ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Partea frumoasă a orașului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În momentul când am ales să vizitez Norvegia, în speță Oslo am avut două cârlige care m-au atras: în primul rând am vrut să văd cum trăiesc cei mai fericiți oameni de pe pământ, conform revistelor de specialitate (m-am convins de asta și nu mai reiau subiectul) și am vrut să mă bucur de cadru natural de excepție din această țară.

Ei bine capitala Oslo nu face excepție. Este construită ca un amfiteatru natural. Este străjuită la est, nord și vest de dealuri împădurite, iar la sud de apele fiordului. De altfel aproape jumătate din suprafața orașului este acoperită de pădure! Unde ați mai auzit așa ceva într-o capitală europeană?

Având acest cadru natural de excepție, locuitorii orașului sunt pasionați atât de alergare, ciclism sau alpinism, cât și de navigație și ski! Ei bine aceste ultime două pasiuni ale lor m-au atras foarte mult și am zis să dedic o zi, acestora.

Din orice punct al orasului te-ai afla, în 15-20 de minute ajungi la natură, fie că e vorba de apele golfului, fie de dealurile împădurite. De altfel se spune că cei de la periferia orașului își iau skiurile la spinare și imediat ajung la una din cele 14 pârtii de ski din împrejurimi. Mai mult se pare că și capetele încoronate sunt mari amatoare de ski, remarcându-se la diverse competiții.

Astea fiind zise, am ales ca dimineață să mergem să vedem trambulina de sărituri cu skiurile, de la Holmenkollen și muzeul de skiuri din incintă. Asta pentru că mie îmi place marea, dar iubesc muntele.

Ut pă tur, aldri sur – orice urmă de tristeți dispare, când pornești în drumeție. Cu vorbele astea în cap, din înțelepciunea norvegiană, am plecat spre trambulina de sărituri.

După cum spuneam la o aruncătură de băț de oraș este paradisul sporturilor de iarnă. Am luat metroul din Gara Centrală, pe linia 1 și în 20-25 de minute am ajuns la stația cu același nume Holmenkollen. Primele stații am mers prin subteran, apoi spre bucuria noastră a ieșit la suprafață și am putut admira în liniște orașul.

După ce am coborât din metrou, am avut de urcat preț de 15 minute spre pârtia de ski! Ca o comparație parcă eram pe la noi prin Poiana Brașov. Am trecut pe lângă un restaurant foarte șic. Din păcate fiind dimineață nu l-am încercat. Avea o priveliște de nota 10. Apoi am observat un super hotel cu un view de excepție. Scandic Hotel se numește, iarna cred că are niște prețuri...

În fine am ajuns si la trambulina de ski Hopptarnet. Aceasta a fost refăcută în 2010 și este considerată una dintre cele mai moderne din lume! Acum erau doar câțiva rătăciți pe acolo, dar închipuiți-vă ce-o fi iarna, la concursuri!!! Mai ales că există o tribună cu 30000 de locuri, cât un stadion la noi!

Am intrat cu Oslo Pass si nu a mai trebuit să achităm nimic! Altfel biletul ar fi costat 140 koroane/persoană, cam 70 de lei. Am urcat până la etajul doi cu un lift, apoi am așteptat după o clasă de elevi francezi care erau cu profesorul la muzeu. Am luat urmatorul lift care urca pe o pantă până în vârf! Aici ajunsi am avut parte de o priveliste incredibilă. Se vedea tot orașul, se vedea portul, se vedea marea. Absolut superb. Nu am rezistat si m-am pus si eu în pielea unui săritor cu skiurile. N-aș avea curaj de așa ceva niciodată! Când te uiți în jos te ia amețeala. Să mai iei si viteză cu skiurile și să nu-ți pierzi nicio clipă echilibru!!! Sunt de admirat cei care reușesc acest lucru!

Dacă la început se săreau de la trambulină cam 20 de metri, acum recordul pârtiei este de 140 de metri! 140 de metri zbori prin aer, fără aripi și ești ok! Absolut incredibil. Orice greșeală poate fi fatală.

Tot aici în vârful trambulinei este și o tiroliană unde te poți da cu capul în jos, doar pe timpul verii! Nu că m-aș da o spun, ci pentru voi poate sunteți amatori!

Trambulina de skiuri a fost construită la 1892 și aici au fost organizate an de an concursuri, cu exceptia anului 1898 si a perioadei din cel de-al doilea război mondial 1941-1945. Mai mult in 1952 aici s-au organizat Jocurile Olimpice de Iarnă.

După admirarea împrejurimilor am coborât să viztăm muzeul skiului, cel mai vechi din lume. Aici am descoperit skiuri de lemn cu legături de arcuri si de sârmă. Întâmplător am avut si eu skiuri din astea prin garaj, de la tatăl meu. Acesta îmi povestea că pe tipul ăsta de skiuri a învățat să schieze!

Am descoperit la acest muzeu cea mai veche reprezentare a unui schior, într-o gravura rupestră de acum 4000 de ani. În rest sunt o multime de poze cu reprezentarea expeditiei polare a lui Roald Amundsen sau cu momente de la Olimpiadele de iarnă din 1952 de la Oslo și din 1994 din apropiere de la Lillehamer. Deasemenea este reliefată personalitatea lui Sondre Norheim (nu auzisem până acu de el) considerat parintele tehnicii de ski.

În cadrul muzeului mai există o secțiune dedicată familiei regale, mare amatoare de ski! Tot în cadrul muzeului l-am găsit si pe cel mai tânar schior la doar 9 luni era pe ele!!!

Mai exista o sală unde sunt proiectate diverse filmulețe, dar și niste simulatoare foarte drăguțe. Le-am încercat pe cel pentru schiuri si cel pentru vânt! Mai este o zonă unde 4 băieți și patru fete îți povestesc diverse despre subiect, tu doar trebuie să alegi cu care să vorbești. Par că ai vorbi live cu ei! Foarte tare.

După ce am trecut în viteză de magazinul aferent, unde am admirat un urs împăiat am ieșit din muzeu si am dat de simulatorul de schiuri performant. Aici amatorii de senzații tari pot trăi pe propria piele emoțiile pe care le ai la o săritură cu schiurile! Nu am încercat, din păcate fiind închis.

Nouă ne-a plăcut mult această experiență inedită, avută la această trambulina de schiuri. Mi-ar placea să am ocazia să particip pe viu la un concurs de sărituri cu schiurile! Vise neică, vise!

După munte urmează în mod firesc marea! Am luat înapoi metroul de pe linia 1 și am coborât de data asta la statia de la Teatrul Național. De aici mai sunt cam 5-7 minute până la port. La ora 13 urma să plece de la docul trei vaporașul Sightseeing Cruise, care urma să ne ducă să vedem Oslo Fiord.

Am căutat de ne-a venit rău docul trei si nu l-am găsit, da am găsit vaporasul la docul șase. Acesta tocmai se pregatea de plecare. Aici surpriză Oslo Pass nu ne mai oferea gratuitate ci doar o reducere de 15%. Țeapă, dacă n-am ochelarii la mine si nu citesc cu atenție. Fiind hotărâți să facem această excursie am băgat mâna adânc în buzunar, preț de 80 de euroi, cu reducerea inclusă și ne-am suit pe vas.

S/S Elena se chema vasul și a fost construit în 1947. Are o lungime de 30,5 metri. Inițial era un vas pentru transportarea pestelui. În 1988 a fost modernizat și transformat în vas de agrement pentru turiști.

Aici erau deja turiști de toate națiile, postați pe la măsuțe. Că așa erau locurile, ca la un restaurant pe apă. Beneficiam și de blănițe pe scaune, dar și de pături ca alea de avion pe care le-am folosit în larg. De prețuri nu mai spun, că erau mai ridicate ca-n oraș! O bere era aici 12-14 euro! S-o bea ei pe toată, ca și acum când povestesc mă apucă damblaua!

Atmosfera pe vas, de vis! Parcă eram la teatru! După ce am trait în Dominicană e greu să mai egalezi așa ceva! Dar aici era prea de tot! Parcă eram la un concert de cameră. Muzică în surdină și nu se auzea nici musca! Toți cuminți, aliniați la locul lor!

Eu ce mă mai sculam de la locul meu, ca să mai fac poze. La un moment dat am găsit o băncuță în fața vasului, ferită de privirile tuturor, așa că mi-am luat soția și ne-am mutat acolo! Era unul de ne tot verifica dacă am eliberat băncuța, da noi nimic! Tușea, se îneca nu mai știa ce să facă, să se bage în seamă. L-am lăsat și pe el să se bucure un pic, la sfârșit! ;)

Oslofjord are o lungime de 100 de kilometri! Va dați seama că în două ore cât am fost pe vas am străbătut doar o mică parte. Apropo da știți cei ăla un fiord? Ei bine eu sincer vă spun că nu stiam. Mă gândeam la ghețari. Ei bine un fiord, fjord în norvegiană, este un golf maritim îngust, sinuos și intrat adânc în uscat, cu maluri foarte abrupte și înalte.

Am admirat Oslofjord, de fapt o mică parte din el. Nu este la fel de spectaculos, ca alte fiorduri din Norvegia, situate în zone mai sălbatice și mai greu accesibile. Se spune că în țara fiordurilor ar fi cam în jur de 2000 de aceste formațiuni geografice. Ei bine această Norvegie mi-ar plăcea să o descopăr!

Am admirat diverse case norvegiene de pe mal. Am admirat niște căbănuțe specifice, foarte înguste care eu credeam că sunt pentru pescuit, dar ghidul ne-a spus că sunt pentru băutură!! De altfel înăuntru lor există doar două bănci și o masă. Am mai admirat și o zonă, de fapt o arie protejată pentru păsări.

A fost o excursie interesantă, pe care aș repeta-o, dar doar cu barca mea! Am uitat să spun că am admirat de la nivelul mării și un vas din acelea de croazieră, transatlantic! Incredibil cât e de mare! Două ore au trecut repede!

Această incursiune în natură și la mare, dar și la munte ne-a plăcut foarte mult și din punctul meu de vedere este principalul motiv să vizitezi această țară!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 10.05.18 13:00:48
Validat / Publicat: 10.05.18 14:03:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE. A mai fost în/la: Finlanda

VIZUALIZĂRI: 2619 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 noi doi și o trambulină!!!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[10.05.18 14:10:43]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=7B8IeUI1IkI

mersi

webmasterX
[10.05.18 14:14:49]
»

@robert: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

krisstinna
[10.05.18 15:23:50]
»

@robert: Frumoasă țară, păcat că e locuită.

“Alcoolul este viața și viața e alcool”, cam așa traduc fericirea lor.

O fi frumos hotelul ăla, chiar e, dar... balcoanele unde sunt?

Știi, ăia nu fumează dar consumă alcool și iubesc prunci. Eu prefer țigara

Am citit pe nerăsuflate, eram curioasă. Foarte interesant totul, am citit despre locuri noi. Bravo Robert!

Pozele sunt minunate, fetele sunt superbe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nrs †
[10.05.18 15:57:44]
»

pozele sunt de senzatie, dar se vede ca Robert e suparat , Laura in schimb e vesela.

ce n-am inteles: cand iesi din casa de baut sari in apa? poate asa te trezesti mai repede

robertAUTOR REVIEW
[10.05.18 16:26:58]
»

@krisstinna: aia cu pruncii, no comment! Da cu băutura îi înțeleg: e frig, iarna-i lungă, noaptea și mai și, libidoul cred eu e cam scăzut, ce poti face? Stai si bei până nu mai poți! Si a doua zi o iei de la capăt!

Glumesc desigur!

E o țară superbă da rece si la propriu și la figurat!

Mersi de vizită de comentarii si de complimente!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
robertAUTOR REVIEW
[10.05.18 16:29:02]
»

@nrs: hahaha! Nu eram supărat, doar că așa stau eu la poze!

Să știi că am văzut nebuni, ce se arucau în apă din acele căbănuțe! Afară erau doar vreo 10 grade, apa bănuiesc avea și mai puțin!

Mersi pentru vizită și comentariu!

krisstinna
[10.05.18 17:34:27]
»

@robert: Știi ce vreau sa văd acolo?

Drumul Atlanticului cu fiordurile de vest, Bergen și Stavanger

Am înțeles că in septembrie ar fi potrivit cu toate ca anul trecut in Iunie a nins

Peisajele sunt superbe, țara asta merită vizitată o dată in viață.

robertAUTOR REVIEW
[10.05.18 22:02:04]
»

@krisstinna: cu siguranță!

crismis
[14.05.18 21:53:11]
»

@robert: Superbe pozele de pe mare!

roth
[14.05.18 22:56:57]
»

Felicitari!

robertAUTOR REVIEW
[15.05.18 08:25:06]
»

@crismis: mersi!

robertAUTOR REVIEW
[15.05.18 08:27:48]
»

@roth: mersi

mishu
[20.05.18 12:55:11]
»

@robert: Si totusi este frumos, si asa ca si o experienta, as merge si eu odata acolo.

Felicitari, votat cu mare drag.

robertAUTOR REVIEW
[21.05.18 08:53:12]
»

@mishu: mersi pentru vizită! Să sperăm că vei ajunge!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, mishu, nrs, robert, roth
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oslo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06837797164917 sec
    ecranul dvs: 1 x 1