ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.09.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Craiova
    ÎNSCRIS: 18.01.09
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 7 zile
    prieteni
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CAZARE [camere etc]:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    96.25%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Romania in 7 zile / Partea I - In tara sasilor

    Ilustrație video-muzicală
    ENIO MORRICONE - Once Upon The Time In West


    TIPĂREȘTE

    Totul a inceput cu un telefon, acum 2 luni cand am fost anuntat ca prietena mea plecata cu multi ani in urma din tara va sosi impreuna cu fiul sau (23 ani) nascut in Australia pentru cateva saptamani si mi-a propus sa le fiu ghid intr-un mini tur de 7 zile in Romania, totul fiind pe cheltuiala ei… iar ultimele cuvinte m-au vrajit pur si simplu :)! Trebuie sa fac aici o paranteza, pina la revolutie am colindat tara in lung si-n lat insa dupa 89 cu exceptia unor mici excursii mi-am consumat banii si energia departe de taramul mioritic asa ca, simteam un dor nebun sa revad macar cateva din locurile frumoase ale tarii.

    Buun, au inceput tatonarile, planificarile si cautarile cu cazarile, cu masina de inchiriat (a mea fiind cam mica) si pina la urma am stabilit in mare ce trebuie sa vedem adica cateva zile in zona Brasov, apoi prin Sfantul Gheorghe, Miercurea Ciuc, Cheile Bicaz, pina in Bucovina cu cazare la Voronet pentru 2 zile apoi prin Borsa in Maramures.

    Prima cumpana a fost alegerea hotelului in Bucuresti, Antony fiul prietenei mele venea in Romania dupa cateva saptamani petrecute in Scotia, Londra, Olanda, Franta si Italia asa ca prima impresie despre Romania trebuia sa fie la inaltime, si tot navigand pe internet am dat peste o oferta de zile mari, 400 lei o camera dubla cu mic dejun la Grand Intercontinental Hotel 5 stele (pret afisat la receptie 300 euro/camera dubla), in buricul capitalei, hotel exceptional cum nu credeam ca mai exista in Bucuresti, recent renovat cu decoratiuni si mobilier in stilul secolului 19 un amestec empire si roccocco, insa cu facilitati de mileniul 3, in zadar am incercat sa gasesc ceva neconform, o pata, o crapatura in tencuiala, nimic, baia mare cu mobilier ultra modern (chiuveta plata, baterii cu celule foto sensibile, gresie si faianta de cea mai buna calitate, micul dejun stil buffet suedez cu de toate si in plus o lista interminabila cu mancaruri calde (zeci de feluri de omleta, bacon, grill, etc) iar personalul foarte amabil si indatoritor.

    Si iata a sosit si dimineata plecarii, directia Brasov via Sinaia si intalnirea cu Pelesul.

    Poate ati aflat, de curand acest castel a fost catalogat ca fiind printre primele din lume ca frumusete, si sunt perfect de acord, am vazut cateva castele si palate la viata mea, in Franta, Italia, Germania, Rusia Spania insa doar aici am avut acea impresie ca o sa ma lovesc nas in nas cu proprietarii, este atat de viu acest castel, atat de impregnat cu personalitatea Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta, apoi bogatia decoratiilor din lemn, frumusetea vitraliilor, originalitatea saloanelor in stil maur, somptuozitatea dormitoarelor regale si bunul gust care troneaza peste tot te coplesesc. Se pare ca statul roman mai are ragaz 2 ani pentru a platii suma ceruta de Regele Mihai 30.000.000 euro pentru a rascumpara acest monument important, eu sper ca asa se va intampla. Pretul de intrare 70 lei pentru un tur complet adica parterul + etajele superioare (care se viziteaza din toamna anului trecut) 50 lei daca vreti sa fotografiati. Elevii si studentii 25 lei... O vizita dureaza in jur de 3 ore.

    A urmat apoi drumul spre Cheile Gradistei unde am fost cazati 3 zile la Hotel Gradistea. Pret camera dubla 150 lei, nu exista camere single. In restaurantul statiunii inca se mai poate manca acel vitel la ceaun celebru si sincer poate am avut noroc, dar chiar nu am asteptat. In rest camerele hotelului sunt mari, curate, televizor mini bar, baia mare cu cada si cam atat, nimic deosebit.

    Ziua 2 – Iata-ne din nou in masina in directia Bran-Brasov-Sighisoara, cu o prima oprire la Saschiz (Keisd in germana). Din pacate biserica saseasca fortificata de aici (cea mai mare de acest gen din Transilvania si monument UNESCO) era inchisa pentru renovare, fortificatia din jurul acesteia a fost construita in secolul 15 alaturat se inalta turnul cu clopotnita care seamana foarte mult cu turnul cu ceas din Sighisoara. Dupa cateva poze facute in graba cineva a venit cu ideea sa bem o cafea, asa ca ne-am indreptat spre Restaurantul Terasa Hanul Cetatii aflat in apropiere care avea sa fie marea descoperire de pana atunci, restaurantul nu are nimic deosebit insa terasa acestuia aflata intr-o curte interioara este ca in filmele cu daci si romani, o incinta cu ziduri de piatra si scari de lemn, cu o fantana un cuptor de paine arhaic, multe obiecte de uz caznic sasesti vechi, si multe flori, un décor ireal cum nu te astepti sa gasesti intr-un loc uitat de lume. De pe terasa se poate zari pe un deal vechea cetate fortificata acum parasita si ruinata la care se poate ajunge doar pe jos. Nu ne-am putut abtine sa nu comandam ceva de mancare, omleta saseasca, carnati taranesti prajiti, suc de portocale si cafea pret pentru 3 persoane 36 lei.

    A urmat hoinareala pe stradutele Sighisoarei cu fotografii la tot pasul cu pauza pentru inghetata, o vizita rapida in romanticul cimitir al Bisericii din Deal, si vizitarea acesteia. Am remarcat intr-un colt al bisericii cateva lazi de zestre sasesti pictate in stilul caracteristic ce pareau foarte vechi si o tablita in care se spunea ca aceste lazi au fost descoperite impreuna cu alte 200 in podul bisericii din Bradeni (Henndorf) unde inca se mai afla marea majoritate a acestora, localitate care se gaseste la 15 km de Sighisoara pe drumul care duce la Agnita, asa ca in momentul cand ne-am intors la parcarea cetatii si am vazut ca drumul care pleaca de acolo duce chiar spre Agnita nu am mai stat pe ganduri si iata am plecat pe valea Tarnavei Mari pentru a vedea cateva din bisericile fortificate de aici.

    Asa sunt eu poate ma entuziasmez prea usor insa dupa ce am vazut aceste locuri eu zic ca aceasta zona este “nestemata uitata din coroana Romaniei”, un loc cu o frumusete naturala si o bogatie culturala deosebita, toata aceasta regiune este un mosaic de localitati nealterate de civilizatie, sate traditionale si biserici fortificate imprastiate printre campuri cu flori, putine cai de acces, o viata traditionala lipsita de grija unei activitati intense agricole au dus la pastrarea unui cadru natural uluitor de frumos cum rar se mai gaseste in ziua de azi in Europa.

    Apold (Trappold), Bradeni (Henndorf), Dealu Frumos (Schonberg), Cincu (Grosschenk), Carta (Kerz), Agnita (Aghneteln), Hosman (Holzmengen), Altana (Alzen) Rechis (Reichsdorf), Mosna (Meschen), Valchid (Valdhutten) Valea Viilor (Wurmloch) Slimnic (Stolzenburg), Axente Sever (frauendorf) Sura mare (Grosscheuern) si mult mai cunoscutul Biertan (Birthalm), toate aceste localitati cuprinse in triunghiul Sibiu-Medias-Sighisoara au cate o biserica fortificata datata undeva intre secolele 14/15.

    Din pacate marea majoritate a acestora sunt inchise, cheia se afla la cate un reprezentant al Bisericii Evanghelice in administrarea si in grija careia se afla toate acestea, iar daca nu ai norocul sa le gasesti deschise se pierde mult timp cu gasirea acestui ingrijitor, asa am patit si noi in prima localitate dupa Sighisoara, anume in Apold, unde am pierdut mult timp pina cand am reusit sa vizitam cetatea fortificata de aici si curand ne-am dat seama ca timpul ne preseaza, asa ca ne-am multumit cu fotografiera acestora din exterior, chiar si asa nu am ajuns decat la 5 dintre acestea, drumul fiind destul de prost cu multe gropi. In general nu se plateste nimic, insa toate bisericile au la intrare o cutie a milei. In Apold, contra sumei de 2, 5, 10, 50, sau 100 euro puteai sa-ti cumperi una din cele 2000 de pipe ale orgii, adica va purta mereu numele tau, asa ca pot sa spun ca numele meu va ramane acolo pe una dintre acestea :), banii colectati servesc la restaurarea bisericii. Am stat de vorba cu domnul care avea cheia si dansul spunea ca toate aceste monumente sunt lasate pe planul doi, fiind de rit evanghelic, majoritatea fondurilor indreptandu-se catre lacasurile de cult ortodox, iar banii cu care se intretin aceste biserici provin in special din donatii din Germania, lucru nedrept deoarece chiar daca fac parte din istoria unei etnii, apartin patrimoniului romanesc.

    A urmat apoi vizita la cetatea Rasnov, splendid renovata, am ajuns aici dimineata inainte de ora 9.00 si nimeni nu ne-a cerut sa platim taxa de vizitare, apoi studiind harta am vazut ca doar Branul si Prejmerul au cate doua stele (stelele indica un loc turistic important) asa ca iata-ne la Prejmer (Tartlau) aflat la 15 km de Brasov pe drumul ce duce la Sfantul Gheorghe. Spre rusinea mea, cu toate ca denumirea localitatii nu-mi era necunoscuta, habar nu aveam cat de frumoasa este aceasta biserica fortificata, splendid renovata, poate cea mai reprezentativa dintre toate bisericile fortificate sasesti. Biserica dateaza din anul 1250 si cel mai important element este altarul poliptic cel mai vechi de acest gen din Transilvania (sec 15), fortificatiile sunt impresionante, la interior constau din trei randuri circulare de incaperi, vederea de ansamblu este impresionanta.

    Nu putea sa lipseasca o vizita la castelul Bran care dupa parerea mea acum cand este in administrarea urmasilor principesei Ileana (printre care Dominic de Habsburg) a avut doar de castigat, au aparut mult mai multe piese de mobilier, fotografii ale familiei regale, nemaiavand acel aer de edificiu impersonal, parand mult mai mult o resedinta de vara a unei case domnitoare, ceea ce a si fost de fapt!

    Dar ce este prea mult strica, asa ca ma voi opri deocamdata aici, urmand ca in curand sa va povestesc despre Arhipeleagul Manastirilor (Bucovina) si Tara Bisericilor din Lemn (Maramuresul).


    [fb]
    ---
    Trimis de Cristian_h* in 15.09.10 01:49:53
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4550 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 terasa Hanul Cetatii din Saschiz
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11000 PMA (din 21 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest review

    12 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [15.09.10 03:10:05]
    »

    sper sa placa melodia atasata!

    ionescunic
    [15.09.10 08:11:36]
    »

    Foarte frumoase randuri Cristi, asteptam si urmarile.

    Mi-as dori si eu asa un tur de forta prin tara asta minunata, dar e foarte greu de facut, trebuie un imbold ca la tine, sa vina cineva sa ne urneasca. Dar tot e bine incepem cu Bucovina si sper sa continuam si cu alte parti nevizitate si foarte frumoase ale tarii noastre.

    magdalena
    [15.09.10 08:45:41]
    »

    @ionescunic, si eu mi-as dori un astfel de tur! Sa plec dintr-un punct si sa ma intorc in acelasi loc, sa fac un tur al Romaniei. Ma intreb cate luni mi-ar lua!!!

    Ar trebui sa gasesc un sponsor mai intai!

    Alina Morar
    [15.09.10 09:42:07]
    »

    Foarte frumos traseu ai ales. Cred ca s-au intors acasa foarte multumiti.

    Si mie mi-e dor sa colind tara.

    De obicei, cand mergeam la mare, faceam aproape o saptamana, in fiecare an alegeam alt traseu. Nu sunt adepta condusului direct, toata noaptea pana la mare. Dar, altii nu vor, decat la mare, restul zonelor nu conteaza.

    TORA INGRID
    [15.09.10 09:53:05]
    »

    Un mini-tur in care le-ai fost ghid nu numai prietenilor australieni, dar si noua. Ai ales cu grija atat locatiile cat si traseul, ca sa nu ne facem de ras ca tara. Triunghiul Sibiu - Medias -Sighisoara a facut obiectul unei excursii de o zi cand, la fel ca si tine am remarcat frumusetea bisericilor cetati fortificate, unele mai bine pastrate si restaurate altele cam darapanate, dar in general toate greu accesibile publicului doritor sa le vada. Cele de la Cincu si Cincsor au o arhitectonica deosebita, prima cocotata pe o culme de deal, a doua la intalnirea a doua dealuri, strategic deci amplasate. La fel cea din Apold, cu o scara exterioara de acces, cam abrupta si solicitanta, cu contraforturi lunecand dinspre ziduri catre poala dealului. Am sa postez fotografiile.

    Cetatea Rasnovului, vizibila de departe pe drumul Brasov -Bran, am vazut-o in urma cu cativa ani, cand lucrarile de restaurare erau in plina desfasurare si deci mi s-a parut interesant sa vad restauratorii la lucru. Muzeul cetatii, incursiune in istoria nescrisa a cetatii merita o vizita, aveti ce vedea, de la obiecte de gospodarie pana la cele necesare apararii cetatii.

    Un review grozav, astept continuarea si mi-am notat, cand vin prieteni de departe, am un traseu de prezentarea de-a gata!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mirelutza
    [15.09.10 10:02:15]
    »

    Cu ajutorul tau am revazut locuri superbe din frumoasa noastra tara... din pacate prea trista acum... dar trecem noi si peste asta... ; felicitari cristian inclusiv pentru poze care sunt demne de un album pentru editare....

    biancuta
    [15.09.10 11:42:11]
    »

    Foarte mult mi-au placut randurile tale!

    Biserica fortificata Biertan e foarte frumoasa si in apropiere sunt multe alte biserici fortificate. Am vazut reclama chiar la sosea, dar le-am lasat pe alta data.

    La Saschiz am fost si eu, ma mir ca inca nu au deschis biserica. La ruinele cetatii Saschiz nu ati urcat?

    Superbe poze!

    celeste
    [15.09.10 17:36:01]
    »

    Felicitari Cristian pentru review si pt. traseul ales, care este unul din cele mai frumoase si astept cu nerabdare continuarea itinerariului vostru.

    krondia*
    [15.09.10 17:47:15]
    »

    Şi totuşi avem o ţară frumoasă... Drumul Sighişoara-Agnita l-am parcurs şi eu de curând. În Apold mi-am petrecut mai multe vacanţe, păcat că este atât de greu să vizitezi aceste fortificaţii. Despre Braşov nu ne spui nimic? Ai ascultat trompeţii cântând în Turnul din Piaţa Sfatului? Atunci defilează pajii pe care i-ai surprins în P16. Aştept şi continuarea. Felicitări!

    gcorneille*
    [15.09.10 19:07:40]
    »

    Extraordinar tur! Cu siguranta ti-ai incantat musafirii si vor povesti ani de-a randul despre aceste locuri. Si noua ne place sa ne urcam in masina si sa colindam tara, pacat ca nu avem tot timpul pe care ni-l dorim.

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [15.09.10 21:15:41]
    »

    @ionescunic, da ai dreptate, fara telefonul din Australia cine stie cand ajungeam acolo, dar stii cum este mereu te gandesti ca o vizita in tara ta este mereu la indemana si amani mereu cu gandul la atatea locuri in care nu ai fost, uitam insa ca si aici putem petrece vacante minunate, dovada stau multe impresii postate chiar aici pe AFA

    @Alina Morar, am surprins o convorbire telefonica a tanarului australian cu tatal sau in care nu au lipsit superlativele, asta spre mandria si satisfactia mea!

    @krondia, cum sa nu stau in Piata Sfatului ca sa aud trompetele, au fost momente de reala incantare, mandrie si de recunostinta pentru apartenenta noastra in spatiul european, sa stii ca singurul oras din Romania in care m-am gandit sa ma mut definitiv (si chiar am avut sansa) a fost Brasovul unde revin de fiecare data cu cea mai mare placere.

    Multumesc si celorlalte doamne pentru ecouri si pentru gandurile frumoase!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Ellada_sagapo
    [29.09.10 21:29:25]
    »

    Poza din atelierul Elisabetei este... aparte. La fel si fortificatiile din Biertan!

    Melodia aleasa de webmaster imi merge acolo unde imi merg toate peisajele, adica in suflet!

    Si tot din suflet: felicitari si multumesc pentru starea in care m-a introdus acest review.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alina Morar, biancuta, celeste, Ellada_sagapo, gcorneille*, magdalena, mirelutza, TORA INGRID
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060889959335327 sec
    ecranul dvs: 1 x 1