GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe la obiective istorice importante din Țara Hațegului
Mâine-poimâine se împlinesc 20 de ani de când am fost prima dată prin Țara Hațegului vizitând în cadrul unei excursii organizate obiective istorice valoroase. Ajunși în această vară în Valea Jiului - zona Straja am hotărât să facem o incursiune spre Densuș și Sarmizegetusa, locuri unde oamenii dragi care ne însoțeau nu au mai fost niciodată.
Vom urma traseul șoselei DN 66 de la Petroșani la Hațeg, apoi DN 68 până la punctele turistice vizate. În această vacanță am revăzut obiective turistice naturale spectaculoase din zona Petroșaniului, așa numitul Ținut al Momârlanilor, și anume: Peștera Bolii (vezi impresii) și Cheile Băniței (vezi impresii). Cu ani în urmă ne-am oprit la Cetatea Mălăiești (vezi impresii) și la bisericile din piatră de la Strei, Prislop și Sântămărie Orlea (vezi impresii).
Ajungem în preajma ruinelor de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana (nu voi scrie mai nimic despre istoria locurilor), pare că nimic nu s-ar schimbat aici. Am găsit o parcare mărișoară și câteva chioșcuri. Alegem sa vizităm mai întâi Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa aflat peste drum de situl arheologic. În curte există un lapidarium, îl vom trece în revistă la ieșire. Achiziționăm bilete de la parter – 14 lei/adult, valabile și pentru vizitarea ruinelor. Expoziția permanentă este amplasată la etaj în câteva săli, începând de la soldații care au ridicat orașul-capitală, până la elemente de tehnologie (încălzirea prin podea, aducțiunile de apă) și educație romană, meșteșuguri (olărit) și agricultură. Multe exponate sunt copii/reproduceri, destul de puține obiecte sunt artefacte originale. Cu toate acestea supraveghetoarele sunt foarte atente la vizitatori pentru ca aceștia să nu facă fotografii decât în cazul în care au achitat taxa foto.
Intrăm în spațiul orașului roman ridicat între anii 108-110 la ordinul împăratului Traian cu rol de capitală a provinciei romane. Piesa de rezistență din apropierea intrării, pe lângă zona sacră, este amfiteatrul roman, dar... Nu se poate vizita, o echipă de muncitori definitivează amplasarea unor tribune peste gradenele antice, iar în centru s-a ridicat o scenă. Proiectul urmărește realizarea unui spațiu de evenimente culturale artistice în amfiteatrul roman... nu știu dacă e o ideea bună sau rea (adevarul.ro/stil-de-viata ... ta-2379332.html).
În principiu nu există un traseu de vizitare clar, nici prea multe panouri informative. Într-o zonă se desfășurau săpături arheologice de către o echipă de tineri sub supravegherea unor profesori. Un alt element istoric important e Forumul... bântuim pe acolo după intuiție și căutăm textele informative. Pentru ca experiența să fie completă cerul plumburiu lasă peste noi o ploaie torențială de vreo 30 de minute. Ne-am adăpostit sub acoperișul ce protejează trezoreria Sarmizegetusei Ulpia și am privit cum șuvoaiele de apă se scurg în subsolul acestor ruine.
Petrecem circa o oră și ceva între zidurile vechilor clădiri (exceptând perioada în care ploaia ne-a ținut blocați), fără însă a le vedea pe toate (lipsa unor indicatoare, a unui traseu își spune cuvântul).
Ne îndreptăm spre Densuș urmând un drum superb, secundar. Importanța acestui monument încă nu a fost stabilită pe deplin fapt ce îi conferă o forță de atracție deosebită. Iar impactul vizual este extraordinar. În fața porții de acces se găsesc câteva locuri de parcare, dar nimic amenajat special, în weekendurile de vară cred că e cam înghesuială.
Biserica din Densuș se vizitează gratuit, se pare că în interior nu se pot face fotografii. Noi am găsit doi școlari supraveghind biserica, așteptând să se întoarcă mama unuia dintre ei, astfel că am mai prins niște cadre în interior. Pictura cu scene deosebite, sfinții cu ochii scoși, pietrele cu inscripții latine, caii sculptați pe lespezi – totul e deosebit. Am observat într-un colț consistentul stand cu chestii bisericești de vânzare, mai puțin cu pliante, vederi, broșuri istorice etc. La exterior se cunoaște trecerea timpului peste biserica din piatră, fenomenele meteo afectând diverse elemente arhitecturale.
Deja e trecut bine de amiază, e chiar târzior și plimbările ne-au accentuat foamea. Ne vom îndrepta spre orașul Hațeg unde vom lua masa la Bistro ArtGrill (vezi impresii).
La aproape 20 de ani de la precedenta vizită la Sarmizegetusa Ulpia Traiana și Densuș nu am găsit mari schimbări, câte ceva pe ici-colo (poate nu cele mai bune). Mă așteptam la ceva mai spectaculos, la amenajări moderne, o infrastructură turistică upgradată – nu prea! Noroc că Natura a fost generoasă cu Țara Hațegului!
Trimis de tata123 🔱 in 27.11.24 21:57:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@all: Redau mai jos relatarea călătoriei omului politic Take Ionescu în 1898 prin zona Hațegului și nu numai:
Din Hațeg (400 metri altitudine) în prima zi a escursiunei s-au dus prin satul Riude - mori până la Valereasa, unde au petrecut noaptea sub cort (altitudine 1700metri.)
A doua zi s-au suit în vârful Retezatului (metri 2477), de unde este o priveliște admirabilă și de unde se văd șase lacuri deodată. Din vârful Retezatului, peste niște imenși bolovani, au făcut cale spre lacul Gemenei de sus, peste șeaua Zănoaga, până la lacul Zănoaga, lângă care au petrecut a doua noapte. Lacul Zănoaga este un lac minunat, în întindere de mai multe zeci de pogoane, situat la 2000 metri altitudine și adânc de peste 30 metri. Apele-i sunt albastre ca cerul.
A treia zi, după un drum de 11 ore, d-lor s-au întors la Hațeg prin Gura Zlatei și pe malurile Râului mare, a căruia splendidă vale nu se poate compara decât cu valea Jiului între Pietroșeni și Lainici.
A patra zi d-na și d. Take Ionescu au vizitat în detaliu țara Hațegului. Intre altele d-lor au fost la Grădiște, satul de azi care ocupă locuri vechei Sarmisegetuze și Ulpiei Traiane. Acolo au văzut resturile foarte bine conservate ale amfiteatrului orașului, cu lojile, coridoarele și chiar o bancă de piatră. Tot în Grădiște au văzut și ultima pardoseală în mozaic a unei vile romane care s-a păstrat până azi. În satul Densuș, d-na și d. Take Ionescu au vizitat vechiul templu roman transformat acum în biserică ortodoxă și care se crede a fi fost mausoleul generalului Longin, deoarece în mijlocul templului, de altfel aproape intact, se află o inscripție funerară a lui Longin.
După părerea călătorilor noștri, masivul Retezatului este cel mai frumos din masivele Carpaților, poate chiar mai frumos decât munții Făgărașului. D-na și d. Take Ionescu își propun să viziteze vara viitoare munții Abrudului și ai Bistriței. (Timpul, septembrie 1898)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 Biserica părăsită, Bretea Română — scris în 01.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Castelul din Carpați - mai aproape de cer — scris în 25.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Câteva zile prin județul Hunedoara (III) - Țara Hațegului — scris în 14.08.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- May.2021 O foarte scurtă vizită în Țara Hațegului, dar suficientă pentru a-mi dori să revin! — scris în 24.05.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- May.2021 Câteva zile prin județul Hunedoara (II) - Părți de Rai în Țara Hațegului — scris în 02.06.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- May.2021 Câteva zile prin județul Hunedoara (I) — scris în 01.06.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Cheile Crivadiei - un must pentru iubitorii de aventura in Tara Hategului — scris în 09.09.19 de snakebyte din BUCURESTI - RECOMANDĂ