ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.05.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2007
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cheile Bicazului si Lacul Rosu, intre adevar si fictiune

Ilustrație video-muzicală
Phoenix - Anotimpul 5
TIPĂREȘTE

Si-acum sa va spun cateva povesti din frumoasa tara a secuilor…

Adeseori, cand vreau sa-mi impresionez prietenii, parcurg “mica bucla”, e-un drum “de-o zi”, pleci dimineata si te-ntorci seara, e-un circuit de-o rara frumusete, care te poarta de-a lungul firului mai multor ape, ducandu-te, fara sa-ti dai seama, dintr-o zona salbatica a Carpatilor, intr-alta, si mai salbatica, ca, intr-un final sa ajungi din nou de unde ai pornit, cu-o groaza de imagini in minte si pe card, pe care, dupa un timp, le vei pune in ordine pe-un stick si le vei savura in liniste, ceva mai tarziu. “Mica bucla” pentru mine inseamna drumul Tg. Mures-Toplita-Gheorghieni-Lacul Rosu - Cheile Bicazului-Borsec-pasul Tulghes-Toplita-Tg. Mures. Singurul meu necaz, e-acela ca mereu trebuie sa telefonez unui amic din Gheorghieni si sa ma informez asupra starii drumului serpentinos de 30 de Km, dintre Gheorghieni si Lacul Rosu, numit si “Gâtul iadului”, uneori impracticabil din cauza gropilor din asfalt, dar care, in ultima vreme, a trecut de cateva ori pe “la dentist” si fost plombat satisfacator.

Lacul Rosu si Cheile Bicazului duc in spinare, precum un alpinist un rucsac plin de bunatati, cateva legende, dar cred ca n-are rost sa ne incredem prea mult in ele, noi, oamenii de stiinta, care stim formula lui Einstein si in consecinta trebuie sa stim si cum s-a format Lacul Rosu si cum au aparut Cheile Bicazului. In vremurile de demult insa, fenomenul ce nu putea fi explicat, era invaluit in mister sau in frumoasele straie ale unei legende.

Asadar, iata si legenda mea proprie asupra formarii Cheilor Bicazului…

“Cheile Bicazului sunt fructul unei povesti de dragoste…intr-o zi, o prelunga picatura de ploaie, invesmantata intr-o stralucitoare raza de soare si patata cu stropi de roua, intalni o falnica stanca de granit…fu o iubire mare…la prima vedere…si-o nesfarsita luna de miere…dar apa vicleana, inarmata c-un munte de rabdare si cu-o mare de nepasare, macina incet-incet, puterea stancii de neclintit…trecura anii si vapaia iubirii lor se stinse intr-un susur nesfarsit, pe fundul unui canion salbatic…in curand stanca se transforma in nisip si fu acoperita de ape…aceasta iubire ciudata si nesincera dintre o picatura de apa si o stanca de granit, azi, nu ne mai impresioneaza… "nimic nou pe lume, in ultimele cateva milioane de ani! "... a fost probabil o noua iubire “din interes”, doar pentru ca apa sa-si creeze un drum mai direct spre marea cea mare, orbind stanca cu stralucirea vesmintelor ei tesute din razele soarelui si din roua proaspata a diminetii…”

Fisa tehnica

Lacul Rosu s-a format in anul 1837, se afla la altitudinea de 983 metri si este cel mai mare lac de baraj natural din tara noastra. Lacul este situat in masivul Hasmasul Mare, intre stancile Suhardului Mic si cele ale Suhardului Mare.

Cum s-a format lacul? In acel an, 1837, a plouat mult. O mare pajiste ce acoperea muntele Ghilcos (Ucigasul) a alunecat si s-a pravalit peste paraul Verescheu, formand un baraj din pamant, iarba, crengi si radacini de brazi. Paraul a devenit lac. Trunchiurile de brad de pe marginea vaii, mai strapung inca si azi suprafata apei lacului, asemenea unor catarge ale unei mari armade de corabii scufundate. Sarurile minerale din lacul nou format, in special oxizii de fier, adusi in lac prin apa numeroaselor izvoare minerale din zona, s-au impregnat in aceste cioturi de lemn de la suprafata, care au capatat o culoare brun-roscata. Culoarea lor se poate observa cel mai bine, cu ocazia unei plimbari cu barca pe lac intr-o zi cu soare.

Lacu Rosu se afla in amonte de o alta perla naturala a locului, Cheile Bicazului, canion de 8 Km lungime si cu pereti verticali, inalti de peste 300 de metri. Acest pasaj natural face legatura si trecerea dintre Transilvania si Moldova.

Atat Lacul Rosu cat si Cheile Bicazului au fost declarate parcuri nationale.

Un alt obiectiv din “mica mea bucla de-o zi” este si lacul Bicaz, lac lung de 32 de kilometri, pe care poti sa-l strabati cu vaporasul sau sa-l ocolesti pe sosea. Dar sa nu uitam nici barajul de la Bicaz, “Hoover”-ul nostru national, gigant de beton pentru a carei realizare a trebuit sa fie stramutate nu doar un singur sat, ca in cazul “Bezid”-ului, ci 20 de sate, insumand 18.000 de locuitori, (doua sate, Carnei si Rapciunita, au disparut pentru totdeuna de pe harta tarii). Construirea barajului de beton a insemnat si pierderea a catorva sute de vieti omenesti. Incepand din anii ’50, pe santierul hidrocentralei, animati de invataturile lui Vladimir Ilici Lenin, care afirma ca “Socialismul inseamna, in primul rand, electrificarea tarii”, au muncit mii de detinuti de drept comun sau detinuti politici cu pregatire universitara, militari in termen (intr-o vreme cand stagiul militar era obligatoriu) si…tineri revolutionari, organizati in brigazi de munca patriotica.

De la Bicaz, mai ai inca multe de vizitat… statiunea montana si manastirea Durau, varfurile Toaca si Panaghia din masivul Ceahlau, frumusetea pasului Tulghes si decaderea statiunii Borsec sau a bailor Banffy din Toplita, dar pentru toate astea, mai ai nevoie de inca o zi intreaga…

Si-acum, daca in cazul Cheilor Bicazului, lucrurile sunt clare, pentru amatorii de povesti despre Lacul Rosu, iata si cateva legende ale locului…lectura lor nu e obligatorie, caci in ziua de azi, adultii nu mai au de mult incredere in povesti ci doar in salarii mai mari…

Prima legenda

In satul Lazarea de langa Gheorghieni, traia o frumoasa secuianca, pe nume Esztera. Intr-o duminica, fata s-a dus la targ unde a intalnit un flacau inalt si voinic de care si ursii aveau frica. Intre cei doi tineri s-a infiripat o dragoste mare, la prima vedere, cam asa precum era, la inceput, cea dintre picatura de apa si stanca din care s-au nascut Cheile Bicazului Dar fericirea tinerilor a fost de scurta durata, caci flacaul nostru a fost luat cu arcanul la oaste. Intr-o zi, cand aducea apa de la un izvor mineral, frumoasa fata a fost rapita de un talhar, care a obligat-o sa e marite cu el… dar ea, nu si nu! … Talharul ii dadu fetei un ultimatum…Atunci, Esztera a implorat spiritul muntilor s-o ajute, dar falnicii Carpati, n-au inteles prea bine limba fetei din Tara Secuilor si-au pornit o vijelie mare, care a maturat totul in calea ei. De urgia apelor n-a scapat nici talharul, nici Esztera.

De-atunci muntelui Ghilcos i se mai spune si ”Ucigasul” (si limba romana a devenit obligatorie in toate scolile din tara) ….

A doua legenda

Pe pajistea muntilor Ghilcos crestea cea mai grasa iarba din Tara Secuilor. Dar a te catara pana acolo sus cu turma, nu era deloc usor. Totusi, cativa ciobani, dornici de imbogatire rapida, au reusit s-ajunga cu turmele in varful muntelui. Nu trecu multa vreme si oile devenira mai dolofane decat purcica Piggy din “Cartoons Network”, ciobanii isi frecau deja palmele, estimand un castig fabulos. Dar a venit ploaia, apoi furtuna. Ciobanii au fugit spre adapost, dar oile lor grase, se miscau mult mai greu si deodata, cu copitele lor, au pravalit intreaga pajiste de deasupra stancilor, spre vale, in paraul Verescheu. Intreaga turma, cu ciobani cu tot, a cazut in apa. Apoi, acolo s-a format un lac, care a devenit rosu, e usor sa ne imginam din ce cauza…

A treia legenda

Aceasta legenda e mai moderna si are legatura cu “Dracula Tour”, circuit turistic care a functionat cu succes in anii post-decembristi. Acest tur ii purta pe turistii straini prin locurile ce aveau o oarecare legatura cu Vlad Tepes, adica Snagov, Sighisoara, Bran, pasul Tihuta si…Lacul Rosu. Vrajiti de printul-vampir descris de Bryan Stocker si influentati de filmele hollywoodiene, acesti turisti digerau usor cam tot ceea ce li se punea pe tava, ba unii, la Sighisoara, cumparau chiar si cate o pungulita cu pamant din “tara lui Dracula”…”. bani sa iasa”, nu-i asa? …in alte tari, pentru cativa euro, ghidul iti prezinta povestea unui monstru ce apare din adancul lacului Lock Ness sau cea a unui bolovan aflat in mijlocul unui gazon imprejmuit cu un frumos gard, bolovan care nu este altceva decat locul desfasurarii bataliei decisive dintre printul “cutare” si regele “cutare” si-n care, in final, iese invingator, printul cel bun, nu regele cel rau…Ca ghid, daca tot vrei sa-ti inseli turistii, macar fa-o “frumos”…zi-le ceva credibil…

Legenda a treia, zice ca Lacul Rosu nu era decat o padure de ţepe in care printul-vampir ii pedepsea in stil propriu pe turcii si pe tatarii care atacau Moldova…iar lacul avea culoarea rosie numai dupa ce Vlad al nostru isi punea pedeapsa in aplicare…fara indoiala ca cea mai mare “ţeapa” le era adresata chiar turistilor, caci Vlad Tepes si-a inceput domnia pe la anul 1448 iar padurea de ţepe scufundate de la Lacu Rosu a aparut cu aproape 4 secole mai tarziu. Dar se pare ca, aflati sub euforia unei legende sau a lichiorului rubiniu de la Tihuta, numit “sangele lui Dracula”, nici un turist nu era deranjat de aceste mici neconcordante istorice…

Inchei, dorindu-va macar odata in viata, sa parcurgeti frumusetile acestei “mici bucle” a Carpatilor Orientali…

A propos, n-aveti cumva nevoie de-un ghid?

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 17.05.11 18:30:11
Validat / Publicat: 17.05.11 19:25:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6501 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 "Mica bucla" incepe pe soseaua Tg.Mures-Toplita, de-a lungul vaii Muresului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

9 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[17.05.11 19:22:30]
»

@Web... te rog melodia "Phoenix - Anotimpul 5", 4 min 27 sec... mersi!

webmaster15
[17.05.11 19:25:02]
»

Done!

Admin
[17.05.11 19:38:21]
»

Articol mutat in sectiunea dedicata obiectului ("Excursie Lacul Rosu / Cheile Bicazului") si selectat ca MiniGhid AmFostAcolo in destinatia Romania

rentea
[17.05.11 19:54:56]
»

Este o zona frumoasa, natura a fost darnica cu romanii. DAR... o excursie recenta in zona te lasa fara cuvinte, din pacate negativ. Drumul e bombardat, practic iti rupi masina, peisajele (exclusiv muntii) sunt dezolante: fabrici demolate, sate sarace, orase in colaps, precum Bicazul.

La Lacul Rosu va asteapta o alta dezamagire: "tigania" vanzatorilor de suveniruri, chioscurile de un prost gust sinistru care contrasteaza atat de evident cu maretia peisajului, terasele gen bazar de cartier si altele.

Intr-un cuvant: o lipsa totala de eleganta, de naturalete, de bun simt.

Chiar nu cred ca meritam peisajele alea, le stricam si pe ele, nu le punem in valoare, le batjocorim.

Scuze de pesimismul transmis, dar am citi cu drag postul tau si mi-am adus aminte ca am trecut pe acolo nu mai demult de o luna...

Cristian_h*
[17.05.11 20:27:49]
»

@rentea din pacate ai dreptate, am avut aceeasi impresie anul trecut!

@Dorgo, cu multi ani in urma am vizitat castelul familiei Lazar din Lazarea in apropierea Gheorghieniului, banuiesc ca este aceeasi localitate, in apropierea castelului ezista o tabara de creatie a artistilor plastici, care dupa verile petrecute acolo donau fiecare cate o lucrare, astfel ca in fosta camera de garda era expusa o frumoasa colectie de pictura moderna, castelul arata foarte bine si partial era restaurat, foarte frumoase erau motivele secuiesti care formau un fel de dantelarie din piatra, in vecinatatea acestuia cocotata pe un deal exista si o manastire franciscana din secolul 15/16 care insa nu se putea vizita, ai fost acolo? Poti sa-mi spui cum se mai prezinta castelul?

dorgoAUTOR REVIEW
[17.05.11 22:34:40]
»

@Cristian_h... despre Lazarea atat stiu ca este ultima statie de tren inainte de Gheorghieni iar la castel inca n-am fost, voi merge anul acesta si probabil va iesi un review... cea mai mare sarbatoare secuiasca e insa in fiecare vara, la Biserica Franciscana din Sumuleu Ciuc, cand se-aduna pe-acolo, pe un deal, intreaga suflare secuiasca, ba mai vin si oaspeti de peste hotare... si-acolo e interesant de mers si-as vrea s-ajung, dar trebuie sa ma interesez cand va avea loc... kip in taci...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krondia*
[17.05.11 22:57:31]
»

cea mai mare sarbatoare secuiasca e insa in fiecare vara, la Biserica Franciscana din Sumuleu Ciuc

Pelerinajul are loc la Şumuleu în fiecare an de Rusaliile catolice, am înţeles că este considerată cea mai mare procesiune din Europa Centrală şi de Est.

Qvadratvus
[19.05.11 00:08:31]
»

Nu vreau să fiu cîrcotaş, dar Gheorghieni - Bicazul Ardelean e plin de gropi neplombate, am fost pe acolo dus - întors joia şi duminica trecută. Iar între Lacu Roşu şi Bicazu Ardelean în weekend se merge ca melcul. În stare destul de proastă este şi porţiunea dintre Barajul Bicaz şi Viaductul de la Poiana Teiului. Orecum similar, dar totuşi mai bine decît cele 2 de mai sus stă şi traseul dintre Topliţa şi Borsec.

430 - 450 km la o viteză medie orară excluzînd pauzele, în cel mai bun caz de 60-65 km/h (asta dacă mergi uneori relativ aproape de ruperea aderenţei, prin trecători)... e obositor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[19.05.11 06:45:21]
»

@rentea@Qvadratvs... multumesc pentru info, am un amic la vara de plimbat prin Transilvania, renunt la Lacul Rosu si Cheile Bicazului si-am sa-l duc pe Transfagarasan pana la Balea Lac, partea dinspre Sibiu.

@Krondia... mersi de info... acum trebuie sa vad cand sunt Rusaliile, cred ca prin iunie si daca sunt pe-acasa, merg si eu la Sumuleu...

@Christian_h... la castelul din Lazareni, restaurat in proportie de 70-80 la suta prin munca voluntara, acum e un muzeu de arta populara... mai multe info, la vara...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, Qvadratvus, rentea
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lacu Roșu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053148984909058 sec
    ecranul dvs: 1 x 1