ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
6 AD. + 2 COPII -- v: 5, 11
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Trip to sky – Telegondola Transalpina/Vidra

TIPĂREȘTE URM de aici

Vacanța desfășurată în vara lui 2021 a început pe Valea Oltului și s-a încheiat pe Valea Jiului, drumul de legătură utilizat fiind DN 7A Brezoi – Obârșia Lotrului – Petroșani. După o interesantă minicroazieră pe apele Oltului (vezi impresii) și o excursie relaxantă la cascada Lotrișor (vezi impresii) ne-am îndreptat repejor către Lacul Vidra pentru a prinde o plimbare cu telegondola.

În iarna lui 2012 pe Domeniul schiabil Transalpina s-a inaugurat o telegondolă cu două tronsoane care urma să deservească pârtia nou apărută în urma unui proiect de dezvoltare a infrastructurii de agrement în stațiunea Voineasa. Între timp investițiile au continuat, a apărut în 2017 și o parcare supraterană, s-a mai asfaltat câte ceva, s-au amenajat grupuri sanitare moderne.

Cunoșteam în urma informării că telegondola funcționa în sezonul de vară doar în weekend, de la 11.00 până la ora 18.00, din oră în oră. Ne-am grăbit cât am putut la plecarea de la cascada Lotrișor, dar drumul meandrat și localitățile ce trebuie străbătute ne-au încetinit cumva, ocazie de a admira locurile prin care treceam. Înainte puțin de ora 17.00 am parcat autovehiculul într-o alveolă pe marginea drumului național, am mers pe jos vreo 120 m până la clădirea de beton a parcării unde se află și casa de bilete. Pe ultima sută de metri au mai sosit câțiva doritori de plimbare, roata telegondolei se învârtea imperturbabil.

Prețul unei călătorii dus-întors este de 40 lei/adult (+ 2 lei taxa Salvamont), iar un copil între 3-14 ani plătește 25 lei (+ 2 lei). Am primit bonuri fiscale și cartele pentru acces și am pornit voioși către instalația pe cablu.

Instalația de transport este unică în România prin faptul că are două tronsoane interconectate de o stație intermediară. Urci în cabinele primului segment care se deplasează cu 6 m/s, străbați în peste 5 minute cei 1,99 km și te avânți în sus vreo 530 m diferență de nivel. Se deschid ușile, cobori pe peron în stația intermediară, faci câțiva pași și te urci în cabina celui de-al doilea tronson. Această linie e oblică față de prima, ceva mai scurtă (doar un pic peste 1000 m) și urcă circa 90 m în înălțime.

La orele amiezii târzii soarele încă strălucea cu putere încălzind cabinele prevăzute cu geamuri din plexiglass, gemulețul de mici dimensiuni, deși deschis, nu răcorea mai deloc spațiul astfel că faci un pic de saună până sus. Pe cele două banchete încap 8 persoane, dar din motive de pandemie se pot urca doar câte 4 persoane per cabină.

Ușor, ușor prindem altitudine, peisajul superb se deschide în fața ochilor scoțând din noi nenumărate aprecieri admirative. Lacul Vidra își etalează oglinda albastră cuprinsă de păduri de conifere, cu cât urcăm panorama este tot mai largă. Lacul a fost realizat în anii ' 70, se întinde pe mai mulți km și alimentează marea hidrocentrală subterană de la Ciunget. De la înălțime vedem barajul Vidra și urmele stațiunii Vidra – câteva fantome ale unor hoteluri pregătite pentru o eventuală olimpiadă de iarnă în epoca comunistă (pe FB).

Ajungem la stația intermediară, ieșim încălziți în aerul deja rece de la 1852 m, suntem îndrumați spre cabinele celui de-al doilea tronson. Același tip de cabine ne poartă peste o vale adâncă, în interior deja nu mai este așa cald, se observă clar diferența de temperatură la altitudine. Mi-a plăcut acest tronson datorită distanței mari dintre doi piloni centrali unde poți vedea curbarea cablului și simți că plutești, parcă cabina nu se mișcă deloc. La 1925 m altitudine coborâm și suntem întâmpinați de briza răcoroasă și de o salbă de norișori pufoși.

Am avut la dispoziție doar 30 de minute pentru a ne bucura de frumusețea munților, de a face câțiva pași cu capul în nori, de a sta 5 minute jos pe iarbă, de a capta numeroase imagini cu telefonul sau aparatul foto. În dreapta se vede o instalație modernă de teleski, iar jos în vale se văd câteva rulote lângă drumul numit Strategica (ramnicuvalceaweek.ro/21276).

O sonerie se aude dinspre stația de telegondolă – este semnalul că trebuie să ne îmbarcăm în cabine și să coborâm. Deja turmele de oi s-au retras la stână, iar soarele se lasă spre linia orizontului. Privim acum ceva mai liniștiți peisajul, nu mai suntem atât de surescitați ca la urcare; vedem și fața mai puțin plăcută: defrișările destul de întinse din zonă. După aproape 10 minute ajungem la punctul inițial de plecare bucuroși că am putut experimenta acest gen de plimbare în zona aceasta.

Concluzii. Nouă ne-a plăcut această incursiune spre nori, pe crestele munțilorc, chiar dacă nu a durat decât câteva zeci de minute. Plimbarea cu telegondola dublă a fost interesantă, peisajele sunt fabuloase. Nu ocoliți zona!

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 18.10.21 20:30:31
Validat / Publicat: 19.10.21 08:11:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VOINEASA / VALEA LOTRULUI.

VIZUALIZĂRI: 1325 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Telegondola din nori.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Dana2008PHONE
[19.10.21 08:56:41]
»

@tata123 ????: Felicitări pentru articol!

După părerea mea aceasta este una dintre cele mai frumoase și estetice, pârtii din Romania datorită prezenței lacului Vidra la baza pârtiei.

Instalațiile sunt moderne, păcat că nu există suficient curent acolo pentru a le menține în funcțiune pe toate pârtiile... adică, degeabă sunt dacă cu funcționează toate iarna.

Călătorii plăcute! Numai bine!

webmasterPHONE
[19.10.21 09:42:14]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.10.21 20:31:19]
»

@Dana2008: Din punct de vedere peisagistic avem sub ochi imagini superbe spre lacul Vidra și spre culmile muntoase din jur. Îmi aduc aminte de fotografiile tale excepționale de pe pârtia de ski. Mi-ar fi plăcut să stăm mai mult sus dar eram legați de programul telegondolei.

Pe lângă problemele tehnice (electrice) și juridice putem adăuga și lipsa locurilor de cazare în zonă. Sunt puține pensiuni în apropiere (Obârșia Lotrului și Vidra), Voineasa fiind la circa 30 km depărtare.

Mulțumesc pentru ecou! Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Vidra-Ciungetu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054830074310303 sec
    ecranul dvs: 1 x 1