ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Perla stațiunilor din România

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Sinaia sau cum mai este denumită Perla Stațiunilor din Carpați, cel puțin pentru mine este Perla Stațiunilor din România.

Stațiunea Sinaia este situată în munții Bucegi la o altitudine de 880 de metri față de nivelul mării. Este la doar 120 de kilometri de București. Este o stațiune turistică frecventată și frecventabilă, tot timpul anului. Apogeul de turiști este iarna, datorită numeroaselor pârtii de ski.

Stațiunea Sinaia este atractivă pentru o mare categorie de turiști, datorită numeroaselor atracții, pentru toate gusturile și pentru toate vârstele.

Aceasta a fost renovată de curând, primarul localității spunând că ar dori să arate la fel ca Monte Carlo. Nu am fost la Monte Carlo să văd dacă au reușit acest lucru, dar pot să spun cu mâna pe inimă că au făcut o treabă foarte bună și acum poate să rivalizeze cu orice stațiune montană din Austria de exemplu. Nu o să insist pe această temă, deoarece deja a făcut-o foarte bine mama Michi.

Dar ce opțiune de petrecere a timpului liber ai în Sinaia? În primul rând ai ce vizita.

Castelul Peleș a fost construit la ordinul regelui Carol I și a fost utilizat ca reședință de vară. Construcția acestui Castel la Sinaia și stabilirea reședinței de vară a regilor României aici, a fost principalul cârlig pentru atragerea investitorilor, care au ajutat la dezvoltarea acestui oraș. Castelul Peleș este unul dintre cele mai frumoase, nu numai din țara noastră, ci chiar din întreaga Europa. Lângă Palatul Peleș se află reședința princiară, respectiv Pelișorul care deasemenea se poate vizita. Pentru aceste două obiective turistice trebuie să vă înarmați cu multă rabdare, deoarece întotdeauna este coadă mare. Dar merită.

În cartierul Cumpătu, se află Casa Memorială George Enescu, care a fost construită între anii 1923 si 1926. De altfel anual este organizat în oraș un festival dedicat marelui artist.

Mănăstirea Sinaia, denumită așa după muntele Sinai a fost ctitorită de Spatarul Mihail Cantacuzino. Ca un fapt divers vreau să precizez că orașul și-a luat numele după mănăstire și nu invers. Tot aici se poate vizita și Muzeul Mănastirii Sinaia.

Gările Regale. Sinaia este unicul oraș din România cu două gări regale. Prima a fost construită în anul 1886 pentru regele Carol I. În această gară s-a întâmplat și un trist eveniment din istoria noastră, respectiv a fost asasinat primul ministru Ion Gheorghe Duca, în anul 1933, de catre legionari. Pe peron există și o placă comemorativă, care amintește de acest trist eveniment. În altă ordine de idei aici oprea și mai nou oprește, cel mai renumit tren, respectiv Orient Express. Ca o paranteză îmi aduc aminte cu plăcere de celebrul roman al Agathei Christie, respectiv Crima din Orient Express.

Între anii 1938 si 1940 a fost construită la ordinul l regelui Carol II, cealaltă Gară Regală. Pe clădirea de piatră a acesteia, se văd inscripționate însemnele regale ale lui Carol al II-lea și era destinată exclusiv familiei regale.

În incinta Gării Sinaia se poate admira expoziția permanentă de trenulețe, foarte atractiva atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Un alt edificiu de renume din statiune este Cazinoul Sinaia. Acum acesta nu mai este folosit conform scopului inițial. Acum se poate vizita, în interiorul lui se organizează diverse evenimente culturale și diverse conferințe. Se poate închiria și pentru diverse evenimente personale. De exemplu, eu am participat aici la o nuntă foarte reușită. Ca o paranteză în fața cazinoului a fost organizat în weekendul 25-26 iulie Trofeul Sinaia 2015 – Campionatul Național de Viteză în Coastă, la care am asistat cu mare plăcere.

O să-l citez pe Norris Măgeanu, Președintele FRAS: ”Sinaia este povestea frumoasă pe care o visează orice oraș din România. Sinaia a fost mereu iubită. Mai întâi de regi, apoi de turiști, mai apoi de practicanții sporturilor albe și iată acum, este orașul iubit și de piloții de automobilism. Abia aștept să ajung din nou la Sinaia, alături de caravana motorsportului românesc. Nu în ultimul rând, transmit felicitări și apreciere domnului primar Oprea și echipei dânsului, atât pentru noua față pe care o are orașul cât și pentru susținerea și promovarea motorsportului românesc!

De altfel printre participanți alături de piloți consacrați a fost si primarul localității Sinaia. Organizare ireproșabilă, un eveniment deosebit. Invitat să comenteze acest eveniment a fost campionul nostru național Vali Porcișteanu.

Dar să revin la obiective turistice. Ar mai fi Parcul Ghica situat în centrul orașului, unde se regasesc busturile unor mari oameni de cultură, respectiv Ion Creangă, Mihai Eminescu, Nicolae Balcescu, Pușkin sau Ceaikovski. În interiorul parcului se organizează târguri sau expoziții. Iarna este amenajat chiar un mic patinoar. Tot în parc se poate admira de exemplu Muzeul Rezervației Naturale Bucegi.

Sunt multe clădiri istorice, de admirat în acest oraș. Pentru a simți pulsul acestui mic orașel de numai aproximativ 10000 de locuitori, e musai de mers pe jos. Ce nu-mi place este aglomerația din weekend, când efectiv circulația e sufocată și nici nu mai găsești vreun loc de parcare. Apropo de parcare peste tot unde sunt trase două linii paralele trebuie să plătești, 3 lei pe oră sau 10 lei întreaga zi. Dacă ar fi amenajat ceva aș înțelege, dar să tragi mașina în fața vilei unde ești cazat și să fii nevoit să plătesti pentru asta mi se pare prea mult. Dacă ar fi o parcare păzită, hai că as înțelege.

Mai sunt multe de vizitat, dar mă opresc aici. Centrul orașului e plin de turiști străini. Este o atmosferă foarte relaxantă, parcă nici nu te afli în România. Sunt o mulțime de terase și restaurante unde poți servi masa sau unde te poți relaxa vz aici: vezi impresii . Din fața hotelului Rina Sinaia pleacă un minicar, care contra a 10 lei de adult și 5 lei de copil te plimbă pe la toate obiectivele turistice din Sinaia.

Dar Sinaia nu este doar atât. Este un loc de unde poți pleca în diverse drumeții pe munte. Poți urca pe munții Bucegi atât per pedes, cât și cu mașina personală, cu telefericul, sau cu telegondola. In apropiere de Cota 1400 se află Schitul Sfânta Ana, construit în secolul al XV-lea, situat într-o frumoasă poieniță.

Dar să revenim la traseele montane. Se poate ajunge la Vârful cu Dor, la Valea Izvorul Dorului, la Cheile Zănoagei, la Vârful Omu, la Crucea Caraiman sau pe Jepii Mici sau Jepii Mari. Le-am făcut pe toate in tinerețe.

Acum am ales într-o zi, un traseu ușor. Am urcat cu masina pe Transbucegi până la 500 de metri de Cabana Piatra Arsă. Aici erau parcate o mulțime de mașini. N-am intrat în cabana Piatra Arsă, nu era prea animată, ci ne-am continuat drumul până la Cabana Babele. Cam o oră jumate de mers lejer, printre jnepeniș. Nu era foarte multă lume, cu toate ca știam că mulți turisti fac acest traseu. Am ajuns la Babele pe o ceață deasă. Aici s-au schimbat lucrurile. Apăruseră o multime de turiști de toate „felurile”, care urcaseră cu telecabina. Am dus fata să vadă renumitele Babe și Sfinxul și am încercat să facem câteva poze. Atât Babele, cât si Sfinxul au diverse teorii despre cum s-au format: respectiv creații dacice, extraterestre sau cel mai probabil creații ale naturii, rezultate prin eroziune în timp de multe mii de ani. Oricum ar fi trebuie admirate măcar o dată în viață, cu mențiunea pentru cei care ajung aici, să respecte atât natura, cât și pe cel de lângă el.

Aici erau 6-7 grade, în timp ce în București erau 38-39 de grade. Si eu iubesc marea, dar parcă pe căldurile astea e mai bine la munte. Părerea mea!

Am intrat să mâncăm ceva în cabană. Neschimbată față de cum o știam. La fel de simplă si de rustică. Asta ca să mă exprim frumos. Ca o surpriză pentru mine, prețurile atât la mâncare, cât si la băutură erau semnificativ mai mici decât în Sinaia. Pe vremuri știu că era invers, în special din cauza accesului dificil. M-am uitat și la cazare o cameră dublă cu grup sanitar 120 lei/noapte, fără grup sanitar 100 lei/ noapte. Iar o cameră cu mai multe paturi 30 lei/persoană/noapte.

Iar am deviat un pic. Să mai spun că în stațiunea Sinaia se organizează periodic o mulțime de evenimente sociale, culturale sau sportive. Este o stațiune vie, unde permanent se întâmplă ceva. Festivalul George Enescu, Trofeul Sinaia Forever sunt doar câteva dintre cele mai celebre. Weekend-ul trecut, de exemplu eram invitat de un amic B. N. la Festivalul de Film 4 Fun.

Închei spunând că stațiune Sinaia prinde cea mai multă viață, atunci când natura ia o pauză, respectiv iarna. Sinaia este foarte apreciată de iubitorii de sporturilor de iarnă. De aici se poate ajunge pe o mulțime de pârtii dintre care amintesc: Valea Dorului, Malaxa, Poiana Stânii, Furnica, Popicărie, Papagal, Laptici ori Valea Soarelui.

Acum închei făcând un apel la guvernanți, să lase toate interesele personale și să se pună de acord, să înceapă odată construcția autostrăzii Ploiești–Brașov. Deja este o necesitate și nu un moft.


[fb]
---
Trimis de robert in 04.08.15 11:37:10
Validat / Publicat: 04.08.15 13:11:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 2335 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 la Sfinxul din Bucegi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.08.15 11:47:50]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

robertAUTOR REVIEW
[04.08.15 12:07:56]
»

@webmaster - Mulțumesc frumos!

robertAUTOR REVIEW
[04.08.15 12:09:58]
»

@webmaster - rog: https://www.youtube.com/watch?v=r0XgnH_wcMY

webmasterX
[04.08.15 12:19:23]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

robertAUTOR REVIEW
[04.08.15 13:00:44]
»

@webmasterX - Multumesc și dacă e posibil va rog să mi-o legati de celelalte articole despre Sinaia!

Mersi!

Chloe
[04.08.15 14:10:58]
»

@robert. c - cu toata simpatia virtuala pe care ti-o port, tie si scrierilor tale, nu pot sa ma abtin sa nu o comentez faptul ca te-ai pozat PE Babe si Sfinx.

In conditiile in care escaladarea lor este interzisa. Si eu am fost acolo, chiar de curand ultima data si, intr-adevar, e cam greu sa te abtii sa nu te urci pe Sfinx si sa te pozezi nas in nas cu el.

Insa ar trebui sa protejam aceste monumente unice ale naturii si sa dam posibilitatea si generatiilor viitoare sa se bucure de ele.

Ca sa nu mai spun de faptul ca acolo exista o imprejmuire cu un gard vai de el si o tablita roasa de intemperii pe care chiar scrie ca este interzisa escaladarea (daca nu ma insel, la Babe)

Oricum, zona Babele-Sfinx arata jalnic: vanzatori de suveniruri, kurtos, porumb fiert/copt, miere, fructe de padure, hartii peste tot, tomberoane care dau pe afara de pline ce sunt, "turisti" veniti in papuci si maieu, care tremura de frig, fac 2 poze si nu stiu cum sa fuga mai repede inapoi la telecabina (scuze de off-topic)

robertAUTOR REVIEW
[04.08.15 14:24:26]
»

@Chloe - Mersi de vizită! Dacă am greșit cu ceva îmi fac mea culpa,

Dar, pt că există un dar, o să spun și eu ceva în apărarea mea.

În primul rând m-am pozat la Babe și la Sfinx si nu pe. În al doilea rând îți spun sincer că am văzut indicatoarele cu escaladarea interzisă. Mi s-au parut un pic absurde. Pietre create în mii de ani să fie deranjate de noi. Cred că suntem ca o furnică pt ele.

Da, nu trebuie să scrijelim nume sau desene pe ele sau să incercăm să le cioplim. Corect.

Sau poate am greșit și e ceva ce-mi scapă. Dacă-i așa îmi fac încă o dată mea culpa!

P. S. Da zona arată jalnic, dar trebuia să-mi duc fata măcar o dată si aici!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
puiutea
[04.08.15 14:48:49]
»

Ei, cum poți să faci așa ceva!? Cum să te urci pe Babe? Ce Dumnezeu, ești băiat tânăr! Și însurat și cu copii!!

Bucegii! Un subiect tare drag mie, prezentat excelent de tine! Am început să-i "cercetez" pe când aveam 5 ani (trebuie să aibe și vârsta avantajele ei, nu?)

Prin noiembrie, mi se pare, se întâmplă un fenomen ciudat în jurul Sfinxului, se creează o piramidă energetică (ce acoperă Sfinxul), lucru foarte apreciat de unii oameni, care se înghesuie sub acea piramidă! Deci .... greșeală cu voia celui de sus.

Dar și colega Chloe are dreptate, să facem tot ce ne stă în putință ca să păstrăm și puținul care a rămas!

Sper că nu ai "împrumutat" cușma dacică de pe capul Sfinxului, nu?

Să auzim de bine!

P. S. ȘI Valea Albă are puteri energetice.

robertAUTOR REVIEW
[04.08.15 14:58:48]
»

@puiutea: Hai că m-ati făcut să rad cu lacrimi!

Promit solemn să nu mă mai sui pe nicio babă, până o ajunge și a mea la fel! ☺????????

liviu49
[06.08.15 16:31:02]
»

@robert. c - Randurile pe care le voi asterne as dori sa fie o pledoarie pentru natura si intelegerea ei. Sinaia este si pentru mine perla statiunilor din Romania, chiar daca nu am mai stat o zi intrega in Sinaia din 1976. Sinaia, dar nu numai Sinaia, tinde sa devina o statiune de odihna pasiva si nu una de drumetii montane, o statiune de "pantofari", pentru care distractia inseamna mancare, bautura, viata de noapte. Chiar materialul prezentat de dvs., dar si alte materiale pe care le-am citit, au tendinta de a muta interesul turistilor pe distractia din statiune, neglijand faptul ca de aici, din Sinaia, se pot alege o multitudine de trasee montane, care sunt, pentru mine, mai odihnitoare decat a sta la umbra pe o terasa cu traditionala bere si mititeii clasici. Oameni buni folositi timpul pe care il aveti pentru a merge, pe jos, nu cu masina, pe cararile de munte! Opriti-va din loc in loc si admirati peisajele care vi se ofera gratis, cat mai sunt inca! As dori sa citesc amintiri din drumetii pe munte, ce flora sau fauna a putut fi admirata, ce cursuri de apa au insotit pasii drumetilor si le-au potolit setea. Poate sunt prea romantic, sau prea utopic, dar cred cu tarie ca daca nu avem grija de natura, s-ar putea sa vorbim despre ea la timpul trecut si este mare pacat.

Am inteles ca ati dorit ca fata dvs. sa vada neaparat Babele si Sfinxul si m-a bucurat aceasta dorinta. In acelasi timp m-as fi bucurat sa fi citit ca ati urcat cu masina pana la cabana Dichiu, iar de acolo sa fi mers pe jos pana la Piatra Arsa, in continuare la Babele, apoi la Pestera (unde puteati vizita pestera si manastirea), iar de acolo sa va fi intors la Dichiu, la masina. Legat de interdictia de a nu a escalada aceste minuni ale naturii, eu cred ca daca nu e voie, nu e voie, chiar daca interdictia escaladarii poate parea absurda. Daca altii, in alte tari, ne minuneaza cu natura lor, se datoreaza si respectarii unor asemenea interdictii. Doar asa vom avea natura mai mult timp naturala. In speranta ca nu v-am plictisit prea mult, inchei urandu-va tuturor clipe cat mai placute in natura, respectand cu sfintenie natura si protejand-o cat mai mult. Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Chloe, liviu49, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sinaia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.65837693214417 sec
    ecranul dvs: 1 x 1