GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
“Vrei sa fii mai neagra decat esti acuma, dupa Thassos? ”…o intreb eu intr-o dimineata de vara pe Dana. Intrebare incitanata si dezarmanta pentru orice femeie, la care stii de obicei raspunsul dinainte.
”Daaaaa! ” mi-a raspuns ea.
Ceea ce-i interesant e faptul ca nu numai Michael Jackson dorea sa devina alb ci mai toate negresele ar fi dorit sa se nasca “albe”, insa vara, pe la noi prin Europa, e tocmai invers, mai toate femeile “albe”, doresc, pentru o vreme sa fie cat mai negre.
“Ei, atunci, continui eu, vom merge la Slanic, la Baia Porcilor! ”. Baia Porcilor se afla langa Baia Baciului, la 39 de Km de Ploiesti, pe drumul Plopenilor. Am toata admiratia pentru acest baci care s-a ingrijit atat de higiena sa personala dar si de cea a animalelor sale.
Cand parasiti “Ploiestii”, e indicat, sa nu va conformati panolului ruiter “Urlaţi 20 de Km”, ca va va fi greu s-o faceti, chiar si pe o distanta mult mai mica.
Pornim dis de dimineata, stiam dintr-un alt voiaj, ca la Slanic exista o problema cu locurile de parcare. Ajungem la ora 9 si mai gasim doar cateva locuri libere. Doi baieti ne ajuta sa ocupam un loc, unul ne dirijeaza in sus pe-o alee, altul in jos, pe alta alee. In final ajungem la mijloc, ca sa nu suparam pe nimeni. Cand mergem la bai in “Tara Romaneasca”, mergem cu masina rosie a lui Dana si parcam langa una galbena si alta albastra. Rosu-galben si albastru. Din patriotism. Cand mergem la bai in “Tara Secuilor”, mergem cu masina mea alba si-o parcam intre una rosie si una verde, . Din precautie. Rosu-alb si verde e tricolorul maghiar.
Intrarea la Slanic, la Baia Baciului si a Porcilor, costa 20 de lei pentru oameni. Pentru porci, pe vremea baciului, era gratis, acum porcii au interdictie totala.
Si nu inteleg de ce, pentru ca intre om si porc exista multe asemanari, uneori pana la identitate. Porcul e omnivor, adica mananca tot ceea ce manaca si omul iar omului, nu de putine ori i se spune ca, ”mananca ca un porc”.
Un sezlong cu umbreluta, langa Baia Baciului costa 10 lei dar noi n-am mai gasit decat ceva mai departe, langa o terasa-bar. Pe jos nu mai era lemn ci un amestec de nisip si pietris dar macar totul a fost gratis. Cam pana la ora 15, cand a venit o femeie si a vrut sa ne ia bani dar i-am zis ca “tocmai plecam”, asa c-am scapat. La barul de langa noi, un PET de 2 litri cu apa plata “rece ca gheata”, coasta 6 lei, o bere Tuborg la plastic 4 lei, una Skol - 3,5 lei iar o doza de bere, de la frigider, costa 7 lei, cred ca din cauza Aluminiului dizolvat in bere, care e un metal nociv dar scump.
N-am sa va plictisesc cu ceea ce v-am povestit deja anul trecut (O balaceala printre munti de sare) ci am sa va spun ce mai e nou pe-aici. Au aparut cateva baldachine ca-n Bulgaria (40 lei ziua), apoi a mai aparut un fel de amfiteatru cu cateva randuri de sezlonguri orientate spre rasarit, care, se pare ca, sunt expuse la soare, maximum de timp posibil, cam la fel ca si majoritatea partiile de ski construite de noi, dupa Revolutie. E posibil ca totusi, zapada din tara noastra sa fie termorezistenta.
Despre namol
Cred c-ati ghicit ca “Baia Porcilor” de la Slanic, e o baie de namol. De fapt, e vorba de doua lacuri mici naturale, unul din ele e chiar langa Grota Miresii, celalalt are un podet de lemn peste care treci si-apoi intri pe niste scari de lemn, intr-unul din cele doua bazine rezultate. Din ele te aprovizionezi cu namol, de la 50-60 cm adancime si-apoi, stai asa cu el pe tine la soare, cale de vreo 30-40 de minute, apoi, ti-l indepartezi, spalandu-te in apa de deasupra namolului. Cel mai bun namol e sub pod, acolo unde nu ajungi decat cu o scandura sau prin scufundari cu ochii inchisi, dar trebuie sa-ti feresti capul cand iesi din apa. Podul e un lucru important si nu trebuie distrus.
Ah, ce le-ar place celor 3 purcelusi ai lui Walt Disney sau elefantelului Dumbo, sa se balaceasca pe aici. Dar si omului ii place namolul. El a simtit, instinctiv, de-a lungul veacurilor, ca acest gen de “noroi” ii consolideaza sanatatea.
In tara noastra exista doua feluri de namoluri. Cel "sapropelic", existent mai ales la Techirghiol, Amara, Lacul Sarat, Balta Alba, Movila Miresii si namolul "mineral", existent acolo unde sarea a ajuns la suprafata pamantului si a format lacuri naturale. Primul, cel sapropelic, este mai valoros, e mai plastic si contine mai multe substante organice, cel de-al doilea, este si el valoros, contine multe saruri minerale (Na, K, Mg, S, Ca, Cu, Zn, Si, Co, etc).
Istoric
Pentru prima data, “baia” de namol a fost folosita de egipteni pentru impachetari cu namol, urmate de expuneri la soare si imbaiere. Nilul se revarsa de doua ori pe an. Mâlul ramas in urma retragerii apelor era folosit nu numai pentru cultura cerealelor ci si pentru impachetari partiale sau totale. Mineralele continute in el, ajutau la cresterea imunitatii generale, a activarii circulatiei periferice (maini, picioare) si la imbunatatirea tonusul pielii. In Egipt, in timpul zilei e foarte cald dar uneori noaptea e rece. Acest tratament ii ajuta pe vechii egipteni sa suporte contrastul termic diurn-nocturn. Urmand metoda egipteana, si noi vom suporta mai bine acest contrast, mai ales cel sezonier, vara-iarna.
Tara noastra poseda multe acumulari hidrice saline, naturale sau artificiale. O cura de 12-18 impachetari cu namol, urmate de bai minerale, face ca sub piele sa apara un “depozit de minerale” din care organismul se serveste ca dintr-o “camara", timp de 2-3 luni.
Namolul trebuie indepartat de pe corp, cand el isi schimba culoarea si devine gri. Atunci e bine sa intram in apa, la balaceala si ramanem acolo un oarecare timp. Porii dilatati ai pielii, mai absorb inca minerale si-n apa. Putem repeta expunerea la cocteil-ul "namol-soare-apa" de 2-3 ori pe zi. Nu toata lumea suporta acest joc termic, dar, asa se caleste oţelul. Cine-l suporta, garantat, o va duce mai bine la iarna.
Metoda egipteana adaptata la conditiile tarii noastre (bai de namol+bai de soare+ bai sarate) duce la prevenirea bolilor de piele, la cresterea rezistentei la frig (de-acum nu ne mai ingheata nasul si picioarele), la cresterea imunitatii generale (mai ales la copii), la mineralizarea corpului si la combaterea durerilor reumatice.
"Balaceala in noroi", este inca un element ce ne apropie de animalul pe care-l consumam cu cea mai mare placere, mai ales la masa de Craciun.
“Have you seen the little piggies crowling in the dirst? ”…ne intreaba George Harisson. Azi vazut purcelusii inotand in mizerie? Da! , porcilor le place mizeria, noroiul, ei le savureaza in mod inconstient. Oamenii insa, fiinte constiente, isi lasa deliberat semenii sa traiasca in mizerie, fara sa intervina prea mult.
Dintre toate statiunile "sarate" ale tarii, Slanic Prahova mi s-a parut cea mai completa si cel mai bine administrata, si, va ramane probabil in mintea mea, un ”number one” in acest domeniu, pana in momentul in care, langa salba celor 7 lacuri naturale de la Ocna Sibiului, ministra turismului va taia panglica tricolora, dopurile de sampanie autohtona vor sari in aer si focurile de artificii vor acoperi pentru o seara, intreg cerul Transilvaniei.
Dorgo
Trimis de dorgo in 18.07.11 14:47:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLĂNIC [PH]. A mai fost în/la: cam peste tot
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Web... te rog melodia si clipul cu purcelusi... multumesc! http://www.youtube.com/watch? v=sXdKlpBOvs0
"porcilor le place mizeria, noroiul, ei le savureaza in mod inconstient. Oamenii insa, fiinte constiente, isi lasa deliberat semenii sa traiasca in mizerie, fara sa intervina prea mult. "
E scris "adanc", vorba lui Caragiale, cu tinta (nu numai) politica. Ar putea exista, in acelasi timp si reversul medaliei. Oare chiar intamplator romanii au formulat adagiul "margaritas ante porcos? ". Sa-i dam, asadar, Cesarului ce-i al Cesarului [adica votul pentru autor, Dorgo, cu felicitari! ], iar pe porci sa-i lasam sa se balaceasca in noroi, nu de alta, dar nu e indicat sa intervii in karma cuiva, pentru a nu-i prelua din datorii
Stimate Dorgo, am ramas profund impresionata de cate schimbari au avut loc in ultimii 2 ani de cand n-am mai vizitat Slanicul. Baia Baciului a fost reamenajata complet: sezlonguri cu umbrelute, baldachine, amfiteatru... arata excelent! Nu-mi vine a crede ce frumos e acum acolo!
Totusi am o nedumerire: care-i utilitatea amfiteatrului?
Am si 2 remarci de facut, daca-mi permiti:
- versurile din P07 sunt pur reale, asa-i? ))
- Explicatiile de la P22 cred ca erau destinate pozei P21.
Ca o concuzie finala: foarte bun si util eview-ul atat pentru stirile de ultima ora de la Baia Baciului si pozele de la Baia Rosie (chiar am vazut pe internet o oferta destul de interesanta la aceasta locatie: cazare+masa+tratament ), cat si pentru informatiile foarte utile referitoare la beneficiile namolului (atat cel sapropelic cat si cel mineral) si utilizarea corecta a lui.
Nu stiam cat de importante sunt etapele de folosire ale acestuia: baia cu namol, soare, apoi baia cu apa sarata.
Felicitari pentru review si multumim pentru utilitatea informatiilor!
Draga @dorgo, scoate-ma si pe mine un pic la liman, te rog! Acum un timp, scriam la rubrica Ce-mi recomandati, pentru a primi niste sfaturi in legatura cu un mini-concediu pe care as vrea sa-l petrec impreuna cu copiii la una din salinele din jurul Pitestiului, bineinteles scopul este curativ, in special pt. a creste imunitatea copiilor. Intre timp am ales Slanic iar tu nu faci decat sa-mi confirmi si mai mult. Sfaturile de mai sus sunt mai mult decat binevenite. Rugamintea mea este urmatoarea: 3-4 zile inseamna ceva pentru imunitatea lor? Cel mic are 4 ani iar cel mare 11, este recomandata impachetarea cu namol ptr. amandoi? Salina este departe de Baie? Imi poti recomanda o pensiune sau hotel in care sa am inclus micul dejun si cina, la preturi si conditii omenesti? si cat mai aproape de bazin si de salina? intre timp am sa mai citesc in retrospectiva "O balaceala printre munti de sare". Orice sfat este binevenit si demn de luat in seama. Multumesc mult!
@anadragusin
Baia Baciului este relativ aproape de Salina. De mers pe jos cam 15-20 minute la pas lejer, cu masina si mai putin. Salina este pe partea dreapta din soseaua principala cum vii din Ploiesti, apoi pe partea stanga a soselei principale este Baia Rosie, dupa care urmeaza imediat un drum la stanga, se urca putin s-apoi dai si de Baia Baciului.
Cele 3 locatii sunt relativ aproape una de cealalta, deoarece statiunea in sine Slanic Prahova este destul de mica.
In ceea ce priveste cazarea, din cate stiu in zona ar fi Complex Balnear Slanic 2* la preturi accesibile si ofera cazare+masa+tratament (eventual daca sunteti interesati, au si baza de tratament), iar cei de la Baia Rosie (au acum si hotel de 3* am citit pe net ca-si faceau o reclama puternica in vara asta, copii sub 12 ani avand gratuitate).
Sper ca informatiile sa-ti fie de folos! Concediu placut!
Multumesc, @dananecula! Nu ma asteptam sa primesc asa repede un raspuns, dar se pare ca si tu esti la servici sau poate nu ai somn. Cu toate ca este relativ aproape de mine, nu am fost niciodata la Slanic si este o mare necunoscuta pentru mine. Am sa caut recomandarea ta. Iti multumesc mult! O noapte usoara!
@dananecula... da, Slanicul s-a schimbat, in bine, am mai adugat cateva poze explicative, amfiteatrul e o inventie deocamdata unica in tara, menita sa mareasca capacitatea de absorbtie a clientilor (multi, multi) intr-o statiune cu spatiu limitat... zona Slanicului seamana ca si conformatie morfologica cu craterul de la lacul Sfanta Ana, urci o vreme si apoi cobori... versurile sunt in functie de rima... nu stiu daca scandura era de brad, fag, stejar sau dud, dar era foarte utila in bazinul din dreapta podului de lemn, unde nu ajungeai cu mana la namolul de pe fundul apei... in cel din stanga, era mai simplu... pe fundul bazinului din dreapta, atentie, sunt scanduri si bolovani, cand umblati, faceti "pasul uriasului", altfel veti da suturi la cate ceva dur si va raniti la picioare... la P21, a cazut conexiunea la internet pentru o vreme...
Copiilor de cativa ani sau mai mari, le prinde bine chiar si o impachetare de o zi-doua cu namol (dar unii copii stramba din nas cand aud de namol)... soarele le schimba reactivitatea organismului, il face sa reactioneze mai bine la boli, asimileaza calciul la copiii in crestere iar namolul, aplicat de obicei partial si limitat ca timp (dupa cat suporta copilul, dar nu mai mult de 10 zile la rand), le activeaza imunitatea printr-un mecanism endocrin mai complex si de redirijare a fluxului sanguin spre tesutul subcutanat (sub piele) si de activare a lui, si a componentelor sale (globulele rosii, albe si trombocitele). Impachetarea generala si expunerea indelungata la namol+soare, la copii, poate duce insa la lesin sau insolatie. Ea trebuie alternata cu baile. Totodata, acest flux sanguin raspandeste in tot corpul si unele saruri minerale ce se absorb din apa sau namol prin porii pielii (dilatati de caldura). Iodul din apa, element instabil, se absoarbe si prin respiratie, mecanism prin care se realizeaza (impreuna cu Natriul si Clorul) si o terapie respiratorie cu aerosoli salini, prin inhalatie ce ajuta la prevenirea racelilor si a altor afectiuni ORL, frecvente la copii...
Combinatia soare+namol+baie sarata, este o combinatie solicitanta pentru corp, nu trebuie sa abuzam de ea... la varstnici, impachetarea cu namol cald nu se face fara o compresa rece pe frunte... impachetarea partiala, doar pe zonele cu probleme, este mai blanda...
... am reusit sa scriu cate ceva si pentru @anadragusin, mai adaug unele elemente practice si in review-ul despre Baile Jabenita, in curand, caci e sezonul bailor...
@Dorgo
Spune-mi, te rog, pentru discopatie lombara si cervicala, ,,inceput de'' hernie de disc si coxartroza este indicat namolul sapropelic de la Slanic Prahova, respectiv cel de la Baia Baciului? Avand in vedere ca esti un medic expert intr-un domeniu familiar mie (desi mi-as fi dorit sa-l aprofundez cam pe la 50-60 ani, dar deh... asta-i viata) imi permit sa te intreb daca-ti pot cere ceva ,,instructiuni mai ample'' pe PM ? Multumesc anticipat!
Multumesc mult @Dorgo! Cred ca ar trebui sa-ti platesc consultatia. Dau o bere rece cand treci prin Pitesti. Niciodata nu am abuzat de soare in ceea ce priveste copiii si n-am sa o fac nici acum. Am sa cer ceva oferte pentru 3 nopti la hotelurile recomandate de @dananecula si ma voi hotari. As mai avea ceva intrebari mai personale, ca sa profit de bunatatea ta, pot sa-ti scriu pe privat?
@dorgo...
M-ai incantat peste masura cu scriitura (m-ai surclasat in saptamana 31 la Top "Hot" Users si am intrat sa "te cunosc").
Mi- atras atentia acest review deoarece parintii mei, impreuna cu a mea domnisoara, chiar sunt la Slanic acum, la hotel Slanic (bilet tratament)
Eu nu am fost niciodata pe acolo dar mi s-a aprins un beculet cand am citit ecoul explicativ despre impachetarile cu namol f folositoare copiilor dar mi-a trecut repede imaginandu-mi ce fata ar face sclifosita mea la o asemenea propunere, presupun ca nici parintilor nu le-a trecut prin cap sa namoleasca copila
Recuperam ce se poate prin plimbatul la salina, la Valcea (o sa scriu despre Ocnele Mari) nu la Slanic.
Multe puncte de la mine...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Slănic Prahova la sfârsit de iunie — scris în 14.07.23 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Nu recomand Baia Baciului (Slănic, Prahova) — scris în 11.07.21 de ElenaSta din STARCHIOJD [PH] - nu recomandă
- Jul.2019 Avertisment cu privire la bazinul de apa sarata [din Complex Turistic Baia Roșie] — scris în 26.07.19 de gabrielalina din BUCURESTI - nu recomandă
- Jun.2019 Evitați Baia Baciului și Baia Rosie Resort — scris în 02.07.19 de valentyn din PLOIESTI - nu recomandă
- Aug.2017 Baie de soare, apa, namol si relaxare in Slanic — scris în 16.11.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Sarea noastra cea de toate zilele – Muzeul Sarii si Salina Slanic, Slanic Prahova — scris în 14.11.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 In vizita la salina — scris în 10.10.16 de mugur007 din BUCURESTI - RECOMANDĂ