ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 03.09.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Reinterpretarea iei romanesti la Cetatea Fagarasului

TIPĂREȘTE

Pentru ca ieri a fost ziua iei romanesti si fiecare prezentatoare de la tv a fost imbracata in aceasta minunata bluza traditionala, mi-am adus aminte ca in vizita mea la Cetatea Fagarasului, am gasit o expozitie extraordinara cu tinute inspirate din portul national. Hai sa va zic si voua cite ceva si sa rascolesc putin dorintele doamnelor... si... de ce nu, la urmatoarea comanda pentru un articol vestimentar, sa adauge si putina traditie.

La cetate am ajuns dupa vizitarea Castelului de lut si... ma gindeam eu atunci, iar ma duce sotul sa vad ruine? Sincera sa fiu, am acceptat sa vizitez acel obiectiv doar ca sa nu bag zinzanie in casa pentru ca doar eu fac lista cu plecari, vizite, locuri... etc. Anul trecut am fost la Risnov si nu am fost atit de mult impresionata. Mi-a placut mai mult pe afara, prin interior, in afara de steag,nu m-a miscat nimic.

Cu aceste preconceptii m-am dat jos din masina undeva in spatele cetatii, fara sa nimerim si noi ca oamenii in parcare. Am lasat masina sub un copac, afara erau 41 de grade, dupa cum va zisei ca arata termometrul din Avrig. Exagerez, nu era canicula, dar cum trecuse de ora prinzului, era caldura mare, monser!

Ce-am vazut eu prima data? Un cird de lebede, 2 albe, 2 negre... da-i si fugi la ele, sotule, fa-mi un filmulet, repede! Cit p'aci sa ma inhate alea negre... dar au venit pina la mina mea cind le-am ademenit de pe lac. Dupa ce m-am saturat de admirat am luat-o pe margina lacului sa gasim intrarea. Vazindu-am cu aparatul in mina, o doamna venerabila si extrem de gatita, avind in mina niste sacose, vine tinta spre mine. Ma gindeam ca ma intreaba ceva despre cetate...

-Va vad cu aparatul de fotografiat in mina, nu doriti sa imi faceti si mie niste poze?

-Cu placere, doamna! Si dau sa pornesc aparatul.

-NU, nu! Vreau cu al meu!

Ridic din sprinceana si astept sa cotrobaie prin plasele alea antice. Scoate un aparat primitiv, tocit... uzat... demn de un muzeu. Se uita la el...roteste obiectivul, se uita sa ia pozitia si nu ii convine.

-Stati un pic,lumina e prea puternica si trebuie sa schimb obiectivul. Scoate o punga mai veche decit aparatul si din ea un obiectiv, nu i-a convenit nici ala, a mai scos unul. Ii palmez aparatul meu sotului si ii fac semn sa pozeze "distractia". Eu aveam toata rabdarea din lume, mai ales ca aveam timp sa ii admir colierul si cureaua cu pietre pretioase. Pina la urma a potrivit obiectivul dorit si i-am facut 2 cadre. Stia sa pozeze frumos dar nici eu nu eram vreo neinitiata. Doamne, ce senzatie am avut cind am armat aparatul, ca era cu film, ce credeti? Primul meu aparat foto l-am primit la 14 ani. Nu cred ca am avut un cadou mai dorit decit ala.

Gata cu povestile, mergem mai departe. Gasim intrarea, cumparam bilete si intram.

Oooo, ce frumos! Hai si in muzeu. Dar nu se intra oricum ci doar cu sosoni de unica folosinta. Covoarele erau impecabil de curate si podelele straluceau. Exponate de toate felurile mi-au captat atentia : de la unelte de tortura la ginduri scrise de cei inchisi in temnite, ginduri puse de copii pe niste stegulete intr-o camera ce mi-a adus aminte de Moemorialul Durerii. In camera asta mi-au dat lacrimile. Am citit toate steguletele alea, am pozat citeva sa vedeti si voi.

Am iesit de acolo si am intrat in alte incaperi pline cu carti vechi, unelte de lucru, vase din portelan unele splendide, costume traditionale, bijuterii, Camera Doamnei, Sala Tronului si altele. Intr-una dintre sali am gasit Colectia "Zestrea", a Lilianei Turoiu, lector universitar doctor in Universitatea Nationala de Arte.

Aici am zabovit si am admirat fiecare piesa vestimentara cit si accesoriile de o frumusete deosebita. Macii sint preferatii mei si fiecare tinuta avea cite o coroana, colier sau brosa din maci.

Iata ce am gasit intr-un articol dedicat acestei colectii :

"Colecţia "Zestrea" a Lilianei Ţuroiu se adresează femeii preocupate de cultură, tradiţie şi modă. Este o colecţie la graniţa dintre modă şi artă, inspirată din costumul tradiţional românesc. Piesele au o linie elegantă, confortabilă şi sunt realizate din dantelă aplicată pe mătase, voal şi catifea, iar broderiile manuale sau realizate industrial de tehologii moderne sunt adevărate bijuterii textile, ce propun o alternativă de inspiraţie românească la varietatea de stiluri abordate de designeri în prezent. "

Pe unul dintre culoarele cetatii, erau expuse machete lucrate de copiii unei scoli. Si acolo mi-am bucurat ochii admirind lucrarile etalate.Una dintre sali era inchiriata de cineva care dadea o petrecere privata. Pe motiv ca vreau sa merg la toaleta care se afla in zomna, am aruncat un ochi si mi-a placut ce vad. Copii care se distrau cu baloane si animatori. Dupa aceea am vizitat curtea exterioara, am vazut lebede cu bobocei, am vazut cuiburile bine protejate unde ele cloceau ouale.

Total satisfacuta de vizitarea acestei cetati si va recomand si voua sa nu o ocoliti daca aveti drum, iar daca nu aveti, sa va faceti! :)


[fb]
---
Trimis de adri-nico in 25.06.16 18:01:59
Validat / Publicat: 26.06.16 00:24:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FĂGĂRAȘ [BV].

VIZUALIZĂRI: 1297 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 nu-i asa ca=i frumoasa?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

krisstinna
[26.06.16 08:29:09]
»

@adri-nico - Ca de obicei, amuzant articolul tău.

Am observat că doamna cu pozele avea cizme în picioare, mă bucur că i-ai satisfăcut dorința. Și eu ajut oamenii în vârstă, spre disperarea soțului meu care îmi spune că pierdem din timpul nostru-și așa insuficient pentru tot ceea ce ne propunem să facem în vacanțe.

Îmi plac iile, am și eu câteva, le port cu mare plăcere.

Mi-au plăcut piesele de colecție prezentate, le-aș dori în șifonierul meu

Împresionante stegulețele copiilor.

adri-nicoAUTOR REVIEW
[26.06.16 16:33:05]
»

@krisstinna - Uite ca cizmele nu i le observasem. Avea in talie o centura cu niste guguloaie de pietre, la git un colier asemenea... Mi-ar fi placut sa aflu povestea ei.

Ca tot mi-am adus aminte, pe dumneaiei am intebat-o ce reprezinta Movilele de la Sona, ca era un indicator in zona. Si ea :

-Cum sa va spun eu ca sa intelegeti... sint nite movile!

M-a lamurit bustean!

Da, steguletele m-au impresionat. Citindu-le, am plins.

Merci de coment.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu Tudoran
[26.06.16 18:11:18]
»

M-am luat dupa review-ul tau in care laudai pensiunea Tara Luanei si bine am facut. Este meritul meu sau al tau?

Desi celelalte cinci review-uri faceau praf pensiunea tu ai avut dreptate. A fost excelent. Si in alte ocazii voi apela tot la parerile userilor cu experienta

Sa dau cezarului ce-i al cezarului.

Multam mult.

adri-nicoAUTOR REVIEW
[26.06.16 18:41:44]
»

@Radu Tudoran - E meritul pensiunii. Ma bucur ca v-a placut. Si ma bucur ca putem indrepta raul facut de altii.

Fiecare are pretentii si pareri diferite despre ceva anume. Unora le place, altora nu... Acum, fiecare dupa noroc. Imi parea rau sa va fie rau si dupa aia sa ma luati la "scatoalce" pe aici.

liviu49
[02.07.16 17:38:47]
»

@adri-nico - Nu stiu ce mi-a cazut in cap, de nu am citit articolul atunci cand a aparut. Ori postarita nu mi l-a pus in cutie, ori altceva s-a implantat, ca de-abia acum am descoperit lucrarea literara. Ca de obicei atragator si e greu sa renunti si sa nu citesti pana la capat. Dupa orice descriere poate apare ceva haios.

Un aparat de fotografiat, antic si de demult, mai pastrez si eu prin casa, am dorit sa mai fac niste poze cu el, dar nu am gasit film pe nicaieri. Si daca as figasit film nu stiu daca cineva mai developeaza filme si mai face fotografii. Ar fi haios sa mai pot face niste poze cu el.

Cetatea am vizitat-o acum cativa ani (era prin 1978), intr-un interes de serviciu la IJECOOP Brasov, care avea la Fagaras un depozit, de unde am cumparat un triciclu. Si pentru ca aveam timp destul pana la tren am vizitat si cetatea, dar era in reparatii capitale. Asa printre mortare si caramizi am tras cu ochiul, pana s-a prins cineva si m-a dat afara din santier. Ma bucur ca ati fost mai norocoasa ca mine.

Numai bine si calatorii placute!

PS. Prin garla aia cu lebede nu era si un delfin?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[03.07.16 16:26:37]
»

@liviu49 - Niciodata nu e tirziu sa citesti un articol. Eu nu am timp nici sa scriu nici sa citesc. O fac atunci cind am o mica pauza si inspiratie. Am multe locuri prin care am fost si care nu au apucat sa fie publice pe site... au trecut 2 ani si le+am acoperit cu alte intimplari. Cind o da Domnul, poate ma voi intoarce la ele.

Nu era nici un delfin, altfel in calaream!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[05.07.16 15:08:25]
»

Acum am ajuns si eu sa citesc acest articol, dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

Felicitari, foarte frumos, votat cu mare placere.

adri-nicoAUTOR REVIEW
[05.07.16 15:16:39]
»

@mishu - Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, liviu49, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Țara Făgărașului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064079999923706 sec
    ecranul dvs: 1 x 1