GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sibiu
Cuvant inainte.
Inainte sa concluzionam care oras e mai frumos, Brasovul sau Sibiul, sa audiem si “altera pars”, si sa-i dam dreptul “fostei capitale culturale eruropene”, Sibiul, sa-si etaleze “atu”-urile sale si ale imprejurimilor sale.
As incepe prin a prezenta locul meu de cazare din Sibiu, chiar daca, comparand Sibiul (unde am stat la o pensiune) cu Brasovul (unde am stat la prieteni), iese o mare “varza a la Cluj-Napoca”. Dar mie nu-mi prea plac review-urile de cazare si restauratie din mai multe motive si mai ales pentru ca nu poti pune intr-un review, 21 de poze cu camera unui hotel sau, tot atatea, cu gustul sau mirosul unor bucate. Ar trebui sa fotografiez patul din camera de deasupra, din lateral si de sub el, baia si frigiderul de 4 ori, balconul de 5 ori iar holul, scarile, receptia si hotelul propriu zis, de mai multe ori. Ar deveni repetitiv si plictisitor. Intr-un restaurant, daca servesc o masa normala, ar trebui sa fotografiez “sampania de 3 ori”, ciorba de 4 ori, gratarul cu garnitura si vinul de 5 ori si desertul de 6 ori, ca s-ajung la cifra de 21 de poze, numar, pe care, in general, l-am respectat mereu. Asa ca nu-mi ramane decat sa mai adaog la review-urile de cazare, si alte poze cu obiectivul turistic propriu zis, incat, adeseori mi se intampla ca un review de cazare, sa devina in final, unul de calatorie. In general, nu acord mare atentie camerei de hotel, unde raman numai noaptea, nici restaurantului, unde raman pana ma satur, iar restul timpului mi-l folosesc pentru a explora sau a ma relaxa in aer liber. “Hotele si restauranturi” gasesc destule si-n orasul meu.
Cazarea, totusi
Am ajuns la Sibiu, dupa pranz, ne-am cazat cu viteza luminii, la pensiunea “Costas”, aflata la 500 de metri de centru, am luat o “mansarda” cu un pat si cu doua perini si un “oberlight”, la 90 de lei, atat doar cat sa putem dormi si sa facem un dus. Fara mic dejun. Pensiunea dispune de un hol la etaj, de unde patrunzi in toate camerele sale, exista in acel hol si un bar, unde poti sa-ti pregatesti cafeaua sau alte nimicuri ce le servesti dimineata. Am ales pensiunea cea mai ieftina si cea mai apropiata de centru. Din partea gazdelor am primit doua chei, una pentru camera, cealalta pentru usa pensiunii, in caz ca vii noapte tarziu. Aveam intr-adevar sa ramanem la o cina sibiana plina de farmec, undeva in centrul vechi, caci in Brasovul si Sibiul pietonal, cam asta e farmecul, poti ramane pana seara tarziu, sau, uneori, “pana cand rasaritul soarelui stinge felinarele”, fara sa auzi galagia traficului sau latratul cainilor vagabonzi. Cele doua strazi pietonale, care peste zi au anumite functiuni comerciale, seara devin un fel de mini-“Rambla” barceloneze, in care terasele se umple cu turisti care asculta diferite ritmuri muzicale si servesc vinuri si meniuri diverse, cu specificuri diferite.
Hai-hui prin oras
Plimbarea incepe prin centru, facem mai multe drumuri intre Piata Mare si Piata Mica. Admiram arhitectura Primariei, a Muzeului Bruckenthal. Panza “Omul cu tichia albastra“ pictat de Jan van Eyck, vedeta muzeului s-a intorsa acasa, intr-o vreme aceasta “Mona Lisa” (si alte opere) ale muzeului erau inlocuite cu cate o reproducere, sub forma de diorame. Imi plac orasele cu strazi sau piete inchise, acolo unde primariile au batut cativa tarusi in capetele unei alei si au dat de inteles vehicolelor mari ca “pe-aici nu se trece, au si cetatenii drepturile lor”. In orasul Nidri din Lefkada, dupa o anumita ora, seara, se punea o bariera la cele doua capete ale “Main street”-ului din acest oras, ziua, un loc foarte aglomeat si plin de vechicule. Aceesta devenea dintr-o data, un loc linistit de promenada si “shopping”. Eu cred ca a bate cativa tarusi la capatul unei strazi pe care o poti declara exclusiv “pietonala”, nu e mare lucru, ea se poate face si in alte orase de pe la noi”. Sunt singur ca veniturile primariei vor creste. La Sibiu, de la Hotel Continental si pana la Podul Minciunilor si inapoi, sa tot fie vreo 3 km. Pe aceasta distanta de promenada, m-am plimbat foarte relaxat, n-am intors niciodata capul inapoi, ca sa vad ce vehicul ma depaseste. Era ca si pe faleza unei statiuni litorale. In Skiathos insa, pe 3 Km de sosea aglomerata, fara trotuare, stateam “ca pe ace”, cu capul mai mult intors inapoi decat inainte. Nu ma “promenadam” deloc, fiind mereu stresat, ca “va da ceva peste mine”. Si pe-acolo circulau bolizi, nu gluma!
Prin secolele XIV-XVI, sasii din Transilvania, contruiau un oras, cam asa... Mai intai, inaltau o biserica, in centru. Apoi inconjurau biserica cu o piata, loc de desfasurare a targului lor habitual saptamanal. Si de-abia apoi, in jurul tuturor acestor lucruri, incepea constructia orasului propriu zis.
In centrul Sibiului, pe strada Balcescu, gasesti un anticariat “in aer liber’, cu multe carti “second-hand”. Aici, te impresioneaza un afis “Ia una sau cel mult trei carti si lasa cati bani vrei, acesti bani, vor ajuta copiii saraci ai urbei”. In Piata Mica vad un alt afis intereasant. “Vino la aceasta terasa (Kulinarium) cu bicicleta si vei avea 10% reducere”. Primaria arata bine, i-a crescut valoarea, toti o fotografiaza, nu se-ntampla in fiecare oras ca o cladire sa dea tarii un presedinte! Intram in libraria "Urbis". E-un “Book-bar”, unde se poate servi o cafea in timp ce rasfoiesti o carte, apoi mai servesti inca una caci cartea imprumutata n-o parcurgi chiar atat de repede sau mai gasesti alta, si mai interesanta. Cartile sunt multe, dar cam scumpe. Libraria cred ca vinde mai multa cafea decat carti. Mi-e dor de librariile “Shakespeare and Shakespeare” din Paris sau de buchinistii ce-si expun vechiturile gasite prin pod sau pivnita, (uitate acolo de bunicii si strabunicii lor) de-a lungul cheiului Senei sau in Place St. Michel, unde capodopere ale literaturii universale, se vand la kilogram, cu cativa euro, si-aceia negociabili. Cand ma intorc din “orasul luminii”, mereu depasesc greutatea prevazuta de normele aviatice din cauza atlaselor, albumelor, dictionarelor si a cartilor. Langa “Podul Minciunilor” e mereu un targ de artizant cu tot feluri de nimicuri interesante.
Discret, incep s-apara prin oras, afise cu festivalul teatrului din luna septembrie, Sibiul a inceput, cu multi ani in urma sa organizeze un festival international de teatru (FITS), folosind mai ales genul pantomima, pentru ca piesele sa fie intelese de toata lumea (si de straini). 40% din spectatorii acestui festival sunt veniti din afara tarii. Piesele de teatru se desfasoara concomitent in mai multe sali. In fiecare seara, iubitorii Thaliei, aleg piesa si locul dorit. Piata Mica e cea mai animata. E-o “piata-targ”, mereu gasesti pe-acolo, cate ceva la care sa casti ochii. Vara, in fiecare week-end, se organizaza aici, cate un targ mai mare sau chiar cate un festival, pe divese teme. Muzica, film, arta mestesugareasca. Sibiul isi respecta traditia de oras cultural. Nu mi-a placut insa faptul ca in Sibiu, mai ales seara, Piata Mica a devenit o mare parcare de masini. Bariera de sub Podul Minciunilor, se ridica si masinile ocupa spatiul central al pietii. Piata, practic dispare, apar inasa bolizii. Vara apar si decapotabilele. Tinerii “de bani gata” sar din ele direct pe cate un scaun de pe terasele din piata, unde ii asteapta prietenii sau dom’soarele. Lumea de azi, e intr-o continua schimbare. Poate ca e mai bine asa, ca destul am tot dus-o rau.
Piata Mare e o “piata acvatica” plina de surprize. Copiii asteapta cu nerabdare, momentul cand fantanile arteziene isi arunca in aer, jeturile de apa. Fata de anii trecuti, pauzele sunt mai lungi si jetul de apa dureaza mai putin. Dar ce conetaza, copiii se distreaza. Gasesti acolo si multi porumbei, care, cu firmiturile turistilor si apa de la arteziene, au “all-inclusivul” asigurat.
Dar in Sibiu nu a fost mereu, doar “liniste, pace, cultura si turism”, aici, in anul ’89, s-a tras in multime. Pe una din casele de langa pensiunea "Costas", se mai disting urmele gloantelor. Aceste urme vor ramane asa, vesnic, pentru a atrage tuturor atentia, ca in anumite momente ale istoriei, oamenii pot deveni rai. Hotelurile de lux, de 3 si 4 stele, Ramada, Continental si Ibis, domina centrul orasului. Sunt scumpe si atragatoare. N-au prea multi clienti, seara, doar cateva camere sunt luminate. Imi place Sibiul si pentru ca alterneaza, in plin centru, cazarile scumpe cu cele ieftine. Sibiul e-un oras pentru toate buzunarele. Inspre Piata Mica, gasesti chiar si 2 “hosteluri”, unde te poti caza la un pret “nesimtit” de mic.
Luam masa la terasa restaurantului “Delis”. Tinerii servanti vin repede. Luam un gratar cu cartofi prajiti, salta, un gulas si apa plata. Totul e in jur de 50 de lei. Se lasa seara, se aprind luminile. Aruncam ancora la un alt local, la “Kulinarium”. Sevim ceva usor. Papanasi cu ciocolata. Vin repede, aproape toata lumea ia papanasi. 16 lei portia. Ne intoarcem la pensiune si trecem pe laga terasa “ La Placinte”. O luam inainte (la placinte, inainte), lasam feeria orasului in urma. Maine ne asteapta “alt” obiectiv turistic (pe care inca nu l-am vazut in interior), cetatea Fagarasului, e cea mai mare cetate din zona.
Imprejurimile Sibiului
Pentru imprejurimile Sibiului (Muzeul satului din Dumbrava, Baile Ocna Sibiului, Manastirea Carta, Marginimea Sibiului), v-am pus link-uri.
Complexul Albota si Sinca Veche, le-am descris deja.
Regrete
Practic, am inchiriat camera de la pensiune, doar pentru 8 ore. (Vreau 2/3 din bani inapoi!)
As mai vrea sa adaog faptul, ca, in urma cu cativa ani, am fost la Rasinari, langa Sibiu si am vrut sa revad “Casa memoriala Octavian Goga”. Era inchisa. La fel ca si “Casa memoriala Emil Cioran”. Mi s-a spus prin sat ca ele au fost retrocedate, sunt in proprietate privata si “daca am noroc” ca proprieatarul sa fie prin zona, le voi vedea.
Final
Acum, la final, urmeaza raspunsul la cea mai grea intrebare. “Care oras este cel mai turistic si mai frumos din Ardeal, Brasovul sau Sibiul? ” Raspunsul meu ar fi, contrar statisticilor oficiale. Amandoua. Nu pot sa ma decid asupra niciunuia. Voi ce ziceti?
Trimis de dorgo in 09.09.15 22:20:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Web, te rog, clip, mersi!
https://www.youtube.com/watch?v=byWjFF4_qto
@dorgo - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
-
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sibiul şi împrejurimile, SIBIU" (deja existentă pe sait)
@dorgo:
Nu decide caci fiecare are ceva ce nu poate fi comparat, eu asa cred. Daca totusi vrei sa alegi, poate asculti scoica!
Și eu am încercat același lucru în urmă cu vreo 2 ani. Nu mi-a ieșit, dar comparația nu se poate să n-o faci. Am scris și în rw. Cred că amândouă se "împletesc", trebuie văzute și vizitate, poate mai des, poate un plus pt Brașov, datorită cadrului natural minunat. Frumos periplul prin părțile acestea. Aștept continuarea.
Voi afirma ceva oarecum contradictoriu. Sibiul mi-a intrat la suflet, forever, dar cu toate acestea nu vreau sa fac ierarhii, pentru ca si Brasovul este deosebit si articolele tale m-au facut sa imi doresc sa le revizitez pe amandoua.
In Sibiu imi place mult Muzeul Locomotivelor cu aburi, Muzeul Astra ,,dar si Marginime in frunte cu Rasinari, cu schitul si cele 2 muzee amintite. Zona de promenada sau pietonala dinSibiu este foarte placuta si rlaxanta si este unul din locurile favorite. Dar mai bine ma opresc pentru ca am tendinta sa transform un ecou intr- un articol, dar nu cred ca mI e mult pana la acesta. Mai intai insa cate o vizita in cele 2 orase transilvane, Kronstadt si Hermannstadt
@dorgo - Pentru mine este imposibil sa fac o comparatie intre 2 destinatii turistice, in cazul asta si Sibiul si Brasovul fiind 2 orase deosebite. Dar foarte posibil sa stabilesc (fiind subiectiva) care este cel mai turistic pentru mine in sensul de unde am fost/merg de mai multe ori.
Sotul meu si-a facut stagiatura la Sibiu si asta i-a schimbat viata iar inima i-a ramas acolo. Era sa ramana de tot daca accepta oile unui cioban si se insura cu fie-sa ca sa-i faca BI de Bucuresti (scuze de off-topic). M-a “carat” la Sibiu multi ani (nu ca nu mi-ar fi placut). Si acum mergem regulat, dar in primii ani toate evenimentele le petreceam acolo, cu prietenii lui cu care a tinut permanent legatura.
Am avut nevoie de introducerea asta ca sa fac legatura cu parere mea care este urmatoarea: suntem legati sufleteste de anumite locuri care tin de amintiri si de stari de tot felul si asta ne face sa punem un loc inaintea altuia. Nicidecum ca unul ar fi mai frumos sau mai turistic sau mai admirat decat altul.
Eu nu pot fi decât subiectivă, punând, desigur, pe primul loc Sibiul. Nu știu cât este de turistic Brașovul, care este un oraș mai mare, cu o așezare frumoasă la poale de munte, dar pot să afirm că în Sibiu te întâlnești cu mulți, foarte mulți turiști, cei mai mulți din țări germanice, dar și foarte mulți din cele asiatice, fără să mai pun la socoteală turiștii veniți din diferite părți ale țării. Acum se desfășoară Book-festul și Piața Mare s-a transformat într-un spațiu al cărții. Ieri seara, piața a răsunat de acordurile muzicale ale Orchestrei Tineretului din orașul german Ludwigsburg. Cântau în Piața Mare pentru sibieni și pentru turiștii care s-au oprit încântați să asculte. Pentru o clipă am avut senzația că mă aflu în Viena cea muzicală. Sibiul este un oraș turistic nu numai prin împrejurimile sale și trecutul încărcat de istorie, ci și prin multele evenimente culturale, prin târgurile devenite o tradiție (de exemplu, duminică, în 5 sept., s-a încheiat Târgul Olarilor și altele își așteaptă rândul).
Mi-a plăcut cum ai surprins orașul, cum te-ai apropiat de el în dorința de a găsi un răspuns la întrebarea ta: Sibiul sau Brașovul?
@dorgo - Timisoara. Glumeam, ambele sunt frumoase si interesante. Sibiul este mai medieval decat Brasovul, iar Brasovul are ceva mai mult munte. Probabil ne-am da seama care e mai frumos daca am face un top al asemanarilor si deosebirilor dintre cele doua orase sau un plan cu plusuri si minusuri.
@mogly - Va multumesc tuturor pentru comentarii. Intr-adevar e greu sa compari, sa devii obiectiv, sa faci un "top", intervin sentimentele care "stica tot". Un "minus" al Sibiului l-am constatat doar in aceasta vara, cand la pranz si seara, Piata Mica a devenit o mare parcare de masini mici iar Brasovul mai are nevoie de un aeroport. In rest, numai de bine pentru amandoua, eu ma bucur ca ele exista si se pastreaza asa cum sunt, de fiecare data cand ma indrept spre ele, o fac cu bucurie. Adeseori ma duc singur si stau de vorba "cu orasul", cu strazile si cladirile sale, cu hotelurile, terasele, cu gara, cu salile de sport pe unde am trecut odata, demult, cu amintirile mele petrecute in aceste doua frumoase orase...
@dorgo - Şi mie imi place mult sa ma plimb prin Sibiu, Cluj si Timisoara atât cât imi permite timpul (anul acesta le-am vizitat chiar de mai multe ori), nu singură, pentru ca nu prea reusesc sa scap (în ghilimele) singură de acasă. Brasovul nu l-am mai văzut de 2-3 ani cred, imi place mult, dar nu am mai avut ocazia sa merg. Ce regret însă, că până acum la varsta de 42 de ani nu am văzut niciodată oraşul Iaşi. Iţi doresc în continuare cât mai multe călătorii, vacanţe şi plimbări singur sau însoţit după cum vrei si să ne mai împărtăşeşti din experienţele tale, îmi place mult cum scrii. Sper că nu e nici o problemă că te-am luat la per tu, m-am înscris de putin timp pe AFA dar am observat ca toţi membrii aici sunt apropriaţi.
@dorgo - nu pot spune decat multumesc pentru articolul despre orasul meu natal, cu ocazia votului am reusit sa va dau si ZB
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Straja Dragonilor — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Noua pistă de biciclete Sibiu — scris în 17.09.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 La pas (sau la roată) pe malul Cibinului — scris în 14.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Belvedere — scris în 06.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Sibiu – (still) love at first sight — scris în 29.11.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sibiu — scris în 16.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Sibiu – love at first sight — scris în 19.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ