ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ce am vizitat noi în zona Slănic Moldova

TIPĂREȘTE URM de aici

La întâlnirea AFA de la Slănic Moldova ziua de sâmbăta până la ora 18:30 a fost să zic aşa program liber ales. O parte a grupului au plecat organizat, cu autocarul la Salina Târgu Ocna şi pe jos la mănăstirea Măgura.

Noi nu am vrut să mergem la salină, aşa că am plecat cu maşina la mănăstirea Măgura. Distanţa dintre Slănic Moldova şi mănăstirea Măgura este de doar 19 km, ultimii doi kilometri sunt formaţi din mai multe serpentine pe coasta muntelui Măgura.

După ce am urcat serpentinele (sunt multe gropi în asfalt), înainte de a ajunge la mănăstire ne-a apărut în faţă un monument. Am oprit maşina şi ne-am apropiat, este monument ridicat pentru cinstirea eroilor din Primul Război Mondial.

Construirea monumentului a început în anul 1925 sub domnia regelui Ferdinand şi au fost terminate în anul 1928 în timpul domniei regelui Mihai. A fost construit pentru a comemora cei peste 14 mii de eroi care au murit în bătăliile războiului pe frontul de la Oituz- Târgu Ocna. Am aflat că monumentul este unic în ţară atât prin arhitectura sa cât şi prin altitudinea la care se află – 550 metri pe dealul Măgura. Pe frontispiciu, deasupra uşii de la intrare în interiorul monumentului este scris ˝Spuneţi generaţiilor viitoare că noi ne-am făcut datoria! ˝.

Monumentul are o înălţime de 22 de metri şi este formată din parter şi două etaje legate între ele printr-o scară interioară. Este construit din piatră cioplită. În imediată apropiere a monumentului se află nişte bănci sculptate în piatră pe care sunt trecute nume ale localităţiilor în care au avut loc lupte aprige de lungul istoriei ţării nostre, printre ele amintesc: Rovine, Călugăreni, Plevna, Oituz etc Ne-am minunat de frumuseţea monumentrului şi am admirat priveliştea de sus, am văzut aproape tot oraşul Târgu Ocna.

De la monument mai sunt vreo 500 de metri până la mănăstirea Măgura.

În faţa mănăstirii este o amenajată o parcare. Pentru cei leneşi ca noi şi vor să mergă cu maşina (ultimii doi kilometri) coordonatele GPS pentru parcare sunt următoarele: N – 46.270379 şi E – 26.586922. Din parcare pentru a pătrunde în curtea mănăstirii se trece pe sub turnul clopotniţă. Turnul este construit din cărămidă şi acoperit cu tablă.

În curtea mănăstiri am găsit mai multe măicuţe care erau ocupate cu plantarea unor flori. Am pătruns în biserică pe o uşă masivă din lemn care pe mijloc are o sculptură care îl reprezintă pe Isus...

Biserica este formată din pronaos, naos şi altar. Pronaosul este spaţios şi luminat de mai multe ferestre dreptunghiulare terminate în arc. Naosul are absidele largi iar pe acesta se află turla bisericii. Altarul este şi el spaţios iar catapeteasma este din lemn. Pictura interioară este nouă, cu culori vii şi prezintă şcene din vieţile sfinţiilor.

Actuala biserică este foarte nouă fiind construită între 1990-1993. Istoria lăcaşului de cult începe prin anul 1653 în timpul domniei lui Alexandru cel Bun şi a avut hramul ˝Înălţarea Domnului˝ fiind construit din lemn. În anul 1757 lăcaşul este reconstruit tot din lemn, dar îşi schimbă hramul în ˝ Sf. Gheorghe˝. A treia reconstrucţie a schitului are loc între 1803-1810 (tot din lemn). Şi de această data îşi schimbă hramul în ˝ Buna Vestire˝. În timpul Primului Război Mondial aici au fost trataţi răniţii de pe front. A urmat perioada comunistă când vechiul schit a fost dărâmat iar în locul lui, comunişti au construit un centru de agrement. După Revoluţia din 1989 s-a reconstruit biserica nouă din piatră şi s-a revenit la primul hram ˝Înălţarea Domnului˝.

După ce am stat 5 minute în biserică am ieşit în curte unde sunt şi chiliile maicilor şi alte acareturi ale lăcaşului. Ne bucurat de priveliştea munţilor apoi ne-am întors la maşină.

Dar ieşirea noastră nu s-a oprit aici, ci am pornit spre barajul Poiana Uzului. Barajul se află la 38 kilometri de Slănic Moldova în drumul spre Comăneşti în apropierea oraşului Dărmăneşti. Am ajuns la baza barajului (privindul de aici de la bază pare foarte mare şi te înspăimântă ştiind că în spate se află milioane de metri cubi de apă), aici ne-a întâmpinat un nene (paznic) care s-a uitat la noi dorind să zică scopul şi durata vizitei, dar nu a pucat pentru că l-am intrebat dacă putem vizita barajul. Omul ne-a refuzat dar ne-a spus să o luam prin sat pe un alt drum şi ajungem deasupra barajului. I-am urmat sfatul şi am ajuns deasupra barajului.

Când am ajuns sus am vazut că barajul leagă două dealuri din munţii Nemira, dealul Mare şi dealul Fârcu mic. Văzut de sus nu mai pare aşa înspăimântător este un ˝stăvilar˝ şi în spatele lui nişte apă. Barajul a fost construit pe cursul râului Uz între anii 1965 şi 1973. Barajul are o înăţlime de 84 metri iar lacul din spatele lui se întinde pe 3,4 kilometri. După cum ne-a spus paznicul din acest baraj este alimentat cu apă potabilă aproape tot judeţul Bacău.

După ce am admirat priveliştea munţilor Nemira şi luciul apei barajului ne-a întors la Slânic Moldova la restaurantul hotelului Dobru pentru că eram rupţi de foame, iar aici ne-am întălnit şi cu restul colegilor care au fost plecaţi în ˝acţiunea autocarul˝.

Vă doresc vacanţe plăcute.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 22.03.17 10:29:19
Validat / Publicat: 22.03.17 12:27:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLĂNIC MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 6554 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Monumentul Eroilor - Măgura
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47450 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

mishu
[22.03.17 12:40:54]
»

@zlatna: Foarte frumos, adevarul este ca atunci cand esti pe cont propriu reusesti sa vezi mai multe insa alegerea mea a fost pentru grup si socializare astfel incat eu am fost una dintre persoanele care au participat la "A(fe)ctiunea Autocarul". Avantaje: saleuri si bomboane

Felicitari pentru articol, votat cu mare drag, ma bucur ca in sfarsit ne-am cunoscut.

elviramvio
[22.03.17 12:43:23]
»

@zlatna:

Frumoasa plimbare. La baraj si in zona poienii Uzului am stat atat la o cazare urata pe vremuri cat si la cort. In tinerete am umblat mult cu cortul chiar prin muntii Moldovei dar si prin alte zone si chiar la varsta asta ma uit cu parere de rau dupa cei ce merg in acest fel. Noi am avut senzatia unei libertati de invidiat cand ne asezam aproape pe unde doream si fara teama. Barajul Uzului L-am trecut de mai multe ori, pe atunci chiar aveam voie sa stam pe baraj sa admiram locurile.

irinad
[22.03.17 13:26:16]
»

@zlatna: Noi am avut mănăstirea în programul excursiei organizate. După cum, probabil ai auzit, autobuzul n-a putut urca până acolo din cauza faptului că drumul era foarte îngust și sinuos, șoferul motivând neputința ”luarii” curbelor. În această situație, cei mai mulți dintre colegii din autobuz au hotărât să se întoarcă în Slănic, mai puțin 19 temerari (ne-a numărat @kelyboy la final) care s-au încumetat să urce, nu neapărat pe jos, dar și pe o cărare (traseu marcat, ce-i drept) destul de dificilă, căci avea sub un strat gros de frunze, pietre alunecoase.

Am urcat în aprox. 45 minute împreună cu dragii @msnd și @doinafil, doamna fiind foarte curajoasă și ambițioasă.

Pe traseu, din loc în loc, se găsesc bănci din piatră pentru popas, pe fiecare dintre ele regăsindu-se scrisă câte o denumire de ”armă”: artilerie, infanterie, aviație, vânători de câmp!!! , etc., sfârșindu-se cu vânători de munte la ultima. A fost greu, dar frumos!

După cum ai văzut, monumentul găzduia și un muzeu, dar era închis.

Am stat puțin în mănăstire, am aprins lumânări și am plecat în grabă, căci eram în întârziere. La coborâre, am luat-o pe șoseaua îngustă, a fost mult mai ușor. Șef de coloană a fost, cine crezi? @doinafil, bineînțeles! Foarte vitează, bravo! Timpul de coborare a fost de vreo 35 minute, însă experiența deosebită, ca și companionii, dealtfel!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.03.17 14:04:22]
»

@zlatna:Salut! Mă bucur că ați avut ocazia de a vizita câteva dintre punctele de atracție ale zonei! După cum spunea cineva într-un ecou în urmă cu nu prea multe zile, zona Slănicului nu e vreun Buşteni, dar nici urâtă nu e!

Noi am optat să rămânem în staţiune deoarece am avut o ultimă lună foarte încărcată şi am vrut să ne mai relaxăm puţin, ca să facem faţă la petrecerea de sâmbătă seara. În plus, cunoaştem bine aceste obiective din împrejurimi, pe care le-am vizitat în mai multe rânduri. Cam acelaşi traseu ca al vostru am parcurs şi noi în urmă cu aproape 4 ani (vezi impresii), însă atunci era vară şi am zăbovit mai mult în fiecare loc. În ceea ce priveşte Monumentul Eroilor de pe Măgura Ocnei, să ştii că şi noi l-am găsit mereu închis, deşi am fost acolo chiar şi în timpul programului de vizitare afişat.

Mă bucur că v-a plăcut la Slănic Moldova şi mă bucur că ne-am cunoscut! Toate cele bune!

zlatnaAUTOR REVIEW
[22.03.17 15:20:35]
»

@mishu: Îmi place şi mie cu autocarul dar cum la salină nu doream să venim am pornit cu maşina, dar câteva saleuri puteai să ceri şi pentru mine şi mi le dădeai cand ne vedeam .

@elviramio - la cort am avut ocazia să dormim de vreo patru ori. Avem un prieten din Comăneşti care ne povestea cum se scălda el în baraj şi săreau de pe baraj în apă, uimirea mea a fost mare când am văzut că nu avem voie să mergem pe baraj.

Vă mulţumesc pentru vizită şi vot.

zlatnaAUTOR REVIEW
[22.03.17 15:28:06]
»

@irinad: Mi-ar fi plăcut să facem pe jos acest traseu dar vara.

Da în monument este un muzeu. Noi am ajuns în timpul programului când ar fi trebuit să fie deschis dar era închis.

Îmi pare rău că nu am vorbit mai mult la Slânic, mi-a plăcut mult din articolele tale despre zona Loveci din Bulgaria (a fost o surpiză pentru mine) şi doream câteva informaţii pentru am dorii ca anul acesta să petrecem un weekend acolo, dar când va fi momentul o să solicit informaţiile.

O zi plăcută şi felicitări pentru noul statut de CONSUL (nu am apucat să o fac până acuma).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[22.03.17 15:32:34]
»

@zlatna:

Vă mulţumesc pentru vizită şi vot.

cred ca ai mai fost urecheat pentru asta de @elviramvio, e valabil si pentru mine, eu sunt Mishu si atat.

Cat despre saleuri trebuia sa spui si aranjam, oricum sa stii ca a trebuit sa ma lupt si pentru saleurile pe care le-am mancat eu , dar a meritat lupta, deoarece le cunosteam deja de la Targul de Turism din februarie. Acum sa nu crezi ca erau din aceeasi serie, acestea de acum au fost "Next Generation"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[22.03.17 15:37:40]
»

@Crazy_Mouse: sunt de acord că zona nu e Valea Prahovei, dar dacă vrei poţi petrece o saptămână minunată în zonă. În drumul spre baraj am văzut indicatoare cu mai multe obiective turistice din zonă, printre care unul cu un palat Ghica, nu la-am urmat, dar poate altădată o să-l vizităm (dacă există). Zic dacă există pentru că am păţit-o cand am vizitat mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, acolo e un indicator spre palatul Brukental şi majoritatea oamenilor urmează acel indicator, iar când ajungi dai de o casă particulară.

Prin Slănic Moldova am mai zăbovit câteva ore acum vreo 5 ani şi atunci am hotărât să venim o dată să rămânem, s-a nimerit ca întrunirea AFA să aibă loc acolo şi aşa ne-am ţinut promisiunea.

Şi eu mă bucur că ne-am cunoscut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[22.03.17 15:40:47]
»

@mishu: Era mulţumirea pentru amândouă atât pentru tine cât şi pentru Elvira de aia am zis Vă.

Saleurile data viitoare.

irinad
[22.03.17 15:46:35]
»

@zlatna: Cred că vara e foarte plăcut de făcut traseul, într-adevăr.

Același regret îl am și eu, că la Slănic nu am apucat să vorbim mai mult, pe de altă parte, nu ca scuză, dar timpul e așa de scurt, că tot ne rămâne ceva nefăcut. Data viitoare, sper să recuperăm și să socializăm mai mult, nu doar zâmbete și binețe!

Zona Lovech din Bulgaria este încântătoare, dacă ai nevoie de vreo informație vreodată în legătură cu acest subiect, îți stau la dispoziție cu cea mai mare plăcere! Mulțumesc pentru faptul că mi-ai apreciat articolele despre acea zonă, după cum îți mulțumesc și pentru felicitările adresate, îți doresc să ”te înroșești” și tu cât mai repede!

O zi frumoasă, sau cât a mai rămas din ea, îți doresc și eu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[23.03.17 09:05:30]
»

@zlatna: Palatul Ghica din Dofteana exista, dar nu poate fi vizitat. Intregul domeniu a fost cumparat de un om de afaceri din zona, care se straduieste sa-l amenajeze, dar "mai e mult pana departe"! In scopul strangerii banilor necesari, a transformat vechea hulubarie intr-o pensiune, cred ca se cheama Dofteana Park si cred ca am vazut-o recent si pe booking. Am inteles ca fiind cazat la aceasta pensiune, ai putea avea sansa sa fii lasat sa arunci o privire si palatului (care este o adevarata bijuterie arhitectonica!).

Mai exista un Palat Ghica in Comanesti, in prezent gazda a Muzeului Etnografic.

Si mai exista un Palat Stirbey in Darmanesti, si acela cumparat de un om de afaceri care vrea sa-l faca hotel de lux. Deocamdata nu se poate vizita, doar admira de dincolo de gardul proprietatii.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.03.17 09:27:39]
»

@crismis: Frumoasă enumerare! Nu degeaba se zicea că Valea Trotușului e un fel de Valea Loarei a Moldovei. Chiar îmi imaginez vremurile de glorie ale marilor familii boierești și faptele politice puse la cale în palatele astea, alături de baluri, partide de vînătoare și alte preocupări boierești.

Îmi aduc aminte că a povestit traian.leuca despre un mini-tur al Văii Trotușului în care pomenește și cîteva dintre castele (vezi impresii), iar despre cel din Dofteana a scris chiar mai multe (vezi impresii - așa e, vizitarea e posibilă dacă ești cazat pe domeniu, dar se fac și excepții, în funcție de bunăvoința personalului). Cine se pregătește de o vizită mai extinsă în zonă se poate inspira și din review-urile cu pricina.

zlatnaAUTOR REVIEW
[23.03.17 09:52:30]
»

@crismis: Foarte bune şi foarte utile aceste informaţii.

˝palatului (care este o adevarata bijuterie arhitectonica!) ˝

Îi rugăm pe oamenii de afaceri care au cumpărat aceste palate să le termine odată pentru a putea vedea şi noi aceste bijuterii arhitectonice. (cred că şi ei îşi doresc acest lucru).

Când o să trecem prin Comăneşti o să vizităm palatul Ghica.

O zi bună.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismis
[23.03.17 10:09:38]
»

@zlatna: Nu cred ca e atat de simplu sa termine amenajarea domeniului Ghica! Cred ca asta vor si ei, dar... Am citit ca ceva, ceva tot s-a facut, au "coafat" parcul, au instalat banci, au creat pensiunea... Sa avem rabdare si - de ce nu? - sa contribuim si noi la aceasta (eu ma gandesc serios sa petrecem macar o noapte la Dofteana Park).

Toate cele bune si excursii frumoase si fructuoase!

marius gaudi*
[23.03.17 18:34:04]
»

Imi pare bine ca te-am cunoscut, mi-a placut ideea ta cu vacanta in Scandinavia si astept impresii din frumoasa Croatie.

Am mai fi vorbit dar talentul meu de dansator nu mi-a dat pace.

Mi-a placut si ascensiunea in clasament in anul trecut. O meriti!

zlatnaAUTOR REVIEW
[23.03.17 19:10:33]
»

@marius gaudi: si eu mă bucur că ne-am cunoscut. Planurile cu Scandinavia sunt pentru următorul cincinal. Pentru anul acesta planurile sunt pentru Croația. Mai am un plan după cum ti-am zis, legat de Barcelona dar atunci sigur o să apelez la tine pentru sfaturi. Pentru Barcelona nu e nimeni mai nimerit decât un Gaudi.

Mulțumesc pentru aprecieri si va dorim vacanta placuta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizen
[01.04.17 18:07:26]
»

Felicitarti pentru inspiratia de a fructifica timpul ca niste moldoveni calculați.

Ma bucur ca ne-am cunoscut la Dobru si sper sa avem timp pentru a ne revedea.

zlatnaAUTOR REVIEW
[13.04.17 18:53:34]
»

@glcitizen:

"Felicitarti pentru inspiratia de a fructifica timpul ca niste moldoveni calculați. " - va multumesc pentru aprecieri, fac si o mică corecţie, doar jumătate din familie e din Moldova (partea calculată cum ziceti dv) iar cealalta jumătate este din Ardeal (Zlatna).

Şi eu mă bucur că ne-am cunoscut şi vă promit că o să vă sun cât mai curând. Până atunci vă doresc să aveţi parte de un Paşte fericit şi îmbelşugat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[13.04.17 19:05:16]
»

@zlatna:

Partea ardeleană e de la minele de aur! Acum nu prea știu bine care-i legătura cu croații, dacă ai o idee, dă-mi un semn, Dle. Aur!

zlatnaAUTOR REVIEW
[13.04.17 20:02:04]
»

@elviramvio: " Partea ardeleană e de la minele de aur! " - Din pacate cele două mine de aur de langă Zlatna s-au închis pe la începutul anilor 2000 şi odată cu ele şi Combinatul din Zlatna unde lucrau vreo 5000 de oameni - dar asta e povestea tristă a oraşului, care începe să se ridice încet.

Cu Croaţia, suntem tot la stadiul de căutat, dar suntem mai avansaţi, am cam stabilit programul şi locurile ce dorim să le vizităm.

Aştemtăm să te întorci de acolo să ne povesteşti ce ai vizitat, apoi aprofundăm şi mai mult.

elviramvio
[13.04.17 20:40:00]
»

@zlatna:

Până să plec - peste 4 săpt- am aflat că zlatna în croată inseamnă gold (asa mi-a dat mie, pe ghicite ce e gold ! Și voi avea sper o surpriză pentru tine cand ma intorc, sper sa-mi iasa si sa am ce-ti povesti!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, glcitizen, irinad, marius gaudi*, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Slănic Moldova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068448781967163 sec
    ecranul dvs: 1 x 1