GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Scriu aceste cateva randuri pentru cei care sunt in trecere spre litoral si gasesc ragaz sa intarzie putin si pe malul lacului Razelm.
Cetatea Argamum se afla la 6-7 km de localitatea Jurilovca, in sudul judetului Tulcea, pe malul lacului Razelm Golovita, in locul denumit Capul Dolojman. Aici se gasesc ruinele vechii fortarete construite de greci sub numele de Orgame, apoi populat de romani care i-au pus denumirea de Argamum. Colonistii greci veniti din Asia Mica pun bazele cetatii pe ceea ce era anterior malul Marii Negre, iar astazi devenit malul lacului Razelm.
Cetatea e asezata pe un colt de deal care intra ca o peninsula in lacul Razelm. Datand din vremuri stravechi-secolul VII i. Chr. -aceasta fortareata reprezinta prima asezare antica din Romania care a fost mentionata de un izvor scris din antichitate. Legenda spune ca este unul din locurile unde argonautii s-au oprit in drumul lor spre lana de aur... Mai putin cunoscut decat situl de la Histria (care se afla la vreo 40 de km de aici) fortareata Argamum te farmeca prin amplasamentul intr-un sit natural deosebit-Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Pe langa peisajul unic arheologic, zona Capul Dolojman beneficiaza si de un peisaj exceptional. Lebedele si pasarile de balta ocrotite de lege stapanesc peste aceasta imparatie inca neinvadata de distrugatorii naturii... Cercetarea arheologica la Argamum a scos la lumina ansambluri monumentale tipice pentru organizarea spatiului funerar in lumea greaca, o retea de alei si strazi, mai multe porti de intrare in cetate precum si o bazilica paleocrestina cu amenajari subterane de un tip nemaiintalnit printre monumentele cunoscute din Dobrogea. Probabil ca in timpul verii vin aici echipe de arheologi care incearca sa scoata in continuare la iveala comori nebanuite...
A fost o iesire binevenita din tumultul urban, in care ne-am delectat privirea la traversarea Dunarii cu bacul, la imaginea mai departata a muntilor Dobrogei, deveniti acum niste coline, traversand Padurea Babadag, trecand prin sate de pescari cu denumiri lipovenesti... Astfel am bifat un punct pe harta Romaniei spunand ca si eu *am fost acolo*...
Trimis de Alina53 in 28.03.10 07:40:50
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
http://www.youtube.com/watch?v=0DrWcun7f-M
cred ca acesta se potriveste cu numele review-ului numai ca are un fond sonor cam dureros daca se poate scoate
un vot
@Alina53 cred ca la aceasta melodie te referi, daca nu o putem schimba.
Felicitari pentru subiectul atins, intr-adevar este foarte frumos acolo, din pacate nu are notorietatea de care se bucura Histria, dar acete impresii cred ca vor trezi interesul.
Mai trebuie adaugat poate, din cauza mizeriei si gunoaielor din zona mai ales ale taranilor din Jurilovca si Visina, din cauza drumurilor proaste, acest sit nu este atat de promovat pe cat ar fi necesar.
Un vot si de la mine, felicitari!
Foarte frumoasă descrierea, ca un adevărat profesor. Un vot şi de la noi!
webmaster: dacă permiteţi o sugestie - zona e la limita RB Delta Dunării, dar ca şi obiectiv ţine de Dobrogea continentală; pare mai potrivită pentru secţiunea "Hoinar prin Dobrogea".
Este mai potrivit la Descopera Delta deoarece Capul Dolosman este zona strict protejata din RBDD, sunt si niste indicatoare pe acolo, dupa cum arata poza Alinei53.
Ok, am văzut poza cu panoul informativ, aveţi dreptate.
Independent de asta dar legat de panoul informativ: ce restricţii (garduri, sanţuri, gardieni, puşcaşi marini etc exagerez evident aici, nu la adresa dumneavoastră) erau pentru a nu intra în arealul strict protejat?
Asta pentru în regim internaţional (şi după afişaj este!) "strict protejat" vezi doar în poze, plus că are o zonă tampon suficient de mare încât să nu te simtă nimic din areal ce ar putea fi deranjat. Se intră doar cu aviz de la Comisia Monumentelor Naturii de pe lângă Academia Română şi foarte rar se poate vorbi de mai mult de 100 persoane/an/sit.
Simpla enunţare nu conduce la nimic pozitiv într-o tară care încă nu are cultura arealelor protejate. Asta se învaţă încet şi cu efort din partea autorităţilor, nu pot să acuz localnicul că nu a stat cu DEX-ul sau LEX-ul în mână, când noi ne-am dus peste ei.
Si cate alte zone "protejate" de uitare mai sunt pe la noi prin tara... In Grecia orice loc unde s-a gasit un ciob de vas este semnalizat, amenajat si ingradit. Votul 7 si superbonusul pentru ca ai adus la lumina acest loc atat de frumos si totusi necunoscut de cei mai multi dintre noi.
Conform www.ddbra.ro, in zonele strict protejate turistii nu au ce cauta dar, vorba d-voastra intr-o tara unde nu exista cultura arealelor protejate si unde nu exista garduri, puscasi... ce se poate face?
Te votez si eu ca drag pentru ca, desi sunt oarecum din zona,nu stiam despre aceasta cetate!
Mutat în rubrica "Descoperă Jurilovca, JURILOVCA" (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Cetatea Argamum si Capul Dolosman — scris în 21.03.23 de codryna din SECTOR 6 - BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Argamum și Doloșman, ancorate în tăcerea vrăjită a Razimului — scris în 02.09.20 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Manifest pentru Deltă 2 — scris în 18.08.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Jurilovca – „fereastra sufletului” sau „Case cu suflet” — scris în 28.09.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Zi de vara pana-n seara — scris în 29.10.16 de crisv din BUCUREşTI - RECOMANDĂ