ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2023
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 3 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Palatul Comunal Vatra Dornei

TIPĂREȘTE

De curând a fost finalizată renovarea Cazinoului din Vatra Dornei, iar acesta a fost pus în circuitul turistic sub denumirea de Palatul Dornelor; există un review care îl prezintă, încărcat pe AFA chiar zilele astea: vezi impresii.

 

Am avut și eu ocazia de a vedea noul său aspect și de a mă bucura că o rană vie a stațiunii s-a închis, în sfârșit. De altfel, la mijlocul lui octombrie, când am fost acolo, se muncea din greu la reabilitarea bulevardului central, a podului din dreptul parcului și a Străzii Luceafărului, pietonalul care le leagă. Încă una sau două clădiri erau acoperite, semn că se lucrează la ele sau că lucrul e pe cale să înceapă. Îmi place mult acest oraș și sper să-l văd renăscut.

 

Întâmplarea a făcut ca atât cazarea, cât și majoritatea activităților care m-au adus în Vatra Dornei să se concentreze într-un mic perimetru din jurul Primăriei. Este, din punctul meu de vedere, al doilea obiectiv important al stațiunii, după Cazinou (și înaintea Parcului). Voi povesti câteva lucruri, unele mai puțin cunoscute, despre Palatul Comunal - așa cum își denumesc dornenii Primăria.

 

💎 Este unul dintre elementele visului aparent nebunesc al unui om fără carte, dar cu multă minte, cu suflet și... cu suflu: Vasile Deac. Țăran analfabet, dar om harnic și gospodar, care își câștigase respectul consătenilor, a ajuns primar al localității în 1875, în jurul vârstei de 50 de ani, și a condus-o timp de 27 de ani.

 

A preluat un sat de munte și a lăsat în urma sa o stațiune balneară la modă a Imperiului Austro-Ungar. A luptat, de multe ori de unul singur și împotriva curentului, pentru a găsi fonduri, meșteri vrednici și pricepuți și aprobările necesare din partea mai-marilor vremii. Absolut toate clădirile remarcabile ale stațiunii au fost construite (sau, cel puțin, începute) în timpul mandatelor sale, la inițiativa sa.

 

După ce a renunțat la funcție, considerându-se prea bătrân, a fost acuzat de un fost colaborator de deturnare de fonduri; s-a sinucis. Găsiți povestea sa în multe locuri, cam cu copy-paste. Parcă mai bine istorisită ar fi aici: arhiva.formula-as.ro/2019 ... in-desaga-24950.

 

💡 Dornenii îi cinstesc memoria până în ziua de azi. În colțul din dreapta al Palatului Comunal există un bust al creatorului stațiunii, și nu de puține ori găsim lângă acesta câte un buchet de flori.

 

💎 Operă a arhitectului Paul P. Brang, Palatul Comunal este construit cu meșteri florentini, în stil florentin (dintr-un anumit unghi, chiar aduce cu Palazzo Vecchio). Ridicarea sa a durat mai puțin de doi ani: între finalul lui 1895 și septembrie 1897, când a fost inaugurarea.

 

Când primul Război Mondial a ajuns în Țara Dornelor, un obuz a lovit în plin clădirea, provocându-i mari distrugeri. A fost refăcută în perioada interbelică.

 

În cel de-Al Doilea Război Mondial a servit drept sediu Comandamentului German; a avut mai puțin de suferit.

 

Între anii 1984 – 1986, Palatul Comunal, puternic degradat, a fost consolidat, renovat şi restaurat cu fonduri provenite, în mare parte, din donaţie publică - am găsit informația pe site-ul Primăriei, deci probabil că e adevărată. Eu nu mai am cunoștință de alte situații de acest fel în țară, în perioada comunistă. Pentru a avea garanţia restaurării cât mai fidele, cât mai apropiate de original, Petru Țăranu - primarul oraşului la acea vreme - a cerut sfatul unor bătrâni care cunoșteau clădirea din tinereţe, aceștia furnizând informații valoroase, de care arhitecții au ținut cont.

 

După 1989, Primăria Vatra Dornei a fost declarată monument de arhitectură de importanță națională.

 

💎 Încă de la inaugurare, la primul etaj al Palatului Comunal s-a construit o sală de protocol care, „prin forma, dimensiunea şi arhitectura ei, îmbină armonios elemente de factură renascentistă cu cele specifice stilului moldovenesc de străveche tradiţie locală.” Este cunoscută sub numele de Sala Oglinzilor de Cristal.

 

Obuzul din Marele Război a cauzat distrugerea oglinzilor originale, a frescelor, a frizelor şi a candelabrelor de pe holul primăriei. Se spune că reparațiile ulterioare nu au mai reușit să redea farmecul pe care sala o avea la început.

 

Înfățișarea pe care o are astăzi este cea rezultată în urma restaurării din 1986.

 

💡 Eu am vizitat sala, deoarece am participat la un eveniment organizat aici. Este cu adevărat impresionantă, am atașat vreo două imagini. (Nu mi-am propus la acel moment să scriu despre Vatra Dornei, deci nu prea am fotografiat și, în puținele poze făcute, apar și persoane; prin urmare, acest review stă slăbuț la capitolul ilustrare vizuală.)

 

Am înțeles că este posibil ca orice doritor să arunce o privire înăuntru. Nu știu exact cum se procedează, dar merită stricată o întrebare când / dacă ajungeți pe acolo.

 

💎 Turnul cu ceas străjuiește orașul încă din 1897, de la inaugurarea Primăriei. A avut, și el, de suferit atunci când obuzul de tipul „Diki Berta” a lovit in plin cladirea, dar a fost refăcut în perioada interbelică.

 

💡 Deși de jos se pare că ar exista un balcon de vizitare la nivelul ceasului, nu știu să se poată urca acolo - poate la zile mari, habar n-am. În schimb, la ore exacte puteți asculta cunoscutele măsuri din operata Crai nou al lui Ciprian Porumbescu, e bine să fiți prin preajmă.

 

💎 Muzeul Ţării Dornelor s-a înfiinţat în anul 1897 şi a fost deschis publicului în luna septembrie a acelui an, odată cu Palatul Comunal. El ocupa una din încăperile de la parterul clădirii, acolo unde astăzi se află sala costumelor populare a Muzeului de Etnografie - rezultat în urma dezvoltării și, apoi, a scindării muzeului inițial (cealaltă jumătate fiind actualul Muzeu de Ştiinţe ale Naturii şi Cinegetică).

 

💡 În zilele noastre, Muzeul de Etnografie Vatra Dornei ocupă jumătate din parterul Palatului Comunal și prezintă obiecte provenind atât din Zona Dornelor, cât şi din alte vetre folclorice importante ale Bucovinei, care sunt grupate în 12 expoziții tematice permanente. Este interesant, merită să intrați.


[fb]
---
Trimis de adso in 17.12.23 23:33:37
Validat / Publicat: 18.12.23 07:26:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VATRA DORNEI.

VIZUALIZĂRI: 511 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Sala Oglinzilor de Cristal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[18.12.23 10:16:38]
»

@adso: Ca de obicei foarte bun articolul tău, vine în completarea articolului despre Cazinou scris de curând de @Doinita. Nu știam "povestea" acestui destoinic primar analfabet, un om mare ce a iubit localitatea și a transformat-o din sat în oraș, păcat pentru sfârșitul tragic...

Poate se vizitează și acea sală deosebită din Primărie. Mă tentează să mai ajung acolo după mai mulți ani! Mulțumesc!

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[18.12.23 10:21:53]
»

@mprofeanu: Sarut mana!

Va multumesc pentru ca ati citit ce am scris si pentru ceea ce mi-ati semnalat .

Din ce am vorbit pe acolo cu persoane care cunosc problema, sala se poate vizita. Nu cu bilet sau mai stiu eu ce, pur si simplu cu vorba buna. Sper sa reusiti, merita o privire.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vatra Dornei și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043024063110352 sec
    ecranul dvs: 1 x 1