ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Târgu Mureș, după 10 ani

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am dorit de ceva vreme să revizitez orașul. Ultima oară am pășit pe acolo în 2014 primăvara, am și scris atunci despre vizită, sînt aproape 10 ani de atunci. Dorința s-a materializat săptămâna trecută și m-am cazat într-un loc fain hotel Concordia vezi impresii Timpul l-am petrecut atât în hotel cât și în împrejurimile imediat apropiate având în vedere situarea ultracentrală a acestuia.

Unde se află?

Târgu Mureș municipiul județului Mureș se poate accesa dinspre Sibiu pe DN14/DN14A/DN15, dinspre Brașov pe DN13, dinspre Cluj Napoca pe DN/15A3, dinspre Bistrița pe 15A. Dinspre Sibiu s-ar mai putea circula aproape integral pe autostradă A1/A10/A3 doar că atunci vor fi 200 km față de 120 km cel mai scurt drum.

În municipiu drumurile sînt în general bune, asfaltate, atenție însă în această perioadă se reface un tronson întreg de pe o arteră principală (dinspre Cluj/Sibiu) strada Gheorghe Doja. Dacă se folosește o aplicație (să zicem waze de ex.) acesta ne dirijează pe o rută care ocolește această arteră. Parcările în zona centrală se plătesc conform tabel din siteul atașat tirgumures.ro/index.php?o ... tarife&catid=44

Din punct de vedere infrastructură orașul se mai poate accesa cu trenul sau cu avionul, existând un aeroport internațional în apropierea orașului.

Un pic de istorie

De câte ori mă documentez din punct de vedere istoric despre locurile unde am fost pentru ca mai apoi să scriu câteva cuvinte aici descopăr că în locul respectiv s-a locuit în cele mai vechi timpuri. Așa și în zona unde se află orașul Târgu Mureș s-au descoperit urme de viață preistorice.

Următoarele relatări sînt despre descoperiri din perioada geto-dacică pe urmă romană.

Urmează perioada medievală și anul 1230 atestarea documentară a orașului.

Urmează perioada Principatului Transilvaniei, perioada Dietelor Transilvănene, perioada Dualismului Austro-Ungar, perioada interbelică, perioada postbelică, perioada comunistă, perioada de după revoluția din 1989. Sînt vremuri apuse care se pot studia mai pe larg aici: ro.wikipedia.org/wiki/T%C ... 2rgu_Mure%C8%99

Despre Târgu Mureș

Orașul municipiu reședință de județ este situat în centrul Transilvaniei între Câmpia Transilvaniei, Valea Mureșului și Valea Nirajului. Orașul care este localizat GPS 46°32′59″N 24°33′35″E se află la o altitudine de 320 m deasupra mării, se întinde pe ambele maluri ale Mureșului, pe valea Nirajului și pe dealul Cornești. Clima aici este temperat continentală. Cel mai înalt punct al orașului se află pe platoul Cornești 550 m deasupra mării și tot aici se află cea mai întinsă zonă de pădure alcătuit din stejar și carpen.

Orașul are conform ultimul recensământ 116000 locuitori.

Din punct de vedere turistic discutăm de un oraș unde ai ce vizita. Locuri de cazare atât în oraș cât și în împrejurimi se găsesc pentru toate buzunarele. Locuri de servit masa sau alte locuri în care te poți distra se găsesc la fel destul de multe. În următoarele voi povesti despre ce am vizitat și ce se mai poate vizita aici.

Obiective turistice

Voi enumera și voi scrie câteva cuvinte despre obiective turistice vizitate de mine aici. Știu că mai sînt și altele eu acestea le-am vizitat. Despre unele importante voi scrie separat.

Cetatea Târgu Mureș

Cetatea medievală Târgu Mureș a fost construită în secolul XVII, și se află în centru. Dispune de ziduri de incintă, bastioane, clădiri. În interior se găsesc obiective de vizitat cum ar fi biserica reformată, un muzeu, și se poate servi masa la una din restaurantele care se află aici. Am vizitat cu interes acest obiectiv, am fost în incintă chiar și de 2 ori în această excursie. Vizitarea cetății nu costă intrarea este liberă. Cetatea se poate accesa dinspre Piața Petőfi Sándor, strada Bernádi Győrgy, strada Poștei și Bulevardul Cetății. Există intrări (porți) multiple.

Biserica reformată

Biserica reformată se află între zidurile cetății. În acest loc a existat o mânăstire veche, pe urmă biserică de lemn, biserică de piatră, iar în 1791 lăcașul de cult primește forma din prezent. Am admirat biserica în timpul vizitei la cetate, de acolo se face și accesul.

Muzeul de arheologie și istorie

Acest muzeu se află într-o clădire din cetate. În muzeul județean vom putea admira descoperiri arheologice din județ dar putem învăța și despre istoria regiunii/orașului. Am studiat cu interes colecțiile găsite aici în muzeu. Pentru vizită se cere o taxă de 15 lei. Accesul în muzeu se face din cetate.

Biserica romano-catolică

Biserica a fost ridicată de ordinul călugărilor iezuiți în 1764. Fațada care dispune de 2 turnuri se află în Piața Trandafirilor. Interiorul este bogat ornamentat. am vizitat biserica asta atât cu ocazia acestei excursii cât și în trecut. Accesul în biserică se face din Piața Trandafirilor.

Catedrala Înălțarea Domnului

Este cel mai mare edificiu religios din oraș. Catedrala ortodoxă a fost construită între anii 1925-1934. Pictura a fost finalizată mult mai târziu în 1986. Am vizitat catedrala ortodoxă atât acum cât și în trecut. Accesul în catedrală se face din Piața Trandafirilor.

Palatul Culturii

Palatul Culturii s-a ridicat între anii 1911-1913. Clădirea belle-epoque dispune de o sală mare de concerte, de o sală mică, sala oglinzilor, muzeul de artă. Aici funcționează și filarmonica de stat. Se organizează și expoziții temporare. Palatul culturii în prezent se află în renovare cca 65-70% din totalul sălilor. Ghinion am avut de această dată totuși am putut vizita un 25% din palat cu un bilet de 7 lei mult diminuat (în mod normal costă 20 lei) Accesul se face dinspre strada George Enescu, casieria este la Piața Trandafirilor.

Muzeul de etnografie

Muzeul de etnografie funcționează într-o clădire barocă construită în 1772. În muzeu putem admira colecții etnografice din zonele mureșene. Am studiat și eu cu mare interes ceea ce s-a expus pe aici. O vizită ne costă 15 lei. Accesul se face dinspre Piața Trandafirilor, clădirea se află la colț cu Piața Teatrului.

Grădina zoologică

Se află pe platoul Cornești și se întinde pe 40 de hectare. S-a deschis în 1967 și aici locuiesc cca 750 de animale din 150 de specii. Este cea mai mare grădină zoologică din România. Cred că a fost cea mai faină vizită din sejur, dar și obositoare având în vedere mărimea acestui parc. Un bilet de adult este de 25 lei aici. Accesul se face urcând pe platoul Cornești și parcurgând o mică distanță pe jos de la parcare pe o alee plină cu tarabe cu bunătăți.

Platoul Cornești

Această zonă cu pădure deasă a început să fie dezvoltată la începutul secolului trecut. Atunci s-a construit primul sanatoriu aici. A urmat dezvoltarea locului ca loc de agrement. În anii comunismului s-a deschis grădina zoologică, teatrul de vară, locuri de joacă, tir sportiv și o cale ferată îngustă de agrement. Locul este și în prezent iubit atât de localnici cât și de turiști. Mie personal îmi plac locurile de belvedere de unde se vede orașul și în special râul Mureș.

Complexul weekend

Complexul de agrement și sport Mureșul este amenajat în jurul brațului mort și al unui canal artificial al râului Mureș. În zonă se află bazine de înnot, piscine, ștrand, terenuri de sport și multe altele de petrecere a timpului liber în sezonul cald. Complexul se închide în sezonul rece în consecință în acest sejur nu ne-am mai deplasat până acolo. Cât despre trecut: am fost de nenumărate ori atât pe vremea comunismului cât și după. Și un mic secret: aici am învățat să înnot :) Complexul Weekend se accesează dinspre strada Luntrașilor se va ieși din centru în direcția Bistrița, și înainte de clinici se va vira la stânga.

Teatrul național

Teatrul s-a înființat în 1946 dar a funcționat într-o altă clădire. Clădirea teatrului național este integrat într-un ansamblu arhitectonic modernist construit și inaugurat în 1973. De acest complex aparține teatrul, hotelul Continental, galeriile Luxor, piața teatrului, parcare subterană. Zona se întinde de la Piața Trandafirilor până aproape de strada Aurel Filimon. Ne-am plimbat și de această dată în proximitatea complexului. În trecut am fost la spectacole de teatru, am făcut cumpărături în magazinele Luxor și am spart o dată un pahar la restaurantul hotelului Continental :) Accesul se face dinspre Piața Trandafirilor.

Turnul Fransciscanilor

Biserica franciscană s-a construit în anul 1777. În prezent observăm doar turnul. Nava bisericii era construită de-alungul Pieții Trandafirilor, practic fix în zona de unde începe Piața Teatrului. Cu ocazia începerii edificiului comunist, acel ansamblu modernist care integrează și teatrul nava bisericii a fost demolată (deranja priveliștea către acel ansamblu) Turnul se află în Piața Trandafirilor.

Colegiul reformat

Clădirea construită în stil art nouveau a funcționat ca și colegiu reformat între 1557-1948. După naționalizare a devenit liceu de stat, în 1957 la 400 de ani de la înființare va primi un nume nou după profesorul de matematică Farkas Bolyai. De asemenea strada pe care se află se numește Bolyai.

Biserica reformată mică

Se află pe aceeași stradă Ștefan cel Mare cu colegiul. A fost construită între 1815-1830 în stil arhitectural baroc târziu. De și denumirea este biserica reformată mică eu am văzut -o suficient de mare iar capacitatea conform site wikipedia este de 800 persoane. Nu prea îmi vine să cred dar asta scrie acolo. Accesul se face de pe strada Ștefan cel Mare care încontinuare se va transforma în strada Bolyai.

Catedrala Buna Vestire

Este catedrala puțin mai mică decât cea din partea opusă a Pieții Trandafirilor. S-a construit între anii 1926-1936 în stil arhitectural neoclasicist. Am intrat și în această catedrală și am admirat decorul/pictura din interior. Catedrala se află în Piața Trandafirilor.

Palatul administrativ

Clădirea care este fosta primărie s-a construit în anul 1908 în stil arhitectural secesionism unguresc. Clădirea plăcută vederii dispune și de un turn de 60 m înălțime. În prezent în clădire funcționează prefectura. În unele poze făcute de mine palatul administrativ apare împreună cu palatul culturii. Palatul administrativ se află în Piața Trandafirilor.

Palatul primăriei

La stânga de fosta primărie și palatul administrativ se află palatul primăriei Târgu Mureș. Clădirea a fost construită în stil brâncovenesc între anii 1936-1942. Primăria se află pe strada Iuliu Maniu (cu acces dinspre Piața Trandafirilor)

Sinagoga

Sinagoga Status Quo Ante s-a construit în anul 1900 în stil ecletic. Clădirea se poate admira pe strada Aurel Filimon luni-vineri orele 9.30-12.30. Am fost acolo în afară de aceste ore în consecință am văzut-o doar de afară.

Așa cum se observă toate obiectivele turistice de mai sus (în afară zoo și complexul weekend) se află central astfel la nici unul nu trebuia să mă deplasez prea departe de locul de cazare. Ar mai fi și altele, atât am reușit să fac. Recomand o vizită pe acolo. Rog WM să atașeze acest video la început, mulțumesc. youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 08.11.23 20:24:59
Validat / Publicat: 08.11.23 21:47:40

VIZUALIZĂRI: 1394 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Târgu Mureș,terasă și decorul toamnei din cetate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.11.23 21:55:09]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[08.11.23 23:21:30]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[09.11.23 08:13:10]
»

@webmaster: multumesc

⭐ValentinB_88⭐
[09.11.23 14:57:46]
»

Frumos, mulțumim pentru scurta dar interesanta lecție de istorie (și nu numai).

AZEAUTOR REVIEW
[09.11.23 18:55:15]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Mulțumesc pentru vizită și vot. O să mai urmeze ceva articole despre această destinație. O seară faină.

doinafil
[10.11.23 12:37:30]
»

Tare fain este orașul ăsta! ????Până acum nu am ajuns la Târgu Mureș, dar mi-aș dori o excursie până acolo. Clădirile alea vechi au un farmec al lor, iar stilurile diferite de arhitectură nu deranjează, ba dimpotrivă, se armonizează unele cu altele!

Mi-au plăcut mult și acoperișurile „Palatului Culturii” și al „Turnurilor” de lângă ele, cu olane (?) colorate, „Palatul Primăriei” , „Biserica Buna Vestire” și „Înălțarea Domnului” .

Sinagoga vine - și ea - cu aspectul ei impunător să aducă un plus de frumusețe centrului orașului! Chiar și teatrul de stat, cu o arhitectură mai nouă, are frumusețea lui!

Nu știam că „Zoo” este cea mai mare grădină pentru animale din România!

Mulțumesc pentru articol! Dacă vom ajunge acolo, îmi va fi de folos!

AZEAUTOR REVIEW
[10.11.23 12:52:03]
»

@doinafil: Mulțumesc pentru vizită și vot. Da, este fain orașul, merită vizitat. O să mai scriu despre obiective de aici.

O zi faină.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Mureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087957859039307 sec
    ecranul dvs: 1 x 1