme. Deci, cei care aveti copii puteti face acest traseu, nu au ce sa pateasca.

Pestera Ghetarul Focul Viu, dupa cum am mai scris, este bine sa-l vizitati la orele pranzului, cand razele soarelui bat exact pe el, creand o imagine feerica, ca si cum ar fi in flacari. Foarte frumos. Accesul in acesta pestera se face pe niste scari si o intrare micuta intr-un imens perete de calcar. Sunt 2 ghetari, iar unul se poate vedea de pe balconul natural, care desparte cele 2 sali ale pesterii. Tavanul acestei pesteri s-a prabusit, iar inauntru au cazut busteni si pamant, care au colorat acest ghetar. Accesul in acesta pestera este permis, mai demult nu era nici atat, pana la balustrada de la intrare.

Am avut surpriza, ca anul acesta sa constat, de pe balcon nu se mai vedea asa frumos, ca si in 2004, ori s-a mai topit, ori s-a prea "murdarit" de la pamantul cazut pe el. Plus ca lipsea balustrada si nu puteai sa te apleci prea tare.

Asa ca, la intoarcere acasa, l-am rugat pe sot sa ma ajute cu filmarea facuta in 2004, cand am fost prima data. Spuneam, la celalalt review, ca am un videoclip. Aseara l-a incarcat pe YOU TUBE, ca sa-l pot atasa aici, sa vedeti ce frumos era atunci.

Drumul de intoarcere, inapoi la masina, l-am parcurs mai usor, deja se mai uscase putin pe jos.

Pe copil l-am bagat in masina, i-am dat sa manance si a adormit instantaneu. Nici nu ma mir. Asa ca, noi am facut o pauza, binemeritata, la Cornelu's Mol, una dintre terasele care sunt in zona. Am mancat o placinta cu branza foarte buna si minune mare, in sfarsit au aparut si aici magneti souvenir. Nu este nu stiu ce magnet, dar am pe frigider amintire cu I love Apuseni.

Va recomand, din tot sufletul, cei care n-ati vizitat acesta zona, MERGETI. Veti avea parte de peisaje cum numai aici le intalnesti, obiective turistice UNICE in tara si curatenie totala.

Am citit undeva ca atmosfera traita in Padis este unica. Si chiar asa e.

In plus, e o statiune, ca sa-i zic asa, in continua schimbare. Se va asfalta drumul, se construieste la greu, bine pt turisti si, zic eu, rau pt natura, natura aceasta, virgina INCA, cum am numit-o in celalat review.

Data viitoare, cand voi merge, vreau sa ajung la Cheile Somesului Cald si Cetatatea Radesii. Imi poate da cineva detalii? Este dificil?

Pana ce voi descarca pozele in calculator, atasez acest videoclip. click aici


[fb]
---
Trimis de Alina Morar in 05.08.10 14:13:29
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8059 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina Morar); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P32 atmosfera a la Padis
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6100 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

creivean
[05.08.10 14:42:56]
»

Foarte faină descriere, o adevărată aventură a iubitorilor muntelui. Bravo.

cc_iordachescu
[05.08.10 15:14:36]
»

Alina

Îmi plac plimbările vostre pe munte, mai ales în Apuseni! Am fost un montaniard convins, poate mai sunt, dar practic, de vreo 5 ani nu s-a mai întamplat mare lucru în acest sens...

Păi cheile Somesului Cald sunt oarecum în continuarea drumului de la Răchiţele. Adică din Răchiţele cum urci drumul spre Padiş, ajungi pe valea Firei şi cobori până la Doda Pilii (foarte aproape de coada lacului Fântânele. De aici drumul se întoarce spre vest pentru Padiş şi ajungi în Ic Ponor, unde, ATENŢIE!, trebuie să ţi drumul din dreapta. De aici sunt cam 8 km de drum forestier până în chei.

Adică să rămâi pe Someşul Cald, pentru că drumul de Padiş este tot înainte, pe valea Călineasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alina MorarAUTOR REVIEW
[05.08.10 15:24:54]
»

Aia stiu, ca de la IC PONOR, fac dreapta, dar nu stiu cum e traseul prin chei, pe deasupra cheilor si Cetatea Radesei. Cu copil de 2 ani aproape, pot sa ma duc?

cc_iordachescu
[05.08.10 16:00:04]
»

Alina, ştiu că este un drum "de picior" prin chei. Noi nu am ajuns chiar acolo, ne-am întors de undeva de la intersecţia cu pârâul Ponor, ce cuprinde Humpleul din vest (se întuneca, plus că aveam program de peşteră). Ştiu doar că se înfundă drumul, valea urcând, sau mai bine zis coborând destul de repede de pe vf. Cârligatele. Deci posibil să fie şi cărări pe nivelul superior. Oricum mi se par periculoase pentru un copil de 2 ani...

De cetate nu ştiu nimic, îmi pare rău.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancuta
[05.08.10 16:12:43]
»

Inca un review despre frumusetile tarii noastre! Si sotul meu a urcat foarte mult pe munte, m-a dus apoi si pe mine pe cateva trasee, dar de cand cu copiii, o lasam si noi mai moale, pana mai creste cea mica! Felicitari!

Alina MorarAUTOR REVIEW
[05.08.10 19:42:04]
»

De ce nu merge videoclipul?

Admin
[05.08.10 19:57:30]
»

ptr ca s-a pierdut adresa, am intrat eu prea repede sa pun linkurile, dupa aia ai intrat tu in editare (atunci s-au pierdut), apoi am refacut eu, din memorie, unele linkuri, dar de videoclip am uitat...

mai scrie-i te rog inca odata adresa

Alina MorarAUTOR REVIEW
[05.08.10 20:05:16]
»

http://www.youtube.com/watch?v=WoOS12Orx_s

Alina MorarAUTOR REVIEW
[05.08.10 20:05:51]
»

Nu stiu daca l-am pus bine.

webmaster13
[05.08.10 20:54:27]
»

iata clipul solicitat!

webmaster
[21.04.13 12:32:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumeții în Apuseni" (nou-creată, între timp, pe sait)

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, biancuta
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Apuseni:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.60105800628662 sec
    ecranul dvs: 1 x 1