ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Craiova
    ÎNSCRIS: 18.01.09
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    JUN-2010
    DURATA: 4 zile
    prieteni
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CAZARE [camere etc]:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    97.50%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Mi-a placut totul!

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Numele Kerkyra asa cum este cunoscuta in Grecia insula si implicit orasul care poarta acest nume deriva dintr-un vechi mit despre nimfa Kerkyra sau Korkyra fiica riului Asopos care fiind sedusa de catre Poseidon a dat nastere lui Phaecas intemeietorul neamului Phaecacienilor despre care pomeneste Homer in a sa Odiseea, cine nu stie episodul in care Nausicaa frumoasa fiica a regelui Alcinous si a inteleptei reginei Arete il gaseste pe Ulise dupa ce corabia acestuia fusese sfaramata si pietrificata de furia lui Poseidon?

    Nu am sa va vorbesc despre miturile Eladei ci despre mandra capitala a acestei insule anume orasul Corfu.

    Acest oras s-a dezvoltat de-a randul secolelor ca o cetate fortificata inconjurata de doua fortarete la est si la vest, aparata de mare la nord si de puternice ziduri la sud, orasul nu a avut decat o optiune sa creasca pe verticala, astfel au tasnit indraznete una langa cealalalta toate acele cladiri cu mai multe etaje care se pot vedea azi in cartierul vechi, cladiri care de cele mai multe ori, lucru mai putin intalnit, nu au apartinut unui singur proprietar ci mai multor familii 3,4 sau chiar 5.

    Toate aceste cladiri sunt din piatra nu veti vedea aici beton si este uluitor cum foarte putine dintre acestea au fost daramate (majoritatea acestora in cel de-al II-lea razboi mondial), pe langa acestea bineinteles ca s-au mai construit si cladiri mai noi insa orasul Venetian in sine a ramas aproape neatins, si acestui lucru se datoreaza in mare parte faima acestei urbe.

    Aflata la confluenta dintre est si vest insula a fost mereu in centrul atentiei marilor puteri europene, aici succedandu-se, venetienii, francezii si englezii, iar desele perioade de ocupatie au lasat urme adanci si in planul urbanistic al orasului cat si in arhitectura sa.

    Am privit atent aceste cladiri care luate una cate una nu pot spune ca m-au uimit prin frumusete arhitecturala insa privite ca un tot unitar este o imagine care pur si simplu m-a vrajit. Asi fi putut hoinarii ore intregi pe acele strazi inguste care se opresc in mici piatete care au in mijloc un singur palmier sau o fantana venetiana sau drept podoaba o mica capela, uitandu-ma la ferestre si balcoane impodobite cu flori sau cu ornamente de piatra minunat lucrate, urcand scari de piatra din varful carora la marginea aleilor inguste se vede sclipind un colt de mare si in plus m-a fermecat prezenta umana, copii care rad si alearga fara nici o grije, gospodine care aplecate peste ferestrele de la etajele superioare intinzand rufele la uscat asa cum probabil au facut intotdeauna si discutand cu vecinele de jos care purtau cosuri incarcate cu produse de la piata sau batrani care jucau table la umbra portocalilor impovarati de rod, oameni care traies in aceleasi case vechi ca si stramosii lor lasandu-ti astfel impresia ca vechiul aici nu inseamna pustiu sau abandonat, oh nu…. inseamna doar continuitate a unui stil de viata, o legatura spre un trecut demn si mandru.

    De sus din noua fortareata (Neo Frourio) construita de venetieni in 1576 pentru a intarii apararea orasului in partea de nord vest se poate vedea o frumoasa panorama, in care se vad toate acele case de piatra inghesuite una in alta strajuite la est de vechea fortareata venetiana (Palaio Fourio) (construita tot de catre venetieni in 1550 pe un promotoriu unde se crede ca existau fortificatii din secolele 7/8 AD), si dintre toate acele acoperisuri cu tigla tasneste curajoasa spre cer cupola insangerata a campanilei bisericii Sfantului Spiridon (Agios Spyridon)

    Sfantul Spiridon a fost original din insula Cipru unde a crescut ca simplu pastor intrand apoi in sanul bisericii si ajungand la rangul de episcope. Se crede ca a infaptuit multe miracole inainte de a murii in anul 350 AD. Ramasitele sale au fost sustrase din Constantinopol chiar inainte de ocupatia otomana in anul 1453 si intamplator au ajuns in Corfu unde special pentru acestea s-a construit aceasta biserica in anul 1589. Biserica este cel mai sfant loc din insula, un obiectiv demn de vizitat pentru masivele decoratii din argint care provin din donatiile credinciosilor, si pentru frumoasele fresce de pe tavan realizate in 1772 de catre Panayotis Doxaras pictor care a studiat in Italia fiind un mare admirator al lui Tintoretto, Titian si Veronese. In fiecare an in Duminica Pastelui, pe 11 August si in prima duminica din noiembrie, racla de argint cu sfintele moaste este plimbata pe strazile orasului, acesta fiind si patronul spiritual al insulei pe care se spune ca a salvat-o de foametea din 1553 de molima din anii 1630 si 1673 si de invazia otomana din anul 1716 cand a aparut imbracat in haine de calugar cu o uriasa torta in maini raspandind panica in randul turcilor. Oricum Sfantul este azi venerat in insula multi corfioti avand acest nume.

    Spianada acel amestec de parc si de piatza a orasului este zic eu unul din obiectivele importante care face acest oras atat de atragator, este locul in care poti fugi de dogoarea strazilor din piatra, si te poti racorii fie pe o banca la umbra arborilor de jacaranda infloriti fie intr-una din cafenelele aliniate pe elegantul Liston alea de promenade copie a celebrului Bulevard Rivoli din Paris. Numele de “Liston” provine de la obiceiul venetian de a se tine liste cu nobilimea din insula, liste care se regaseau in Libro d’Oro sau Cartea de Aur si doar cei care erau trecuti in aceasta carte aveau dreptul sa se plimbe pe aici! Acest complex architectural in forma de azi a fost proiectat de catre arhitectul francez Mathieu de Lesseps in 1807.

    Aici in Spianada sunt cateva monumente printre care Monumentul Enosis (unire in limba greaca) ridicat in cinstea alipirii insulelor ionice la Grecia in 1864, monumental este infrumusetat cu basoreliefuri reprezentand simboluri ale tuturor insulelor Ionice, statuia lui Ioannis Kapodistrias primul presedinte al Greciei in 1827 un nativ al acestei insule, asasinat in Nafplio in 1831 de catre doi cretani al caror unchi fusese intemnitat de catre acesta. In fata acestui monument se afla Rotonda Maitland (1816) ridicata in memoria lui Sir Thomas Maitland primul Inalt Comisar Britanic al insulei.

    Palatul Sf. Mihai si Sf. George se afla situate in partea de nord a Spianadei aici functioneaza singurul muzeu de arta asiatica din Grecia despre care am mai scris.

    Pe strada Arseniou, strada care margineneste orasul in partea de nord se afla biserica Panagia Antivouniotissa care gazduieste Muzeul de Arta Bizantina unde puteti admira o colectie de 90 de icoane majoritatea din secolul 15 opere ale diferitilor artisti din scoala Cretana.

    Un alt important lacas de cult este Biserica Panagia Spiliotissa (Fecioara Maria din Pestera) aici se afla moastele Sf Teodora fosta imparateasa a Constantinopolului moastele au fost aduse in acelasi timp cu cele ale Sfantului Spiridon si se afla depuse intr-o racla de argint in apropierea altarului. Biserica dateaza din anul 1577 aceasta devenind catedrala si sediul Mitropoliei din Corfu in anul 1841 ca o curiozitate exista 39 de biserici aici in oras iar in insula peste 800.

    Cand am ajuns aici nu stiam mai nimic despre acest oras, aveam in minte o singura imagine aceea care apare peste tot cand este vorba de Corfu, in aceasta imagine aparea o insulita pe care era construita o manastire alba acoperita cu tigla rosie aflata in umbra unui chiparos, prima data am crezut ca este vorba de Biserica Sf George aflata in apropierea vechii fortarete insa aceasta era construita pe o mica peninsula ori imaginea de care va vorbeam arata clar o insula pierduta in albastrul marii Ionice, degeaba m-am uitat nu am putut sa o vad, intamplator am dat cu ochii de ea, asta fiindca eram in autocar in drum spre Seara Greceasca si am putut sa o zaresc pe deasupra leandrilor care optureaza vederea de pe soseaua care vine dinspre Benites spre Corfu Town. Ca sa mergeti acolo trebuie sa luati un autobus spre Kanoni o mica suburbie din sudul orasului acolo se afla insula Pontikonisi (insula soarecelui) cu a sa manastire Vlacherne, legenda spune ca aceasta insula este de fapt corabia pietrificata a lui Ulise!

    Prin urmare acest oras mi-a placut pentru eleganta sa pentru splendoarea mediteraneeana, pentru forfota dar si pentru colturile ascunse si linistite, mi-au placut acele cladiri inalte incarcate cu rufe la uscat, mi-au placut palmierii si portocalii raspanditi prin tot orasul, fantanile, statuile, muzeele, bisericile, si oamenii locului, muzica, portul lor si traditiile, intr-un cuvant mi-a placut totul!


    [fb]
    ---
    Trimis de Cristian_h* in 24.07.10 17:43:43
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5656 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Orasul Corfu vazut din Noua Fortareata in departare se vede vechea Fortareata
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    17 ecouri scrise, până acum

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [24.07.10 18:06:11]
    »

    am tot cautat o muzica reprezentativa pentru Corfu nu am gasit decat cun clip am sa rog un webmaster daca se poate sa-l ataseze!

    http://www.youtube.com/watch?v=AVTX-OTIJ98

    multumesc!

    webmasterXY*
    [24.07.10 18:12:35]
    »

    Asa cum ne-a obisnuit, Cristian si-a facut si de aceasta data cu sarguinciozitate temele, atat in ceea ce privesc informatii care abunda in cadrul review-ului, dar mai ales linia melodica care insoteste aceste randuri.

    Lectura si auditie placuta!

    Maria Smeu
    [24.07.10 18:24:08]
    »

    Ma bucur sa fiu prima care-ti apreciaza acest review drept foarte bun.

    Si mie mi-a placut la fel de mult Kerkira, ca de altfel tot ce am vizitat in Corfu, insula celor 3 milioane de maslini.

    ileanaxperta*
    [24.07.10 20:42:18]
    »

    Cristian, ai vazut cate lucruri interesante si importante ne-ai scris aici? ... Eu abia acum le cunosc prin intermediul impresiilor tale minunate despre Kerkyra, orasul corfiot capitala insulei.

    Eu am avut norocul de a vizita Panagia Vlacherna, pt. ca am inchiriat masina si asa ne-am deplasat mai usor pana acolo, chiar daca la inceputul vizitei, am lasat masina in parcarea de langa marele parc...

    Tot de acolo, de pe podul format din dale de beton am stat si am admirat cum vin si pleaca avioanele de pe aeroportul cu cea mai scurta pista (din ce-am auzit eu... ). Este un sentiment cu totul deosebit sa le vezi si sa le auzi de la asa de mica distanta...

    Felicitari pt impresii si un SB binemeritat.

    Ah, si mii de multumiri... mereu... stii tu pt. ce... Eu nu mai scriu ecouri acolo... stii si asta de ce...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [24.07.10 21:15:50]
    »

    Multumesc Ileana si celor ce au votat aceste impresii!

    @Maria Smeu asa este Corfu este insula maslinilor, asta datorita venetienilor care la fel ca si in Lefkada au incurajat (obligat) plantarea acestora incepand cu secolul 16, insa nu stiu daca ati remarcat cat de inalti sunt aici maslinii mai ales in nordul insulei fata de restul Greciei. Am mers cu masina pe sosele laturalnice care erau umbrite de ramurile inalte si stufoase ale acestor minunati pomi. Fiind atat de inalti oamenii nu se pot catara ca sa bata crengile cu fructe asa cum se procedeaza in restul Greciei, aici se asteapta ca fructele sa cada singure in niste plase, citeam pe un pliant ca pana acum 30/40 de ani regimente de femei intrau zilnic in livezile umbroase incepand cu luna octombrie pana in iunie pentru a culege una cate una aceste fructe cazute, culegerea lor nesuportand amanare deoarece se deterioreaza rapid astfel uleiul pierde foarte mult din calitate, totodata inca, in satele din Corfu in luna decembrie vazduhul este impregnat cu mirosul de ulei proaspat care vine de la presele moderne, si ca o ultima remarca in trecut copiii mergeau la vechile prese cu felii de paine pe care le scufundau in uleiul proaspat acesta fiind o delicatesa

    Diaura*
    [24.07.10 21:33:43]
    »

    @cristian_h Cand am vazut titlul, automat am continuat in gand... "normal ca ti-a placut ". Tuturor le place.

    Si pentru ca mie mi-a placut povestea ta, si pentru ca mi-a rascolit dragi amintiri, iti propun o alta melodie " Nana Mouskouri - Roses blanches de Corfou ".

    Si daca tot ti-a placut, incearca sa ajungi acolo de Paste. Au traditii cu totul deosebite si incantatoare, unice in lume, distractive si aducatoare de belsug si de noroc, pentru toti participantii la eveniment.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ancamariagadea*
    [24.07.10 22:08:34]
    »

    Vesnicul indragostit de meleagurile lui Ulise ne-a incantat cu impresiile sale

    Cristian, cuvintele tale ma fac sa ma bucur nespus ca voi avea si eu parte, in septembrie, de un sejur in Corfu.

    Felicitari pentru review-ul marca incontestabila Cristian_h!

    biancuta
    [24.07.10 22:45:52]
    »

    Cristian h, povestesti atat de frumos, incat nu pot decat sa oftez la gandul ca va mai trece putin timp pana voi ajunge si eu aici! Felicitari pentru aceasta prezentare!

    Sanziana
    [25.07.10 11:13:37]
    »

    iata o parte a insulei pe care eu o descopar prin intermediul tau. Felicitari, pare un izvor nesfarsit de surprize placute Corfu, facandu-ne sa ne dorim mereu sa revenim

    abbilbal*
    [27.07.10 13:47:27]
    »

    Întâmplător am dat peste nişte fotografii care mi-au plăcut, dar fotogrfiile m.au condus la un review pe care l-am apreciat şi nu mă pot abţine să nu strig în gura mare că l-am cotat la maximum posibil.

    aimee
    [28.07.10 20:35:48]
    »

    eu merg in corfu in fiecare vara cam de 5 ani. din propria-mi experienta va pot spune ca nu-i nici un pericol sa conduci noaptea prin bulgaria. ne-am intors acum 2 saptamani din corfu si in bulgaria am mers pe timp de noapte. am condus atat eu cat si sotul. in afara de problemele cu gropile de pe centura sofiei, care mi-au facut ceva avarii la masina, am intalnit un echipaj de politie bulgaresc, care vb fluent romana si care s-a purtat deosebit de frumos cu noi. culmea nici nu a vrut spaga. in rest drumul spre corfu este usor. noi am condus cu randul, iar pe insula am mers aproximativ 1500 de km, in ideea in care am facut turul ei. sunt multe lucruri frumoase si e pacat sa te duci doar pt. plaja sau sa stai la piscina.

    eu si sotul am mers bucuresti-giurgiu-russe-sofia (centura), kulata, salonik, veroia, ioaniane si igoumenisa. am facut 17 ore, in ideea in care am plecat la 15 din pitesti si am ajuns in igoumenisa la 7 cred. oricum pe acolo. drumul din salonik este pe autostrada si este aerisit si usor de condus, desi este prin munti. drumurile sunt impecabile atat in bulgaria cat si in grecia. in sofia un pic mai rau plin de gropi. noi am oprit de vre-o 4 -5 ori. dar nu am obosit conducand. in ceea ce priveste corfu va sfatuiesc sa va luati la sosire in port bilet tur-retur pt. ca reducerile la masina sunt mari. pt. 2 adulti si un copilcu masina am platit 99 de euro (dus intors). ce puteti vizita? achilion palace, kerkira town, sidari, dassia, canal d'amur, manastirea paleocastrita, orasul fantoma de la poalele muntilor pankreator. plaja: agios georgeos aproape de benites, agios spiridon aproape de aharavi, dassia, si multe altele. la capatul fiecarei carari poti da de o plaja salbatica, cu peisaj deosebit, si poti avea surpriza sa fi singur pe ea. unde puteti manca ieftin? in sidari sunt diverse taverne unde poti manca gyros la platou la pret de 5 euro. pretul la benzina variaza intre 1, 54-1, 63. in apropiere de roda veti gasi benzina cu 1, 54 euro. dak alegi corfu, trebuie sa te pregatesti pt. o mare aventura, dak nu faci turul insulei si nu vizitezi satele din munti agros, episkepsis, liapades, ai mers degeaba. corfu town este in stil venetian, cu strazi inguste, si cladiri poleite de mucegai. noaptea este de-a dreptul magnific sa vezi orasul cuprins de liniste, si strada ingusta ce adaposteste pe zi bazarul plin ochi de chilipiruri, sau nu, pustiu. este un peisaj de-a dreptul superb. eu am fost de 2-3 ori dupa miezul noptii in corfu town si am fost de-a dreptul siderata de frumusetea cladirilor, care pe zi nu pot fi observate din cauza agitatiei de pe stada. dak ajungi in dassia dute in sescheria island este un bar de pe faleza de-a dreptul superb. cu sezlonguri si fotolii impletie din rapita si felinare la fiecare masa. este intim si romantic. sidari are un aer occidental. paleokastrita-scumpa cazarea, scumpa mancare, plaja nu mi s-a parut deosebita. ipsoss-plin de cluburi, kasiopi, dragut si linistit. eu iubesc dassia, desi preturile sunt un pic piperate, adica gyros este acolo7-8 euro, iar in sidari 5. oricum e superb corfu. mereu la fel, mereu altfel. dak vreti cazare va ajut cu drag, desi mie nu imi iese nimik, dar suntem prieteni. vila este pe net la agentiile de turism cu pret dublu... eu am un prieten care inchiriaza apartamente si camere la pret de 20 pt. camera/noapte si 25 euro/apartament noapte. este vb despre o vila cu piscina. adresa de e-mail aimmee08@yahoo. com

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Admin
    [28.07.10 20:46:41]
    »

    @aimme: posturile tale repetate (am numarat cel putin 6, dupa care m-am plictisit), identice si care promoveaza o anume cazare sunt interpetate ca reclama - cartonas galben si 2 zile suspendare.

    Alb
    [10.08.10 18:09:15]
    »

    Foarte ampla descrierea si ca de obicei, Christian scrii foarte bine. Felicitari din nou. EstI unul dintre veteranii de aici care prezinta mereu la obiect. Bravo!

    miha_t
    [15.08.10 11:32:19]
    »

    prea frumos review-ul si pozele ca sa nu dau punctaj maxim.

    Bravo Christian!

    magdalena
    [19.08.10 17:48:00]
    »

    Deja trebuie sa dau cu banul pentru vacanta la mare de anul viitor: Grecia, Turcia, Grecia, Turcia....

    aimee
    [19.08.10 18:02:53]
    »

    EU VA RECOMAND CORFU.

    webmaster
    [06.12.11 15:38:25]
    »

    Mutat la rubrica "O zi in Kerkyra (Corfu Town)" (nou-creata pe site)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abbilbal*, aimee, Alb, biancuta, Diaura*, ileanaxperta*, magdalena, Maria Smeu, miha_t
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Kerkira (Corfu Town) :


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071063041687012 sec
    ecranul dvs: 1 x 1