ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Prin Cheile Cibinului spre Paltinis

TIPĂREȘTE

In urma cu cativa ani, petrecand un sejur, chiar de Craciun, prin Marginimea Sibiului, la Gura Raului, placandu-ne zona am zis ca o sa mai revenim si pentru o tura prin Cheile Cibinului. Acum s-a ivit ocazia, ca dorind sa vizitam Sibiul am hotarat a imbina vizitele pe la frumoasele muzee sibiene cu o drumetie scurta prin imprejurimi.

Pentru a ajunge aici am plecat din Sibiu, spre Sebes iar in Cristian se vireaza stanga spre Orlat iar de acolo se continua spre Gura Raului. Sunt cam 20km din Sibiu pana in Gura Raului. Se mai pot alege si alte variante de a ajunge in Gura Raului, trecand prin Dumbrava Sibiului prin Poplaca, apoi Orlat si Gura Raului.

Noi am strabatut Gura Raului si imediat de la iesirea din sat dupa barajul de pe raul Cibin, cam pe la coada lacului (vreo 3km), am intrat pe drumul forestier ce se face la stanga si am parcat si masina.

Aici ia nastere practic raul Cibin prin confluenta celor doua rauri din stanga curgand Raul Mare iar din dreapta curgand Raul Mic.

Noi am luat pe firul Raului Mare, intr-o urcare domoala. Traseul este comun pe prima parte, cam 5km pentru Cabana Craciuneasa si pentru Paltinis.

Cheile au o lungime de vreo 2 km, si sunt marginite pe alocuri de versanti cu o inaltime destul de mare, de aprox. 200 m. Stancarii, pereti verticali si padurea de fag dar si de brad si molid completeaza fericit acest peisaj. Pe alocuri valea este ingusta iar apele Raului Mare formeaza pe anumite portiuni mici cascade.

Dar de vvreo cativa ani, cred ca de 2-3 ani, a aparut jos la confluenta celor dou rauri, o micro-hidrocentrala, a carei aductiunede apa se face prin niste tuburi metalice cu un diametru de peste 1m, amplasate pe piloni din beton, fix pe marginea drumului forestier. Si asta pe toata lungimea de aprox 5km pana la confluenta cu raul Craciuneasa, unde este realizata si captarea de apa. Este o monstruozitate, o uratenie, aceasta conducta metalica cu un diametru de peste 1m, amplasata la o inaltime medie de 0,5-1m, care practic obtureaza vizual, toata frumoasa priveliste peste rau, frumusetea si salbaticia acestor chei.

Nu stiu cum au putut primi aprobare sa construiasca acestea, fara cea mai mica grija, fara a se a tine cont si de impactul asupra mediului.

Practic au afectat total frumusetea acestor chei.

Dar la noi in Romanica, interesul poarta fesul.

Ajungand dupa parcurgerea celor 5km, la intersectia cu drumul forestier ce duce in partea dreapta spre Craciuneasa, noi am continuat in stanga, spre Paltinis.

Cel putin de aici am beneficiat de un peisaj mai frumos, nemaifiind insotiti de acea conducta. Dupa cam 7 km de urcus, destul de sustinut prin unele portiuni, trecand si pe langa o zona de exploatare forestiera, cum sunt din pacate mai peste tot prin padurile noastre, am ajuns in pe un platou, in apropierea Paltinisului, de unde se deschidea o frumoasa bevedere peste culmile din jur. Am beneficiat si de o vreme buna, cu soare. Plecand de la altitudine de cam 550 m, cat este in zona barajului Gura Raului, ajungand cam in 3,5 ore, la altitudinea de 1442 m, cat are Paltinisul.

In Platinis, fiind 1 noiembrie, nefiind zapada, era pustiu. Ne-am oprit la telescaun, la terasa de la statia telescaun, unde pentru 2 capucino, 2 beri, si 2 pungi de snack, am platit 32lei.

De mancare nici nu trecut prin cap, tinand cont de fluxul turistilor pe acolo, riscam sa mancam ceva de prin sezonul estival. Iar preturile la inaltime, la propriu si la figurat.

Facandu-se ora 15, am cautat sa plecam inapoi, sa nu ne prinda noaptea pe drum, mai ales ca incepuse sa se lase si ceata, nu erau mai mult de 3-4 gr C si mai aveam cam 12 km de mers pe jos, chiar daca era doar coborare.

La coborare am facut cam 2 ore, intr-un ritm destul de sustinut, ajungand jos, la masina, pe lumina, suficient, pentru a parcurge cei vreo 4 km de drum forestier pana in Gura Raului care mai are si ceva gropi, nu ne-am mai abatut cum doream, la venire, dimineata, nici pana in Sibiel, nici pe varianta Poplaca, fiind tarziu, nu mai aveam ce vedea si nici starea drumurilor nu o cunosteam. Asa ca am stabilit directia Hotel IBIS, din Sibiu, unde eram cazati.


[fb]
---
Trimis de Testosu' in 16.02.15 21:00:22
Validat / Publicat: 16.02.15 22:20:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 4490 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

cristina65
[17.02.15 08:30:23]
»

@Testosu': Frumoasa zona, frumos review, dar mai ales frumoase fotografii!! Ti-as da direct zuperbonus pt poza 15 :-) !!

Testosu'AUTOR REVIEW
[17.02.15 09:26:58]
»

@cristina65 - Saru'mana pentru aprecieri! Da, intr-adevar, in foto 15 am reusit sa surprindem, intr-o mica masura, momentul cand ceata dorea sa ia locul soarelui. Era exact la plecarea din Paltinis, spre chei, inapoi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina65, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mărginimea Sibiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058509111404419 sec
    ecranul dvs: 1 x 1