ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2007
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Slanic Moldova - o localitate cu multe amintiri

TIPĂREȘTE

Aflati intr-un mic sejur in Slanic Moldova, cazati fiind in Hotel Racovita, despre care am postat deja un review - aici click aici, am pornit intr-o zi dis-de-dimineata sa vizitam imprejurimile.

Prima destinatie a fost Salina Tg Ocna, situata in localitatea Tg Ocna, la o distanta de circa 22 km de statiunea Slanic Moldova, salina aflata si astazi in exploatare, sarea extragandu-se de la orizonturile X si XI.

La orizontul IX se afla zona vizitabila in suprafata de circa 13.000 m. p. folosita in special in scop de relaxare si de tratare a afectiunilor respiratorii. Zona vizitabila se compune dintr-un adevarat oras subteran – un muzeu al sarii, cu unelte folosite de mineri, fotografii vechi si diverse souveniruri, statuete si alte obiecte din sare, apoi un lac cu apa sarata si cascada, un mic magazin alimentar cu o terasa unde se pot servi diverse bauturi nealcoolice, spatiu pentru gimnastica, spatii de joaca pentru copii, terenuri de mini-fotbal, baschet, tenis de camp, tenis de masa si nu in ultimul rand, un lacas sfant al bisericii pentru relaxarea sufletului, Biserica “Sfanta Varvara” (ocrotitoarea minerilor), cu hramul pe 4 decembrie. Este singura biserica din Europa construita aproape integral din sare.

Salina beneficiaza de iluminat electric si este de retinut ca temperatura medie in subteran este de 12-13 grade, asa ca trebuie sa avem la noi haine groase. Noi am avut in ruccsac destule haine groase, alaturi de bluza de trening si parca tot nu erau destule, chiar daca sus erau peste 30 grade Celsius.

Fac aici o completare interesanta din punctul meu de vedere, faptul ca anul acesta in luna august s-a deschis un strand cu apa sarata la Salina Tg Ocna. Cred ca este o minunatie pentru cei reumatici si cei care au probleme respiratorii. Din pacate, cand am fost acolo nu exista aceasta locatie. Sigur ca da, avem un motiv in plus sa ne reintoarcem.

Am petrecut acolo aproape 3 ore, transportul spre si de la salina la suprafata se face cu autobuze, pe un traseu in spirala de circa 3 km.

Am plecat din Salina si ajunsi sus ne-am dezbracat de cojoace, precum Baba Dochia.

Pe drumul de intoarcere spre Slanic Moldova, dupa trecerea podului peste Trotus, exista un drum in dreapta, asflatat si dupa parcurgerea a circa 3 km de serpentine in “ac de par” ajungem la Manastirea Magura Ocnei, situata in mijlocul padurii, pe Muntele Magura, la o altitudine de 505 metri.

Istoria manastirii este una zbuciumata, a fost demolata si recladita de 4 ori. In timpul primului razboi mondial a fost transformata in post de prim ajutor pentru mii de raniti ai regimentelor care au luptat in zona. A scapat de pe urma bombardamentelor, dar nu a scapat de urgia comunista, astfel ca in 1964 biserica a fost demolata de urmasii celor care si-au varsat sangele pe aceste locuri, maicile au fost alungate, amenajandu-se un punct turistic. Dupa anul 1990 cladirea si-a reluat viata monahala, s-a ridicat din temelie o biserica noua si mai multe cladiri care sa asigure o viata normala.

Ne-am plimbat prin curtea manastirii, am admirat curtea, florile si am simtit cum linistea ne cuprinde sufletele.

Am parasit cu regret locul acela deosebit, iar la coborare ne-am oprit la Monumentul Eroilor, care are amenajat la primul etaj un muzeu. Este o cladire masiva din piatra, cu drapelul tricolor deasupra, avand o inaltime de 22 metri, fiind formata din parter si doua etaje legate printr-o scara interioara circulara, monumentul fiind dedicat eroilor din 1916-1918, in amintirea celor peste 14.000 de soldati romani care au luptat si cazut eroic pe aceste locuri, monumentul fiind inaugurat in 1928. Deasupra usii de intrare in muzeu este scris:

“Spuneti generatiilor viitoare ca noi ne-am facut datoria! ”

Impresionanta inscriptie, la fel ca si bancile din piatra de pe aleea ce urca la acest monument, care au inscrustate numele localitatilor Plevna, Oituz, Calugareni, Rovine. In stanga se afla o cruce din piatra a sergentului post-mortem Constantin Musat, cazut eroic in august 1917 pe frontul Oituzului.

Am vizitat muzeul de la etaj, acesta avand diverse fotografii, uniforme purtate de soldati in timpul primului razboi mondial, arme si diverse alte insemne si marturii documentare.

Ajunsi sus, la cel de-al doilea nivel al cladirii am admirat o priveliste panoramica deosebita a vaii Trotusului si localitatii Tg Ocna.

Daca ajungeti in zona Slanic Moldova sau Tg Ocna, mergeti si pana la Manastirea Magura Ocnei si vizitati si Monumentul Eroilor. In mod sigur nu veti regreta.


[fb]
---
Trimis de ascent in 27.09.10 22:35:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLĂNIC MOLDOVA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3277 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ascent); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Valea Trotusului si Tg Ocna - vazute de la etajul 2 al Monumentului Eroilor situat pe Muntele Magura
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3700 PMA (din 3 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

bessondm
[28.09.10 09:54:22]
»

Slanic Moldova este o zona deosebita, lipsa unitatilor industriale l-a pastrat intact dpdv al poluarii, iar padurile din masivul Nemira n-au fost asa decimate ca prin alte parti, asa mi s-a parut. La salina n-am ajuns pana acum - cat e biletul de intrare?

ascentAUTOR REVIEW
[28.09.10 10:04:47]
»

@bessondm - anul acesta a fost 18 lei pentru adulti si 9 lei pentru copii. Poti insa sa stai acolo toata ziua, iti iei un mic pachetel si o carte de citit si gata... sau joci tenis...

Noua ne place Slanic Moldova din mai multe puncte de vedere - este mai aproape ca alte destinatii si chiar daca altitudinea este de numai 530 metri, acolo sunt multi brazi, multa racoare si aerul foarte curat.

dannek
[28.09.10 13:17:39]
»

Chiar imi este dor de salina nu am mai fost de vreo 4 ani!

valimi
[28.09.10 13:46:56]
»

Iar nu am avut timp sa vizitez salina, cu toate ca am trecut la cativa km acum cateva zile.

Bun review-ul, felicitari!

ascentAUTOR REVIEW
[29.09.10 22:19:39]
»

@dannek - privind salina, este un loc deosebit si mai ales pentru cei care au probleme respiratorii. Deosebita mi s-a parut si salina Unirea din Slanic Prahova, acolo galeriile sunt mai inalte, iar ceea ce m-a surprins - exista sali dotate cu paturi, unde cei doritori pot sa se odihneasca in timpul petrecut in salina.

@valimi - multumesc pentru aprecieri, iar cele scrise mai sus sunt valabile si pentru tine.

georgiana
[06.10.10 21:23:37]
»

La Slanic Moldova am fost si eu, mai demult, dar intr-o salina-niciodata!

ascentAUTOR REVIEW
[06.10.10 23:34:45]
»

@georgiana - sa stii ca merita, este o experienta unica! In primul rand, te simti putin ciudat pentru ca totul este la multi metri sub pamant, apoi descoperi galeriile acelea, simti mirosul de sare, te uimeste cata lume este acolo si toti se simt bine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, bessondm, dannek, georgiana, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Slănic Moldova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072968006134033 sec
    ecranul dvs: 1 x 1