ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Targu-Jiu
    ÎNSCRIS: 08.07.14
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    NOV-2015
    DURATA: 1 zile

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Două obiective turistice de vizitat în Măginimea Sibiului

    TIPĂREȘTE

    Participarea la un eveniment în Sibiu mi-a dat prilejul de a petrece un weekend frumos în Mărginimea Sibiului. Am fost cazați la Pensiunea Hanzu Maria Ileana din satul Gura Râului, un loc unde ne-am simțit foarte bine.

    În drumul nostru spre Gura Râului am trecut prin orașul Cisnădie și satul Cisnădioara, o zonă cu multe peisaje frumoase. În continuare vă voi povesti ce am reușit să vizitez în timpul destul de scurt avut la dispoziție.

    BISERICA EVANGHELICĂ FORTIFICATĂ DIN CISNĂDIE

    Contactul cu orașul Cisnădie a fost unul plăcut, am descoperit un oraș curat și bine administrat. localitatea a fost întemeiată de sași, Heltaul (denumirea germană a localității) fiind atestat documentar pentru prima dată în anul 1323.

    Orașul Cisnădie este cunoscut îndeosebi pentru tradiția în industria textilă, aici a luat naștere prima școală textilă din România. Mai mult în oraș există chiar un muzeu dedicat acestei ramuri industriale.

    Localizare

    Venind dinspre Tălmaciu nu am mers foarte mult până la primul obiectiv turistic vizat de noi în acest oraș, Biserica Evanghelică Fortificată. Coordonatele GPS sunt următoarele: N 45.71325; E 24.15125, deși nu cred că cineva ar avea mare nevoie de ele, turnul clopotniță foarte înalt domină orașul și poate fi zărit de departe.

    După ce am intrat în oraș am găsit o parcare publică situată vis-à-vis de stadionul din localitate. Am parcat mașina aici și am parcurs pe jos distanța până la biserică, aproximativ 300 m.

    Scurt istoric

    Biserica are hramul Sf. Walpurga și a fost ridicată la începutul secolului al XIII-lea ca o bazilică romanică cu trei nave și a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1349. De-a lungul timpului aceasta a suferit modificări, pierzând din stilul ei romanic, care în a doua jumătate a secolului al XV-lea și prima jumătate a secolului al XVI-lea a fost transformat în unul gotic. Pentru a face față atacurilor turcilor și tătarilor, biserica a fost fortificată. Așa a fost construit aici un sistem de fortificații dublu, pe alocuri triplu, prevăzut cu coridoare de apărare, turnuri și bastioane, împrejmuit de șanțuri care puteau fi umplute cu apă, acestea sunt astupate astăzi. Despre acest sistem de fortificații s-a spus că a fost cel mai complex sistem de apărare a unei cetăți de apărare țărănești.

    Vizita

    Programul de vizitare este următorul: luni-sâmbătă între orele 10.00-13.000 și 14.00-18.00; duminica între orele 11.00-13.000 și 14.00-18.00.

    Ajunși la poarta bisericii, am trecut de primul rând de ziduri ajungând la cămăruța unde se plătește taxa de acces. Am plătit taxa (7 lei/adult), după care domnul care ne-a înmânat biletele ne-a însoțit în biserică și ne-a dat câteva detalii despre aceasta, a răspuns cu plăcere la întrebările noastre, apoi ne-a lăsat să o explorăm în voie.

    Imediat după intrarea pe ușa bisericii, în față ni se înfățișează 2 rânduri de bănci, separate de culoarul care duce direct către altarul poliptic, compus dintr-o serie de panouri, având în plan central chipul Fecioarei Maria. Altarul datează din secolul al XVI-lea și reprezintă o piesă de mare valoare. În afară de altar, ne-a mai atras atenția orga, situată la etaj.

    În biserică se pot vedea câteva machete care înfățișează biserica în diferite etape ale existenței sale.

    Pe lângă altarul poliptic din secolul al XVI-lea, biserica mai păstrează câteva obiecte de cult de mare valoare: un clopot din anul 1664 și o cristelniță gotică din bronz și porțile altarului vechi construit în stil gotic.

    De la înălțimea sa de 59 de metri, Turnul clopotniță nu are cum să nu te impresioneze. Acesta a fost ridicat în anul 1425, a fost modificat în anul 1751, când i s-a dat actuala formă, iar în anul 1795 a fost instalat pe el primul paratrăsnet din Transilvania, confecționat din cupru, cu scopul de a-l feri de incendii. Pentru a-l vizita se urcă câteva trepte săpate în piatră până la primul nivel, după care am continuat urcarea pe o scară confecționată din lemn, destul de solidă. Turnul clopotniță oferă cel mai bun punct de belvedere, de aici se vede foarte bine tot orașul, dar și zonele învecinate.

    După vizitarea bisericii am ieșit în micuța curte și am pornit pe aleea pietruită care înconjoară circular biserica. Curtea bisericii este bine îngrijită, aleea curată, iarba tunsă, florile îngrijite. Pe primul rând de ziduri fortificate se pot distinge mai multe afișe cu caracter informativ sau fotografii. Trebuie să scot în evidență și faptul că o parte din turnurile de apărare s-au păstrat până în zilele noastre.

    Biserica fortificată din Cisnădie este una dintre cele mai impresionante din Transilvania, un obiectiv turistic foarte bine conservat, motiv pentru care recomand vizitarea acesteia.

    Al doilea obiectiv pe care am intenționat să-l vizităm în Cisnădie era Muzeul Industriei Textile, situat foarte aproape de biserică. Întrucât erao zi de vineri acesta era închis. Rămâne pentru data viitoare.

    BISERICA FORTIFICATĂ SFÂNTUL MIHAIL DIN CISNĂDIOARA

    După plecarea din Cisnădie ne-am îndreptat către satul Cisnădioara (în germană Michelsberg), situat la numai 4 km în sensul de mers spre Gura Râului. Trebuie să vă mărturisesc că acest drum a fost o încântare, calitatea carosabilului bună, iar peisajele frumoase.

    Localizare

    Odată ajunși în centrul satului, am lăsat mașina în parcarea amenajată și am urmat indicatorul către biserică. Nu aveți cum să-l ratați. Înainte de a ajunge la poarta acesteia am trecut pe lângă chioșcul de unde am achiziționat biletele de intrare (5 lei / adult). Am întrebat dacă beneficiem de ghid, doamna care ne-a dat biletele precizându-ne că biserica este descuiată și că vom găsi afișate informații despre aceasta în interior.

    Scurt istoric

    Asemănător celorlalte biserici fortificate și cetăți țărănești din Transilvania, și această biserică a avut și rol de refugiu în fața atacurilor cotropitorilor. Însă, faptul că biserica nu a suferit modificări de-a lungul timpului, o deosebește de celelalte contrucții fortificate transilvănene.

    Biserica din Cisnădioara este atestată documentar în anul 1213, atunci când clericul de origine valonă Gazelinus a donat lăcașul de cult și pământurile aestuia abației de la Cârța. Se presupune însă că biserica și zidurile fortificate care o înconjoară au fost ridicate în anii 1180 – 1200. După ce abația de la Cârța s-a desființat, atât biserica cât și dealul Sf. Mihail au intrat în proprietatea Protopopiei Sibiu.

    Biserica

    Am trecut de poarta de lemn de care atârna o plăcuță cu inscripția Michelsberg Burg (Cetatea de pe Muntele Sf. Mihail) și am început să urcăm spre biserică pe o alee din dale de beton. Urcușul nu presupune un efort fizic foarte mare, iar dacă sunt persoane care nu au o condiție fizică foarte bună, în curtea bisericii există câteva bănci pe care aceștia se pot odihni după efortul depus. După aproximativ 300-350 m am ajuns la biserica – cetate situată în vârful dealului Sf. Mihail.

    Fiind una dintre cele mai vechi și reprezentative biserici fortificate din Transilvania, atât biserica cât și zidul împrejmuitor sunt construite integral din piatră. Zidul care înconjoară biserica este prevăzut cu creneluri și pe el pot fi observate ruinele a 2 turnuri.

    În interior, pereții bisericii nu sunt pictați, nu există icoane, orgă, altar sau alte obiecte de mobilier specifice unei biserici. Altarul acestei biserici a fost demontat, din el se mai păstrează

    Ceea ce atrage atenția aici sunt plăcuțele funerare ale soldaților germani și austro-ungari care au murit în luptele de lângă Sibiu în timpul Primului Război Mondial. De asemenea, mai sunt câțiva bolovani rotunzi, aceștia erau folosiți de către cei din cetate pentru a-i arunca asupra asediatorilor. O legendă locală spune că înainte de nuntă tinerii din satul Cisnădioara erau nevoiți să care în cetate câte un bolovan, pentru a demonstra că sunt puternici.

    Curtea bisericii oferă o panoramă frumoasă asupra zonei pe o rază de câțiva kilometri. Fiind singurii vizitatori la acea oră, am putut admira în liniște zonele învecinate, orașul Cisnădie, satul Cisnădioara, Munții Cibinului, precum și Munții Făgăraș.

    Biserica fortificată din Cisnădioara nu m-a impresionat în mod deosebit, dar consider că dacă tot ajungeți aici merită să faceți efortul de a urca până la biserică.

    Surse de inspirație:

    -https://ro. wikipedia.org/wiki/Biserica_fortificată_din_Cisnădie;

    -https://ro. wikipedia.org/wiki/Biserica_Sfântul_Mihail_din_Cisnădioara.

    Călătorii frumoase tuturor!


    [fb]
    ---
    Trimis de costy69* in 29.01.16 15:51:42
    Validat / Publicat: 29.01.16 18:31:28
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.

    VIZUALIZĂRI: 5472 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P11 Centrul orașului Cisnădie văzut din Turnul Clopotniță
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 33 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    Dan&Ema
    [29.01.16 18:55:52]
    »

    Sunt doua biserici -cetate impunatoare, Cisnadioara mi-a placut in mod special. Cand am vizitat-o era organizata o tabara de copii acestia deprinzand arta olaritului. Multumesc ca ne-ai amintit de 2 locuri frumoase

    webmaster
    [29.01.16 18:59:09]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Mărginimea Sibiului, MĂRGINIMEA SIBIULUI" (deja existentă pe sait)

    costy69*AUTOR REVIEW
    [29.01.16 19:02:26]
    »

    @Dan&Ema - Mulțumesc pentru vizită și pentru vot!

    E adevărat, e o zonă frumoasă cu 2 obiective turistice interesante care merită vizitate.

    Mie mi-a plăcut mai mult biserica din Cisnădie, dar fiecare dintre noi are propriile percepții și gusturi. Fiecare dintre cele două biserici sunt foarte bine conservate și au punctele lor tari.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Safta Radu
    [29.01.16 20:04:52]
    »

    Deoarece sunt pe jumătate sibian, cunosc destul de bine Mărginimea Sibiului. Ori de câte ori merg acolo, îmi place să fac un popas în Cisnădie, să fac fotografii, să lenevesc pe băncuţele din faţa primăriei, să simt pulsul acestui mic dar frumos orăşel ardelenesc. Uneori, în zilele de vară, seara, în părculeţul din faţa primariei se pot asculta melodii celebre, cântate de o fanfară, se creează o atmosferă foarte plăcută. Mi-a plăcut şi Cisnădioara, o aşezare liniştită, frumoasă, cu bijuteria sa - biserica fortificată.

    Foarte bine documentat review-ul, mi-a plăcut, l-am votat cu plăcere.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [29.01.16 20:33:22]
    »

    @Safta Radu - Mulțumesc pentru vizită, vot, aprecieri și completări!

    Asta explică și atracția ta pentru această zonă și faptul că ești foarte bine documentat, făcând această afirmație nu vreau să minimalizez frumusețea zonei.

    Deci am fost inspirat când te-am ales drept ”ghid” în zonă. Glumesc, întâmplarea a făcut să citesc cu puțin timp în urmă impresiile tale despre Pensiunea Hanzu Maria Ileana și obiectivele turistice din zonă, mi-au plăcut și m-am decis să urmez recomandările tale.

    Cele 2 localități mi-au plăcut, cu un plus pentru Cisnădie și ”bijuteria” sa. Mă bucură să aud asta despre Cisnădie, mi-ar plăcea să vin vara aici să ascult orchestra. Și nu exclud asta.

    crismis
    [29.01.16 21:59:18]
    »

    @costy69: Foarte frumos articol și foarte util pentru mine. Mă fascineaza bisericile fortificate din Transilvania și mi-am propus un tur (sau poate mai multe?!) la vara (vara asta deja e "luată"). Am aflat și de existența unui așa-numit Transilvania Card, un fel de abonament modic ca valoare (50 ron) cu care ai acces la peste 40 de biserici și cetăți fortificate de-a lungul unui sezon (apr-oct).

    Turul meu va trebui să includă neapărat cele 7 obiective de acest fel incluse în patrimoniul UNESCO, dar articolul tău pledează intens pt Cisnădie și Cisnădioara, iar pozele m-au convins!

    costy69*AUTOR REVIEW
    [29.01.16 22:37:02]
    »

    @crismis - Mulțumesc pentru vizită, vot și completări!

    Nu știam de existența acestui card (mulțumesc pentru informație). Este mai mult decât rentabil, eu am plătit la doar 2 obiective 12 lei / persoană. Ținând cont de faptul că nu am vizitat multe dintre cetățile și bisericile fortificate din Transilvania și mi-am propus să revin în zonă (dar nu știu când se va materializa), îmi este util.

    Revenind la cele 2 biserici fortificate, chiar merită să le incluzi în acest tur.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    tata123 🔱
    [30.01.16 10:21:13]
    »

    @costy69 - Un articol bun despre o zonă extrem de interesantă ca peisaj și obiective istorice, numită chiar Elveția transilvană. Biserica-cetate din Cisnădie e impresionantă prin sistemul de fortificații (vezi impresii) și prin priveliștile oferite de la ferestrele înaltului turn.

    Mie mi-a plăcut și biserica fortificată de la Cisnădioara, strategic amplasată pe vârful unei coline. Chiar dacă construcția religioasă are un aspect spartan elementul principal care îi sporește valoarea este portalul romanic de pe fațada vestică, cu frumoasele arcade poziționate în retragere succesivă.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [30.01.16 19:01:00]
    »

    @tata123 - Mulțumesc pentru vizită, vot și completări!

    Într-adevăr cele două biserici fortificate sunt obiective interesante care merită atenția turiștilor. Acestea impresionează prin măreția lor, dar și prin faptul că sunt foarte bine conservate.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    costy69*, crismis, Dan&Ema, Safta Radu, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mărginimea Sibiului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084295988082886 sec
    ecranul dvs: 1 x 1