GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Puncte de interes si obiective turistice in Sibiu
De Sibiu, orasul studentiei mele, ma leaga multe si placute amintiri. Trec an de an pe aici, dar, din pacate, de mult timp nu am putut sa ma opresc mai mult de cateva ceasuri. Vara trecuta, insa, s-a ivit ocazia sa vin pentru un weekend la Sibiu, fapt care m-a bucurat nespus de mult. Aveam, in sfarsit, ocazia de a revedea in tihna locuri dragi. Si in prezent Sibiul poarta cu mandrie hainele de sarbatoare pe care le-a imbracat in 2007, cand a fost desemnat capitala culturala europeana. Centrul orasului a fost renovat aproape in intregime, s-a inlocuit pavajul, fatadele caselor au fost restaurate, astfel incat Sibiul si-a recastigat stralucirea de odinioara.
Voi incepe plimbarea din inima orasului unde se gaseste parcul Astra si Palatul Asociatiunii care in prezent este sediul Bibliotecii Astra, cea mai importanta biblioteca din Sibiu. Acesta adapostea prima sala de teatru romanesc, acum aceasta functionand ca sala de lectura. In parc pot fi admirate busturile a noua dintre cele mai mari personalitati care au facut parte din Asociatia Transilvana Astra, abrevierea de la Asociatia Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman: Gheorghe Baritiu, Badea Cartan, Timotei Cipariu, Octavian Goga, Gheorghe Lazar, Andrei Muresan, Ioan Slavici, Emanuil Gojdu si cel al lui Gheorghe Baritiu, aflat chiar la intrarea in edificiu. Este foarte placut sa vii in parc vara sa zabovesti cateva clipe pe o bancuta si sa asculti susurul fantenii arteziane.
La capatul parcului, colt cu Str. Mitropoliei, se vede Biserica Evanghelica Sf. Ioan care are forma de cruce. In apropiere se gaseste sediul Mitropoliei Ortodoxe unde si-a avut resedinta si Andrei Saguna, mitropolitul Transilvaniei si Facultatea de Teologie Ortodoxa “Andrei Saguna”, in interiorul careia se gaseste o capela cu un altar declarat monument istoric. Traversati apoi strada daca doriti sa va reculegeti putin in Catedrala Ortodoxa ce se aseamana putin cu biserica Sofia din Istanbul.
Mergeti apoi pana in capatul celalalt al strazii sa vedeti Casa cu Cariatide care sustin, de o parte si de alta a unei porti din lemn, un balcon din fier forjat. Este o constructie deosebit de frumoasa, pe care eu, cel putin, nu am mai vazut-o in alta parte. Tot pe strada Mitropoliei este situata si Biserica Reformata (Calvina), o cladire simpla, care ar trece neobservata daca nu i-am zari turnul. In interior se gaseste o orga, precum si un amvon deosebit cu baldachin cu motive aurite.
Putin mai departe, pe partea stanga, la intrarea in Piata Huet, se gaseste Muzeul de istorie, cel mai mare ansamblu gotic civil din Transilvania. Expozitiile sunt organizate tematic. Mie mi-a placut in mod deosebit colectia de arme si armuri, cea de monede si medalii precum si Tezaurul.
In Piata Huet se afla prima incinta fortificata a orasului. In mijlocul pietii se inalta maiestuoasa Catedrala Evanghelica, unul dintre cele mai importante lacase de cult gotice din Romania si care dateaza din sec. al XIV-lea. Este impresionanta colectia de vase de cult expusa aici din care face parte si una dintre cele mai frumoase cristelnite de bronz de la noi din tara. Aceasta dateaza din anul 1400 si se crede ca a fost realizata din bronzul tunurilor turcesti capturate de sibieni. Timp de 300 de ani in biserica au fost inhumate numeroase personalitati sibiene, printre care baronul Samuel von Bruckenthal. In biserica se organizeaza vara si in preajma sarbatorilor concerte de orga la care intrarea este libera dar fiecare lasa, la iesire, in semn de multumire, un banut.
In curtea catedralei se gaseste statuia episcopului Teutsch. Constructiile din jurul Catedralei Evanghelice constituie si ele valoroase vestigii de cultura dintre care cele mai importante sunt Casa Parohiala, Turnul Scarilor, Pasajul Scarilor, Colegiul National cu predare in limba germana care poarta numele baronului “Samuel von Brukenthal” si caruia acesta i-a lasat prin testament bunuri importante. Pasajul Scarilor inconjoara zidurile cetatii din jurul Bisericii Evanghelice si face legatura dintre “orasul de sus” si “orasul de jos”. Scarile isi pastreaza aspectul original iar in partea superioara se gaseste Turnul Scarilor, cea mai veche cladire din oras.
Din Piata Huet trecem in Piata Mica, unde odinioara se gaseau ateliere mestesugaresti. Casele medievale si-au pastrat aspectul original si toate cladirile din aceasta piata sunt declarate monumente istorice. Aici se gaseste Casa Hermes, fosta Casa a Meseriasilor si care acum adaposteste Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder, poate mai putin cunoscut dar unde pot fi admirate exponate deosebite, in mare parte exotice, provenind de la triburile din nordul Africii, China, Japonia, Oceania, Asia Mica, Brazilia, Laponia si chiar Australia. Aici am vazut pentru prima data, in urma cu cativa ani, un sacofag cu o mumie.
Biserica Catolica, situata in apropiere, este un lacas simplu, cu pereti albi care contrasteaza in mod placut cu vitraliile de o frumusete deosebila. In curtea ei se gaseste statuia Sfantului Johannes Nepomuk. Interesant de remarcat este faptul ca ceasul din turn are cadranele orientate spre ambele piete. Langa biserica se gaseste casa parohiala romano-catolica.
Legatura dintre Piata Mica si Piata Mare se face prin cele doua treceri boltite ale Turnului Sfatului, considerat emblema orasului. In turn se urca printr-o usa mica si apoi pe niste scari ca o spirala pana in varf de unde se poate admira orasul. La intrarea dinspre Piata Mare stau de straja doi lei de piatra.
Un loc deosebit de romantic, Podul Minciunilor, atrage cei mai multi turisti. Despre denumirea acestuia circula mai multe legende: fie ca de pe acest pod ar fi fost aruncati negustorii care isi inselau clientii sau ca multe dintre juramintele pe care si le faceau tinerii indragostiti in acest loc erau doar vorbe frumoase, lipsite de adevar. Podul Minciunilor, construit din fier forjat, si Pasajul Aurarilor fac legatura cu orasul de jos.
Inainte de Podul Minciunilor se gaseste Casa Luxemburg, o pensiune care isi pastreaza farmecul din perioada sa de inceput. Cladirea a primit denumirea oficiala in urma vizitei principelui de Luxemburg.
De partea cealalta a Podului Minciunilor se gaseste Casa Artelor, pe fatada careia se poate vedea stema orasului. Cladirea a fost construita in sec. al XV-lea si se numea Casa Macelarilor deoarece la parter se gaseau numeroase magazine. In prezent aici sunt gazduite diverse expozitii precum si Festivalul International de Fotografie.
Centrul istoric se gaseste in Piata Mare care timp de sute de ani a fost denumita Der Grosse Ring sau Grosser Platz. Aici se intalneste Palatul Bruckenthal, edificiul cel mai reprezentativ al Sibiului si unul dintre cele mai importante monumente in stil baroc din Romania. Acesta a servit drept locuinta baronului si a adapostit totodata si colectiile acestuia. In prezent muzeul expune panze deosebit de valoroase de la scoli de pictura celebre precum cea flamanda si olandeza, italiana dar si covoare sau sculpturi. Este un loc in care trebuie neaparat sa ajungeti, dar rezervati-va pentru aceasta cateva ceasuri bune, pentru a putea admira in tihna aceste capodopere.
Langa Palat se afla Casa Albastra, zugravita in culoarea care i-a dat numele si care dateaza din sexolul al XV-lea. Pe fatada este pictata stema Sibiului. Principalul punct de atractie din Piata Mare este fantana arteziana care tasneste direct din asfalt, spre bucuria copiilor si a porumbeilor care vin sa se racoreasca aici.
Vizavi de Biserica Romano-Catolica se gaseste Casa Generalilor, prin bolta acesteia putandu-se ajunge la stradutele de cealalta parte a pietii. De remarcat sunt “ochii orasului” cum mai sunt numite ferestrele din acoperisuri si care aici, in Piata Mare, pot fi cel mai bine observate. Plimbarea poate continua pe strada pietonala Nicolae Balcescu unde se gasesc numeroase magazine dar si terase si restaurante. Preturile sunt totusi destul de mari.
Pe cei ce indragesc locurile mai retrase ii invit la o plimbare dupa zidurile cetatii, de la Palatul Telefoanelor, in stanga. Daca ati ajuns pana aici ar fi pacat sa nu intrati putin si la Muzeul de Istorie Naturala unde sunt expuse colectii impresionante de fluturi, insecte, dinti de rechin si minerale puse foarte bine in valoare de sisteme moderne de iluminare si auditive.
Primul turn care ne intampina este si cel mai mare, de unde si denumirea de Turnul Gros. Aici a fost amenajat primul teatru al orasului iar in prezent acesta este complet renovat si face corp comun cu Sala Thalia, noua locatie a Filarmonicii de Stat Sibiu. Urmeaza apoi Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor si Turnul Archebuzierilor. De-a lungul zidului cetatii care s-a conservat in mare parte este amenajat un parc cu bancute unde te poti odihni in liniste. Strada Cetatii merge in paralel cu strada pietonala Nicolae Balcescu deci vom iesi aproape de Parcul Astra, de unde am inceput plimbarea.
Pe partea opusa bulevardului care urmeaza zidul cetatii se gaseste Teatrul Radu Stanca, unde are loc festivalul de teatru international. Vizavi, impunator, se inalta hotelul Continental si de langa acesta incepe Calea Dumbravii pe unde se ajunge in Parcul Dumbrava Sibiului. Drumul este insa lung, cel mai bine mergeti cu masina sau cu troleibuzul care pleaca din zona teatrului si va lasa chiar langa parc. Eu in studentie mergeam pe jos, traversam tot Parcul sub Arini dar atunci eram mai tanara… Parcul Sub Arini se intinde paralel cu bulevardul Victoriei, de la Universitate tot inainte. Acesta este, de fapt, o padure amenajata pe aproximativ 30 ha, cu numeroase specii de arbori, printre care unele exotice.
Dumbrava Sibiului este un loc deosebit de frumos si linistit, poti ramane aici o zi intreaga si nu te plictisesti. Aici se gaseste amenajat in aer liber Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale, unde au fost reconstituite locuinte de pe tot cuprinsul tarii dar si mori de vant, mori de apa, la fel ca la Muzeul Satului din Bucuresti. Copiii pot vizita si gradina zoologica iar daca doriti o plimbare pe lac, puteti incerca barcutele sau hidrobicicletele.
Din Dumbrava va puteti continua drumul spre Rasinari si apoi Paltinis dar eu imi inchei plimbarea aici si va doresc sa aveti parte de zile cu soare cand veniti la Sibiu sa va bucurati din plin de frumusetile sale.
Mentionez ca unele date/detalii le-am gasit aici (http: //www. turism. sibiu. ro/). Site-ul este foarte bine realizat si il recomand celor care vor sa afle detalii suplimentare.
Trimis de krondia* in 18.02.10 16:51:08
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumoase impresii despre Sibiu, eu am amintiri ceva mai pigmentate. Una dintre ele, pe cat de haioasa, pe atat de inspaimantatoare, s-a intamplat pe cand aveam vreo 18 ani. Ne intorceam dintr-o drumetie prin Cindrel, si ne-am hotarat sa vizitam orasul. Chiar pe sub Podul mincinosilor trece o straduta pietruita, unde am gasit singura toaleta publica.
Fericiti am patruns inauntru in sir indian, iar in momentul cand mi-a venit si mie randul s-a apropiat un individ de mine care ma privea strengareste. In momentul in care a inceput sa ma pipaie pe fund, am taiat-o, incurcand din greseala iesirea cu intrarea la dame. In fine, bulversat total, am iesit afara unde era sa dea peste mine o bicicleta. Ca in filmele cu cei fericiti! Si acum mai radem de acea patanie, care ne aduce aminte tot timpul de Sibiu.
Insa Sibiul are multe de aratat, este un oras foarte frumos, iar felul in care l-ai descris merita mult mai mult decat votul meu! Felicitari!
Bun review-ul tău, aş zice că vine în completarea celui pe care l-am postat eu aici. Sunt convins că nu l-ai citit, dar dacă o vei face, vei constata multe similitudini, ceea ce dovedeşte că există anumite "constante" în ceea ce este de vizitat, văzut, reţinut cu privire la un obiectiv turistic.
În acelaşi timp, există şi un grad de libertate suplimentar, care ţine de personalitatea fiecăruia.
Aşa se face că (privind pe o hartă imaginară), tu ai descris un circuit în centrul istoric în sensul acelor de ceasornic, în timp ce eu am parcurs practic acelaşi circuit în sens invers (adică în sens trigonometric).
În rest, mulţumesc pentru datele suplimentare şi în special pentru poza cu capacul de canal. Acum ceva timp am văzut la mine în oraş un capac de canal vechi şi mai deosebit şi mi-a venit ideea să fac o colecţie de fotografii cu astfel de capace.
Nu citisem ce ai scris tu. Eu am vorbit despre Sibiu asa cum am facut-o si despre Brasov, am incercat sa surprind cat mai multe puncte de interes, care, de cele mai multe ori, trec neobservate: cum ar fi, depilda, Casa cu cariatide sau alte bisericute monument istoric. Acum imi dau seama ca am omis si eu Biserica Ursulinelor, aflata in apropierea Pietei Mari cum cobori spre gara. Sibiul, ca orice alt oras turistic, are niste simboluri care vor fi apreciate intotdeauna de oricine zaboveste putin mai mult pe aici.
Rog sa se adauge
http://www.trilulilu.ro/telutudummy/f21d38841bbf26
ca fond muzical. Multumesc
am atasat frumoasa melodie solicitata , impreuna cu scuzele pentru intarziere ! Auditie placuta !
Nu-i bai! Am scris eu exact cand febra pregatirilor pentru petrecere era in toi.. (a nu se puncta ecoul)
Acum am descoperit review-ul tau foarte util. Avand in vedere ca sunt intr-o deplasare prin tara (ieri in Lugoj, azi in Timisoara, iar maine o pornim catre casa) studiam impresiile despre Sibiu, caci ne-a venit ideea sa poposim si in acea zona la inapoiere.
Foarte bine venite si detaliate informatiile tale despre acest oras al culturii.
Un SB venit mai cu intarziere, dar ca de obicei cu cea mai mare placere!
Referitor la cazare, ce mi-ai recomanda, avand in vedere ca esti familiarizata cu zona? Poate in partea Marginimea Sibiului sau Ocna Sibiului ? Asa, pentru 1-2 zile de relaxare si incarcarea bateriilor !
Mulţumesc, Dana. Eu am stat vara trecută în Sibiu la Casa Budac, o pensiune condusă de o familie foarte cumsecade. Vila se găseşte aproape de Calea Dumbrăvii, drumul ce duce spre Păltiniş. Condiţiile de cazare sunt bune şi am plătit atunci 80 lei pentru o noapte. click aici
La Ocna Sibiului intenţionam şi eu să ajung în acest weekend dar vremea mi-a stricat planurile. Condiţii bune eu ştiu că sunt la Complexul Helios click aici şi la Ştrand click aici dar tarifele sunt mai mari decât în alte părţi. În zona Mărginimii nu ştiu dar ţin minte că am citit ceva impresii pe amfostacolo. Vacanţă plăcută!
Ce frumos ai scris, se vede ca ti-a mers la suflet Sibiul! Imi place acest rewiew!
Sibiu e orasul meu natal (din pacate acum sunt atat de departe de el) si mi-au mers la suflet cele descrise de tine! De fapt intrasem aici pt a citi pareri despre Brasov si m-am relaxat datorita simplitatii si maiestriei randurilor tale. Mi-as dori sa am si eu aceeasi cursivitate in a scrie, dar...
Vin sa-ti cer o favoare! In septembrie sper sa reusesc sa vizitez Brasovul impreuna cu niste prieteni spanioli pe care imi doresc ff mult sa-i surprind, sa se simta bine si cel mai importat sa ramana cu o ff buna impresie. Rugamintea mea e sa-mi recomanzi o pensiune draguta si nu f scumpa, bine situata fata de cele descrise de tine si sa nu ne faca de rusine. Bine venit ar fi orice sfat in ce priveste orasul tau sau imprejurimi.
Iti multumesc pt faptul ca asterni gandurile tale!
Mi-ar place sa-ti impartasesc opinii despre locuri frumoase din Spania.
Iti doresc numai bine!
@Chriss Cristna
M-a impresionat ecoul tau...
Am o prietena plecata de 5 ani in Spania si an de an in august vine in Romania impreuna cu familia, pentru ca-i e tare dor de tot ce inseamna casa si acasa.
La fel si ea vine cu aceeasi placere de a vizita impreuna cu familia locatii din Romania. Abia acum, departe de casa, descopera cat de frumoasa tara avem.
Si cand se reintoarce in Spania cu tolba plina de amintiri, poze si filmulete nu conteneste sa-i uimeasca pe prietenii ei spanioli cu frumusetile din Romania. Cred ca in curand si ea va face ca tine: ii va aduce intr-o vizita in Romania, deoarece sunt prea fascinati de povestile ei si de peisajele din tara...
Scuza-ma ca am deviat de la solicitarea ta.
Imi permit sa-ti sugerez si eu o locatie in care ma reintorc cu placere. Nu este chiar in Brasov, dar zona este foarte linistita, locatia este de bun gust, cu mancare ecologica (ferma proprie), ambianta placuta, personal amabil, ce te face sa te simti excelent pe toata perioada sederii. Ca posibilitate de recreere au un teren de tenis si unul de fotbal, iar la ultimul etaj al hotelului se afla o sala cu biliard, tenis de masa si darts.
Preturile sunt ok si eu cred ca i-ai impresiona pe spaniolii tai
Noi de cate ori ne-am cazat acolo, intr-o zi sau doua, tot dadeam o fuga in Brasov sau in Poiana Brasov pentru o scurta vizita sau o plimbarica.
Daca prezinta interes pentru tine, mai multe informatii poti citi in review-ul meu click aici
@Chriss Crstna, am mutat ecoul tau ca solicitare de cazare la rubrica: Ce-mi recomandati?, sunt mai multe sanse de a primi un raspuns, dat fiind gradul mai mare de expunere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Straja Dragonilor — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Noua pistă de biciclete Sibiu — scris în 17.09.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 La pas (sau la roată) pe malul Cibinului — scris în 14.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Belvedere — scris în 06.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Sibiu – (still) love at first sight — scris în 29.11.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sibiu — scris în 16.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Sibiu – love at first sight — scris în 19.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ