GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Chris Spheeris - First Kiss
Balea Lac este o destinatie foarte draga mie. Pana ajung sa-i calc pragul, trec prin foarte multe locuri de suflet: Curtea de Arges, Vidraru, Transfagarasan – pe care-l traversez cu ochii in peisaj – motiv pentru care nu conduc in vacante.
Am fost aici de mai multe ori pana acum, acest spectaculos loc fiind la numai 120 de km de Pitesti. Merita vizitat atat vara pentru a scapa de caldura de la campie, pentru ineditul de a simti zapada in luna iunie, cat si iarna pentru haina alba care imbraca acest loc si il transforma intr-unul de basm.
Daca as fi intrebata cand imi place mai mult, vara sau iarna, nu as putea sa raspund. Verdele care te “imbraca” in lunile calde parca iti da viata, iar iarna, desi nu-mi place frigul si Balea Lac este un loc foarte friguros, nici nu-l simt. Atata bucurie si detasare imi aduce zapada ca uit cati ani am si zburd prin zapada ca un copil.
La 2034 metri altitudine este locul ideal pentru drumetii pe Varful Negoiu sau pe Varful Moldoveanu. Cabana este situata pe peninsula ce inainteaza in lacul glaciar Balea si este inconjurata din trei parti de apa. Cine isi doreste liniste, acesta este cu adevarat un loc de pus ordine in ganduri. Din pacate insa acesta liniste isi are pretul ei, cabana avand tarife de cazare pe masura. La Cabana Balea se ajunge in mod diferit in functie de anotimp.
Vara se ajunge traversand Transfagarasanul.
Transfagarasan = spectacol al naturii.
Acesta incepe din Bascov, de langa Pitesti si se termina la intersectia cu drumul DN1 intre Sibiu si Brasov, in apropierea comunei Cartisoara. Cu cat urci cu atat mai mult peisajul format din serpentine te uimeste. Din loc in loc zaresti in vale cate o cabana solitara in cadrul salbatic. Apoi un tunel de 900 metri lungime taie muntele la o inaltime de peste 2200 m.
Iarna se ajunge cu telecabina “Balea Cascada” aflata in apropierea cascadei cu acelasi nume. Distanta parcursa de telecabina este de 3800 metri.
Sa povestesc acum putin si despre Cascada Balea. Din apropiere de telecabina se urmeaza drumul care urca spre cascada. Aceasta se afla intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, la 1200 metri altitudine, si are o cadere de 60 metri. Drumul nu este unul greu, sau cel putin nu mi s-a parut a fi. Parca mai mult am avut de furca atunci cand am fost la Cascada Urlatoarea din Busteni. Eu, iubitoare de cascade am savurat momentul din plin. E zgomotoasa si se rasfira pe stancile inalte. Stropii sunt extrem de reci si trebuie sa ai rabdare pentru a face poze fara oameni in cadru daca va duceti intr-o zi de weekend asa cum am fost eu.
Pentru cei care merg in lunile de vara, si vin dinspre Pitesti, recomand si o oprire la Cetatea Poenari, precum si la Cascada Capra. Recomand de asemenea sa va luati haine de toamna. Nu mergeti in papuci si tricou pentru ca s-ar putea sa cam tremurati.
Si fiindca tot a venit vorba de tremurat, sper ca frumusetea acestui loc sa va faca sa “tremurati” din toate incheieturile sufletului. :)
Trimis de Ellada_sagapo in 26.10.10 22:12:39
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ellada_sagapo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
O melodie care invita la meditatie pentru un loc solitar!
http://www.trilulilu.ro/ralwka/4fde76fbcf225a
Un colt de rai, in care mie-mi place sa revin iar si iar... Te felicit pentru review si mai ales pentru pozele de efect.
pai ma scoti la frig cand eu stau sub plapumioara?
Superbe poze draga mea
Frumoasa zona, m-au incantat nespus pozele din anotimpul rece (ale mele sunt doar pe timp de vara)...
Imi place si mie pe Transfagarasan! Am fost la Balea Lac intr-un an dupa ce am venit de la mare! Eram in tricou si pantaloni scurti si acolo era un frig... Inca era zapada prin unele locuri! Frumoase poze!
@creivean
Multumesc, pozele facute vara au fost facute cu telefonul, nu aveam camera digitala pe atunci, insa ma bucur ca va plac.
@sanziana_m
Asa sunt si eu, cine a zis ca Gerila e doar un personaj de basm? Bine ai venit in club draga Sanziana!
Dar uite, merita sa iesi si din plapumioara.
@bessondm
Trebuie sa iei masuri atunci, sa-ti faci si poze de iarna!
Pe sistemul "cea mai frumoasa poveste de dragoste este a ta" asa si cu pozele: cele mai frumoase poze sunt ale tale!
@biancuta
Da, a patit-o si o prietena. S-a dat jos in papuci pe zapada! Eu, invatand din experienta ei am plecat pregatita. Dar am patit-o si eu ca tine venind de la mare, ma intorceam din Italia si am tras un frig in Viena, ca tot numai haine de vara aveam la mine, doar era luna August, si de atunci pe oricine aud ca merge in Austria il avertizez sa plece cu haine groase.
Si ca sa revenim la Balea, si la orice zona montana in general, este bine sa pleci pregatit.
Vremea pe munte este schimbatoare.
Felicitari @Ellada_sagapo pt. prezentarea Transfagarasanului! Si eu am batut drumul acesta de foarte multe ori si de fiecare data, in fiecare anotimp, sunt minunata de peisaj si de frumusete. Dar, nu pot sa nu imi aduc aminte, o poveste spusa de tatal meu, ca atunci cand s-a construi drumul prin munte 40 de oameni au murit datorita dificultatilor intampinate pt. construirea acestuia. Si mai stiu ca au lucrat multi specialisti de diferite nationalitati. Salariile muncitorilor erau foarte mari pt. acea vreme, dar si riscurile pe masura. Felicitari inca o data!
@anadragusin Multumesc!
Foarte bine ai punctat! Transfagarasanul a fost construit cu sacrificii umane, de aceea trebuie sa purtam respectul care se cuvine.
Aceasta este marturia unuia dintre oamenii care au lucrat si au avut norocul de a trai sa povesteasca: "Eram legati de sus, din varful muntelui, cu franghii. Faceam gauri in stanca si montam plasele. Nu era zi in care sa nu cada un om. Se ducea in hau, nu mai era scapare".
Intregul articol poate fi citit aici:
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/ultimii-santieristi-de-pe-transfagarasan-131560. html
Fiecare din noi ar trebui sa aprinda o luminare celor care si-au pierdut viata la constructia unui drum care prin peisajele sale o infrumuseteaza acum pe a noastra.
@Ellada_sagapao
Absolut minunat!
felicitari, frumos scris si minunate poze
imi fac si eu informarea si sper sa ajung pe acolo in cateva zile
si mie imi plac mult cascadele
foarte util! ("cateva" puncte ca recompensa)
Multumesc mult pentru aprecieri!
Iti doresc distractie placuta. Cu siguranta racoarea de acolo va fi binevenita.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 Lacul Bâlea — scris în 10.11.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2015 O vizita scurta dar reusita la Balea — scris în 09.09.15 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Balea Lac si Transfagarasanul rupte din Rai — scris în 28.07.16 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Frumusete naturala, dar si gunoaie... — scris în 29.07.15 de peanut din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Bâlea Lac - cel mai deosebit peisaj — scris în 24.11.12 de cris_dum din BUZOESTI [AG] - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Placut impresionata de Lacul Balea - Transfagarasan - Barajul Vidraru - Manastirea Argesului — scris în 30.10.11 de gheisa din BLAJ - RECOMANDĂ
- May.2009 Balea Lac primavara — scris în 12.07.11 de cathzel din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ