ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
    DIN: Alba Iulia
    ÎNSCRIS: 15.06.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    SEP-2010
    DURATA: una zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Drumeţie prin SIBIU

    TIPĂREȘTE

    Sibiu. Un oraş medieval de tradiţie.

    Sibiu, un oraş care, pe ansamblu, a rămas aşa cum îl ştiu de câteva decenii. Dar Sibiul de azi are şi ceva aparte. Nu mă refer la multele construcţii noi apărute, ci la bogata activitate cultural-artistică şi sportivă ce se desfăşoară în acest burg transilvan. O activitate demnă de titulatura: „Capitală europeană culturală”.

    Şi pentru a nu crede că vorbesc doar din amintiri sau fantezie, ataşez trei fotografii cu data înregistrată pe ele. De ce numai trei? Păi pentru singurul motiv că mi s-au descărcat bateriile aparatului foto şi nu am avut de rezervă, iar cu telefonul nu fac fotografii pentru că nu-mi place cum ies. Aşa că după restul voi merge peste puşin timp. Dar cu siguranţă voi merge.

    Aşadar, făcând această vizită în burgul medieval, am întâlnit lume multă în Piaţa Mare şi împrejurimi. Se vorbea româneşte, nemţeşte, ungureşte, englezeşte. Poate mai erau şi alte limbi vorbite, dar eu nu le-am remarcat. Se cânta la diferite instrumente muzică diversă şi nu oricum, ci frumos. Copiii îşi etalau talentele pe role sau pe plăci, adulţii se odihneau pe la terase.

    Am remarcat că în Sibiu sunt multe librării, biblioteci, expoziţii de ară, muzee, biserici de tot felul, terenuri de sport care nu stau nefolosite, bazin olimpic deschis până târziu în noapte şi o salină artificială. Deci, Sibiul este dotat cu de toate şi cine doreşte are acces la utilizarea locaşurilor de cultură şi ale bazelor sportive.

    Filarmonica este în stagiune şi avea afişat programul concertelor, muzeele erau deschise.

    La două biserici romano-catolice am dat peste grupuri de nuntaşi ce aşteptau mirii, dar deşi bisericile erau romano-catolice, se vorbea româneşte. Deci... se poate. Doar locuitorii din HARCOV doresc să uite limba română şi e păcat, după cum păcat ste că şi la Alba Iulia sunt câţiva copilaşi care aproape nu mai ştiu vorbi româneşte. Sau poate nu vor.

    Turiştii care poposesc la Sibiu au la dispoziţie mai multe „hotele” (pentru a fi în ton cu vorbirea unor suspuşi capitalişti, căci corect este „hoteluri”) şi pensiuni de diverse categorii. Hrana se poate asigura de la restaurante sau de la alte localuri de alimentaţie publică, inclusiv alimentare bine aprovizionate.

    Dar de ce am făcut această vizită la Sibiu?

    Păi pentru că m-a apucat dorul unei plimbări cu trenul prin locuri pe unde nu am mai fost demult. Cu acest prilej am revăzut drumeţiile mele în interesul serviciului făcute cu zeci de ani în urmă, când marea bătaie era să avem un punctaj cât mai mic la verificarea liniei cu vagonul metrologic, ecartamentul căii ferate să fie fără mărăcini şi lăstăriş iar iarba să fie cosită, parcurile din gări să fie împodobite cu flori multicolore, clădirile văruite de două ori pe an (primăvara şi toamna) iar înaintea iernii se făceau reviziile şi reparaţiile de întreţinere necesare. Erau şi atunci deficienţe, dar nu ca acum când am văzut multe clădiri demolate parţial sau cu scânduri bătute la ferestre şi uşi. Buruienile şi arbuştii au invadat agresiv ecartamentul căii ferate şi ştergeau vagoanele de praf. Şi asta pentru că nu mai are cine se ocupa de întreţinerea zonei şi clădirilor CFR, formaţiile special destinate acestui scop fiind desfiinţate cu ani în urmă, iar formaţiile de întreţinere a liniei de cale ferată au efective mult diminuate. Cineva a ajuns la concluzia că la calea ferată nu mai este nevoie de personal de întreţinere şi ca atare se recurge la utilizarea unor societăţi comerciale căpuşă.

    Şi ce-mi mai rămâne altceva de făcut decât să doresc turiştilor care trec şi poposesc în Sibiu să se simtă bine. Doar sunt acasă.


    [fb]
    ---
    Trimis de abbilbal* in 12.09.10 23:30:49
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2644 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (abbilbal*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Crestele Munţilor Făgăraş acoperite cu zăpadă văzute din Sibiu.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4000 PMA (din 7 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    TORA INGRID
    [13.09.10 06:57:11]
    »

    Dincolo de pledoaria pro domo CFR, cu care sunt perfect de acord, pentru ca dupa ce s-a distrus sistematic tot ce se putea distruge, dupa ce s-a furat cu oul si cu boul, ultima structura atacata si decimata este cea a personalului, reintoarcerea catre Sibiu imi atinge o coarda sensibila ptr ca e orasul de care in ultimii doi ani m-am legat puternic si pe care-l descopar cu fiecare week-end petrecut in zona. La orice ora e reconfortanta o vizita mai lunga sau mai scurta. La inceputul lunii august, cand am stat o saptamana pe Valea Avrigului, una din doamnele cu care eram, venita de la Bucuresti ptr prima data in zona Sibiului, m-a uimit cu minutiozitatea cu care si-a pregatit hoinareala prin Sibiu: Muzeul Vanatorii, in imediata apropiere a Dumbravii, Muzeul Farmaciei si tehnicii farmaceutice, Muzeul de Istorie, si multe altele, extrase de pe net cu program de vizitare, pret bilet de intrare, adresa exacta si facilitati de vizitare (asa de exemplu am aflat ca exista un sistem de Vizit Pas care permite vizitarea a 6 muzee la jumatate de pret). Cele clasice, Brukentalul si Muzeul Tehnicii populare au avut rezervate cate o zi. Si in tot acest periplu a fost insotita de copila ei de 9 ani.

    Asadar. Sibiul, capitala europeana, are ata de multe de oferit, incat merita salutat orice demers, cum este si al tau, in care ni se atrage atentia asupra unui oras cu care putem sa iesim si noi in fata.

    La libraria Humanitas, o doamna extrem de bine pregatita, mai varstnica si cu parul alb truns foarte scurt, facea recomandari atat de pertinente si de binevoitoare celor ce intrau sa caute si sa cumpere o carte incat am plecat cu doua sacose de carti. Si nu ptr prima data... E o placere sa vezi ca orasul e viu, in ciuda aerului medieval, ca renovate si curate, strazile ca niste artere pulseaza de turisti, mai ales straini care descopera Romania autentica, de bun -simt si adevarata traditie si valoare, nu cea a ministrului turismului care nu descopera decat oportunitati de furt.

    Felicitari ptr perspectiva unui "ceferist " (nu te supara pe mine), continua sa ne propui astfel de subiecte.

    zangela69
    [13.09.10 11:28:58]
    »

    imi doresc sa ajung in Sibiu pentru a-l strabate la pas si a-i cunoaste toate obiectivele turistice. Nu am avut inca timpul necesar ca sa-l rezerv doar pentru acest minunat oras. Sper sa o pot face in curand.

    gcorneille*
    [13.09.10 17:07:06]
    »

    Si noi trebuie sa ne intoarcem la Sibiu (am ajuns vara asta pentru prima data mai mult intamplator si timpul nu ne-a permis sa vizitam muzeele) avem nevoie de cel putin trei zile, cam asa am estimat dupa vizita cam in fuga facuta.

    Oricum, este, cu siguranta, unul din locurile in care ne vom intoarce oricand cu placere.

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [13.09.10 23:34:58]
    »

    Mulţumesc pentru apreciere. Nu am de ce să mă supăr, dar fac o precizare: sunt un fost ceferist. În prezent sunt pensionar de vreo 17 ani, când domnul ministru Băsescu a spus că nu mai are nevoie de serviciile noastre, ale celor care am împlinit 50 de ani şi am avut peste 30 de ani lucraţi la calea ferată.

    georgiana
    [17.09.10 19:29:21]
    »

    Si eu am ''hoinarit'' cam trei ani prin Sibiu. Veneam in fiecare luna! Are un farmec anume, pe care nu-l percepi din nici o lectura, decat atunci cand iti parchezi masina acolo si o iei incetisor la pas!

    Ce mi-a placut mai mult?? Stradutele acelea vechi si mici care duc la Piata Cibin, din spatele Bisericii Evanghelice!

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [17.09.10 19:39:32]
    »

    La fel de frumos este şi traseul de pe lângă zidul de apărare care duce din spatele (de la altar) bisericii romano-catolice în centru, pe o rută ocolitoare.

    sandu.53
    [17.09.10 19:59:05]
    »

    foarte frumos prezentat orasul Sibiu mai ales ca l-am vazut de curand am stat 3 zile la o pensiune in centrul orasului si acum citind cele scrise de tine am regasit atmosfera de acolo... sper sa-mi gasesc timp sa scriu si eu cateva ceva despre Sibiu si monumentele sale mai ales ca am reusit sa fac niste fotografii zic eu foarte frumoase! felicitari pentru review!

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [17.09.10 20:09:59]
    »

    Mulţumesc pentru apreciere Sandu 53.

    magdalena
    [17.09.10 23:25:43]
    »

    Eu l-am ratat, desi am trecut prin el, fiind un oras de tranzit pentru mine in acest an.

    Mare pacat!

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [17.09.10 23:31:27]
    »

    Nu spune aşa ceva magdalena pentru că niciodată nu-i târziu şi în Sibiu totul va rămâne neschimbat, ca oraş. Doar programele vor fi altele şi oamenii vor trăi vor fi mai bătrâni.

    bose
    [20.09.10 13:40:06]
    »

    Bine scris si bine prezentat cel mai frumos si ingrijit oras al tarii la ora actuala. Din cite stiu eu e in topul oraselor din Romania la capitolul frumusete si curatenie. Daca nu ma insel e chiar pe primul loc si clasamentul l-au facut cei de afara.

    Un oras cu de toate, inclusiv real centru universitar. Unul dintre orasele cu adevarat europene din tara. Din pacate unul dintre putinele de acest fel.

    Dar bravo lor sibienilor pentru ceea ce fac, precum si administratiei locale pentru felul cum are grija de localitate.

    Tin sa subliniez legat de Sibiu ca si imprejurimile sunt exceptionale - Rasinari, Cisnadie, Paltinis si multe alte locuri pitoresti de mare interes turistic.

    Zona Sibiului este o adevarata zona turistica si sa stiti ca se vede... si nu a fost nevoie de o frunza virtuala de 5 lei (valoare reala) care sa ,,promoveze" - TURISMUL AUTENTIC!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [26.09.10 03:43:26]
    »

    Aşa după cum v-am promis, am fost la Sibiu după chipuri.

    O lună strâmbă jucându-se c-un nor m-a însoţit, strigându-mi:

    - Hai, e timpul de plecare!

    - Unde?

    - La Sibiu.

    - Şi ce să fac acolo?

    - Chipuri. Eşti dator nişte chipuri.

    - Bine, hai la drum!

    Trenul a fost punctual la întâlnire şi eu tolănit de unul singur pe un scaun urmăream în tăcere scurgerea timpului marcat de schimbarea peisajului. De la o vreme m-a prins o uşoară durere de cap, semn că-l mai am. Nebăgând-o în seamă m-a lăsat fără să-mi dau seama când.

    Ajuns în Sibiu m-am aşternut la treabă. Ba pe la zidul de apărare, ba pe la biserici, ba pe stradă, ba prin parc, aşa încât timpul a trecut şi eu m-am întors acasă. În fotografiile alăturate puteţi vedea şi voi ce am văzut eu.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abbilbal*, bose, gcorneille*, georgiana, magdalena, sandu.53, TORA INGRID, zangela69
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibiul:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074378967285156 sec
    ecranul dvs: 1 x 1