ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2012
DE roth
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 04.11.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Monserrat un vis implinit... sau sus pe stanca printre ingeri

Ilustrație video-muzicală
I Will Follow Him


TIPĂREȘTE

Stiam ca o sa revin, asa ca nu am stresat sotul la prima vizita in Barcelona, vizita despre care am scris aici

vezi impresii

si aici

vezi impresii

Cum ajungi la Montserrat

varianta calatorului cu avionul

Avionul aterizeaza la terminal A2 de unde te lasa masina care te preia de la avion, in fata cladirii, intri si faci dreapta sa ajungi la control acte, treci mai departe, astepti sau nu bagajul si poti alege sa ajungi in oras cu busul sau cu R2. Eu am ales R2 din simplul fapt ca stiam cum sta treaba, iar la cartela T10 mai avea ceva calatori valabile de la precedentul drum.

Iesirea din terminal se face in stanga cum scapi de la control acte, se merge cam 100 m si se intra in T2B--acolo de unde se decoleaza. Se urca la etaj, imediat in stanga cum treci de usa rotativa, si de aici prin pasarela direct in statia de tren.

Asa cum am mai spus (pentru cei ce nu stiu voi repeta... fara a se supara cei ce stiu), la casa daca ceri sa ajungi in Barcelona vei primi bilet de tren mai scump decat o calatorie din T10, insa daca ceri T10 vei primi o cartela de carton care e valabila si la R2. E bine sa o bifati cand vedeti trenul venind fiindca de atunci se scurge timpul de valabilitate. Astfel nu risti sa te taxeze iar la metrou/bus pana la hotel sau prima destinatie, daca mai iei o pauza de. ". uitat"...

Acum eu am luat R2 pana la Sents Estacio, care este un nod gara/metrou, de aici L3 2 statii pana la Espanya unde cred ca se poate ajunge si prin subteran la statia de R5, insa eu am preferat sa ias la suprafata, aici este un punct info si se vede intrarea la statia de FGC locul de unde pleaca R5, undeva in fata, ~30m, daca tii pe stanga drumul spre fantanile Montjuic. Treci strada si cobori la tren. Ai punct info, (o masuta/stand) de unde i-ti este explicat in functie de alegerea pe care o faci (Aero=telecabina sau Cremaliera=tren) ce bilet sa iei. Daca ceri vei primi si pliant, eu nu am stiut, nu am cerut si nu am primit. Trenul vine la si 36 incepand cu ora 8 dimineata si are ultima plecare spre Barcelona la 18,30. Aceasta a fost insa taiata in pliantul meu, nu stiu care este motivul insa oricum eu decisesem sa nu stau pana in ultima clipa sa ma dea cei de la hotel lipsa la apel, mai ales ca eu de la aeroport am tinut direct Montserrat, asa ca am coborat cu trenul de 17,30. Eram setata de acasa pe: aeroport-Montserrat-hotel incat nu era chip sa fac altfel. Trenul a sosit cu vreo 7-8 min mai devreme in statie care e de fapt un cap de linie. Pe acelasi tronson mai circula si alte trenuri asadar... atentie sa nu va urcati aiurea. Cum eu am ales aero, drumul a fost ceva mai scurt, cu o statie, durata totala ca timp a fost de 64 min fata de 69 min pentru varianta cu trenul-Cremaliera. Cum cobori din tren ai statia de telecabina in stanga. Peisajul pe care il vezi la coborare te fascineaza, asa eram toti, cu aparatele dupa instantanee si nimeni nu baga de seama ca domnul de la telecabina ne chema. Am intrat in prima tura, nu era aglomerat si in 5 min eram sus, sus pe stinci.

varianta cu masina

iesi din Barcelona pe autostrada Nord-Est si la Abrera undeva faci dreapta pe C-55 pana la Montserrat.

ce bilet poti lua/merita

Din gara de la automat se pot lua 2 tipuri de bilete.

Cel de 23.10e care acopera urcatul cu telecabina/trenul cu cremaliera (ce alegi acum e valabil si la coborare, asta daca nu vrei sa iei inca un bilet separat), 2 calatorii cu metroul (in acea zi, presupunandu-se ca iei biletul de pe o zi pe alta, din oras de undeva si atunci ai metrou la dus si la intors din oras), eu am folosit doar revenirea la hotel, accesul la cele 2 funiculare si o repriza de diapozitive numita "vizual".

cel de ~ 30E acopera si audioghid+masa la restaurantul/cantina, bilet ce nu a parut interesantpentru mine. Acesta se numeste Totmontserrat, probabil ca da dreptul sa urci cu ceva si sa cobori cu altceva, insa nu sunt sigura.

Preturi separate pentru fiecare segment de drum, asta pentru a vedea concret ca merita luat bilet cu totul de la bun inceput

Bilet metrou = din T10 eventual sau 1.3e/calatoria

Bilet tren R5 = 9.35e dus sau 18.2e dus-intors

telecabina = 6e dus sau 9e dus-intors

tren cremaliera = 4.7e/sens

funicular care urca = 4.7edus/7.45e dus-intors

funicular care coboara = 1.9e dus/3e dus-intors

funiculare combi urcat/coborat = 8.35e

cum este structurat locul

Aici se poate ajunge in 3 feluri:

A* cu telecabina

B* cu trenul cu cremaliera

C* pe sosea

Exista un platou mare unde este concentrat cam 75% din ceea ce ofera locul, adica:

Basilica, centrul de coordonare pastorala, muzeul, un restaurant, un bar si un fel de impinge tava unde se poate manca daca ai biletul TotMontserrat (cred ca poti si contra cost), hotel Abat Cisneros 3*, posta, precum si destule magazine de diverse suveniruri.

De aici pleaca si cele doua funiculare:

A* Sant joan care duce in partea de sus

B* Santa Cova care merge in partea de jos.

Sunt foarte multe trasee care pot fi facute la pas, catre pesteri unde au stat calugari sau mici bisericute, trasee de maxim 2.5-3 ore/traseu

ce poti vedea/face

privelistea este uimitoare, aduce pe undeva cu Meteorele desi poate comparatia nu e cea mai ok insa si aici totul e pe stanca/munte, accesul fiin mult mai facil insa si mai diversificat. Ansamblul muntos este si o zona cautata de albinisti pentru posibilitatile de catarare care le ofera formatiunile stancoase.

Ai destul de multe optiuni in a alege ce sa vezi, toate cu timpi afisati pe placute vizibile insa nu cred ca e cu putinta a se vizita totul intr-o singura zi.

Visual--prima alegere

De cum am ajuns am fost sa vad ce e cu Visual-ul, care este un minicinema unde vezi povestea locului in niste imagini de diapozitiv, totul manevrat manual, facut in camaruta din spatele salii de vizionare. Parca te intorci in timp, pozele fiind alb/negru si cu patina timpului bine pusa pe ele. Tot aici este si un magazin de suveniruri, binenteles ca iesirea de la Visual se face astfel incat sa traversezi tot magazinul.

funicularul Sant Joan

cel ce te duce sus, la un alt platou, de unde poti privi "Spania", asa am zis eu ca daca e suficient de senin vezi jumatate din tara. La coborare am avut o curiozitate si am intrebat "vatmanul" cate trepte sunt pe lungimea traseului facut de funiculat, acele trepte care dau acces la sina, raspuns promt 1500 de trepte... wow...

Aici ai deasupra statiei de funicular un "bar" unde sunt doar aparate de cafea, suc/dulciuri si ceva masute. Tot in aceasta cladire este si un minimuzeu unde afli povesti foarte interesante de la compozitia formatiunilor de roca pana la eveniment istorice despre acest minunat loc.

Vezi evidentiate unele roci care sunt asemuite cu diverse lucruri, cu tot cu o poveste atasata, formatiuni pe care am cautat sa le identific si in realitate.

Aceasta parte de Montserrat este o oaza de liniste, un loc unde poti sa i-ti incarci bateriile pentru mult timp, asta datorata atat frumusetilor naturale cat si spiritualitatii locului in sine.

Am ales un traseu de 30-45min, pana la o bisericuta de unde am revinit la statia de funicular pe alt traseu, unul pe linga peretele stancos, pe o poteca de o palma. Este prevazut cu parapet insa daca ai norocul sa te intalnesti cu cineva din sens opus clar tu sau cealalta persoana/ne trebuie sa activeze "mansalierul" pana la acele scobituri in peretele muntelui unde cred ca stateau calugari fiindca sunt urme de vatra de foc, sau cu o strangere generoasa in brate si o piruieta demna de dansuri sportive sa faceti "schimb de locuri".

Exista si portiuni cu trepte, inprovizate mai mult sau mai putin, pavate cu piatra de la fata locului, tocmai pentru a usura accesul la si dinspre aceste "pesteri/chili"

Revenind la baza, platoul mare, o pornesc spre Basilica. Trec in revista terasa aflata in fata, cu ale ei statui, si ajung in curtea interioara a amsamblului ce contine si Bazilica. cuvintele nu ar putea descrie fascinatia locului, orga, tablourile/statuetele, totul in cel mai pur sti catolic.

Iesirea se face pe un lateral. unde nu e ca la noi loc de aprins lumanari viii/mortii ci sunt zeci de metri de candele aprinse, precum cele care le folosim noi la Paste, de diverse culori la plastic ceea ce da o nota aparte locului. Poti zice ca mergi pe "drumul dorintelor". Aceasta este calea AVE MARIA

O descriere a unui traseu ar fi cam asa:

Odata intrat in sala imensa, foarte bogat ornata, cu orga si capele pe ambele laturi, cu camere/ sali ce pot fi vizitate undeva la etaj...

dar sa luam pe rand:

*de cum intri in dreapta prima capela este a Sf Petre, primul ucenic al Domnului, pe care l-a invatat sa-si conduca biserica in numele lui. Statuia este facuta de Josep Viladomat in 1945

*urmatoarea capela Ignatiu de Layola

Legenda spune ca in noaptea de 24 martie 1522, s-a imbracat in straie de pelerin si a ramas toata noaptea in altarul fecioarei maria, o experienta intensa care a si dus la convertirea lui de la Montserrat, acesta a dus o viata austera si plina de penitenta.

statuia a fost facuta se Ramir Lorenzale in 1893

*capela SF Martin

povestea spune ca dupa ce s-a retras din serviciul militar a petrecut mai multi ani ca pustnic, urmand ca mai tarziu sa devina episcop de Tours. de o parte si de alta sunt Sf placid si Sf Maurus, ambi discipoli ai sf benedict.

*capela sf iosif din calasanctius

Iosif din Calasanctius (1557-1648) a fost un preot în Eparhia de Urgell, el a fost fondatorul unei scoli pt copii saraci din Trastevere. El a trait intre anii 1557-1648 statuia a fost facuta de francesc berenguer, discipol al lui gaudi si este prima forma de arta modernista de la Montserrat.

* capela SF Benedict

acesta a dus o buna parte din viata ca pustnic, a trait intre anii 480-547 si a lasat ca testament discipolilor sai regula sf benedict.

*Poarta Ingerilor

un arc de triumf format din muzicieni si ingeri cantareti ce insotesc pelerinii ce vin sa se roage Maicii Domnului, in partea de jos sunt patriarhi si profeti, expulzarea din paradis si Maria in gandirea lui Dumnezeu creatorul. este ultima capela pe dreapta, de aici se urca pe "scara sfintilor" la etaj, o scara cu picturi inchimate maternitatii si virginitatii Mariei.

*Fantana Mamei lui Dumnezeu

are la baza sclupturi cu minunile lui Hristos referitoare la calmarea furtunii, captura de peste si piscina de la Betsaida. Scluptura este realizata de Carles Collet.

*usa ascensiunii si baiatul de cor

Arhanghelul Gabriel si Sf. Iosif sunt reprezentati pe usile de ascensiune, scluptura baiatului de cor este imortalizarea unui copil foarte bolnav care a primit voie sa poarte roba pentru o zi, iar dupa moartea lui parintii au decis sa faca aceasta statuie.

*panoul de vizitare

O scluptura ce povesteste despre binecuvantarea Mariei

"Binecuvântata esti tu între femei, si binecuvântat este rodul pântecelui tau"

*Mama lui Dumnezeu

o scluptura ce o arata pe Maria ca Maica a lui Dumnezeu in maretie, ea fiind caracterizata ca Regina, Mama si Fecioara. Tine in dreapta sfera universului si cu stanga il prezinta pe Isus.

*momentul in care a nascut Maica Domnului

*capela a Tronului

rezervata pentru cei ce vor sa se roage la Sf Maria in liniste.

*calea Avei Maria

aici ard zi si noapte candele si lumanari mari, puse de oameni care se roaga si doresc sa ramana alturi de Ea

Traducere si adaptare a unui pliant.

Cum timpul, asa cum il percepem noi, nu sta in loc, cum mai aveam cam o 1h la dispozitie dupa care trebuia sa pornesc catre oras, merg si ma interesez de costul unui bilet la tren. Vroiam sa ma bucur si de acest mijloc de transport si constat cu placere ca ma avantajaza si pretul dar si ora de plecare. iau repejor de la automat doar bilet de coborare, pret 4.7e si pornesc iar la plimbare. Urmatoarea oprire funicularul Santa Cove.

Traseu mai scurt, in zare se arata o priveliste superba iar la iesire din cladirea unde este staia vad ca pot face ceva trasee, unele de 20min/sens altele ceva mai indraznete. Verific ceasul si cu regret constat ca nu ma incadrez in timp, nu aveam cele minim 40min necesare celui mai scurt traseu, asa ca decid sa zic "stop plimbare" si ma retrag catre locul de unde pleaca trenul.

Aici totul arata ca o minigara, o gura de metrou, sunt 2 linii. Acum trenul era tras la linia 2, ma urc si astept cuminte sa plece incet si sigur catre R5.

Atentie, are statie intermediara, adica o oprire la un nivel unde sunt ceva case locuite si daca nu esti atent si cobori, urmatorul vine sau nu, depinde la ce ora ai coborat tu.

Traseul de intoarcere catre oras este acelas, doar soarele ce schimba perceptia imaginilor, poate si oboseala sa fure cateva imagini la care nu esti prea atent si astfel sa nu te bucuri de cerul in flacarile asfintitului.

Din statia lui R5 la metrou si de aici direct hotel despre care am scris aici vezi impresii,

un hotel care merita toti banii. Fac tot ce tine de formele pentru cazare, primesc cartela si bonul pt MD, victorioasa merg in camera. Las tot si fug la o portie de paste, ramasesem cu gandul la ele de la vizita precedenta. Cer si primesc o portie de paste integrale cu creveti, asezonata din belsug cu parmezan.

De emotie, sa nu zic de foame, realizez ca nu am indeplinit ritualul pozatului decat dupa ce mancasem cam jumatate. Zic stop, reasez comercial ce e in farfurie, trag ceva cadre cat mai oachese si reprezentative si purced la terminarea procesului de hranire atat de necesar dupa o zi full.

Revenirea in camera se face alene, mai casc ochii pe la vitrine si odata ajunsa sus, fac dus si gata dusa sunt in lumea viselor.

Urma inca o zi in viteza + intoarcerea in tara.

ziua a-2-a va urma...


[fb]
---
Trimis de roth in 02.05.12 22:39:41
Validat / Publicat: 03.05.12 06:40:15
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3715 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 cam din viteza, insa cineva de pe aici de pe AFA mi-a spus candva ca atunci cand vad o placa galbena cu date sa nu cumva sa nu ii fac poza...si uite ce a iesit.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[02.05.12 23:11:47]
»

Melodia atasata se poate sterge/schimba!

rothAUTOR REVIEW
[02.05.12 23:18:50]
»

@webmaster13:

multumesc, rezoneaza cu titlul, e perfecta

MCM
[03.05.12 20:11:49]
»

Un rw pe care l-am "sorbit", sunt convinsa ca am sa te pomenesc in septembrie cand o sa ajungem acolo.

Multumesc. Astept urmarea Poze minunate, in special cele cu panorama Spaniei

rothAUTOR REVIEW
[04.05.12 09:03:51]
»

@MCM:

multumesc, o sa mai urc poze fiindca am... muuulllttteee

timp mai e nitel.

Daca pot ajuta, harti sau alte materiale didactice pe care le detin cu drag le pot imprumuta.

Ne vedem pe 26 si vb.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MCM, roth
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Montserrat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064595937728882 sec
    ecranul dvs: 1 x 1