GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prin muzeele Varșoviei – partea a II a, Muzeul Curie și Muzeul Chopin
În review-ul anterior, vezi impresii, am vorbit despre cel mai impresionant muzeu din Varșovia, voi continua aici vorbind despre două muzee biografice văzute în zile diferite din sejurul nostru varșovian.
Muzeum Marii Skłodowskiej-Curie (Muzeul Maria Sklodowska-Curie) , unul dintre muzeele despre care voi spune câteva cuvinte, este unicul muzeu biografic dedicat vieții și activității fizicianului și chimistului polonez, naturalizat francez care a efectuat cercetări de pionierat asupra radioactivității.
Și Marie Curie este unică, este prima femeie care a câștigat un premiu Nobel, este singura femeie care a câștigat de două ori și singura persoană care a câștigat un premiu Nobel în două științe diferite. A fost prima femeie care a predat la Sorbona și prima femeie nominalizată ca profesor la această universitate. Și după ce a părăsit această lume a fost tot prima; în 1995 urna cu cenușa Mariei și a lui Pierre Curie a fost depusă la Panteonul din Paris, fiind nu numai prima străină ci și prima femeie omagiată în acest fel pentru propriile merite.
Muzeul este amenajat în clădirea de apartamente din secolul al 18-lea în care în anul 1867 s-a născut Maria Solomea, Maniusa cum îi spuneau apropiații, cea care avea să devină cunoscută în toată lumea fizicii, chimiei și nu numai, ca Marie Curie. Era atunci o clădire cu două nivele unificate printr-o fațadă, clădire ce a fost grav avariată în Al Doilea Război Mondial, reconstruită în anii 1950 cu patru nivele, așa cum arată azi.
Ideea creării unui muzeu biografic dedicat Mariei Skłodowska-Curie în Varșovia a apărut înainte de cel de-al doilea război mondial, fiind hotărâtă deschiderea unui „Muzeu al suvenirurilor Maria Skłodowska-Curie” pe baza colecțiilor adunate de surorile ei. A fost amânată de declanșarea Războiului mondial, dar în 1954, la a douăzecea comemorare a morții omului de știință, a fost organizată în casa din strada Freta nr. 16 o Expoziție care, în 1967, la o sută de ani de la nașterea laureatului Premiului Nobel, a fost transformată în Muzeul Maria Skłodowska-Curie.
Astăzi muzeul funcționează pe două nivele în cinci săli cu două expoziții, o Expoziție Temporară și o Expoziție Permanentă.
Muzeul se află în Ulica Freta 16 și poate fi vizitat de marți până sâmbătă între orele 12 și 18, costul biletului este de 11 zloți, biletul redus 6 zloți. Are site, mmsc.waw.pl, cont pe FB.
Ajunși la Muzeu, am achitat taxa de vizitare și am mers la etaj la Expoziția Permanentă unde ne-au întâmpinat mai mulți membri ai Familiilor Skłodowska și Curie, poze în „Arborele Genealogic Marie Curie” . Sunt expuse multe echipamente și obiecte autentice aparținând savantei sau vremurilor ei, fotografii cu ea și cu cei mai apropiați, familie și prieteni, documente, timbre, monede, medalii, ziare din anii 1920 și 1930. Sunt expuse cărți, mobilier din secolul 19 precum și mici instrumente de laborator. De mare valoare pentru ea au fost „Elefantul” primit de la președintele american Herbert Hoover și „Geanta de piele” în care a primit banii colectați de femeile poloneze din America pentru a înființa Institutul Radium din Polonia.
O parte a expoziției este Comemorarea Laureaților Premiului Nobel cu mărci poștale, medalii și bancnote, într-o sală este replicat Laboratorul parizian în care au lucrat Maria și Pierre Curie, unde sunt expuse instrumente de măsură proiectate de Pierre Curie. Este realizată și Diorama „Hangarul – Atelierul soților Curie” .
Am mers apoi la Expoziția Temporară cu tema „Regina Radiului – prima călătorie americană a Doamnei Curie, 1921” care prezintă aspecte din timpul primei călătorii în Statele Unite. Scopul acestei vizite a fost acela de a primi de la președintele american Warren G. Harding „Un gram de radiu” pentru cercetările sale.
Muzeul nu este prea mare, l-am vizitat în circa o oră, dar m-a impresionat modul cum este prezentată povestea Mariei Curie, cea care și-a dedicat întreaga viață cercetării radioactivității, chiar și moartea ei se datorează acestor cercetări, fiind iradiată în timpul multiplelor ei experiențe.
Muzeum Fryderyka Chopina (Muzeul Fryderyk Chopin) este al doilea muzeu biografic despre care voi vorbi aici. L-am văzut în turul din a treia zi petrecută în Varșovia împreună cu alte locuri ce amintesc de genialul compozitor și pianist, casa în care a locuit, locul de odihnă al inimii sale, monumentul din Parcul Łazienki și câteva din cele 15 bănci Chopin din oraș.
Geniu al muzicii, în 1817, la șapte ani, era deja autorul mai multor mici compoziții, așa numitele „poloneze” , și tot atunci i se publică prima piesă tipărită „Poloneză în sol minor” , iar în anul următor susținea primul său concert public, este considerat de mulți biografi un geniu universal, cu un talent literar extraordinar, o demonstrează celebrele sale scrisori, precum și talentul la pictură și actorie.
Inițiativa înființării unui muzeu dedicat lui Fryderyk Chopin a apărut în anul 1934 când mai mulți oameni de cultură au început să cumpere și să colecționeze manuscrise ale marelui compozitor. Al Doilea Război mondial a încetinit colecționările, pacea le-a reactivat iar în 1953 Castelul Ostrogski și-a deschis porțile pentru “Societatea Fryderyk Chopin” pentru ca în anul 1954 să se înființeze Muzeul Fryderyk Chopin.
Castel Ostrogski (Zamek Ostrogskich) este o impresionantă clădire de la sfârșitul secolului 17 ridicată pe un Bastion, reconstruită în stil baroc la începutul secolului 18, distrusă în timpul Revoltei din Varșovia, complet restaurată la jumătatea secolului 20. În galeriile lui este îngropată o comoară, iar pe apele subterane înoată o Rață de aur care va spune celui care o va găsi unde este ascunsă această comoară, spune povestea. Dacă până acum comoara nu a fost găsită nici nu va mai fi pentru că Rața a ieșit din subteran și înoată în Fântâna Rața de aur (Fontanna Złotej Kaczki) de lângă Castel și arată tuturor comoara. Am mers prin lateralul castelului pe lângă un parc, am coborât scările și am pozat-o după care am revenit să vizitez interiorul. În fața muzeului este o construcție modernă Institutul Național Fryderyk Chopin.
La începutul acestui secol Castelul – Muzeu a suferit lucrări de reconstrucție, a fost dotat cu tehnologii noi, moderne iar în anul 2010, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea celebrului compozitor, Muzeul Fryderyk Chopin a devenit unul din cele mai moderne muzee biografice din Europa.
Muzeul prezintă cea mai mare colecţie de obiecte legate de viaţa compozitorului: manuscrise şi ediţii originale ale lucrărilor sale, scrisori şi alte texte scrise de Chopin, portrete, opere biografice, precum şi numeroase obiecte personale, iar turiștii pot asculta muzica lui Chopin, ne-a însoțit peste tot, eram practic transpuși, nu îți mai venea să pleci. Sunt informații în mai multe limbi străine, comentarii referitoare la exponate.
Muzeul se află în Ulica Okólnik 1, are site, muzeum.nifc.pl, cont pe FB și poate fi vizitat de marți până duminică între orele 8 și 18, lunea este închis, costul biletului este de 22 zloți, 11 zloți biletul redus pentru elevi, studenți, seniori.
Cele peste 7500 de articole ale Muzeului sunt expuse pe cele 4 nivele ale castelului, în mai multe Săli, fiecare sală un adevărat „mini-muzeu” .
La Nivelul -1, cum este considerat Bastionul pe care s-a ridicat palatul, se află Sala de Concerte unde au loc diferite spectacole și două săli de expoziție: Sala Pianistul unde se află Pianul lui Franz Liszt, virtuosul pianist și compozitor ungur și Sala Compozitorul plină de muzica lui Chopin înregistrată de unii dintre cei mai mari pianiști datând de pe vremea compozitorului (înregistrări din seria „Adevăratul Chopin” realizată de Institutul Fryderyk Chopin) dar și cu Manuscrise muzicale scrise de Chopin. Aici se poate sta și asculta orice partitură a marelui compozitor, timp să fie.
La Nivelul 0 se află și trei din sălile muzeului, Biroul de Informații și Magazinul Muzeului. În Sala Zelazowa Wola și Călătoriile tinerești sunt prezentate copilăria compozitorului în localitatea natală, Zelazowa Wola, și călătoriile efectuate de tânărul Chopin. Se remarcă aici „Două portrete timpurii ale lui Fryderyk Chopin din Caietul de schițe al prințesei Elisa Radziwill” . În Sala Varșovia, se prezintă aspecte din timpul petrecut de pianist în capitala Poloniei, este expus „Ceasul de buzunar aurit” primit de micul Fryderyk, copil de 10 ani, de la Angelica Catalani, celebră cântăreață italiană de operă în prima jumătate a secolului 19 impresionată de virtuozitatea copilului.
Nivelul 1, prezintă cele mai plăcute perioade din viața lui Chopin. Parisul unde Chopin începe cariera unui mare virtuoz al pianului devenind favoritul marilor case pariziene, atât ca recitalist, cât și ca profesor este prezent în Sala Paris unde am văzut cum arăta „Sufrageria” lui, cap de afiș fiind „Pianul cu coadă, Pleyel” la care compozitorul a concertat în ultimii ani ai vieții sale. Sunt prezentate poze și informații cu cele nouă locuințe unde a stat Chopin. În Paris a cunoscut-o pe Aurore Dudevant mai binecunoscută sub pseudonimul George Sand. Sala Nohant prezintă aspecte din viața petrecută de pianist la casa de la țară a lui George Sand, aflată nu prea departe de Paris. Prima ședere acolo, cea din vara anului 1839, la întoarcerea din Mallorca, a fost poate cea mai fericită și mai productivă din viața lui Chopin. Au petrecut multe veri la Nohant, viața la țară și iubirea pentru George Sand inspirându-l să scrie cea mai mare parte a capodoperelor sale, miniaturi sau lucrări extinse. În a treia sală, numită Sala Femeia, am văzut cele mai importante femeii printre care mama Justyna, sora lui Ludwika și George Sand ce au avut influențe majore asupra lui Fryderyk, „sexul frumos” însoțindu-l întotdeauna.
Am urcat la Nivelul 2 unde într-o sală mai mare sunt prezentate câteva Călătorii prin Europa efectuate de compozitor și diferite obiecte legate de Personalitatea lui Chopin. De menționat sunt „Portretul lui Chopin” realizat de Teofil Kwiatkowski, pictor polonez din secolul 19, un „Breloc (Cană) în formă de butoi” cu inițialele „FC” sau niște „Butoni de cămașă” în formă de zeu chinezesc ce au aparținut compozitorului.
Ultima călătorie pe care Fryderyk în vârstă de 39 de ani a făcut-o la 17 octombrie 1849 din Paris spre eternitate este prezentată în Sala Moartea Compozitorului, o sală neagră dominată de „Masca Mortuală” a panistului, copie a celei originale realizată de Jean-Baptiste Clèsinger.
Muzeul este nu numai unul modern, are și exponate foarte valoroase, mare parte dintre ele fiind cuprinse în Lista UNESCO „Memoria lumii” a obiectelor care necesită o protecție specială din cauza valorii lor culturale.
Am stat în Muzeu mai mult de două ore și jumătate, aș mai fi stat acolo ascultând muzica divină ce ne-a însoțit permanent în plimbare, parcă o aud și acum, dar ne-am continuat plimbarea.
Văzuzem cu câteva luni înainte și îmi plăcuse mult Muzeul Chopin din Valldemosa, vezi impresii și voiam să văd și Muzeul din Varșovia mult mai mare, cu exponate mai multe, multe foarte valoroase. Pentru a întregi atmosfera puteți face o plimbare virtuală folosind muzeum.nifc.pl/en/muzeum/ ... hopin-museum-3d. A fost o experiență impresionantă, o plimbare într-o atmosferă deosebită datorată îmbinării exponatelor istorice cu muzica, muzica ce se aude prin tot muzeul, îmbinarea elementelor interactive cu designul, atmosferă ce nu poate fi descrisă în cuvinte pe care vă invit să o trăiți vizitând Muzeul.
Nu știu dacă voi mai scrie despre Varșovia, aș fi avut multe de spus, voi posta câteva poze reprezentative pentru marele Chopin, Kościół Świętego Krzyża (Biserica Sfintei Cruci) , locul în care se odihnește „Inima lui Chopin” și Pomnik Fryderyka Chopina (Monumentul lui Fryderyk Chopin) din Parcul Łazienki Królewskie. Mergeți acolo și nu veți regreta!
Trimis de mprofeanu in 17.03.24 12:26:31
- A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA
- Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mprofeanu: În primul rând, mulțumiri pentru prezentarea capitalei Poloniei. Nu am ajuns acolo, dar intenționez să fac asta cândva.
Interesante cele două muzee - mai ales al doilea .
Primul îmi aduce aminte de Muzeul Albert Einstein din Basel, recent vizitat. Amenajat pe trei nivele ale unei case în care savantul a locuit două luni cu chirie - una dintre cele șase sau șapte locuințe prin care a trecut în anii petrecuți în Basel. Două sau trei obiecte personale, în rest fotografii, fotografii, fotografii. Dacă era să fi citit tot textul care le însoțea, stăteam înăuntru 3-4 ore. Am stat 20 de minute
A, și a costat 7 CHF de persoană.
@adso: Interesant ce ai scris despre Muzeul dedicat lui Albert Einstein în casa în care a stat doar 2 luni, cum reușesc să facă un muzeu din orice. Chopin a stat în 9 case în Paris, dacă ar fi făcut și aceștia câte un muzeu. Parizienii au destule muzee, nu duc lipsă...
Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Prin muzeele Varșoviei – partea I, Muzeul Revoltei — scris în 14.03.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Palatul regal de pe insula - Łazienki — scris în 03.12.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O scurta plimbare prin parcul Palatului Łazienki — scris în 01.12.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Centrul orasului Varsovia (II) — scris în 27.11.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Centrul orasului Varsovia, cartierul Mariensztat — scris în 27.11.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Varsovia, intre orasul vechi si cel nou — scris în 18.11.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Varsovia — logistica: cum, cand, mai ales de ce — scris în 01.07.19 de roth din BUCUREșTI - RECOMANDĂ