GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ

Citatul zilei- Oamenii călătoresc în locuri uitate de lume, pentru a observa cu fascinație genul de persoane pe care le ignoră acasă. Dagobert D. Runes
A trecut ceva vreme de când ne-am întors din Columbia și nu am scris prea multe despre această țară fabuloasă unde ne-am simțit atât de bine. O s-o fac azi. Sper să reușesc să duc la capăt acest articol destinat comunei 13 din Medellin.
Comuna 13 reprezenta un loc al răului suprem. În fapt era doar un cartier al orașului Medellin unde își avea reședința ultra celebru baron al răului Pablo Escobar. Unii îi spun sau îi spuneau baron al drogurilor, eu îl consider baron al răului pentru câte a făcut la viața sa.
Hai să încerc să fac o descriere acestui bandit contemporan. În inima Columbiei, printre munții verzi ai Antioquiei, s-a născut un om care avea să devină legenda întunecată a unui imperiu al fricii și al aurului alb și anume Pablo Escobar. Cu ochii pătrunzători și un zâmbet greu de citit, el a ridicat un regat pe temelii de cocaină și sânge, făcând din Medellín capitala unui imperiu criminal ce a îngenuncheat o națiune și a sfidat lumea întreagă. Pablo Escobar a fost liderul Cartelului din Medellín, o organizație criminală implicată masiv în traficul de cocaină în anii '70, '80 și începutul anilor '90. La apogeul puterii sale, Escobar era responsabil pentru aproximativ 80% din cocaina care ajungea în Statele Unite și avea o avere estimată de peste 30 de miliarde de dolari (echivalentul a peste 60 de miliarde în prezent).
Escobar n-a fost doar un simplu traficant. A fost un amestec periculos de filantrop și tiran, un Robin Hood al cartierelor sărace și un demon pentru guvernele lumii. Ridica locuințe pentru cei fără adăpost, dar în același timp comanda asasinate cu o ușurință înfricoșătoare. Într-o mână ținea plicul cu bani, iar în cealaltă glonțul. Deviza lui era simplă și necruțătoare: „Plata o plomo” – ia banii sau ia glonțul, oferind mită sau amenințând cu moartea pentru a-și impune voința... A fost cunoscut atât pentru cruzimea sa, cât și pentru generozitatea arătată față de comunitățile sărace din Medellín. A construit locuințe, spitale și terenuri de fotbal, ceea ce i-a adus porecla 'El Patrón' și l-a transformat într-un fel de erou popular pentru unii columbieni.
La apogeul puterii sale, controla mai bine de jumătate din cocaina care curgea în artere către Statele Unite. Avea propria armată, propria închisoare, propriile legi. A cumpărat politicieni, polițiști, chiar și inimi, dar niciodată nu și-a cumpărat liniștea. A trăit fugind, dar cu fruntea sus, până în ziua în care moartea l-a găsit pe acoperișul unei case din Medellín, cu telefonul la ureche și lumea la picioare.
Pablo Escobar a murit pe 2 decembrie 1993, cu o zi după ce împlinise 44 de ani. Dar moartea lui n-a închis cartea – ci doar a adăugat un nou capitol legendei. Totodată, Escobar a fost implicat în nenumărate acte de violență. El este considerat responsabil pentru mii de morți, inclusiv politicieni, polițiști, jurnaliști și civili nevinovați.
În 1991, s-a predat autorităților columbiene și a fost închis într-o închisoare de lux construită special pentru el, numită La Catedral. A evadat un an mai târziu, iar în 1993 a fost împușcat mortal de forțele columbiene în Medellín, la doar o zi după ce a împlinit 44 de ani... Numele său încă răsună în șoaptă, printre povești de groază și admirație, într-o lume care nu știe dacă să-l condamne sau să-l mitologizeze. De altfel ni s-a recomandat că ar fi mai înțelept să nu-i folosim numele, pentru că reacția oamenilor din zonă ar putea fi foarte diferită, unii l-au urât, iar alții pur și simplu l-au adorat!
Ei bine vizita în comuna 13 a fost apogeul vizitei noastre în Columbia. Cu toate că lucrurile s-au schimbat de atunci mult în bine am apelat să mergem în zonă prin intermediul uni tur ghidat. Am apelat evident tot la site-ul getyourguide și de aici am achiziționat o excursie de câteva ore prin comuna 13 alături de un ghid local.
Acest tur de numai patru ore ne-a costat 100 de euro pentru șase persoane. În prețul biletului erau incluse bilete de metrou, autobuz și teleferic plus o băutură din partea casei la un bar cu vedere frumoasă plus evident și serviciile de ghid.
Comunicarea cu organizatorii excursiei a decurs și de data asta foarte bine. Seara am primit pe whatsapp toate indicațiile necesare despre ora și locul întâlnirii de adoua zi cu ghidul alocat.
Locul de întîlnire era în același cartier Poblado, la stația de metrou, în fața unei icoane cu Fecioara Maria! Până acolo am luat două taxiuri. Am ajuns la locul de întânire primii și tot au ănceput să apară alți turiști din diverse țări ale lumii. Ne strânsesem la un moment dat vreo 15 persoane doar ghidul nu mai apărea. A venit la un moment dat o doamnă foarte simpatică de doar vreo 1,40m înălțime. Mă gândeam io în sinea mea, sigur suntem pe mâini bune pe acolo. Din grupul nostrum am remarcat o familie de americani care erau cu doi copii mici din care unul bebeluș, dar și o familie de britanici mai în vârstă, dar foarte haioși.
Acu pe bune chiar nu mi s-a părut nimic periculos. Zona în ziua de azi este destul de sigură. Nu am văzut oameni sai chipuri aminințătoare, nu m-am simțit nicio clipă în nesiguranță pe-acolo. Seara probabil este un pic mai diferit, dar nu am stat ca să vedem.
Pentru a ajunge în comuna 13 am luat întâi metroul. Ei îi zic metrou, singurul din Columbia, dar de fapt este un tren ușor de suprafață. Ceva asemănător am văzut prin Thailanda. Am mers cu el câteva stații, apoi am schimbat cu altul până la capăt. De acolo am luat niște microbuze care ne-au dus la baza telefericului. Comuna 13 este situată pe un munte și ai ceva de urcat până sus. Noi am urcat cu telefericul doar până la jumătatea muntelui și acolo admirând priveliștea ghida a profitat că nu mai era nimeni prin jur și ne-a povestit câte ceva de istoria locului.
Comuna 13 din Medellín are o istorie marcată de violență, conflicte armate și transformări sociale profunde. A fost una dintre cele mai periculoase zone din Columbia în anii ’80 și ’90, dar astăzi este un simbol al renașterii urbane
În anii 80-90, Comuna 13 era dominată de cartelul lui Pablo Escobar și de alte grupări criminale. Traficul de droguri și violențele între bande erau la ordinea zilei, iar autoritățile aveau un control limitat asupra zonei. Ne spunea ghida că fiecare grupare criminală avea teritoriul ei, iar dacă cineva din altă parte depășea granițele invizibile dintre ele era executat pe loc fără absolut nicio somație.
Deasemenea tot ghida ne-a povestit că locul reșsedinței lui escopbar a fost foarte bine ales din mai multe motive. Accesul era greoi în zonă, străzile erau foarte întortocheate, casele erau cosnstruite de-avalma una peste alta, era extrem de ușor să te ascunzi pe-acolo. Era o asemenea rețea ca a șobolanilor, dacă știți despre ce vorbesc. Prinzi unul dar scapă alți zece. Mai mult după munte se ajungea facil la apă, iar de acolo drogurile plecau pe diverse căi spre state.
Lucrurile nu s-au liniștit imediat după moartea lui Pablo Escobar, ba chiar din contra fiecare vroia să pună mâna pe putere. După moartea lui Pablo Escobar în 1993, Medellín a rămas un oraș instabil, iar Comuna 13 a devenit teren de luptă între grupările paramilitare, gherilele FARC și ELN, precum și bandele locale. În 2002, guvernul columbian a lansat Operațiunea Orion, o intervenție militară de amploare menită să elimine gherilele din zonă. Deși operațiunea a redus influența grupărilor armate, a fost extrem de violentă, cu sute de victime și dispariții forțate. Doar așa cu și mai multă violență s-a putut pune capăt violenței. Câteodată, fie că ne place, fie că nu, asta-I singura soluție.
După multe povești am coborât cu telefericul și am intrat de drept in Comuna 13. Am fost întâmpinați de la intrare de o echipă de dansatori amatori de break dance care ne-au încântat pur și simplu cu dansurile lor. Ni s-a precizat foarte clar că ei nu au voie să ceară bani pentru spectacol, acesta fiind gratuit, dar am fost îndemnați dacă vrem și dacă ne-a plăcut să-I omenim cu o mica atenție. Unii au făcut-o alții ba, fiecare după cum i-a dictat conștiința.
De-aici am intrat în lumea graphitti, o lume plină de culoare în care artiștii stradali si-au expus diversele povești în desene colorate care de care mai faine. Prilej și pentru noi de a face o mulțime de poze. Evident comercianții erau nelipsiți, așa că de voie, de nevoie tot ne-am achiziționat ceva suveniruri de acolo. Bine fiind foarte cald pe-afară ne-am delectate și cu câte o bericioacă rece.
La un moment dat am ajuns și la scările rulante. Acestea se pare că nu au fost contruite de Guvern pentru noi turiștii, ci pentru localnici, pentru a reduce izolarea social. Oricum sunt binevenite. Afară era foarte cald și multă umezeală, iar diferența de nivel era considerabilă.
Dacă a fost unul dintre cele mai periculoase cartiere din lume, azi Comuna 13 a devenit un loc extrem de turistic. Călîtori din toată lumea vin să admire această incredibilă transformare urbană.
La un moment dat ghida ne-a servit cu un fel de granizată. A fost foarte bună la căldurile care erau pe acolo. Am mai admirat câteva locuri de unde era o priveliște wow și ziua a fost ăncheiată la o terasă situate foarte sus de unde se vedea și se admira întreaga zonă.
Ghidusa noastră a fosr extrem de simpatică și efectiv cu ajutorul ei am avut parte o zi foarte frumoasă. După ce ne-am savurat bericile am coborât pe un alt traseu. Nu am mai folosit scările rulante, ci am coborât chiar prin inima cartierului. Depărtându-ne cumva de zona turistică am realizat condițiile în care trăiesc acești oameni și parcă nu-I mai poți condamna atât de tare pe cei care încă îl proslăvesc pe Escobar.
A mers cu noi până la locul de întânire de dimineață. Avea o oră pauză de masa apoi urma o altă tură de opt ore. Așa birou parcă mi-ar plăcea și mie.
Trimis de robert in 04.04.25 14:59:27
- Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@robert: Acum, că te-am văzut în "carne și oase" te vizualizez și mai bine prin locurile bătute de tine.
Citind despre Medelin mi-am amintit serialul despre Escobar și te-am "văzut" pe străduțele întortocheate stăpânite de traficanți!
Frumoase călătorii faci!
La mai multe și cel puțin la fel de frumoase!
@adrianaglogo: si eu mă bucur că v-am cunoscut și v-am văzut în carne și oase.
Din fericire Pablo Escobar este de mult timp oale și ulcele. Altfel credeți că aș fi avut curajul să calc pe-acolo și cu întreaga familie?
Mulțumesc frumos pentru vizită și comentarii și în mod special pentru aprecieri! Mai am câte ceva de scris despre Columbia, nu am ajuns nici la jumate!
@robert: Serialul despre care vorbește @adrianaglogo l-am văzut și eu și-mi amintesc că am ridicat foarte tare sprânceana când, într-un episod povesteau că Escobar cheltuia zilnic 2,000 de dolari numai pe zgârciurile cu care lega fișicurile de bani.
Acum eu ce să zic... ai avut la tine pălăria cu care ai fost la Gura Humorului? Cu ea pe cap nu prea are nimeni curaj să se ia de tine. Cred că puteai umbla liniștit și noaptea pe-acolo .
Îmi place Columbia și mă bucur că ne povestești ce-ai văzut pe-acolo. M-a” bântuit” și pe mine. S-o leg cu Ecuadorul și cu partea de nord din Peru. Poate în altă viață.
@Pușcașu Marin: dacă ascultați melodia pe care am pus-o e chiar cea din filmul Narcos care l-am urmărit cu sufletul la gură.
asta cu fâșicul de bani nu o știam, dar sunt sigur că este adevărată, la ce bani au putut să facă în termen relativ scurt.
Pălăria am cumpărat-o chiar din Columbia și apar cu ea în pozele din articolul trecut! Degeaba sunt eu mare dacă nu am pușcociul la mine. Acolo te fac de comandă și copii de 10-12 ani.
Apropo nu știu dacă e adevărat, dar din spusele localnicilor poliția care este omniprezentă ziua, noaptea se retrage de pe străzi în anumite zone și mai departe vă las să vă imaginați...
Mersi frumos pentru vizită si comentariu! Si eu am vrut Ecuadorul, dar lipsa timpului mă omoară!
@robert: Foarte interesant articolul tău ca de fapt toate din cele prezentate despre Columbia! Nu am văzut serialul, știam de el dar citindu-te am aflat cât a putut să adune Pablo Escodar până la 44 de ani, peste 60 de miliarde.
Ce ieftine excursii, de fapt te-am mai întrebat și mi-ai spus că vei scrie despre ele. Așa era și în Maroc, dar pe la 25 de euro, aici este și mai puțin. Interesantă plimbare prin acest cartier, mi-au plăcut mult pozele, faine graffiti, în poza 18 dacă nu sunt indiscretă ești cu fata sau cu soția?!
@mprofeanu: cu soția! Este și fata în poza de grup! Da a fost foarte ieftin pe-acolo. Toată organizarea excursiei, avion intercontinental, trei zboruri interne, hoteluri de 4-5 stele cu mic dejun plus excursiile și cheltuielile personale ne-au dus 5000 euro pentru trei persoane 11 nopti! La agentie cam astea erau cheltuielile pentru 1 persoană, hai o persoană jumate să nu exagerez. Erau unii în paralel cu noi care plătiseră 2750 euro de persoană la care se mai adăugau diverse excursii!
Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!
P.S.pe fată o vezi cel mai bine în videoclipul când a fost invitată la dans!
Narcos este serialul meu favorit all time, dar niciodata nu mi-ar fi trecut prin cap sa vizitez Columbia.
Acum, cine stie, poate poate.
Din fotografii vad multe case care arata exact ca-n serial.
Escobar ar mai fi trait si azi poate daca nu ar fi vrut musai sa intre in politica.
Apoi, stim ce s-a intamplat.
Asasinarea acelui parlamentar care l-a demascat ca fiind fost detinut, o poza facuta mai mult in gluma, a fost punctul de pornire a coborarii sale.
O alta curiozitate, cica era fiert pe adidasi, purta o pereche noua in fiecare zi.
Sau focul facut din dolari, cica tot poveste reala e.
Multumim de review!
Interesant articol, mai ales că nu știam mai nimic despre Comuna 13 din Medelin. N-am urmărit nici filmul despre Escobar, deci... cu atât mai mult am dorit să-ți citesc articolul!
Am fost curioasă să știu ce s-a întâmplat cu văduva lui de 33 de ani și-am intrat pe net. Se spune că n-a fost niciodată de acord cu ce făcea el și că l-a iubit atât de tare încât l-a lăsat să-și aducă amantele acasă
După moartea lui și-a luat cei doi copii și-a plecat din Medelin în Argentina, la Buenos Aires. Și-au schimbat și numele, toți, ca să li se piardă urma, să nu fie urmăriți de cartelul de droguri.
Îmi plac și mie graffiti-urile, mai puțin cel din P38; în schimb m-a amuzat tare P22!
Felicitări, pupici , ca de obicei
și... aștept continuările!
Am vazut Narcos. Povestea lui Pablo Escobar a facut incojurul lumii. Datorita tie vad in poze si video o lume pe care eu niciodata nu as fi vazut-o. Atat de real si de la unul de al nostru, de la cineva care chiar a fost acolo. Ca si cele din India si Africa in care cu siguanta nu voi ajunge. Multumesc!
@icata24: salutare! Mulțumesc frumos pentru completările tale foarte utile! E bine să mai afli una, alta, că nimeni nu le știe pe toate.
Eu personal niciodată, nu zic niciodată! Din punctul meu de vedere nu există țări de nevizitat, ci doar anumite regiuni sau locuri mai periculoase. Iar Columbia s-a schimbat mult în bine, dacă mai era periculos nu aș fi mers și cu familia și pe cont propriu! Mai mult la plajă în Columbia este foarte fain și la prețuri rezonabile!
@doinafil: bună vecinica! Mă bucur că ți-a plăcut articolul meu! Cu toate astea chiar îți recomand să vezi serialul Narcos este pe Netflix și este foarte tare.
Referitor la soție știi că ele se descurcă în orice situație sunt ca pisicile cu nouă vieți. Cred că nici nu avea de ales cu Pablo, de voie de nevoie trebuia să-l suporte!
Mulțumesc frumos pentru vizită și comentari! Poza 22 e celebră toți își fac poze cu maimuța!
@lucy: mă bucur tare că-mi urmărești aventurile mele prin lume! Mersi frumos!
@robert:
”... chiar îți recomand să vezi serialul Narcos este pe Netflix și este foarte tare
Mulțumesc pentru recomandare! Am să-mi fac timp să-l văd, mai ales acum, că am mai multe informații despre Pablo Escobar!
@robert: știu că s-a schimbat lumea.
Fiul meu pleacă în El Salvador/ Nicaragua peste o săptămână, ultimul placement în spital înainte de a deveni medic. Eu tremuram când am auzit de El Salvador, el mi-a spus că nu mai este ce a fost.
Cât despre noi, e mai ales vorba de timp. Destinații îndepărtate trebuie minim o săptămână. Or am făcut New York cinci zile și umblam ca zombie prin Times Square )
Dacă ți-a plăcut Narcos, rolul lui Pablo a fost interpretat de către Walter Moura.
Tot cu el, dacă găsești, un film brazilian foarte bun, “Elite Squad” .
Sunt două filme de fapt, despre corupția din Brazilia.
Recomand!
@icata24: o sa-l caut, mersi frumos!
da la astea exotice cel putin 10 zile dupa parerea mea altfel nu intelegi nimic. Este si oboseala după drum și fusul orar! Noi ce sa mai zic am stat doua zile in NY la ducere, 1 noapte la intoarcere . E drept într-un traseu mai lung prin State si Caraibe! Dar oricum f putin pt NY!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2025 Piedro del Penol și nu numai — scris în 23.03.25 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2025 Medellin orașul Eternei Primăveri, dar și orașul Phoenix, orașul transformării urbane — scris în 12.03.25 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ