ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Sighisoara, o poarta spre trecut.

TIPĂREȘTE

Intotdeauna am considerat ca Sighisoara este un simbol al Transilvaniei, situarea in centrul acesteia si pastrarea structurilor arhitectonice si culturale arhaice ale orasului-cetatate o scot in evidenta intre urbele deloc lipsite de farmec ale provinciei.

In imaginatia mea alimentata de diversele stiri despre evenimente culturale si aniversare istorice Sighisoara aparea exact ca o cetate intre ale carei ziduri falnice si vizibile de la mari distante oamenii traiesc asemenea stramosilor, lipsiti de vacarmul citadin atat de prezent in targurile de ses in care traim majoritatea, ducand un trai simplu si indestulat de pe urma istoriei pe care o traiesc si o retraiesc de veacuri.

Intrand in oras dinspre Brasov, am realizat ca visul meu de intoarcere in trecut se spulbera cu fiecare suta de metri parcursa prin acelasi vacarm pe care il lasasem in urma in orasele de dincolo de munti pentru a cauta linistea. “E un oras normal, imi zic, stai sa vezi ca trec prin el fara sa simt nevoia sa ma opresc, nu voi vedea nimic care sa ma faca sa imi pierd vremea in acest loc”. Nu-mi termin gandul si drumul ma aduce la poalele dealului pe care troneaza cetatea cu ale sale ziduri de nepatruns al carui sir se opreste doar sa-si inalte turnurile impunatoare.

Am gasit ce am cautat, legatura cu trecutul, cu istoria. Dasupra orasului odata ajuns respiri un alt aer fata de cei ramasi jos, te simti deosebit, privilegiat ca poti calca pe unde au calcat cu secole in urma cavaleri şi domniţe mestesugari, pielari, cosari, păpuşari, saltimbanci, menestreli, alaturi de atelaje trase de cai si pline cu merinde si marfuri pentru pravalii. Auzi parca rotile de lemn ale carutelor rostogolindu-se zgomotgos pe pavajul de piatra, strigatele sacadate ale negustorilor ce cauta musterii si rasetele colorate ale copiilor ce alearga pe stradutele laturalnice, toate intrerupte periodic de ceasul din turnul cel mare pe care vegheaza la binele cetatii Dreptatea si Justitia.

Rand-pe-rand turnurile cetatii ne-au dezvaluit indeletniciri stravechi ale inaintasilor nostri: Turnul Croitorilor, Cizmarilor, Giuvargiilor, Cositorilor…fiecare breasla fiind reprezentata cu mai mult sau mai putin in acest mod, probabil dupa insemnatatea ei in societate ori dupa avutia breslasilor.

Casele din piatra cu intrari obscure, ce te fac sa te apleci instinctiv, cu demisoluri racoroase si etaje joase gazduiesc majoritatea taverne si pravalii cu suveniruri. La etaj, dupa acele ferestre arcuite sapate parca in zidurile groase de granit, se mai face simtita cate o umbra, semn ca locuitorii vechii cetati sunt inca prezenti, facand din Sighisoara singura cetate din Europa de Rasarit ce este inca locuita.

Cea mai plina de farmec parte a cetatii am gasit-o la dupa urcarea celor 175 de trepte ale Scarii Acoperite, descoperind acolo pe langa surprinzatorul liceu (bietii liceeni, isi tocesc pingelele pana urca dealul) si Biserica din Deal un enigmatic cimitir asezat pe o coasta a dealului. Tot aici orasul Sighisoara iti ofera si cea mai buna panorama, aici ai senzatia deplina ca esti deasupra targului, ca esti sus, intr-o cetate medievala.

Noi am surprins cetatea intr-o pasa mai proasta, era posomorata, nu reusea parca sa ne povesteasca tot ce dorea sa stim noi despre ea. Intreaga suprafata a stradutelor si aleilor era innoita cu pavaj nou, utilajele isi faceau simtita prezenta pretutindeni si lasau in urma lor noroi si fum de motor. Asta nu ne-a facut sa ne minunam mai putin de cele vazute, sa ridicam privirea asupra turnurilor si sa impiedicam fiorii sa ne treaca.

Nu stiu cat de cuprinzator am reusit sa fiu, Sighisoara nu se povesteste, trebuie sa urci dealul cetatii si sa o simti.

Noi am plecat incantati, petrecusem o zi deosebita intre zidurile Sighisoarei, o zi cu trairi intense datorate intoarcerii in timpuri medievale.


[fb]
---
Trimis de valimi in 14.06.10 11:56:31

VIZUALIZĂRI: 1643 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul Brasov - Sighisoara, foarte placut si plin de peisaje mirifice
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7500 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

krondia*
[14.06.10 12:25:55]
»

Liceul din cetate este cu predare in limba germana si se numeste Joseph Haltrich, pedagog, filolog, preot şi etnograf sas din Transilvania click aici Foarte frumos ai surprins atmosfera de care ai parte vizitand Sighisoara, felicitari! Iti propun spre ascultare o melodie medievala trilulilu

pepsi70ro
[14.06.10 12:53:29]
»

Frumos povestit, aproape m-ai convins ca data viitoare cand ajung in zona sa nu mai ratez acest frumos oras. Felicitari!

mirelutza
[14.06.10 13:00:11]
»

Iti recomand sa vizitezi din nou Sighisoara in perioada Festivalului de Arta Medievala care e undeva prin iulie - august... si te va fascina cu mult mai mult!

Sanziana
[14.06.10 13:12:37]
»

intradevar Sighisoara nu se povesteste, este o experienta unica vizitarea ei si totusi esti un bun povestitor, un vot mare

zena*
[14.06.10 13:30:31]
»

Ai dreptate valimi; sunt locuri care trebuie simtite, caci vorbele nu pot transmite senzatiile pe care zidurile le emana.

taniolala*
[14.06.10 13:30:45]
»

mi-a placut povestirea ta despre Sighisoara.

Andox
[14.06.10 15:15:23]
»

Chiar daca mie personal nu mi-ai spus nimic nou, nu se poate sa nu votez un om care vorbeste asa de frumos despre Sighisoara.

TORA INGRID
[14.06.10 15:48:54]
»

Am fost la Sighisoara acum doua saptamani, fiica mea cea mica nu vazuse cetatea, dar pentru mine era a patra oara, asa ca de data aceasta am revazut-o cu o privire mult mai atenta, cautand locurile ce m-au impresionat in randurile trecute. Asa s-a intamplat cu pensiunea " Casa Epoca ".

Am intrat acolo in urma cu patru ani intamplator, dar din primul moment m-au uimit mobilierul, tamplaria usilor si scarilor - notez modelul "franghie" al tocariei de usi, patul din dulap si multe alte amanunte si detalii in care se vedea mana unui cunoscator. Asa am intrat in vorba cu proprietarul care mi-a povestit ca este restaurator, ca a stat mult timp in Franta (vreo 26 de ani pare-mi-se) ca a luat o casa veche in cetatea Sighisoarei pe care a transformat-o in pensiune cu gandul la hanurile de alta data. Asa ca a lucrat totul in respectul pentru stilul si mostenirea locala, fara kitch, cu materiale eco, cu modelelle medievale- adica a restaurat si refacut intocmai cu modelele originale. Pensiunea era deschisa de putin timp si nu prea se vedea nimeni acolo, dar atmosfera mi s-a parut fermecatoare. I-am urat noroc in afacere, mi-am propus sa revin sa petrec 1-2 nopti in acel loc si sa ma bucur de atmosfera Sighisoarei seara sau noaptea cand nu prea mai sunt turistii-pasageri. Nu s-a intamplat, dar cata dezamagire m-a incercat cand am vazut acum "De vanzare" si-un numar de telefon. Tot uitandu-ma si fotografiind, o femeie mai in varsta, ca o bunica, ma intreaba de sanatate, daca am nevoie de camera ptr noapte, ca are o pensiune Casa xxx langa Casa Epoca. Intram in vorba si aflu ca: nu se compara 80 euro/noapte cu 80 roni ("ca tot intr-un pat dormi!" zice bunica) ca multele obiecte restaurate sau antichizate nu prea au impresionat turistii si ca cere un pret mare. Tot aceasta mi-a povestit ca viata in cetate e ca oricare alta, oamenii se duc la servici jos sau chiar acolo si dupa cum stiti cea mai importanta institutie, Primaria, este chiar in cetate. Mai greu cu masinile, dar eu cred ca greutate autoturismelor sau altor utilaje nu face bine la pavaj. Copiii ei au invatat chiar la liceul german iar nepotii la fel din care unul era deja student la Cluj. Si-au transformat casa in pensiune si tocmai ii mai operasera o modificare, mutand intrarea la strada pe care ne gaseam (Strada Cizmarilor, imediat langa Turnul cizmarilor).

Tot in cetate am intrat in galeria unui pictor, Nicolae Ion, cam pustiu pe acolo, nu avea suveniruri facile si l-am surprins lucrand in penita si acuarele mici tablouri, mi-au placut modul cum prindea sufletul acelor cladiri in trei linii si-o pata de culoare.

Si desi era duminica, turisti putini animau strazile ceea ce mi-a placut ptr ca am vazut-o si in ocazii cand n-aveai loc sa arunci un ac.

valimiAUTOR REVIEW
[14.06.10 15:57:09]
»

@Andox, sigur ca pentru tine nu as putea povesti ceva inedit despre orasul tau, e un noroc pentru tine sa traiesti zi de zi in asemenea locuri...

cosminp
[14.06.10 20:20:10]
»

festivalul de arta medievala are loc in fiecare an in ultimul sfarsit de saptamana dinluna iulie.

dorgo
[30.06.10 23:11:53]
»

Ati fost in cetate la Casa lui Vlad Dracul?

In Sighisoara e-o vorba intre tinerii care se duc la acest local sa bea o bere sau o cafea... "Unde te duci? "... "Ma duc la Dracu'... "

Asadar nu m-am putut abtine fara a scrie un poem pentru a spori farmecul acestei bijuterii medievale

Turnul cu ceas

Te asteptam pierdut la o cafea

In cetate, la Casa lui Vlad Dracul

Unde ceasul din turn mi se parea

Ca merge de-andoaselea, ca racul

Te asteptam pe orice fel de vreme

Sub batranul castan, in loc pustiu

Pe banca noastra rapusa de vreme

Pe care iti scrijeleam lungi poeme

Pana cand... apareai, intr-un tarziu

La Sighisoara, BIG BEN-ul din turn

Strajer tare-ngandurat si taciturn

Masoara si-azi singuratec veacul

Si pasul meu stangaci si ratacitor

Cuprins de-al amintirilor dulce fior

La Sighisoara, c-un buchet de flori

Sa nu te superi daca, aşa, uneori

Te mai asteapta cineva la Dracu"!

Dorgo

abbilbal*
[15.09.10 10:42:05]
»

Da, Sighişoara "nu se povesteşte" ea se trăieşte cu bunele şi relele ei. Cetatea dăinuie peste veacuri, oraşul dăinuie prin veacuri iar sighişorenii se descurcă cum pot cu una şi cu alta. Proiecte pentru Sighişoara au fost şi au rămas proiecte. A fost inventat un "Dracula" inexistent în Sighişoara reală. Doar o dată pe an prin Festivalul Medieval Sighişoara reînvie. În rest îşi doarme somnul de burg colbuit.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, chelie_d, cosminp, dorgo, krondia*, mirelutza, taniolala*, TORA INGRID, valimi, zena*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sighișoara şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085081815719604 sec
    ecranul dvs: 1 x 1