ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lacul Roșu, o minune a naturii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Despre Lacul Roşu s-au scris pe AFA 32 reviewuri dintre care 15 despre mâncătorii. Majoritatea cuplate cu alte obiective de văzut, drumeţii, ascensiuni pe munte, mănăstiri-schituri, aproape deloc despre Lacul Roşu ca entitate de sine stătătoare. Am parcurs pe diagonală multe dintre ele şi cele mai serioase au punctat cum s-a format Lacul Roşu.

În reviewul precedent am scris despre terasa Ardealul în care am mâncat dar despre Lacul Roşu doar două trei propoziţii. ˝am admirat splendoarea celui mai mare lac de baraj natural din ţară, format acum aproape 200 de ani după un cutremur în urma căruia s-a desprins o parte din muntele Hăşmaşul Mare. O vale întreagă a fost închisă, pădurea a fost inundată de câteva pârăuri aflate în zonă şi astfel s-a format Lacul Roşu. Si astăzi luciul lacului este străpuns de trunchiuri de brazi pietrificaţi, rămăşite ale pădurii inundate˝

Am rămas datoare cu câteva explicaţii dar cea mai importantă este apartenenţa administrativă a acestuia. Pe Google apar câteva informaţii contraditorii. În cele mai multe linkuri se scrie că Lacul Roşu apartine ţinutului secuiesc făcând parte din jud. Harghita şi administrativ de municipiul Gheorgheni, desi se află la o distanţă de 25 km de acesta. Practic e la graniţa dintre jud. Harghita şi Neamţ. În alte linkuri se spune că se organizează excursii în jud Neamţ, incluzând în judeţ şi Lacul Rosu. Cum văd că echipa Google din ţara noastră nu actualizează datele, am dat telefon mai întâi la primăria Gheorgheni, apoi la cabinetul primarului jud. Neamţ. Da, Lacul Roşu e în Harghita, contrar împresiei subiective pe care o avem majoritatea dintre noi că ar fi în Moldova. Cu Cheile Bicazului este altă poveste.

Câteva informaţii suplimentare despre Lacul Roşu.

Localnicii îl numesc Gyilkosto (lacul Ghilcos sau Ucigaşul). Cutremurul în urma căruia s-a format prin prăbuşirea unui versant a avut loc în 1838 şi a înregistrat 6.9 magnitudine pe scara Richter. Au contribuit şi furtunile şi ploile violente din acele zile. Lacul are un perimetru de 2.8 km, o suprafaţă de 115000 mp şi este situat la o altitudine de 983m. Vârful Hăşmasul Mare care-l străjuieşte are o altitudine de 1790m. Culoarea roşiatică este dată de Pârâul Roşu pe al cărui fund sunt straturi de oxizi de fier. Alături de alte trei pârâuri la prăbuşirea muntelui s-a obturat valea şi a fost distrusă pădurea, copacii pietrificaţi străpungând şi azi apa lacului. Din păcate anual suprafaţa lacului se micşorează datorită colmatării cu aluviuni astfel că după calcule, în anul 2100 lacul va înceta să mai existe. Cei care nu ati apucat să-l vedeţi, grăbiţi-vă!

Legendele Lacului Roşu

-Localnicii spun că această culoare e dată de sângele oamenilor şi animalelor omorâte (o turmă mare de oi) la surparea muntelui Gyilcos (Ucigasul) intr-un sat care a fost acoperit de ape.

-În zonă trăia o fată săracă şi un băiat bogat care s-au îndrăgostit unul de altul. Părinţii băiatului nefiind de accord cu căsătoria lor, tinerii au fugit în lume. În drumul lor peste munte tinerii au fost prinşi de o furtună şi s-au adăpostit la poalele masivului. O stâncă uriaşă s-au fi prăvălit la vale şi i-ar fi ucis pe loc. Se spune că sângele celor doi s-a scurs în lac şi de aceea acesta are culoarea roşie.

-Cea mai răspândită legendă este a unei fete Esther al cărei iubit a plecat în armată. Fata l-a asteptat mulţi ani plângând la marginea unui pârău. A fost zărită de un tâlhar care promiţându-i toate averile lumii a vrut s-o forţeze să-l ia de bărbat Fata l-a refuzat. Imediat a pornit o furtună. năpraznică. Cei doi au fost îngropaţi sub stânci. Se spune că în acel loc s-a înroşit apa lacului cu sângele lor.

A trecut mult timp de atunci şi eu nu am putut observa decât culoarea albastră a lacului, parcă-parcă cu o nuanţă ruginie.

Drumeţii şi excursii din Lacul Roşu

Sunt 15 trasee de drumeţii sau ascensiuni din Lacul Roşu. Cele mai uşoare sunt circuitul lacului pe o potecă nemarcată care-l înconjoară, drum pe care-l faci lejer într-o oră jumăatate. Altul ar fi străbaterea distanţei Lacul Rosu- Cheile Bicazului, 11 km pe jos pentru cine are picioare de mers, altfel cu maşina. Traseul e superb. Sunt multe variante de ascensiuni pe Suhardul Mare, Suhardul Mic, Gyilcos (Ucigasul), unele drumuri fiind marcate. Diferenţa de nivel nu e mai mare de 450m, timpul necesar pentru dus-întors nu depăşeşte 3-3.5 ore dar efortul este răsplătit de priveliştea unicat văzută de sus. Am urcat pe unul dintre ei în secolul trecut când am făcut o excursie mare în care am cuprins şi Ceahlăul. Stiu précis anul, 1972, pentru că soţul urca pe umeri băiatul de câte ori copilul obosea (avea vreo 4 ani).

Din Lacul Roşu se pot face excursii organizate cu autocarul de una- două zile la Borsec, Sf. Ana, Bicaz, Sovata, Piatra Neamţ.

Staţiunea Lacul Roşu (coordonate :46°47′34″N 25°47′43″E)

Datorită climatului dulce subalpin cu o temperatură medie anuală de 8 grade, cu 1700-1900 ore de strălucire/an, cu vânturi de mică intensitate, cu o panoramă încântătoare, staţiunea este recomandată celor epuizaţi psihic, anxioşi sau depresivi. Aerul curat este comparabil cu cel de la Soveja unde este cel mai ozonat din ţară. Drumeţiile mai uşoare sau grele refac organismul ˝mens sana in corpore sano˝. Am scris că staţinea apartine administrativ de municipiul Gheorgheni deşi se află la o distanţă de 25 de km de acesta. Din totalul de 19300 locuitori ai Gheorghenilor cf. recesământ 2021, Lacul Roşu are o populaţie stabilă de numai 110 cetăţeni, majoritatea maghiari, romano-catolici. Vara hotelurile sunt pline de turişti. Cele mai căutate sunt Iasicon, Turist, Lacul Roşu, Lolo Park, Panorama, dar sunt şi multe pensiuni sau cazare ieftină la căsuţe. Turiştii pot naviga vara pe cel mai mare lac de munte din ţară unde temperatura apei ajunge până la 22 grade iar iarna cei care au curaj pot patina, grosimea stratului de gheaţă ajungând la 60-70 cm.

În privinţa pozelor am luat câteva de la turistii din autocar pentru că a doua zi mi-a căzut jos aparatul foto şi nu am putut recupera nimic, asa că unele poze le-am preluat de pe net, nevotabile.

WEB, dacă se poate: youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 24.11.23 11:33:04
Validat / Publicat: 24.11.23 13:53:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LACU ROȘU.

VIZUALIZĂRI: 394 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Copaci pietrificaţi ieşiti din apa lacului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[24.11.23 16:35:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MichiAUTOR REVIEW
[24.11.23 17:09:27]
»

@webmaster: Mulţumesc

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.11.23 16:49:17]
»

@Michi: O zonă deosebită, mai ales împrejurimile lacului. Lucru remarcat și de un ziarist din perioada interbelică:

În timpul zilei lacul este o decepţie. Nici pescuitul păstrăvilor nu se face cu prea mare succes, iar plimbatul în bărci implică riscuri destul de serioase, din cauza multor cioturi cari ajung până la suprafață şi pe cari se opresc bărcile. Totuşi Lacul acesta, căruia din motive nelămurite încă, i s-a spus Roşu, atrage pe an ce trece, tot mai mulţi vizitatori. De fapt el este numai un pretext şi o numire topografică, nicidecum motivul esenţial, pentru care atâţi turişti îl caută mereu. E şi aici o mică şerlatanie. Nu lacului, ci altor frumuseţi se datoreşte acest du-te-vino încontinuu de vizitatori, dar cari tac în majestuoasa lor resemnare. Sunt munţii. Deşi nu au înălţimile Bucegilor, fără să fie împăduriţi până în culmi ca ceilalţi vulcanici, munţii aceştia, cu crestele desgolite, cu apele lor zănatece şi pustiitoare, păstrează acolo între ei, un aer inefabil şi trist, care te leagă de ei pe totdeauna. (Gazeta Transilvaniei, octombrie 1937).

MichiAUTOR REVIEW
[25.11.23 18:29:30]
»

@tata123 ????: Bine că ai terminat concediul, să mai citim şi noi completări interesante!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lacu Roșu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.3715620040894 sec
    ecranul dvs: 1 x 1