ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Sighisoara - un oras incremenit in Epoca Medievala

TIPĂREȘTE

Despre Sighisoara s-au spus atat de multe si totusi nu stiu daca este de ajuns! Pentru mine acest oras este special fiind locul in care m-am nascut si in care au locuit parintii mei. Vacantele de vara le petreceam deseori aici si chiar copil fiind, eram impresionata de aerul “special” pe care-l are acest oras. Pe atunci mai toate strazile erau pietruite, acum sunt asfaltate. Dar chiar si asa, farmecul orasului si aerul medieval se simte in toate zonele orasului.

Orasul impresioneaza inca de la intrarea in oras, aerul incarcat de istorie facandu-se simtit pretutindeni. Da, aici istoria se simte la fiecare rasuflare! Este unul din cele mai vechi orase din Romania, dupa cum dovedesc descoperirile arheologice ce dateaza din epoca bronzului, orasul avand o varsta de peste 4000 de ani. Candva o asezare dacica, Sandova, azi un oras – cetate care nu conteneste sa uimeasca prin arhitectura cladirilor si gradul lor de conservare, prin faptul ca este singura cetate locuita din Romania si printre putinele din Europa.

Orasul apare in cronici in 1191, dar documentar abia in 1280, fiind construit de colonistii germani, trimisi de regele Ungariei in a doua jumatate a sec. XII. A fost construit in jurul fortificatiei de pe Dealul Cetatii, cetatea dand impresia ca strajuieste orasul si poate fi admirata de la drum de cei ce tranziteaza orasul. Zidul cetatii are o lungime de aproape un kilometru si a fost construit in 1350. Initial au avut 4 km lungime, dar in sec XV au fost inaltate cu 3-4 metri. Pentru fiecare breasla care exista a fost ridicat un turn cu rol de aparare. Din cele 14 turnuri si 4 bastioane au ramas 9 turnuri si trei bastioane.

Am intrat in cetate prin Turnul Croitorilor, a doua intrare in cetate si singura care permite accesul cu masina in interiorul cetatii, prin cele doua ganguri boltite. Turnul e simplu, dar masiv. Ridicat in sec. XIV, a avut aproape aceeasi forma cu cea a Turnului cu Ceas. Aici a fost pulberaria orasului.

Odata intrati in cetate, am avut sentimentul ca am intrat in decorul unui film istoric. Am inceput sa ratacim pe strazile inguste, pietruite, ale cetatii. Un adevarat paienjenis! Foarte multe case vechi de sute de ani, cu arhitectura in special in stil gotic completat de cel renascentist si baroc Am luat-o la stanga, pe langa zidurile cetatii, trecand astfel pe langa Turnul Cizmarilor, un turn mai scurt decat celelalte. In prezent in acest turn se afla sediul unui post de radio local Radio Son.

Turnul Macelarilor a fost ridicat pentru apararea curtii interioare a Turnului cu Ceas, impreuna cu Turnul Tabacarilor.

Langa Turnul cu Ceas, in dreapta, se afla Biserica Manastirii, monument de arhitectura in stil gotic. Pentru protejarea ei s-a ridicat b]Turnul Florarilor.

Cu interesa admiram restaurantul Casa Vlad Dracul”, pozitionat in stanga Turnului cu Ceas. Placa comemorativa ne informeaza ca aici a locuit intre anii 1431-1435 Vlad Dracul, domnitorul Tarii Romanesti si se crede ca tot aici s-a nascut si Vlad Tepes. In semn de respect si pentru a aminti legatura orasului cu Vlad Tepes, in Piata Cetatii s-a ridicat un monument care infatiseaza chipul domnitorului. Tot aici, in Piata cetatii, erau judecati condamnatii, dupa ce erau legati de “Stalpul infamiei”. Ei erau legati de stalp avand atarnata la gat o piatra de sase kilograme... O piatra de acest fel se afla la Muzeul de Arheologie, in cadrul Salii de Tortura.

Ceva mai incolo, tot pe Dealul Cetatii, se afla “Scoala din Deal”, Liceul Romano-German Joseph Haltrich, la care se ajunge urcand “Scara Acoperita” (denumita si Scoala Scolarilor pentru ca faciliteaza accesul la Scoala din Deal), formata din 175 trepte, dar care initial a avut 300 de trepte.

Langa Scoala se afla “Biserica din Deal”. Este o biserica evanghelica, singura care detine o cripta veche din Transilvania, aici fiind 60 de morminte. In apropiere se afla si cimitirul evanghelic. Mama imi povestea ca eleva fiind la acest liceu, se plimbau frecvent prin cimitir iar Biserica din Deal are o orga al carei sunet deosebit te facea sa intrerupi orice lucru pentru a asculta orga! Paznicul cimitirului locuieste in Turnul Franghierilor, singurul turn locuit din cetate. Acest turn a fost ridicat pe turnul vechii fortificatii. Distrus de invazia tatarilor din 1241, e reconstruit in 1350 si inaltat mai tarziu, in sec. XVI.

Principala atractie – dar nu singura din cetate, este fara indoiala Turnul cu Ceas, care e si emblema orasului! Turnul cu ceas este unic in Romania, datorita ceasului cu figurine. Avand un mecanism imens, mecanic, acesta actioneaza deplasarea figurinelor, fiecare dintre ele simbolizand cate ceva. Figurinele sunt de doua feluri: fixe si mobile. Cele fixe reprezinta pacea, dreptatea si justitia. Cele mobile sunt de mai multe feluri.

Doua dintre ele reprezinta ziua si noaptea, schimbandu-se intre ele la miezul noptii respectiv in miezul zilei, iar alt grup de figurine reprezinta zilele saptamanii. Cele care ne informeaza asupra zilei din saptamana sunt reprezentate de zeitati, si anume: luni - Diana, marti - Marte, miercuri - Mercur, joi - Jupiter, vineri - Venus, sambata - Saturn si duminica -Soarele. Sunt usor de retinut, initiala zilei din saptamana e aceeasi cu cea a Zeitatii, in afara zilei de luni si de duminica.

Daca va aflati langa turn, priviti acoperisul! Acesta are o parte acoperita cu tigla smaltuita iar la varf un glob aurit, pe care se afla “bara vremii”. Pe bara se afla un vultur cu doua capete pe care sta un cocos. Acesta indica directia vantului. La fiecare colt al acoperisului se afla un turnulet, in total patru, fiecare avnd cate un glob pe care este montat un stegulet pentru vant.

In acest fel, turnul ne indica mereu ziua din saptamana in care ne aflam, ora, daca bate vantul si bineinteles directia vantului.

Cu siguranta daca va aflati aici nu veti rezista si veti urca in turn. In prezent, Turnul cu Ceas adaposteste Muzeul de istorie al orasului, unde pot fi vazute diferite obiecte. Nu-mi amintesc pretul unui bilet, era modic, insa taxele de fotografiere si de filmare imi amintesc ca erau mari. La nivelul inferior al turnului era o sala unde erau torturati condamnatii. De aceea, aici s-a amenajat o Sala de Tortura unde sunt prezentate cateva obiecte folosite la torturarea condamnatilor. Foarte multe informatii putem afla din sectia de arheologie, unde sunt expuse descoperirile arheologice din zona: ceramica din perioada 200-1500 i. e. n. , ceramica dacica, romana, etc. Am mai vazut o sala cu mobilier taranesc si instrumente medicale si de farmacie. Foarte interesante mi s-au parut ceasurile apartinand deferitelor perioade, care expuse langa mecanismul ceasului care functioneaza in turn.

Din varful turnului este o priveliste superba! De aici se vede tot orasul, “taiat” in doua de Tarnava Mare.

Daca va ganditi la o vacanta, aici va puteti face anumite calcule, deoarece aici sunt o multime de tablite cu directia de urmat si numarul de kilometri pana la principalele capitale ale lumii.

La sfarsitul sec. XIX orasul era “Perla Transilvaniei”. Azi este un oras – muzeu care ne ofera o frumoasa calatorie in trecut. Un oras ‘incremenit” in Evul Mediu, din care lipsesc doar cavalerii...

Dar cavalerii ne fac placerea de a reveni in cetate in fiecare an, in ultima saptamana din iulie, cand timp de trei zile ne pierdem printre fantasmele vrajitoarelor, asistam la duelurile cavalerilor, la executiile condamnatilor, la scamatoriile clovnilor si multe altele, oferindu-ne placerea a trai putin in acele vremuri!

Despre Festivalul Medieval de la Sighisoara din acest an am scris aici


[fb]
---
Trimis de biancuta in 04.12.10 15:39:08

VIZUALIZĂRI: 2426 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Sighisoara - pe strazile cetatii medievale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro
[04.12.10 15:52:40]
»

Un oras pe care doresc de foarte mult timp sa-l vizitez, poate la vara voi putea realiza acest lucru, mi-ar place foarte mult/

luciaoradea
[04.12.10 16:03:03]
»

Si eu am vizitat Sighisoara de cateva ori, vara, in drum spre mare. Orasul este minunat, eu mi-as dori sa locuiesc in cetate! Un review bine scris, felicitari!

celeste
[05.12.10 16:23:07]
»

@biancuta, este un oras care mi-a placut f. mult..... . l-am vizitat si eu anul trecut in luna martie, pacat ca vremea a umbrit putin din frumusetea lui (ploua si era destul de frig).

sandu.53
[05.12.10 16:25:16]
»

esti o norocoasa ca te-ai nascut intr-un oras atat de vechi si de frumos! spar ca toate monumentele sa fie pastrate in continuare in conditii bune! e un loc care atrage multi turisti, o destinatie turistica importanta pentru Romania! Felicitari!

gregorio
[05.12.10 16:43:43]
»

Am fost in Sighisoara... acum vreo 3-4 ani... nu mai stiu exact... dar am ramas profund impresionat de tot ceea ce am vazut. Pacat de santierele si santurile din orasul vechi... acum cred... sunt demult astupate... felicitari pentru review... super.

magdalena
[05.12.10 17:09:34]
»

Te-ai nascut in acest oras si abia acum ai scris un review despre el!

E bine si acum, mai ales ca imi intregeste imaginea despre orasul pe care doresc de multa vreme sa il vizitez, dar nu s-a ivit ocazia.

corinne
[05.12.10 18:26:02]
»

Un oras prin care am trecut si care ma atrage ca un magnet de fiecare data. Felicitari pentru descriere!

dorgo
[05.12.10 19:20:53]
»

@ biancuta, felictari... cand privesti Roma 1096 Km te gandesti automat la badea Cartan care a rupt o gramada de perechi de opinci si a avut nevoie de 3 luni de mers pe jos pana a ajuns acolo unde noi astazi ajungem in mai putin de 2 ore...

creivean
[05.12.10 20:27:51]
»

@biancuta

Locul în care te-ai născut, îl porţi în suflet toată viaţa. Iar, chemarea pământului natal este foarte puternică. Uite eu, săptămâna viitore merg acasă, la Ighiu (jud. Alba), nu de alta dar mi-e un dor...

Felicitări pentru acest util review.

Alina Morar
[05.12.10 20:54:55]
»

Eu am fost acum vineri seara. Ne-am intalnit cu Mariana, Piti si Andox, carora le-am predat pachetele pentru familiile din Moldova.

Am mai fost si eu de 2 ori, cand eram mai mica, dar atunci nu realizam prin ce locuri frumoase ma purtau parintii.

Atat de mult ne-a placut, desi ne-a plouat putin, dupa ce am stat la o vorba in Restaurantul Casa Wagner, unde erau cazati Piti si Mariana, ne-am plimbat putin pe strazile inguste, fiind seara am admirat si cladirile vechi scoase foarte bine in evidenta prin reflectoarele montate in pavaj, atunci se impodobeau brazii si copacii... a fost frumos si mai vreau.

Esti norocoasa ca te-ai nascut intr-un oras asa de frumos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Andox
[06.12.10 00:32:06]
»

Normal ca este un oras frumos, doar locuiesc acolo

Vreau doar sa adaug ca distantele din P 17 si 18 sunt aeriene, nu terestre.

dannek
[06.12.10 09:56:19]
»

Am trecut de cel putin 3-4 ori prin Sighisoara dar nu am oprit nici macar 5 minute sa admir orasul, dar nu voi mai rata ocazia!

biancutaAUTOR REVIEW
[06.12.10 12:14:17]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri! Celor care inca nu au vazut orasul le doresc sa ajunga aici cat mai curand. Cu siguranta nu vor regreta.

Asa este, @creivean, orasul natal il purtam in suflet mereu, intr-un locsor special, numai al lui! Iti doresc sa ai o vizita frumoasa si sa revezi persoane pe care poate nu le-ai mai vazut de multi ani! Eu am o reala placere cand ma intalnesc cu cineva cu care nu m-am vazut de mult!

@andox, multumesc pentru completari. Stiam eu ceva, dar nu eram sigura.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, biancuta, celeste, corinne, dannek, dorgo, gregorio, luciaoradea, magdalena, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sighișoara şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.55315685272217 sec
    ecranul dvs: 1 x 1