GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Poezie George Toparceanu - Octombrie
Octombrie-a lasat pe dealuri
Covoare galbene si rosii.
Trec nouri de argint în valuri
Si cânta-a dragoste cocosii.
Ma uit mereu la barometru
Si ma-nfior când scade-un pic,
Caci soarele e tot mai mic
În diametru.
Dar pe sub cerul cald ca-n mai
Trec zile albe dupa zile,
Mai nestatornice si mai
Subtile...
Întârziata fara vreme
Se plimba Toamna prin gradini
Cu faldurii hlamidei plini
De crizanteme.
Si cum abia pluteste-n mers
Ca o marchiza,
De parca-ntregul univers
Priveste-n urma-i cu surpriza, -
Un liliac nedumerit
De-alura ei de domnisoara
S-a-ngalbenit, s-a zapacit
Si de emotie-a-nflorit
A doua oara...
Sfânta Paraschiva, mare sărbătoare religioasă ortodoxă, mare sărbătoare în familia mea. Date fiind aceste lucruri, ne-am hotărât ca în mijloc de toamnă, să facem o incursiune la munte. Fiind cu un grup mai mare de prieteni, am stat noi și am tot cântărit și am ales zona Padina Peștera.
Cu o săptămână înainte de a ajunge în zonă, aflăm de la tv că a nins mult. Ce să facem? Rezervarea o aveam făcută la hotel, așa că am mers înainte. Mare surpriză pe noi să prindem un weekend absolut fantastic, o vreme superbă de toamnă. Iar coloritul naturii, absolut deosebit. Hrană pentru suflet si minte și nimic mai mult.
Dar să începem, cu începutul! Am plecat de joi din București pe ruta București –Pitești –Câmpulung, cu punctul terminus comuna turistică Lerești de care amintea mai devreme colega irinad. La cabana Voina nu am ajuns, dar am urcat un pic pe munte ca să ne dezmorțim oasele si să ne umplem piepturile cu aer curat, ca suntem sătui de atmosfera apăsătoare din capitală.
A doua zi dimneață am ales traseul Câmpulung-Târgoviste-Peștera. Avusesem acu vreo doi ani o experiență neplăcută cu GPS-ul care m-a dus pe o scurtătură de la Voinești tocmai la Pucioasa, dar am mers pe niște coclauri... E acu am zis, nu mă mai iau dupa GPS și merg pe drumul cunoscut, doar că... Mă apropiam de Sinaia când văd un indicator cu Peștera. Gata zic nu mă mai iau după GPS. Mare greșeală. Primii kilometri de drum au fost asfaltați, dar apoi am intrat pe un drum forestier. Nevasta zice: hai să ne întoarcem! Eu nu și nu, trebuie sa dăm de drumul bun. Am dat până la urmă, dar după aproximativ treizeci de kilometri de mers prin coclauri. ; -) Săraca mașină!
Fiind un drum forestier foarte slab circulat am zis că poate vedem și noi vreun urs ceva. Nu am avut această onoare, doar la întoarcere ne-am întâlnit cu șireata cumătra vulpe. Bine că eram în mașină, că le știu destul de periculoase. E drept până acu n-am avut onoarea să le întâlnesc face to face, așa că n-am idee cum ar fi reacționat!!!
Platoul Padina Peștera este o zonă foarte dragă mie. Pe vremuri de demult apuse, coboram de la Babele sau de la Piatra Arsă și campam aici. Ce vremuri, ce viață! Când stau și mă uit în urmă nu-mi e foarte clar, dacă am evoluat sau dacă de fapt am dat înapoi, așa noi ca oameni.
Ei bine aici în această zonă absolut mirifică am petrecut alături de familie și de prieteni foarte dragi mie, trei zile absolut minunate. Peștera Ialomicioara nu am mai vizitat-o pentru că o văzusem acu doi trei ani, oricum după renovare, în schimb ne-am recules un pic la mânăstire.
În rest ce să zic, am colindat cu voioșie prin păduri, am făcut poze, am admirat frumusețile naturii, într-un cuvânt am trăit. Cazați am fost la Hotelul Peștera, despre care o să fac un articol separat așa cum se obișnuiește aici. Dar veacul ni l-am făcut mai mult pe la cabana Padina și pe cărările montane.
Iubesc toate anotimpurile, mai mult sau mai puțin, dar toamna parcă are ceva aparte. Coloritul frunzelor, adierea vântului, razele soarelui care nu mai reușesc să ne încălzească... Ei bine o zi frumoasă de toamnă cel mai bine se trăiește undeva la munte. Feeria de culori bucură sufletele noastre. Facem poze, admirăm, umplem plămânii cu aer curat.
Ce Elveția? Avem și noi așa frumoase peisaje. Din punctul meu de vedere ei stau mult mai bine la capitolul infrastructură și evident munții lor sunt mai înalți. Dar pentru iubitorii de munte care au puterea să colinde per pedes, locurile în care pot ajunge la noi în țară sunt absolut fabuloase.
Eu am fost un mare iubitor de munte și am colindat mulți ani prin natură. Doar că undeva ceva s-a rupt și am devenit prea comod și prea dependent de mașină în special și de tehnologie în general. Alergăm toată ziua după bani, după obiecte, după fericire... Și ea e atât de aproape. E lângă noi, e în toate lucrurile simple și în special e în natură.
După așa un sejur la munte, în mijlocul naturii parcă te încarci de energie, parcă devii mai bun. Dar când te întorci în orașul de baștină, îti dai seama ca nu a fost decât un foc de paie. Fericiți sunt aceia care reușesc să se desprindă de viața asta agitată a noastră și să se mute într-un loc mirific, izolat, cât mai aproape de natură si care reușesc să se mulțumescă cu puțin, scuzați cacofonia și să se bucure de lucrurile simple.
Trimis de robert in 25.10.17 10:16:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@robert: Frumoasă, nostalgică revenire în natură. Și din păcate ai dreptate în privința concluziilor.
@robert: Ooff, cata dreptate ai la faza cu focul de paie! Si voi ait prins trei zile din expozitia de pictura a TOAMNEI cea frumoasa si bogata!
Pozele sunt fantastice, dar le-ntrece realitatea.
Frumoasa plimbare intr-o tara frumoasa.
@Zoazore: ai dreptate: frumoasă plimbare, într-o frumoasă țară!
Mersi Zoa!
@robert:
Un articol simplu dar plin de tâlc precum vorbele unui muntean, nu un orășean. Ai fost într-o zonă frumoasă și tot ce pot spune este că vara, când e cald, ți-aș recomanda simplitatea unei gazde mai sus de lume. Am un loc pe acolo și ni-e tare drag, zona e inca putin salbatica daca urci dincolo de satele de rudari.
Si vezi ca sunt destui ursi totusi!
@robert: Din suflet, @robert. Mai ales că și noi am fost în expoziția aia, pe la Brâncuși pe-acasă, pe la Cheile Sohodolului... vezi impresii
@robert: O calatorie minunata, peisaje de vis si cred ca si drumul pe care ati luat-o va oferit o priveliste deosebita.
Cat despre poze, e clar, sunt superbe, iar mie recunosc cinstit ca mi-a ramas sufletul la poza P19, ai impresia ca este ireala.
O aniversare speciala, cu oameni speciali, in locuri fantastice.
Felicitari, votat cu mare drag.
@robert:
Excelent articol despre natura carpatina cu poze si cantec de munte si poezie de toamna.
@elviramvio: Sincer, chiar aș fi interesat! Cu cât e mai sălbatică zona, cu atât îmi place mai mult!
O să va dau mesaj să-mi dați toate detaliile!
Mersi de vizită și de ecou, dar si de recomandare!
Dacă nu sunt prea indiscret, de unde sunteți din Argeș? Din ce localitate?
Vă doresc o zi bună și să aveți parte de multe călătorii frumoase, după sufletul dumneavoastră!
@mishu: mersi frumos! Într-adevăr am avut parte de un weekend de excepție, din toate punctele de vedere!
@robert:
Nu sunt, nu suntem din Argeș. Acum mulți ani, după o vizită la Dâmbovicioara, ne-am îndrăgostit iremediabil de muscele și în 3 luni de la vizită eram apropitari la Stoenești (colindasem ceva zona în alea trei luni să căutăm un loc de adus patul nostru). Zona era propusă spre dezvoltare turistică (nouă nu ne plăcea asta dar pentru localnici ar fi fost mană cerească. A murit proiectul, inclusiv festivalul internațional de parapante, după numai doi ani).
Ca o primă informație, valea Bădencii, după ce treci satul de colorați, este și o cabană undeva mai sus, mă pot interesa pentru la vară dacă vrei. Drumul duce spre Priseaca, îți trebuie mașină înaltă căci nu e asfaltat, zona e mai sălbatică dar merită din plin. Acum iarna nu prea se dezăpezește pe acolo.
@robert: Se pare ca aceasta toamna frumoasa inspira tot mai multi membri AFA sa mai calatoreasca si prin Romania si sa descopere ce tara frumoasa avem. O surpriza? Cred ca nu. Eu de la bun inceput mi-am declarat bucuria de a trai in aceasta tara, am indemnat pe toti cei care laudau Turcia si Grecia, sa mai traga cu coada ochiului, macar si pe meleagurile natale. Unii au luat in deradere ideile mele, dar am zis ca eu am dreptate si ei nu. Uite ca acum e inghesuiala in a povesti excursii si drumetii prin o parte din locurile care nu sunt cu nimic mai prejos decat cele din afara. E adevarat ca drumurile spre acele locuri nu sunt totdeauna in cea mai buna stare, oamenii nu totdeauna respecta natura si se chinuie sa o distruga. Cu toate acestea natura se incapataneaza sa ramana frumoasa.
Zona Padina, Pestera a fost frumoasa din totdeauna, din vremea cand se ajungea acolo, pe jos din Gara Sinaia, cu casa in spinare. Pozele atasate imi comfirma ca si toamna natura merita admirata si, mai ales, pastrata.
Se pare ca in toamna asta se poarta vulpea. Ma bucur ca pozele mele cu vulpea de pe Transfagarasan (din anul 2008) au fost de bun augur.
Dar ma intind iar la vorba si iar voi plictisi cu vorbele mele. Felicitari pentru aceasta drumetie si sa nu va opriti.
Numai bine si calatorii placute!
@robert: Frumoasă plimbare ați făcut într-o zonă superbă și ați avut noroc și de vreme bună.
Am făcut și noi acest traseu dar am urcat spre Peștera din Glod, pe lângă sanatariu, lacul Bolboci. Nu era asfalt. Dar la întoarcere am luat-o pe unde ați urcat voi, a fost cumplit, eram cu o mașină de teren și tot ne-am împotmolit în niște sleauri.
La Peștera doar am mâncat, sunt curioasă cum este hotelul.
Ai fost nostalgic și romantic cu plimbarea asta.
Ai dreptate cu concluziile tale.
Toate cele bune.
@liviu49: Nu ne plictisiți deloc, ba din contră aș putea spune. Va mulțumesc mult pentru acest ecou. Unii niciun articol nu-l fac atât de lung. Apropo când ne mai delectați si pe noi cu povestiri de-ale dumneavoastră?
Toamna e un anotimp care te inspiră și de aceea probabil au aparut o multime de articole pe această temă.
Țară frumoasă avem, fără îndoială. Problema e alta nu știm să o prețuim, de la conducearea țării, până la omul de rând. De aceea mulți plecăm să vedem alte meleaguri, unde suntem respectați ca oameni. Gata că nu vreau sa ma enervez așa de dimineață.
Încă o dată mii de multumiri!
@ANILU: mersi vecina pentru vizită și ecou. Într-adevăr e o zona superbă unde mi-ar plăcea să am o căbănuță unde să trag din când în când.
La hotel Peștera se mănâncă foarte bine, dar și foarte scump. O să fac un articol și despre acesta.
De concluzii ce să zic? E unul din acele momente când îți doreșt să te înșeli si să nu ai dreptate!
Toate bune si vacanțe frumoase!
@robert: Emoționant, și e scris de un domn
Felicitări!
Sfat: Nu recomand nimănui o casă “undeva”, excluzând reședința. Te legi la cap fără sa te doară, fiecare casa in plus înghite bani, implică multă muncă, timp și energie mereu consumată in același loc.
Mergeți și vizitați lumea, nu vă plafonați mergând mereu la “cealaltă casă”
Zile frumoase și vacanțe reușite!
@krisstinna: cum era sa va așteptăm acuma la un vin fiert?
Știu ca e foarte greu să te rupi de capitală, dar mi-ar plăcea macar să am niste prieteni/ cunostințe într-o zona de-asta mai izolată, să avem unde trage!
Deocamdată sunt doar vise!
Iubesc să văd lumea, dar sincer am cam obosit și eu cu zborurile astea lungi! Mai încolo sigur o să renunț la ele!
Mersi de vizită, cuscro! ; -)
@robert: Foarte frumos scris și descris. Notat și votat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2020 Prin Canionul Horoaba spre Cascada Doamnelor — scris în 23.06.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Amfostacolo... haiducie curata! — scris în 15.03.19 de mihali din BALş [OT] - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Jeep Safari: traseu Cheile Zanoagei-lacul Bolboci-Padina-Pestera — scris în 04.09.16 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Sfintirea apei Ialomitei cu dejectiile fosei casei parohiale — scris în 06.04.16 de gabdanz din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Zona frumoasa — scris în 03.09.15 de comisarul din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Excursie pentru copii - Turbaria Laptici. Pestera Ialomitei (Ialomicioarei). — scris în 31.08.15 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Padina Fest-Chiar 'Respectam natura'? — scris în 31.08.15 de CosminZichil din MOIECIU DE JOS [BV] - RECOMANDĂ