GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Raiul numit Oaşa
Când imi doresc ceva cu ardoare, dau din coate... si visul mi s-a implinit!!!...
Chiar intr-o frumoasa Duminica de Mai!!!... porniti spre alte lumi, cum obisnuiesc sa spun, plecaram din Sebes-Alba cu entuziasmul specific unui loc nou. Citisem câte ceva in prealabil despre maretia naturii de aici, si hotarâsem sa mergem pe urmele lui Sadoveanu cu scopul de a constata live, daca este doar o poveste, sau exista si un pic de adevar.
Sosea care urca in serpetine, in stare f buna dealtfel, pe frumoasa vale a Şugagului, ne dezvaluia o panorama splendida, a caselor rasfirate si pe un versant si pe celalalt; case specifice zonei pastorale. Unde si unde se ivea si câte o cascada cu ape in repezisuri, si arealul era complet!... Urcarea in sine nu intâmpina greutati, se urca lin, desi trebuia sa ajungem la 1000 m Alt., curbele lejere fara vreun efort deosebit pt caii putere.
Aerul rece al diminetii, ne trezii la realitate:eram in compania naturii, alaturi de brazi, molizi falnici, peisajul incepuse sa devina deja alpin si hotarâram sa inspiram cu toata forta oxigen, facând un mic popas, . Continuaram, apoi, bucurosi ca ne indreptam incet spre Oasa, cand o frumoasa cascada ne atrase privirea, pornita din innalt, numai buna pt pt fotografiat.
Era atata puritate, totul parca era virgin, de ne mirasem cum de a scapat de mâna barbarilor!!!
Linistea de aici era apreciata si de marele scriitor, acum intelegeam si noi ce l-a determinat sa scrie un intreg roman despre Valea Frumoasei, devenita renumita de- acum deja!
Ajunsi sus descoperiram M-rea Oasa, situata cumva pe o insula desprinsa de lacul Oasa, tocmai la timp pt slujba de Duminica!... Mirarea ne-a fost pe masura, când citisem ca fusese construita chiar de marele Sadoveanu!... Curtea manastirii era plina de tineri imbracati in costume populare, apartinand manastirii, veniti din toate colturile tarii! Exista aici o poveste, sau mai multe, despre calugari indragostiti de locul asta miraculos, veniti din alte tari, si hitoronisiti in crestinism aici. Totul este de fapt o poveste demna de un roman! .
Am trait clipe, am simtit sfintenia locului si unicitatea lui!
Lacul Oasa, ne-a pus pe ganduri:suntem in Romania sau Austria? ... inconjurat de munti, Sureanu se vedea chiar bine, lacul reprezinta as putea spune, o mândrie pt noi, nu ne reveneam din uimire!!! A fost bine ascuns si conservat pina la aparitia Trans-Alpina, merita mai multa reclama, nu vezi zilnic un lac de asemenea dimensiune, la 1400 m Alt. !!!
Aici uiti de timp, uiti de tine, uiti tot, iar o singura zi in preajma lui echivaleaza cu o luna de tratament anti-depresiv!!!
Absolut magnifica zi pt noi drumetii, nu ne-am fi despartit de Oasa, declansatorul aparatului foto nu mai contenea, parca era un miracol-miracolul numit Oaşa!!!
Trimis de austriaca in 03.08.16 00:54:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în LUNCILE PRIGOANEI. A mai fost în/la: Toata tara
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (austriaca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@austriaca: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
-
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Luncile Prigoanei [munții Șureanu], LUNCILE PRIGOANEI / POARTA RAIULUI" (deja existentă pe sait)
@austriaca - Bine ai venit pe saitul AmFostAcolo. Un debut frumos, un articol plin de cuvinte așternute din suflet.
Mănăstirea Oașa este o oază a ortodoxiei situată în împărăția munților și pădurilor, o mănăstire populată de călugări educați, un așezământ religios care atrage sute de tineri. Monahi cu studii superioare s-au retras în liniștea adevărată de pe Valea Frumoasei; unii povățuiesc tinerii, țin conferințe, pictează icoane, fac fotografii (replicahd.ro/?p=20522) etc.
@tata123: Multumesc de incurajare, am mai scris, dealtfel cateva articole pt "vacante si calatorii", nu sunt profesionista in taina scrisului, dar cu natura in gand, trec si la fapte, parca impinsa din spate, cu elan din neant, exact ca si urcarea pe munte!... as avea multe de scris despre locuri uimitoare, timpul insa bata-l vina!!!... succes va doresc
@austriaca - Doamna! In primul rand fiti binevenita in aceasta comunitate de iubitori ai naturii si contaminati, definitiv, de microbul calatoriilor!
Articolul dvs. ne poarta pe niste plaiuri feerice si nedumerirea dvs, Austria sau Romania este fireasca. Dar in acelasi timp intareste convingerea mea ca in Romania sunt atat de multe locuri care merita si trebuie vazute. Din pacate, aceasta portiune din Transalpina nu am reusit sa o vad, desi o data am incercat, dar un santier ne-a intors din drum acum 30 de ani, cand drumul nu era asfaltat. Am vazut sa vad in schimb portiunea dintre Obarsia Lotrului si Novaci, prima data in niste conditii de santier deosebite, dar si pe o ceata care ne-a impiedicat sa vedem ce este mai frumos in acea portiune de drum.
Votul meu este un indemn de a continua sa mai scrieti, sa ne mai prezentati pozele din locurile pe care le-ati vizitat.
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Va rog frumos, cind scrieti articole, faceti treaba pina la capat adica precizati ca de la barajul Oasa trebuie luat elicopterul, cu masina s-ar putea sa nu reusiti. Nu de alta dar citim si plecam si noi sa vedem "frumusetile" si facem drumul degeaba. Drept e ca am admirat manasatirea de pe malul opus. Ce sa zic, slaba consolare
@gabi 123: Depinde de masina..., drumuri din astea sunt peste tot in Romania... cred ca prima portiune de drum e mai rea, poate v-ati speriat un pic...
in final pot spune ca in fata Manastirii era plin de masini de prin toata țara..., care au parcurs acelasi drum... cu atentie, incetisor... merge.
Imi pare rau dar eu sunt atat de obisnuita cu drumuri din astea, incat le ignor, efectiv nu cred ca ma pot impiedica sa admir frumusetile... nu credeam ca e foarte important amanuntul asta... desigur ca am si uitat pe ce drum am mers, cand am fost rasplatita cu o astfel de incantare a ochiului si sufletului...
Posibilitatea sa mai vedeti zona... va pune multi ani in asteptare... pîna se repara drumul!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2013 Munţii Şureanu - Elveţia Estului (partea I) — scris în 29.09.13 de marocanu21 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2011 Masivul Sureanu - un loc de neuitat — scris în 17.02.12 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Nov.2009 Un peisaj mirific — scris în 28.11.09 de balzani din ALBA IULIA - RECOMANDĂ