ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 2 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Periplu prin Marginimea Sibiului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Remember...

Summer of ’69…

Wow!

Vara lui 69! Ah, vara lui ’69…ce credeti ca faceam eu prin vara lui ’69, echipat cu niste tenisi chinezesti din panza subtire si alba si cu un tricou de bumbac “made in Romania” dar destinat exportului la rusi? Alergam, alergam de rupeam “dealul”, de vreo zece ori pe zi in sus si tot de-atatea ori in jos, pe la Marginimea Sibiului, pe frumoasele plaiuri verzi si boselate ale Orlat-ului, Vaii Raului, a Poienii Sibiului sau a localitatii Jina pe care niciodata n-am inteles de ce n-au numit-o oierii din zona, “Jinars”, pentru ca…”las’ ca stim noi cate distilerii de tuica de prune sunt prin zona…” Dar noi, sportivii, nimic! , numai apa minerala cu miere de albine si lamaie…atat! …lotul national de volei era cantonat la Sibiu si vara ieseam prin “Marginime” pentru “conditie fizica” si iarna urcam la Paltinis, unde, ce credeti ca faceam? Credeti ca ne distram la sanius sau la ski? Nuuu, ca “ne rupem gleznele” si Ministerul de resort din acea vreme, nu arunca el banii pe fereastra. La Paltinis, alergam prin zapada...

Dupa “Marginime”, in fiecare seara, ne numaram bataturile din talpi iar dupa Paltinis, ne numaram rosaturile de bocanc…Ah! ce n-am fi dat noi sa ne aflam macar o zi pe-o insula pustie, sub un palmier mangaiat pe crestet de-un soare tropical, asa cum vedeam noi pe un poster lipit de usa de la dormitorul comun, nu, nu, fara Brigitte Bardot servindu-ne tequilla cu gheata, ca la 17 ani n-aveam voie decat Borsec sau Cico si nici sa ne lafaim indelung pe nisipul cald n-aveam voie, ca ne slabeau muschii…. vai! si ce ciuda ne era cand alergam cate 5 km pe dealurile “Marginimii” iar alti copii de varsta noastra erau la Costinesti sau la Paraul Rece…”las c-o sa-ti prinda bine mai tarziu, ai sa rezisti mai bine in armata! ”, imi murmurau la ureche nea’ Tabarcea si nea' Marcel Serban, antrenorii lotului, voci ce te scoteau subit din reveriile insulare si nisipoase…”Hai, baiete, misca! , puturosi mai sunteti voi ardelenii, hai ca nu ti-au mai ramas decat 89 de flotari…ia uite-l pe Tutoveanu, a facut deja 80 de flotari in plus, asa n-ai s-ajungi niciodata o vedeta! ”.

Si cata dreptate a avut tovarasu’ antrenor, n-am ajuns decat un biet bugetar.

Mi-am zis ca n-o sa mai revin niciodata pe-acolo pe unde mi-am chinuit oasele in tinerete…dar iata ca neprevazutul si hazardul si-au dat mana, impinse un pic de la spate si de fiica-mea, intr-un frumos week-end de vara…”: Hai, nu vii cu noi la “Marginime”? , am facut deja rezervare pe booking, de-abia am gasit, tu stii atatea lucruri frumoase sa ne spui despre acele locuri …”Daaaa…asta-i adevarat, am de-acolo o groaza de amintiri ”de groaza”…”

Am poposit la pensiunea “Ileana” din Orlat.

Din Sibiu, la pensiunea “Ileana”, se ajunge dupa vreo 20 de km, pe E 68 si apoi pe DJ 106 E. Pensiunea este membra ANTREC (Asociatia Nationala a Turismului Rural si Ecologic) si este situata la poalele muntilor Cibinului. Aici am fost intampinati de un domn foarte simpatic si volubil, care ne-a si turnat tuica in pahare si ne-a invitat la masa. Dar noi vroiam sa mai profitam de lumina zilei, asa c-am luat-o din loc si am vizitat Orlatul si Gura Raului. La “Ileana”, o camera cu doua paturi costa 80 lei iar o masa, fie c-o servesti la pranz, seara sau la micul dejun, costa invariabil 20 de lei, dar sa stiti ca merita…seara spre exemplu primesti ciorba si gratar cu cartofi plus muraturi de la borcan, totul e proaspat si apetisant, din gospodaria proprie. Tuica era la discretie…puteai s-o bei si cu cana…de unde oare atata tuica? …am intrat la banuieli si-am deschis un robinet de la chiuveta…dar nu! …nu va speriati…aici curgea doar apa…mi-am adus insa subit aminte de un sfat adresat romanilor, tarii, poporului, intregii natiuni, de catre amicului meu Jean Michel, un mare director al unei mici agentii de turism din orasul meu…”Mai, mai, …voi romanii de pe-aici, care aveti atatea livezi de prune, alambicuri si butoaie pline cu ”apa de foc” in pivnita, de ce nu dati pe internet ceva de genul:

”In acest week-end, in Trasilvania, bautura e pe gratis! ”

Imediat vi s-ar umple tara cu scandinavi si mai ales cu englezi, mari amatori de regaluri bahice, aeroporturile din Sibiu, Cluj si Tg. Mures n-ar mai face fata la atatea chartere, s-ar sta la coada pentru aterizare. Vinerea, cred ca s-ar face un pod aerian intre Heathrow si Ardeal, avioanele ar zbura in sir indian, cerul ar semana cu o interminabila coloana de vehicole, gen “Bucuresti-Sinaia” din week-end, coloana pe care, tot invariabil, o prezinta toate televiziunile nationale cand n-au ce sa mai zica.

A doua zi urmam traseul Orlat-Gura Raului-Orlat-Sibiel-Saliste-Rod-Poiana Sibiului-Jina-Dobra-Miercurea-Sibiului, dar sincer sa fiu nu mai stiu daca asta e ordinea corecta, pentru ca ne-am ratacit de vreo doua ori, noroc cu satenii, care pe-aici, sunt foarte amabili si n-ai nevoie de harta sau GPS.

Ce este Marginimea Sibiului?

Marginimea Sibiului, in limba germana numita si "Hermannstädter Randgebiet", este o zona rurala de aproximativ 200 km patrati, situata in partea de sud-vest a judetului Sibiu, care include 18 localitati care au ca numitor comun o mostenire istorica, etno-culturala si arhitecturala unica. Contrar asteptarilor, nu e deloc o zona “marginasa” a Sibiului, precum ar fi un nou cartier sau un sat din vecinatate care a fost inghitit de un mare oras ci “Marginimea” e mai degraba o entitate rurala si geografica distincta, formata dintr-un amestec fericit de sate sasesti si peisaje virgine, un areal prea putin strivit de gheara civilizatoare a “mall”-urilor, “fast-food”-urilor sau chiar a vaporilor statiilor de benzina. “Marginimea” e ceva salbatic si pur, neschimbat de secole. E-o zona in care Timpul n-a avut nici o putere novatoare. “Marginimea”, e-un tablou de epoca pictat de un peisagist indragostit de natura si de satul romanesc, e-o zona de coline verzi-galbui si munti domoli, presarata pe ici, pe colo, cu cate-o turma incet miscatoare de oi, care-ti da de inteles ca nu te afli totusi intr-o zona complet uitata de lume.

Ceea ce e interesant pe-aici, e ca oamenii nici nu prea duc lipsa de “civilizatia” magazinelor moderne sau a Internetului, ei isi prepara totul in gospodaria proprie, ca pe vremea bunicilor si strabunicilor lor, ba iti mai ofera produse proaspete sau mai bine zis “plusprodusul” muncii lor, spre vanzare, in fata casei, la marginea soselei. Multi au in schimb telefon mobil si bani multi la CEC (Bank), caci majoritatea sunt ciobani destoinici sau oameni care lucreaza din greu “la padure”.

Nu e o gluma acea intamplare devenita proverbiala, cum ca, prin anii 80, oierii bogati din "Marginime" au pus „mana de la mana” si si-au cumparat un helicopter, care urmarea din aer, ca dintr-un satelit, numeroasele lor turme de oi.

Ajungem si pe „acoperisul lumii” sibiene, pe un platou valurit situat intre Jina si Dobra. Recunosc cateva dealuri „de alergare”, pe care acum le privesc cu alti ochi, cei ai turistului avid de imagini si culori. Ba imi permit, chiar sa le si admir, cu toate ca pe vremuri expresii de genul ”cine-a mai scos si dealul asta-n calea mea... ”, nu erau rare. Totul pe-aici prin "Marginime", iti incanta ochiul. Ajungem si la un drum ce duce spre „Transalpina” dar drumul e inca neasfaltat, asadar vom aborda celebrul „Transfagarasan Junior” cu alta ocazie.

Aceasta zona situata la marginea Sibiului dar in inima tarii, mie mi s-a parut a fi asemenea unui mare alambic in care Creatorul a pus mult farmec, liniste, aer curat, peisaje de basm si culori nebanuite. In alambic s-a format o licoare gustoasa, un elixir ce raspandeste un parfum imbatator, pe care fiecare dintre noi il poate avea, e suficient doar sa mergem pana acolo. Vom fi intampinati de pensiuni cochete si oameni ospitalieri care ne vor acorda multa atentie.

In „Marginime” nimeni nu se va simti „marginalizat”.

@Web, te rog clipul muzical „Summer of 69” http://www.youtube.com/watch? v=8MIBAgjBIAM, mersi!


[fb]
---
Trimis de dorgo in 04.10.11 14:03:50
Validat / Publicat: 04.10.11 16:37:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3702 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Zambiti va rog!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.10.11 16:38:24]
»

Desi nu este chiar atat de concis precum ar fi de dorit in cazul acestui tip de articole si desi amesteca de-a valma, din nou, mai multe subiecte -- pe principiul verzei-a-la-TgMures? --, fragmentand la modul deranjant (cateodata) informatiile potential utile din punct de vedere turistic, articolul a fost totusi selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

dorgoAUTOR REVIEW
[04.10.11 22:58:02]
»

Draga @Webmasterule, ai dreptate, review-ul e "varza de Tg. Mures", eu nu l-as fi pus in ghid... mai ai putintica rabdare, o saptamana, mai am numai vreo 5-6 verze de scris in anul asta si promit ca trec de pe scena AFA in public, "ş-apăi, la anu', om mai videa ce-o fi... "

E voie sa scriu niste versuri? ...

"Cu pana într-o mână şi bisturiul în cealaltă/Alin tristeţea codrului din ţara nimănui/Cărări întortocheate pierdute-n zarea-naltă/Ce greu e să le afli, ce greu e să le sui/Cu Luna într-o mână şi Soarele-n cealaltă/Urc muntele devenirii, ca şi în alte dăţi/ Dar am obosit!... Şi-mi vine s-o las baltă/Şi cu bisturiul să tai pana în bucăţi... "

Admin
[05.10.11 08:31:27]
»

Mutat la rubrica "La pas prin Marginimea Sibiului" (nou-creata pe site)

Ar fi pacat ca aceasta regiune superba sa nu aiba propria sectiune pe AmFostAcolo.ro

iulianic
[05.10.11 09:17:47]
»

@dorgo, review-ul tau mi-a amintit de popasul facut la Miercurea Sibiului la intoarcerea dintr-un circuit. Cat de fericiti am fost dupa 25 de zile de strainatate, in cea de-a 26-a sa luam o masa romanesca cu ciorba de perisoare si mamaliguta calda cu branza de oi din Marginime (care - ai dreptate - nu este o margine a Sibiului) si sa achitam cu bani romanesti!

De asemenea mi-a amintit de Sibiel unde – cu alta ocazie – am vizitat Muzeul de Icoane pe sticla. Laudabila initiativa preotului Zosim Oancea de a colecta icoane vechi, traditionale, executate de mesteri locali si de a initia acest muzeu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kmy
[09.10.11 00:26:27]
»

Si eu m-am ratacit pe acolo, si astfel am avut ocazia sa vad Muzeul icoanelor pe sticla de la Sibiel.

@Admin

Ma bucur ca ati creat o sectiune separata pentru aceasta zona minunata. Merita.

dorgoAUTOR REVIEW
[10.10.11 20:15:37]
»

@iulianic @kmy, cum fiicei mele ii plac festivalurile estivale aproape saptamanale din Sibiu, orasul din Ardeal cu cele mai mari incasari din turism in 2011!! , ii voi propune la anu' o vizita la Sibiel la muzeul icoanelor, mersi de info...

iulianic
[10.10.11 21:30:03]
»

Muzeul de icoane pe sticla Pr. Zosim Oancea – Sibiel, expune creatii ale mesterilor populari, amatori, care in lunile de iarna, cand nu se mai indeletniceau cu munca la camp, pictau folosind culori naturale si pensule din pene de gasca sau par din coada pisicilor din gospodarie.

Cele 600 de icoane expuse sunt grupate pe zone de provenienta si prezentate cu pasiune de o doamna muzeograf.

Veti gasi la intrare o carte care prezinta toata istoria acestui muzeu. Se numeste "Icoanele pe sticla din Sibiel" si este semnata de Giovanni Ruggeri, un ziarist italian care a facut o pasiune din a promova acest muzeu. Cartea are versiuni in mai multe limbi si a fost lansata de autor si in alte tari.

Eu am aflat despre acest muzeu de la autorul cartii care a avut amabilitatea de a-mi trimite prin posta un exemplar. Mai are rost sa va spun ce am simtit cand un italian mi-a aratat ce comori necunoscute am in tara mea? Dupa ce am citit-o, in urmatoarea duminica eram la Sibiel, vizitand muzeul.

Giovanni Ruggeri a realizat si site-ul Muzeului de Icoane pe sticla din Sibiel si – sper sa nu fie considerata reclama – adresa este sibiel.net

Pentru cei care vor sa viziteze muzeul, site-ul ofera multe detalii. Trebuie sa va asteptati sa vedeti pictura naiva, dar care respecta intru totul canoanele religioase. De asemenea, daca mergeti in sezonul rece, trebuie sa va asteptati sa intrati in incaperi friguroase, pentru ca muzeul se confrunta cu multe lipsuri materiale.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, iulianic, kmy
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mărginimea Sibiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060251951217651 sec
    ecranul dvs: 1 x 1