ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Ocna Sibiului - atunci si acum

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In septembrie am revazut Ocna Sibiului. Practic am copilarit aici prin nenumarate sejururi cu cortul cu ocazia vacantelor de vara, cum sa nu manifest dorinta de a vedea ce s-a mai schimbat si ce noutati au mai aparut aici.

Adevarul este ca m-au surprins intr-un mod placut schimbarile facute in zona lacurilor naturale deoarece acestea vor fi descrise in prima parte a acestui articol.

In partea a doua care urmeaza curând vor fi descrise posibilitatile de cazare si locurile de luat masa doar in zona Lacurilor Naturale Ocna Sibiului.

Istoria Lacurilor Naturale Ocna Sibiului. Daca ne punem întrebarea : ce a fost prima data aici, ocnele de sare sau localitatea Ocna Sibiului, raspunsul este usor de ghicit : inca de pe vremea romanilor se extragea sare de aici.

Dar ne putem intoarce chiar si cu 13 milioane de ani inapoi-atunci s-au format zacamintele de sare pe locul marii de pe vremea cretacicului. Ulterior depuse nenumarate straturi de sedimente apasau pe aceste zacaminte de sare care pe aici/pe acolo (locurile se numesc Praid, Turda, etc) au iesit la suprafata.

Romanii cuceritorii de la începutul erei noastre si care au pus stapanire pe Dacia impreuna cu tot cu zacamintele de sare lucrau pe principiul : repede si mult. Din aceasta cauza nici nu se omorau cu sapatul galeriilor la sute de metri adancime. Sapau niste gropi patrate doar 10-12m adancime iar dupa epuizarea sarii plecau mai departe. Si in timpul evului mediu s-a continuat cu exploatarea sarii dovada sint lacurile Horea, Closca si Crisan toate formate pe locul unei mine medievale.

In secolul 16 se continua exploatarea sarii dupa tehnica de atunci. Dupa dovada obtinuta prin foraje ca in locul in care se dorea deschiderea minei exista zacamantul pretios, se incepea constructia puturilor de acces si extragerea sarii, pe urma galeriilor de exploatare.

Cateva exemple de mine de pe atunci : Mina Ocna Mare, Mina Ocna Mica, Mina Iosif, Mina Brancoveanu, Mina Nepomuk, Mina Francisc.

Aproape toate minele de sare au fost abandonate incepand cu sfarsitul secolului 18, inceputul secolului 19. La sfarsitul secolului 19, inceputul secolului 20 mai exista o singura mina si aceasta a fost inchisa in 1931. Motivele au fost diferite dar predominant din argumente economice. O galerie de vizitat din pacate nu exista aici, totul s-a prabusit.

Istoria statiunii balneare : Dupa închiderea/abandonarea minelor de sare si neinvestirea in acestea vechile galerii s-au surpat, si datorita izvoarelor din subteran + fenomene meteo, ploi s-au format lacurile sarate pe care le vedem astazi. Dupa ce s-au descoperit proprietatile curative a lacurilor sarate in secolul 19 s-a deschis prima baza de tratament aici. Dupa deschiderea bazei de tratament s-a inceput exploatarea lacurilor din punct de vedere turistic. Aceasta exploatare a continuat si in perioada comunista, locul a fost foarte cautat si de catre turisti din strainatate.

Indicatiile terapeutice : Afectiuni reumatice, inflamatorii, aparat locomotor, sterilitate.

In prezent Ocna Sibiului inseamna un oras cu destinatie turistica, pe suprafata de 87 kmp locuiesc 3562 locuitori (recensamant 2011) din acestia romani 84%, maghiari 9%, ortodocsi 82%, reformati 8 %. In afara de lacuri, strandul si baza de tratament-obiective principale se mai poate vizita un muzeu, o biserica fortificata reformata, una catolica si ortodoxa. Pentru amatorii de pescuit circuland inca cativa km pe DJ106B gasim lacuri de agrement pentru pescuit contra cost. Zona se numeste Mandra.

Accesul la lacurile Ocna Sibiului : Accesul rutier se face de pe A1/E81 (centura Sibiului). Se va folosi indiferent de directie iesirea spre Aeroport Sibiu/Ocna Sibiului. Drumul judetean pe care trebuie sa ajungem se numeste 106B si inainte de a ajunge la lacuri trebuie sa traversam o localitate Sura Mica. Distanta rutiera este mica in functie de varianta cu variatii de distanta mici cca 17km de Sibiu. Trenul este o alta modalitate de a ajunge la lacuri, gara este chiar aproape de camping si intrare la lacuri. Este si transport in comun.

Parcarile Lacurilor Ocna Sibiului : Trecem de indicatorul de intrare in localitate si imediat in dreapta gasim o parcare imensa cu bariera. Costa 5 ron/zi si sanse de gasire a unui loc de parcare chiar si in plin sezon este de 100%. Din aceasta parcare exista o intrare catre lacuri. Aceasta parcare este mai recent amenajata, nu exista atunci (atunci este pentru mine o perioada intre anii 80-95 cu vizite mai dese) La cca 200 m gasim vechea parcare destul de incapatoare dar putin mai mica decat prima. Aceasta este vechea parcare care exista atunci. La fel costa 5 ron/zi si de aici alt acces (accesul principal la lacuri)

Acces lacuri : 15 ron/adult/zi si copil 10 ron/adult/zi. Nu exista bilet cu timp redus de intrare, aici un minus de la mine dar in schimb se poate face baie pana tarziu ora 21.00 aici un plus de la mine. Inchiriere sezlong 10 ron/zi.

Descriere Lacurile Naturale Ocna Sibiului : In urmatoarele rânduri voi descrie doar lacurile aflate in incinta strandului zona Lacuri. Deoarece mai exista si alte lacuri le voi descrie si acestea intr-un alt articol impreuna cu alte obiective de vizitat.

Lacul Ocnita este in prezent cel mai mare lac. Accesul spre acest lac de la intrarea principala la stanga. Lacul s-a format pe locul fostei mine Ocna Mica (Kleine Grube) Scarile de acces sint din lemn si sigure. Temperatura apei in mod normal in sezon/inceput de sezon incepe de la 20-25 grade si ajunge prin fenomenul numit inversiune termica si la 40(chiar mai mult de atat). Personal am facut baie in aceste lacuri de mic (din mai pana in septembrie) dar nu imi aduc aminte ca vreodata a fost rece. Salinitatea ridicata a lacului nu ne da voie sa ne ducem la fund, totusi au fost cateva cazuri de inec in decursul anilor.

Lacul Avram Iancu (pe panou scrie Ocna Pustie) este lacul din stanga Ocnitei si in prezent formeaza impreuna cu Ocnita un singur lac. Acest lac s-a format in locul fostei mine Ocna Mare (Grosser Grube) cu adâncimea record de 130m. Scarile de acces sint la fel sigure si confortabile. Personal am asistat la împreunarea lacului Ocnita cu Avram Iancu. Terenul intre cele 2 lacuri a fost destul de mare cateva zeci de m si la fel de ridicat ca celelalte maluri. Sub fenomenul eroziune am asistat an de an pana s-au surpat pe rand malurile in locul respectiv iar in ultimii ani doar o limba de pamant mai despartea lacurile. Acest fenomen sub observati mea a durat cca 15 ani.Surparea malurilor este cat de cat oprita cu ajutorul unor, plase si alte dispozitive care ajuta combaterea eroziunii. In zona lacului exista o a 3a intrare dinspre gara.

Piscina pentru copii se afla in zona acestor lacuri. Aceeasi piscina de când eram copil. Atunci era de un gri urat (din beton dar neplacat doar finisat) In prezent este placat cu mozaic albastru. Copii s-au bucurat si atunci... si se bucura si acum.

Lacul Balta cu Namol se afla imediat de la intrarea principala la dreapta. Adancimea este mica (1m) dar salinitatea este mare (300 gr/l), plus ca are acel namol cu proprietati curative. Atentie, in afara de acest lac+lacul Negru in toate lacurile accesul este interzis cu namol.

Lacul Negru il gasim dupa Lacul cu Namol. Nume mai potrivit nici nu se putea da. Intri alb si iesi negru. Lacul Negru are aceleasi caracteristici doar suprafata este mai mare si in forma de 8.

Lacul Randunica (sau Sf Ioan) se afla la stanga de Lacul Negru. Lacul se afla in locul fostei mine de sare Sf Ioan Nepomuk. Nu cunosc motivele dar accesul in acest lac este interzis.

Lacul Brancoveanu o gasim in partea superioara si cea mai indepartata de intrarea principala. Ca sa ajungem aici vom folosi aleea principala mergând in sus.

Lacul Brancoveanu s-a format pe locul unei foste mine de sare abandonata la sfarsitul secolului 17. Adancimea lacului este de 45m, iar salinitatea este de top 320 gr/l. Din partea mea se poate numi si lacul alb-adica intri in lac si dupa iesire si uscare la soare esti alb de sare, atata sare contine. In prezent malurile sint asigurate, intrarea este confortabila pe scari de lemn. Inainte (atunci) malurile erau mai abrupte si neasigurate, scarile de lemn la toate lacurile destul de periculoase, mai mult sau mai putin deteriorate cu trepte lipsa, cu balustrade care se miscau. La acest lac la varsta de 12 ani am observat intrarea la o galerie veche, chiar am intrat vreo 3m pe urma s-a observat ca a surpat de tot. Atunci toate lacurile dar in special Lacul Ocnita era plin de barne de lemn provenite bineinteles de la vechile galerii. Lumea in special copii calareau barnele de lemn.

Lacul Auster o gasim mai in jos de lacul Brancoveanu dar folosind o alta alee. Are doar 4m adancime si o salinitate de 140 gr/l. Un reper pentru a gasi mai usor acest lac este insulita de pe lac. Accesul este ok aici tot pe scari de lemn. Mentionez faptul ca acum aleile sint pavate si intretinute cu multe banci de odihna pe margine, atunci se mergea pe pietris sau pamant, de multe ori descult si mai erau si ceva cioburi de sticla pe jos.

Lacul Gura Minei s-a format in urma surparii unei mine, denumirea este necunoscuta. Se remarca prin adâncimea mare de 80m si salinitatea de 210 gr/l.

Lacul Popular il gasim mergând mai departe inapoi spre Lacul cu Namol, aproape de intrarea principala.

Lacurile din afara incintei : Lacul fara Fund (fosta mina Francisc 33m), Pânzelor, Matelor, Horea, Closca, Crisan, si... Lacul Verde. Lacul verde este un lac la care mergeam dinspre lacul Brancoveanu si fiind de apa dulce acolo spalam sarea de pe noi. Intre timp a primit o oarecare salinitate(de la sol si de la turistii care intrau cu sare pe ei). Atunci am vazut si pescari aici.La fel in aceasta zona se facea nudism dar nu era nimic amenajat.

Cazare si masa : La dreapta de la intrarea principala s-a construit o strada pe care exista doar pensiuni. Inainte erau niste dealuri aici, acum este cea mai frumoasa cazare pentru turist ceva de genul hotel pe plaja. Sa nu uitam, locuind aici avem parte si de aerosol natural. Campingul este pe partea cealalta aproape de gara, la fel de aproape de lacuri. Inainte campingul facea parte din incinta strandului deci ieseai din cort si sareai in lac. Acum este delimitat. Exista zona de casute, locuri de pus cortul, rulota, grup social, curent.

Masa o puteam lua pe vremuri stand la coada. Coada la mici, coada la gogosi, coada la inghetata, coada la suc. Deoarece coada facea parte din viata romanului. Locatii de luat masa nu erau multe, nici locuri asa ca dupa ce am obtinut portia de mici sau gogosi ne retrageam si o consumam in alta parte. Acum locurile de luat masa sint multe, sint cateva restaurant destul de ok, ceva terase, chisocuri, rulote cu de toate. Preturile sint mai mult decat decente, de ex. meniul zilei este peste tot 15 ron.

Imediat dupa intrarea principala exista un bazar cu de toate dar in principiu obiecte/imbracaminte pentru baie. Inclusiv souveniruri am vazut aici. Dupa bazar la stanga este un fel de centru medical cu loc de acordat primul ajutor, sauna, salina si masaj. Dusuri si toalete exista suficiente si destul de ok, inainte erau numai 2 locuri cu dus, iar despre wc uri daca se pot numi asa... mai bine fara comentarii. Zona lacurilor era plina si atunci si acum. Atunci in afara de romani care veneau din toate zonele tarii, mai veneau multi turisti din fostele tari socialiste cum ar fi DDR, cehoslovaci, polonezi, maghiari. Acum intr-o zi de sezon la fel se aud extrem de multe limbi straine deci a ramas o zona cautata de turisti straini.

Dispunând de informatiile de mai sus despre lacuri, recomand cu incredere turistilor care viziteaza Sibiul, dar nu numai, ii invit sa petreaca un sejur intreg aici.

O filmare de (atunci) aici : youtube

si o filmare de acum aici : youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 14.09.16 23:24:41
Validat / Publicat: 15.09.16 08:23:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în OCNA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 6611 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Lacul Randunica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

ANILU
[15.09.16 09:05:39]
»

@AZE: Ai prezentat foarte frumos zona lacurilor din Ocna Sibiului, practic ce gasim pe partea dreaptă când intrăm dinspre Sibiu.

Eu recunosc, am rămas cu un gust amar când am fost prin Ocna Sibiului. Este adevărat era jumătatea lunii mai anul acesta, iar zona pe care ai prezentat-o tu era închisă, parcă era pustiu. Din pozele tale am văzut ce este dincolo de parcare.

Aştept continuarea, aşa cum ai scris la începutul articolului.

Pentru sinceritatea cu care ai descris zona lacurilor am votat cu plăcere.

Toate cele bune.

tata123 🔱
[15.09.16 10:08:07]
»

@AZE: O descriere bună a zonei lacurilor din Ocna Sibiului.

Arheologul Domenico Sestini călătorește în 1790 în Transilvania și vizitează cele patru locuri de exploatare existente atunci: Ocna Mare, Ocna Mică, Ocna Sf. Nepomuk și Ocna Sf. Iosif (a cincea fiind prăbușită și în locul ei formându-se un lac). Iată cum descrie el locul: Mai înainte de toate, am văzut ocna, săpată orizontal în pământ, comunicând cu mai multe coridoare sau treceri, sau galerii, susținute de tăblii groase și stâlpi pentru a împiedica prăbușirea pământului; iar aceste galerii dădeau în altele care erau făcute la alte nivele mai joase... Nu am avut îndrăzneala să coborâm în această ocnă care era cea mai adâncă, dar pentru a avea totuși o idee despre ea, s-au aprins snopi de paie și astfel aprinși au fost aruncați jos, iar în timpul căderii lor străbăteam cu privirea adâncimea ocnei... Această groapă sau săpătură e locul pe unde se scoate sarea tăiată cu ajutorul unei mașini cu scripete trasă de patru cai și în timp ce o frânghie mare se urcă, cealaltă se coboară, adică una vine cu încărcătura și cealalată se întoarce cu gol... Ne-am hotărât să ne coborâm în ocna cea mai mică, adâncă de 20 de brațe, punând să fie scos coșul din capătul frânghiei și pus în locul lui un burduf mare de bivol... am observat un mare subteran boltit, în care mai mulți oameni lucrau cu ajutorul unei mici lumânări de seu... fierul de care se slujeau pentru a tăia piatra sau sarea pietrificată era o daltă mare de pietrar cu un vârf ascuțit ca un diamant și legată de un băț mic și subțire de alun, fiind nevoie de flexibilitate pentru această operație.

Observăm, lecturând textul reprodus mai sus, condițiile grele de muncă din ocne, dar și tehnicile de exploatare a sării utilizate la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Viață de ocnaș...

P. S. Referitor la Ocna Sibiului - aici s-a deschis în 1922 prima fabrică română de cuțite de oțel.

webmaster
[15.09.16 12:21:32]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ioana74
[15.09.16 15:06:50]
»

Excelent articolul, o descriere foarte potrivita a locului. Am fost si eu in luna iulie dar am prins un weekend ploios asa ca zona a fost aproape pustie. Fata de anii trecuti am observat degradarea aleilor dintre lacuri, acelea pavate cu busteni de lemn si iarba mare necosita. Dar, daca faci abstractie de usoara delasare a personalului angajat cu intretinerea, o cura de aerosoli si de bai sarate de cateva ori pe an (balneatii e perfecta pentru sanatate.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[19.09.16 14:31:03]
»

@AZE: Excelent! Doar să punem Ocna Sibiului pe listă. N-am mai fost de vreo cinci ani dar atunci nu prea mi-a plăcut. Cred că trebuie să mai încercăm, mai ales după articolul tău.

cristina47*
[08.01.17 20:41:47]
»

Foarte bun articolul.

Pacat ca nu exista atunci cand am horatat eu sa vizitez Ocna Sibiului.

Noi am incecat initial la Campingul din stanga, cum vii dinspre Sibiu. Cel legat de Lacurile Horia, Closca si Crisan. Ajunseseram la caderea serii, intentionam sa stam cu cortul, insa am luat o casuta, urmanda ca a doua zi sa mai studiem terenul.

Mai era o singura casuta ocupata, si cea de la poarta, unde stateau domnii care vindeau in bazar, si care ne-au dat si cheia.

Noi am fost in luna iulie, deci in plin sezon.

Ulterior, ne-am mutat la Sandu, cel care avea limuzine. Nici acolo nu a fost grozav.

Pacat ca Lacul Randunica este inchis. Mie imi placea sa fac plaja acolo. Era mai liniste.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Aurici, cristina47*, ioana74, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ocna Sibiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073877096176147 sec
    ecranul dvs: 1 x 1