GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bibliotecile Astra din Sibiu stau cu fața la un mic parc dreptunghiular pe care îl cheamă tot Astra și are bazin cu apă și fântână arteziană ce aruncă jeturi în sus în zilele calde, are bănci și statui ale unor personalități printre care Gheorghe Barițiu și Iacob Bologa și sunt amenajate într-o prezentare îngrijită, cu plăci explicative alături.
Zona aia-i foarte chill, așa, că parcul e plin de arbori înalți care dau umbră și o stare de relaxare și fix din parc se poate intra la biblioteci, traversând o străduță destul de mică și potrivită locului.
La biblioteci poate intra oricine (își dorește). Sunt două. Una este într-o clădire mai barocă, mai veche, verde, pe care scrie: Muzeul Asociațiunii care este corpul A al bibliotecii și cealaltă într-o clădire cu arhitectură și amenajare interioară mai futuristă, cu sticlă și metal mult și care este corpul B.
Prima dată am intrat în corpul A, clădirea verde, și am dat peste un hol laaarg, de fapt mai mult lung dar destul de amplu, înalt și am urcat niște trepte, multe de-am ajuns la un fel de recepție la dreapta unde se face o ușă ce duce într-un fel de birou. În hol sunt coloane cu basoreliefuri, un panou de afișaj în formă de carte manuscris ce pare destul de veche, înaltă de vreo 2 metri și care se sprijină de un fel de bordură din piatră și un panou de sticlă, modern. Coloane cu basoreliefuri sunt încă de afară unde păzesc intrarea doi paznici din piatră cu abdominalii bine lucrați. După intrare, pe stânga, sunt 3 busturi sculptate, două albe și unul brun și pe dreapta unul cenușiu ce stau în continuarea balustradei de marmură a scării, pe partea orizontală dinspre intrare. Astfel, atmosfera e mai arhaică, sobră și greoaie.
Corpul B e amenajat altfel. Peretele de la intrare este din sticlă compartimentată, mare parte. Mai întâi au un hol mic din care se intră în sala amplă de la parter cu tot felul de dispozitive electronice, ecrane și computere și o mulțime de scaune așezate pentru vizionare, printre coloane groase, cilindrice. Într-o parte a sălii este recepția cu vreo 3 persoane care asistă persoanele ce vizitează clădirea. Aici, deja, e altă atmosferă, mult mai modernă. Niște panouri, prin hol, oferă ceva informații de orientare.
Biblioteca Astra este fondată în 1861 odată cu crearea Asociațiunii Transilvane pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român.
În parc am stat o vreme, ne-am relaxat pe bănci sau pe la arteziene. Era soare și plăcut și ambientul propice, cu o temperatură potrivită. Am găsit copaci înalți, fântâni (arteziene) dar n-am găsit dans popular (pe hărți așa scrie ????...). Gheorghe Barițiu (1812 – 1893) – întemeietorul presei românești din Transilvania - avea și coroane de flori și am citit placa informativă. În statuie este reprezentat cu o carte în mână stângă pe care scrie ISTORIA TRANSILVANIEI și cu dreapta întinsă spre bibliotecă. Bustul a fost realizat în 1911. Există la Sibiu și colegiul care îi poartă numele precum și strada cu biblioteca Astra tot la fel se numește. Mormântul său se află, de-asemenea la Sibiu.
Bustul lui Iacob Bologa e mai la stânga. Are și el stradă în Sibiu dar n-a fost cărturar ci politician, a fost fondator al Băncii Albina și a îndeplinit funcția de consilier aulic al Transilvaniei. A fost prieten cu Avram Iancu.
Amândoi au fost companie plăcută.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Foarte frumos, deși urban. E prin centrul vechi și e arhaic.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
A fost foarte plăcut: plimbare, relaxare...
Trimis de Mioritik in 02.05.22 21:26:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU. A mai fost în/la: Dumbrava
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitari pentru munca depusa in redactarea atator recenzii. Felicitari si pentru premiul castigat si spor la treaba de acum inainte.
Votat cu drag dar nu pot tine pasul cu atatea recenzii. ????
@⭐ValentinB_88⭐: Mulțumesc foarte mult,
Uneori nici eu nu țin pasul cu atâtea recenzii, de-asta mai iau câte o vacanță din când în când. Dar încă mai am telefonul plin de poze.
În telefon sunt poveștile nescrise. Când le scriu, scot pozele din telefon. Cele mai importante le mut pe alt suport, unele le șterg.
Sincer, când mă uit pe poze, îmi amintesc de locuri în care am și uitat că am fost.
Acum avem în plan Ferma Animalelor.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Straja Dragonilor — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Noua pistă de biciclete Sibiu — scris în 17.09.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 La pas (sau la roată) pe malul Cibinului — scris în 14.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Belvedere — scris în 06.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Sibiu – (still) love at first sight — scris în 29.11.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sibiu — scris în 16.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Sibiu – love at first sight — scris în 19.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ