ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Câmpina
ÎNSCRIS: 08.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La siesta!

TIPĂREȘTE

Istoria Zimbrilor - preluat de pe www.zooland.ro

Zimbrul (Bison bonasus)

Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Un individ tipic are o lungime de 2,9 metri si o înaltime de 1,9 metri, cântarind de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai putin masiv decât ruda sa apropiata bizonul american. De asemenea are par mai scurt decât acesta.

Zimbrii traiesc în paduri, având foarte putini dusmani naturali; exista doar câteva relatari din secolul al XIX-lea încoace despre atacuri din partea lupilor si ursilor.

Zimbrii traiesc 28 de ani în captivitate, dar în salbaticie traiesc mai putin. Pot avea pui la vârste între 4 si 20 de ani la femele si între 6 si 12 ani la masculi. Teritoriul bizonilor poate ocupa si 200 km², iar unele turme prefera pajistile si poienile din padure.

Genul Bison cuprinde mamifere de talie mare, puternice, prezente odata pe cele doua continente, Europa si America de Nord. Mai cunoscuti sunt 2 reprezentanti: Zimbrul European (Bison bonasus) si Zimbrul Nord American, confundat adeseori cu bizonul (Bison bison).

Au existat si doua subspecii ale zimbrului European, zimbrul de ses sau de Bialowieza, Bison bonasus bonasus si zimbrul de munte sau Caucazian, Bison bonasus caucasicus.

2. Zimbrul caucazian nu a supravietuit pâna în zilele noastre, ultimul exemplar murind în Caucaz în 1927. Un individ mascul, in vârsta de un an a fost capturat si dus în Germania în 1908. A trait 18 ani în captivitate la o menajerie din orasul german Boitzenburg.

Rezultatul a fost împerecherea masculului de Zimbru caucazian cu femelele de Zimbru de ses ceea ce a dus la aparitia de descendenti hibrizi.

Astazi, Zimbrul European având aceasta obârsie, a pastrat foarte putin din caracteristicele Zimbrului caucazian, iar înfatisarea sa nu difera de cea a Zimbrului de ses. Totusi, ei sunt rari si crescuti separat. Greutatea masculilor maturi variaza între 440 si 920 kg, în timp ce înaltimea la umeri poate atinge 188 cm.

O caracteristica particulara a masculilor o reprezinta disproportionalitatea între partea din fata a corpului, puternica si crupa relativ mica.

Femelele sunt mai mici; greutatea între 320 si 640 kg si partea din fata a corpului mai putin bine-facuta.

Corpul Zimbrului European este acoperit cu un par gri-maro care se armonizeaza cu peisajul înconjurator.

Partea din fata a corpului este acoperita cu un par lung, care formeaza asa numita barba, în partea de jos. Parul din spate este scurt. Zimbrii de ambele sexe au câte o pereche de coarne localizate sus pe cap, dar capetele acestora sunt aduse mai mult în interior în cazul femelelor adulte decât în cel al masculilor. La nastere, puii au par de culoare rosiatica si sunt mai degraba mici, între 16 si 35 kg.

Initiativa refacerii in Romania a acestui fond faunistic pretios al padurilor din Muntii Carpati, ce adaposteau odinioara numeroase turme, a început din 1958, când la 12 noiembrie o pereche de zimbri a fost adusa din Polonia în padurea Slivut-Hateg, judetul Hunedoara.

În prezent, zimbrul european se gaseste doar în captivitate si anume 3 rezervatii apartinând Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva (Vânatori-Neamt, Hateg- Slivut si Neagra-Bucsani). De asemenea, se gasesc si în Gradina Zoologica Târgoviste, Gradina Zoologica Bucuresti, iar acum si in Rezervatia naturala "Valea Zimbrior" din Vama Buzaului

----

Fiind o "experta" in tainele computerului, dupa ce mi-am scris impresiile am dat copy, apoi paste si... a disparut totul. Am luat-o de la inceput dar invers, "gura pacatosului, adevar graieste", cronologic de acasa mi-am pregatit notitele cu ce voi vizita.

Aflandu-ne pentru cateva zile la Grand Hotel Perla Ciucasului din Tarlungeni, intr-o frumoasa dimineata de sambata am pornit la drum sa vedem Cetatea Prejmer, la doar 8 km si Rezervatia naturala de zimbrii Valea Zimbrilor - Vama Buzaului la o distanta de cca. 30 km.

De la Prejmer, am mers pe DN 10 Brasov- Buzau, am trecut de satul Bradet, am luat-o pe DJ 103 A iar la iesirea din localitatea Acris, pe partea stanga, semnalizata mare se afla rezervatia. Drumul foarte frumos, cu ceva lucrari la un pod, strabatea localitati minunate si peisaje de vis.

Am intrat pe o alee lata, lunga care se oprea in albia raului iar in stanga un gard de plasa inconjura rezervatia. Inauntru un domn intorcea fanul. L-am salutat si ne-am permis sa-l intrebam de una, de alta. Amabil ne-a spus ca rezervatia se intinde pe 9 ha iar curand se va extinde pe inca 80 ha de padure si pasune, ca sunt doar cinci zimbrii si-un cerb. Doi zimbrii sunt adusi din Elvetia, doi din Austria si unul din Italia. I-am multumit si ne-am continuat periplu.

Dinspre rau se auzea larma, muzica si venea miros de friptura. Apoi am zarit o multime de corturi si masini.

Aleea noastra a continuat cu cateva chiosculete inchise, mese cu banci rasfirate si cateva leagane mari solide.

Animalele noastre isi faceau siesta si cat am stat noi vreo ora de ne-am mai plimbat si dat in leagan, fiecare cu al lui, animalele n-au catadicsit sa stea si ele mai altfel sa le pozez si eu ca lumea

Relaxant, reconfortant, clipe minunate in mijlocul naturii. Mergeti si nu o sa va para rau!


[fb]
---
Trimis de balasa violeta in 02.08.11 16:49:13
Validat / Publicat: 02.08.11 17:42:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2355 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (balasa violeta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La acest pod se faceau ceva lucrari.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vama Buzăului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.4071090221405 sec
    ecranul dvs: 1 x 1