GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In saptamana petrecuta aici, am rezervat o zi intreaga pt a vedea ce frumuseti se ascund pe insula, si nu am ramas deloc dezamagiti. O sa iti povestesc si tie cateva cuvinte prin ochii mei, cine stie, poate iti vor fi de folos pe acolo.
Kalamaki
Incep cu Kalamaki, fiindca aici am fost cazati pe perioada sejurului (vezi impresii). Desi initial au existat unele indoieli referitoare la statiune, cum ca ar fi plictisitor, dupa prima zi mi-am dat seama ca nu am motive de ingrijorare. Intr-adevar statiunea e mai mica si nu atat de agitata ca si capitala insulei, dar e suficient de animata. Din ce am putut observa sunt 2 strazi mari si “late”, una care duce spre plaja, unde sunt mai putine localuri si inca una de promenada, unde sunt majoritatea tavernelor, barurilor, magazinelor, etc. Straduta cu plaja nu e nici ea pustie, are cateva supermarketuri, preturile aici sunt putin mai mari decat pe strada centrala, probabil datorita proximitatii fata de plaja, 2-3 taverne, vreo 2 baruri si vreo 2 centre de inchirieri pt automobile.
Barurile nu le-am vizitat, deci nu as putea sa ma exprim, in schimb am mancat la Taverna Hera, si nu am decat cuvinte de lauda. Gasesti la ei exact atmosfera si serviciile, care m-au facut pe mine sa revin an de an in Grecia. Mancarea a fost foarte buna, portiile mari, si preturile mai mult decat rezonabile. Eu am comandat un pui cu sos de tomate cu usturoi, care a venit cu o garniture de orez si un pahar de vin ,,portia a costat 7 euro si 2 euro paharul de vin (aici e cu aproximativ, nu mai retin exact). Desi am ajuns undeva in jur de ora 23:00, servirea a fost impecabila, am primit din partea casei desert, o carafe de vin si ouzo. Recomand cu mare drag.
Plaja statiunii e suficient de lunga si de lata, nu am vazut niciodata sa fie foarte aglomerata, in schimb daca vrei sezlonguri si umbrelute recomand sa ajungi cat mai devreme acolo. Noi ajungeam undeva in jur de ora 10, si nu gaseam nimic liber. Nu au baruri pe plaja, datorita broscutelor Careta care isi fac cuiburi acolo, e impartita in 2 bucati, intr-o parte 2 sezlonguri + umbrelut costa 8 euro, in cealalta costa 7, exact acelasi lucru. Exista in schimb un hotel pe plaja, de acolo iti poti lua ceva de baut, un Mythos la 0.33 costa 2.5 euro, cei de la hotel au si ei o bucata amenajata pt plaja, unde2 sezlonguri + umbreluta = 5 euro, aici nu prea se inghesuie lumea, fiindca nu e o plaja propriu-zisa, e practic un balcon in prelungirea restaurantului.
Pe plaja snt mai multi voluntari de la o organizatie care se ocupa de broscutele careta, verifica sa te asezi cat mai aproape de malul apei. Tot ei supravegheaza plaja, care e inchisa dupa ora 19. Nu ai acces seara pe plaja, dar poti sta linistit si pana pe la 20.00, am vazut destui oameni care stateau si altii care intrau si dupa ora 19. Nu sunt atat de stricti, ideea ar fi sa nu vii noaptea acolo. Vanzatori ambulanti nu am vazut decat 2, nu sunt deloc deranjanti. Plaja e cu nisip, intrarea in mare e foarte lina, e potrivita si pt copii si pt cei care nu stiu sa inoate, nu am vazut niciun arici de mare, sau alte vietati de genul. Apa a fost curata pe tot parcursul sejurului, plaja de asemenea.
Continuand cu cealalta parte a Kalamaki-ului, partea centrala, care se afla la aproximativ 1 km de plaja, acolo sunt concentrate majoritatea localurilor. Nu am incercat nicio taverna sau bar, dar sunt multe, lumea e prietenoasa, te invita inauntru de pe strada. Sa nu crezi (ca mine de altfel inainte sa ajung acolo) ca fiind o statiune mai mica, nu ai ce face. Am vazut baruri si lume pe strada toata seara, pana in jur de ora 00. Daca te coafeaza viata de noapte, atunci poti alege alta statiune, e adevarat ca dupa miezul noptii se cam incheie distractia incet incet.
Preturile la supermarket aici sunt putin mai mici pe masura ce inaintezi, o sticla de vin la 1.5 l e intre 4 si 5 euro, un bax de apa plata aproximativ 1.4 euro, un pachet de tigari 3.6-3.8 E.
Ca si sfat daca vrei sa inchiriezi masina/scuter/atv, in primul rand mergi in recunoastere de la inceputul sejurului, mai ales daca ajungi pe insula in sezon, gen iulie – august, se cauta si vei gasi cu greu. In doilea rand, incearca toate sau cat mai multe agentii de inchiriere, preturile sunt diferite, noi am avut surpriza sa constatam diferenta de pret intre 2 sedii ale aceleiasi agentii. Am gasit preturi intre 40 si 100 de euro. In general ti se cere 65 de euro pt o masina mica, gen Kia Picanto, si intre 30-40 de euro pt ATV. Se negociaza, dar foarte putin si daca inchiriezi de la 3 zile in sus. Recomand EURO HIRE, e chiar ultima agentie din Kalamaki, in capatul strazii centrale, acolo am gasit Kia Picanto cu 40 de EURO/ zi + combustibil, masina intretinuta, nu am avut probeleme cu ea pe insula, s-a comportat ireprosabil pe toate drumurile. Nu e dotata cu GPS, deci preferabil sa ai o harta. Noi am inchiriat-o de dimineata de la 10 si seara pe la 10 am adus-o inapoi. Mai e de asemenea Merlis Rentals, atentie sunt 2, ma refer la cea de pe strada centrala, aproape de capat, acolo am gasit la acelasi pret, adica 40 de euro, doar ca nu mai aveau nimic disponibil.
Ar mai fi de zis, ca sunt 2 statii de autobuz in Kalamaki (or fi mai multe, dar atatea am vazut eu), una in fata la hotel CavoD’oro si una in intersectia care leaga statiunea de Laganas si Zante. Autobuzele te lasa in Zante, Laganas si Argassi, circula aproape toata ziua si biletul costa 1.6 euro indiferent de destinatie. Orarul trecut pe tablitele din statie e aproximativ (poti intreba la receptia hotelului CavoD'oro sau cu prima ocazie cand ajungi in Zante ia un pliant din autogara)
Daca optezi pt excursiile oferite de agentiile de turism, alege agentiile locale. Preturile practicate sunt aproape cu 50 % mai mici decat cele oferite de agentiile din Romania. Toate ofera ghid in limba engleza si cred ca sunt si care au in limba romana. Ca sa iti faci o idee, excursia cu autocarul in jurul insulei am gasit-o la 16 Euro. De asemenea daca esti mai aventurier, poti face o excursie pe insula si cu autobuzul. Din autogara din zante sunt autobuze care te duc in orice punct al insulei.
In Zante am fost in 2 seri, o data cu autobuzul din Kalamaki si o data cu taxiul. Taxiul a costat 9 euro pe sens. E pret fix si te lasa in centrul capitalei, langa port sau in orice alt loc alegi. Tot acolo pe faleza este si o statie de taxi, respectiv autobuz, langa biserica.
Pot sa spun ca a fost un fel de dragoste la prima vedere, orasul este superb, as spune ca este primul must daca ajungi in Zakynthos, pe lista mea este inainte de Navagio, poate si datorita faptului ca nu stiu sa inot . La prima intalnire am avut un obiectiv, si anume dealul Bouchalli, citisem vag printre review-uri despre el si am decis ca trebe ajuns, desi sincer dupa ce ajungi pe insula, mai ales daca ai un sejur de doar 7 zile, te cam obisnuiesti cu binele, apa calda si limpede, plaja cu nisip fin, oameni calmi, ce mai atmosfera de vacanta, si daca esti mai comod, mai greu te urnesti din loc sa hoinaresti. Dar merita, macar o zi. Recomand din plin sa urci pe jos pana acolo. Sunt cam 3 km dar drumul este asfaltat si se poate ajunge lejer in 45 de min / 1 ora maxim. Cu cat inaintezi incepi sa simti macar putin din farmecul Greciei, dupa care jinduiesc eu de cand mi-am inceput periplul prin insorita Elada. Padure pe o parte si pe alta casute mici cu faimoasele obloane albastre, oameni care stau in poarta sau la balcon, calmi de parca nu ar avea nici cea mai mica grija.
Am intalnit si mici patiserii de familie cu niste scaune aruncate in curte la umbra unui copac, pe care le-as fi incercat fara nici cea mai mica retinere daca nu ar fi fost inchise atunci. Ca si mic pont, recomand tenesii in detrimentul sandalelor daca intentionezi sa ajungi perpedes, la coborare, fiind vara s-ar putea sa fie mai alunecos. Si multa atentie, drumul e foarte foarte ingust si serpuit si sunt multe portiuni unde nu exista spatiu pentru pietoni, deci imparti drumul cu masini, scutere si alte mijloace de transport. O data ce ai pornit urmareste cu incredere indicatorul cu Terasa Panoramic View / Panorama (sau ceva de genul), desi pare la un moment dat ca nu ajungi niciunde. Nu stiu cum au ajuns cei de la terasa respectiva sa detina monopolul pe locul ala, dar cert e ca o data ce ai ajuns sus, nu ai alta varianta sa te bucuri de Zante de la inaltime decat daca treci pe la ei prin ograda. Treaba la care ai 2 optiuni, ori platesti un bilet de intrare de 2.5 Euro si probabil ti se da voie sa faci niste poze, ori iei loc la o masa si comanzi de la ei. Noi am ales a 2-a varianta, proasta de altfel din perspectiva localului, o bautura pleaca de la 4 euro in sus, apa, frappe, sau ce o fi, si sunt si groaznice. Eu personal am luat un frappe pe care am dat 4.5 euro si a fost un fel de pahar de 0.5 de apa cu jumatate de lingura de cafea. Dar dupa drumul facut pe jos pana acolo, am zis ca merita sa ne odihnim, mai ales ca atmosfera, data de locatia in sine, e breathtaking, cum ar zice englezul. :) (natie care si-a lasat din plin amprenta pe insula pana in zilele noastre). In jur de ora 18 nu era nimeni acolo, eram doar noi, si cand am ajuns la poarta terasei am avut impresia ca am ajuns acasa la cineva si l-am deranjat din somn. A iesit un chelner mai mult decat plictisit de viata, cu o atitudine cam belicoasa, care mai ca nu vroia sa ne lase sa intram, a intrebat ceva de genul, drink or pictures? Dar pana la urma s-a conformat.
Ce sa mai zic de zante, decat ca nu am avut alt obiectiv de bifat, doar ne-am pierdut pe strazi, mai exact prin port si pe strada Alexandru Roma (despre care am inteles din alt review ca ar fi principalul loc de promenada de pe acolo), care e o straduta ingusta (ca si restul de 80 % din strazile Greciei insulare) inghesuita cu multe magazine de haine si alte cele, care incepe linistita si se continua intr-o forfota mare pana inapoi in port unde incep tavernele. Zante-le l-am vazut in mare parte doar seara, cand toate cladirile sunt luminate si se reflecta in apa marii, taverne fiecare cu stilul ei, turisti, unii pierduti, altii fericiti de cate un Mythos, altii calmi si indragostiti, cate o caleasca, 2,3 la fiecare colt de strada te asteapta sa te plimbe. In mod cert merita o vizita mai amanuntita.
Dafni e alt loc care merita adaugat pe lista daca te decizi sa faci o incursiune pe insula. Eu daca ar fi sa repet experienta, as sta acolo o zi intreaga si as sari peste Navagio. Nu iti fa deloc griji pentru drumul care duce pana acolo, este perfect accesibil. Spun asta, fiindca citind tot felul de pareri, eram oarecum ingrijorata ca nu vom putea ajunge. Din Kalamaki am facut cam 30-45 de min pana acolo, dar mare parte din timp l-am facut pe portiunea de 5 km, unde nu este asfaltat. Nu stau foarte bine cu orientarea in spatiu, dar ca fapt divers as putea sa spun ca daca pleci din Kalamaki, tii drumul catre Argassi si cand ajungi la intersectia in forma de T faci dreapta. Oricum indicatorul cu DAFNI, cu o minima atentie nu ai cum sa-l ratezi, e mare si semnalizat. De acolo de la indicator mai sunt in jur de 5 km pana pe plaja, pe un drum care nu e asfaltat complet, dar nicidecum drum forestier, am zis si repet (se vede si din poza), drum perfect accesibil, am vazut ATV-uri, scutere, noi am avut o Kia Picanto cu motor mic si nu am avut nicio clipa emotii ca nu vom reusi. O data ce ai poposit pe plaja, te intampina o parcare unde iti poti lasa masina gratuit. La intrare pe plaja o persoana zambareata iti ofera toate detaliile, inclusiv despre broscutele Careta in caz ca nu ai auzit de ele pana atunci, si te informeaza ca poti ocupa gratuit un sezlong sau un hamac. Bineinteles ca trebuie sa comanzi ceva de la ei, dar e o adevarata placere cand ajungi acolo si esti intampinat asa, sa bei un Mythos rece tolanit In hamac. Preturile ca peste tot, 2.5 Mythos / 0.33. Plaja e micuta dar nu foarte aglomerata, nu se pun prosoape sau sezlonguri pe plaja sa nu deranjezi broscutele, zona de tolanit e putin mai sus pe iarba de la terasa. Nisip fin, apa limpede, si atmosfera calda si primitoare. Plus ca nu e nici sufocata de turisti, am inteles ca e mai mult frecventata de greci.
Alt loc pe care il recomand cu drag e Porto Zoro. E o plaja mare si lata cat vezi cu ochii, plina de sezlonguri, cu toate ca personal nu am gasit nimic pe la ora 12, probabil e un alt semn ca lumea se simte bine acolo. Apa de o culoare superba, si cu un peisaj numa bun de facebook-uit si instagramat, cu stanci si pestisori aurii. Plaja mi s-a parut cosmopolita, iti da putin senzatia ca esti pe celebra plaja din Skiathos, Koukounaries, sau intr-o mica Ibiza greceasca. Baruri, restaurante, care mai de care mai cochete, dj, muzica, dusuri. Un fel de all inclusive, dar frumos. Nu am reusit sa gasim nicio masa unde sa ne odihnim putin, deci nu te mai plictisesc cu alte adjective, doar un thumbs up.
Despre Porto Roma ca si plaja nu pot sa spun foarte multe dar nici nu mi s-a parut ceva deosebit. E mica si ingusta, si la ora pranzului cand am ajuns acolo, era aproape pustie. Am aterizat acolo fiind in drumul nostru, infometati am vazut un indicator, si recunoscand numele vag de pe AFA, am zis asta e.
Deci Porto Roma despre care o sa spun cateva cuvinte e mai exact restaurantul cu acelasi nume situat undeva mai sus de plaja. Localul este mai mult decat frumos, mai ales cand e foarte cald afara, te-ai plimbat cateva ore bune si te asezi la o masa de unde vezi marea Ionica in toata “albastrimea “ ei. Preturi ridicate, servirea poate nu asa cum m-as fi asteptat de la un local de genul, spun asta in ideea in care nu am gasit stilul cu care eram eu familiarizata in Grecia, oameni zambareti, saritori, ouzo si desert. Chelnerul destul plictisit, l-am intrebat ceva si a zis sec don’t know, poate nu stia engleza, cine stie. Mancarea in schimb buna, eu am luat o portie de calamari, congelati erau 9 euro si proaspeti 15. Am ales ultima varianta si au venit cu o lamaie si atat, fara garnitura. Proaspeti, nimic de zis, dar parca mergea un cartof ceva . Am mai luat un souvlaki cu garnitura de cartofi prajiti, din care nu am gustat dar am auzit numai de bine, portie sufficient de mare si satioasa, in jur de 10 euro. CU tot cu nelipsitul Mythos si ceva fresh de portocale a costat in jur de 30 de euro distractia. In concluzie daca ajungi prin preajma si esti dispus sa investesti in priveliste, merita incercat, posibil servirea sa fi fost o exceptie, sa fi facut personalul o insolatie.
La Porto Vromi am ajuns oarecum din greseala. Cautam locul de unde putem admira de sus Navagio, si fiind prost informati am crezut ca acolo trebuie sa ajungem. Dar de fapt aici e un mic port de unde se pot lua barci care te duc la celebrul naufragiu. Si daca tot am ajuns am zis sa o facem si pe asta, era trecut de ora 17 si era ultima oara cand puteai pleca, cu conditia sa se stranga minim 4 oameni. Ne-am strans aproape 10 si pe la 18 am si plecat. Cu toate ca nu fost nimic planuit, pt gusturile mele a iesit cum nu se putea mai bine.
Varianta de barca mica e numai buna, si 15 – 20 de min pe drum plus o ora acolo e mai mult decat suficient. Ne-a dus direct la Navagio unde ne-a lasat 45 de min, care s-au facut o ora. Nu mai spun nimic, pt ca s-au scris multe despre plaja iar mie nu mi-a intrat neaparat la inima. La intoarcere am facut ceva cercuri pe la blue caves si la chipul lui Poseidon, urmand ca atunci cand am ajuns in port sa platim distractia, si anume 15 euro. Dupa cum ziceam, daca ai mijloc de transport, recomand sa mergi pana la Porto Vromi si sa iei de acolo o barca mica, nu te plimba prea mult, nu e obositor, si de asemenea recomand cat mai tarziu posibil, nu o sa mai fie turisti, deci o sa iti tihneasca sederea fara sa iti sufle nimeni in ceafa.
Impresiile le scriu dupa o luna, si nu din lipsa de timp, ci fiindca nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma intorc dintr-un loc drag, ma cuprinde o melancolie de m-as muta acolo, si am vrut sa fiu pe cat de obiectiva posibil. Pana si acum, cand scriu, ascult Elli Kokkinou si visez cu ochii deschisi la urmatoarea destinatie, greceasca bineinteles. Pana atunci, iti spun Kalo taksidi (drum bun), daca te mai aventurezi anul asta pe acolo.
Trimis de angell in 21.09.14 21:30:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (angell); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația video-muzicală indicată intuită a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
Un review asa cum trebuie, foarte amanuntit, ar trebui - impreuna cu altele asemanatoare - sa fie dat exemplu! Multumim pentru detalii!
@webmasterX - Efharisto sau multumesc . Se pare ca ai o intuitie ascutita ^_^
@puiutea - Multumesc frumos. Ma folosesc si eu de informatiile de pe aici de ceva timp si ma gandeam ca as putea da si inapoi ceva .
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2020 Zakinthos (floarea levantului), o superba destinatie pentru toti — scris în 22.09.20 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Mama, mama, sunt in Zakynthos! — scris în 24.08.20 de valimi din SLOBOZIA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Cu Hayabusa prin Zakynthos — scris în 21.10.19 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Prima noastra vacanta in Zakynthos — scris în 08.10.19 de danielcristea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Impresii din Zakynthos — scris în 14.08.19 de Marius92 din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Concediu minunat in Zakynthos — scris în 16.08.19 de Andreeutzzaa din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Vacanta in Zakynthos No Name Apartmant — scris în 13.09.18 de mariuscbn din BUCURESTI - RECOMANDĂ