ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.10.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Schitul Straja – eroi de strajă

TIPĂREȘTE URM de aici

Am fost de două ori în vacanță în ultimii ani pe valea Jiului de Vest și de fiecare dată am urcat cu telegondola în stațiunea Straja. În 2021 am urcat până pe vârful Straja (vezi impresii), la 1868 m altitudine, bucurându-ne de peisajele montane ce ne înconjurau, de senzația de libertate. Și în 2024 am ajuns în stațiunea hunedoreană, tot cu telegondola (care vara circulă doar în weekend, adesea doar la ora fixă), vizitând din nou schitul Straja. Doritorii pot urca până în stațiune și la schit cu autoturismul urmând meandrele DJ 664A.

Ajunși sus în stațiune, de la stația telegondolei până la intrarea în schit sunt circa 350 m de parcurs pe șoseaua asfaltată.  Privim în stânga și în dreapta, totul e construit cam haotic, nu toate clădirile sunt în cea mai bună stare, iar anotimpul cald scoate la iveală toată urâțenia acestui loc (pe când iarna acoperă cu mantie albă orice imperfecțiune). Pe ici colo, dar foarte rar, mai vezi câte un loc drăguț (de exemplu, localul intitulat „Oala cu Ciorbă” ), câte un colț plin de flori. După un scurt urcuș ajungem în fața intrării într-un fel de tunel ce ne conduce spre locașul de cult.

Tunelul de la Schitul Straja are 54 m lungime, se deschide cu un portal alb, sculptat cu  înfățișarea Sf. Împărați Constantin și Elena (unul din hramurile locului), închis la ambele capete de porți din lemn. Luminat de ferestre pe o singură parte tunelul este în întregime pictat, o adevărată Scriptură în imagini. Pe partea stângă, latura fără ferestre, sunt reprezentați sfinții din calendarul ortodox, pe zile/luni, începând cu luna septembrie – începutul Anului Bisericesc. Pe partea dreaptă sunt icoanele praznicelor împărătești (marile sărbători creștine) și chipurile sfinților români, între care se intercalează textele celor 10 Porunci. Realizate de un pictor arădean în perioada 2005-2007 picturile au fost restaurate prin 2019-2020, unele icoane fiind transpuse pe un suport din aluminiu, mai rezistent în timp. În capătul dinspre schit se află o trăistuță cu bilețele ce conțin citate spirituale, cuvinte de învățătură etc. Tunelul din beton și cărămidă imită o catacombă creștină, dar aduce și cu un tunel de mină, ținând cont de zona carboniferă în care ne aflăm.

Schitul Straja a fost întemeiat în 1999, fiind ctitorie a unei familii locale. Totul a început cu ridicarea unei Cruci a Eroilor, apoi cu înălțarea schitului din lemn în doar 3 luni de zile. Biserica e construită din lemn, în stil transilvănean, de către meșteri maramureșeni; alături se află chiliile și trapeza (stivele de lemne de sub pridvor nu lipsesc în această zonă montană) și clopotnița – cu o așezare pitorească pe un colț stâncos, înconjurată de brazi. Biserica poartă două hramuri: Înălțarea Sfintei Cruci și Sf. Împărați Constantin și Elena; interiorul e simplu, sobru, catapeteasma deosebită prin icoanele sculptate în panouri de lemn. Biserica găzduiește crucea de lemn de mari dimensiuni ce este purtată în procesiune în Vinerea Mare, pe un Drum al Crucii, în ascensiune, din Lupeni la schit, cu 14 popasuri – ultimul biserica de lemn.

În luptele din zona pasului Vâlcan, vârfului Straja și a Văii Jiului din timpul Primului Război Mondial (vezi aici detalii: ro.wikipedia.org/wiki/Pri ... a_Jiului_(1916) și ro.wikipedia.org/wiki/A_d ... a_Jiului_(1916)), atunci când armata germană a forțat trecerea Carpaților, și-au pierdut viața peste 1500 de ostași din armata română. Schitul Straja comemorează pe acești eroi ce au apărat țara. În curte se află un țeava unui tun sistem Krupp, aflat în dotarea armatei române în prima conflagrație mondială, tun distrus în luptele din acest areal montan. Povestea acestui vestigiu al unor vremuri dureroase citiți aici: zvj.ro/articole-20269-Mun ... %2Bmondial.html. În curtea schitului sunt panouri informative cu istoria așezământului, povestea tunului și lista eroilor din Primul Război Mondial.

Din curte se iese pe o portiță și se urcă la Crucea Eroilor, un monument ridicat de aceeași familie locală cu sprijinul exploatării miniere din Lupeni, o cruce de aproape 20 m înălțime situată la 1485 m altitudine, luminată noaptea. În memoria eroilor!

În curtea schitului e liniște, adie vântul, munții te înconjoară – prilej de meditație. Ești mai aproape de Cer!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 09.10.24 12:14:25
Validat / Publicat: 09.10.24 13:15:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în STRAJA [HD].
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 165 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Biserica de lemn.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Daisy Petal
[09.10.24 14:13:33]
»

E bine de stiut ca se poate urca si cu masina. Nu-mi place sa stau dupa telegondola, mai ales daca are ore fixe. In vara asta, dupa ce mi-am "reparat" ochii, am fost la Cascada Cailor. Ei, bine, a trebuit sa asteptam sa se faca "fix" si, eventual, sa se adune grup de cel putin 20 de persoane.

Acum, toamna asta, planuiesc sa revizitez Oltenia si sa ajung la obiectivele pe care nu am apucat sa le vad. Imi voi nota si Straja, acolo unde eroii sunt "mai aproape de Cer".

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Straja - Vâlcan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053992986679077 sec
    ecranul dvs: 1 x 1