ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2024
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Amber Fort, sau cum arată o cetate în India

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Vizita celui mai important obiectiv turistic din Jaipur a avut loc în prima zi după sosirea în orașul rozvezi impresii

și după o odihnă bine-meritată în hotelul Radison. vezi impresii

Fortul se află la 11 km de centrul orașului se numește Amber Fort (sau Amer Fort după numele localității mici în care se află)

Mie personal mi-a plăcut atât de mult încât voi dedica un articol separat acestui obiectiv. Accesul, condițiile de vizitare, istoria, planul fortului precum și vizita mea va fi descrisă în următoarele rânduri.

Acces Amber Fort

Fortul construit în 1592 din punct de vedere geografic se află la următoarele coordonate: 26.9859°N 75.8507°E. Localitatea de 4 kmp cu numele de Amer se află la 11 km de centrul orașului Jaipur, statul Rajasthan.

Înălțimea deasupra mării al localității Amber (sau Amer, am observat că se folosesc ambele denumiri) este de 410 m, iar cei 25000 de locuitori sînt 94,5% hinduși, 5 % musulmani iar restul de 0,5% altă etnie, naționalitate. Dealurile pe care se află localitatea fac parte din munții Aravali.

Principalele atracții turistice din Amber sînt fortul purtând același nume, lacul Maota care se află la baza fortului și alimentează alt lac Man Sagar cel pe care se află palatul apelor (Water Palace) și toate aceste lacuri sînt și o sursă de apă a Jaipurului. În Amber mai există un fort, se numește Jaigarth Fort, temple cu denumirile de Jagat Shiromani, Shila Devi, Shri Manasa Devi, parcul biologic Nahargarh, Anokhi Museum.

Drumul care leagă Jaipurul de Amber se numește Amber Road și este în stare bună de circulație. Având în vedere că Amber se află în zone dealuroase se vor parcurge și câteva serpentine, iar din anumite unghiuri de acolo de pe drum se pot observa părți din Jaipur. Am făcut de două ori acest drum o dată ziua și o dată seara, seara observând părți din panorama orașului. Adresa exactă la obiectiv este :

Devisinghpura, Amer, Jaipur, Rajasthan, 302001, India

Condiții de vizitare Amber Fort

Studiind un site de specialitate și la fața locului am observat că fortul Amber se poate vizita de luni până duminică între orele 8.00-17.30. Am mai observat că ar exista un spectacol de lumini (Light Show) care are loc la 19.30 (english) 20.00 (hindi) Nu știu cu ce se mănâncă acest light show așa nu pot explica de ce această separare de limbi.

Plimbarea pe elefanți are loc între orele 7.30-12.30 dar nu am văzut nici un elefant pe acolo, întrebând ghidul mi-a răspuns că ar exista un anumit sezon când această atracția ar fi accesibile iar noi nu ne aflăm în acea perioadă. Știam de această atracție aici în fort inclusiv prin articole AFA.

O taxă de intrare este de 25 rupii indiene (1 inr = 0,056 ron) pentru indieni, 10 inr pentru studenți indieni, 550 inr pentru vizitaori străini, 100 inr pentru studenți străini, 200 inr taxa de light-show și 1100 inr costă plimbarea pe un elefant a două persoane.

Mi-a părut un pic rău că nu am văzut elefanți, că nu m-am plimbat pe elefanți, mă costa 30 lei (60 lei la 2 persoane plimbarea pe elefant)

La fort se poate achiziționa ghidaj fizic cu ghid. Prețul ghidajului care are o durată de 40 de minute este 400 inr (pentru 1-4 persoane), 600 inr (pentru 5-15 persoane), 1000 inr (pentru 16-35 persoane) Bineînțeles că există și audio-ghid accesibil aici pe mai multe limbi.

Taxa de intrare în fort inclusiv ghidajul făcut de ghidul nostru era inclusă în prețul sejurului.

Despre fortul Amber

Amber era fosta capitală a dinastiei Kachchwacha. Fortul militar cu rol defensiv a fost construit la ordinul Raja Man Singh I (a condus între anii 1589-1614) în 1590 din marmură și gresie roșie. Amber fort și palatele sale sînt construite în stil arhitectural rajput cu influențe de arhitectură mughal. Construcția fortului așa cum o vedem astăzi a durat până în anul 1727, în decursul timpului au avut loc multe îmbunătățiri, adăugiri.

Fortul are anual milioane de vizitatori, m-am numărat și eu printre aceștia.

Planul fortului

Fortul are o formă rectangulară și cele 6 părți ale sale sînt construite terasat pe dealurile din munții Aravali. Intrarea în port se va accesa după turiștii vor urca pe un drum cu câteva serpentine. Acolo există parcări. Ajuns la una din porțile fortului locul este deja suficient de sus încât să observăm panorama loalității Amber. Se poate intra pe Suraj Pol sau Chand Pol. Noi am intrat pe Chand Pol. Trecând prin clădirea porții clădiri care sînt mai mult sau mai puțin pompoase aici în India vom ajunge într-o piață largă Jaleb Chowk înconjurată de ziduri de incintă.

Pentru a urca la următoarea piață se vor folosi scări. Urcând la dreapta noastră se va observa templul Shila Devi iar la stânga noastră clădirea pompoasă Diwan I Am. De aici panorama devine mai deosebită și pe dealurile din jur zidurile de incintă seamănă oarecum un pic cu zidul chinezesc, de fapt asta mi-a venit prima dată în minte vizitând acesta în anul 2017. Poarta prin care am trecut urcând la această terasă se numește Singh Pol sau Lion Gate (poarta leului)

Aici în a doua curte amplasată superior față de prima de jos centrul de interes este clădirea Diwan I Am (fosta hala audiențelor publice). Această clădire sprijinită de sute de coloane și mii de decorațiuni se folosea la audiențe, ședințe, întâlniri, ocazii speciale, sărbători, celebrări.

Din clădirea Diwan I Am putem admira de sus și lacul Maota, dealurile/munții din jur diferitele ziduri de incintă.

Pentru a urca încă un nivel trebuie să trecem prin poarta Ganesh Pol. Acesta este super-pompoasă decorată cu diferite elemente de arhitectură cum numai în India vezi. 1621 este anul construirii porții Ganesh și aici este granița între zona publică și zona privată a foștilor conducători.

Cât despre bucătăriile palatului acestea au fost 2 (Rasoda, royal kitchen) Bhojanshala a fost bucătăria regală unde se prepara mâncare pentru liderii locului și cealaltă bucătărie care se afla lângă poarta Tripoli nu avea nume, aici se prepara mâncare pentru personalul fortului și palatului.

Trecând prin poarta Ganesh se va ajunge în altă curte interioară înconjurată de diferite clădiri importante. Acestea se numesc Jai Mandir și Jas Mandir, Shees Mahal la stânga și Sukh Nivas la dreapta.

Ca să ajungem în palatul personal al lui Singh trebuie să urcăm din nou niște scări și vom ajunge în cea mai superioară curte din fort. Aici clădirile și decorațiile lor sînt cele mai pompoase din întregul palat. Centrul de interes în această curte interioară este grădina decorativă situată central. Dar aici găsim o clădire foarte importantă Diwan I Khas hala audiențelor private. Nu oricine ajungea aici pe acea vreme. Palatul domnitorului de atunci se numește Palace of Raja Man Singh. Nu lipsește nici clădirea zenana (Zenani Deorhi, ladies apartaments) cu rol de harem al vremurilor de atunci sau doar locuințe. Și până la urmă am găsit și fosta toaletă regală care se numea simplu: latrines.

Turiștii se pot urca pe zidurile de incintă ale acestei curți. Mai sus de atât nu se poate ajunge în fort, de aici vom observa o panoramă deosebită asupra curților dar și a împrejurimilor de pe dealurile din apropiere.

Trecând prin numeroase labirinturi aproape de ieșire se află și o cafenea care are atât o zonă interioară cât și o terasă de pe care se pot admira împrejurimile.

Vizita noastră

Din Jaipur am mers cu autocarul până la lacul Maota. Acolo se află o parcare mai mare, o mică piață cu vânzători ambulanți. Oprind de aici am putut admira de prima dată fortul Amber de jos de la baza lacului. La malul lacului am observat indicatoare de avertizare: atenție la crocodili :)

În această parcare la malul lacului Maota am fost îmbarcați în mașini de teren marca Jeep. Acest lucru a fost menționat în programul sejurului. Transportul cu acest mijloc de transport este necesar datorită distanței de aici până la intrare în fort (nu prea este spațiu pentru mai multe autocare acolo, poate și drumul până sus este strâmt pentru un autobuz) cât și pentru admirarea împrejurimilor (se va trece pe străduțele din localitatea Amer, se va observa lumea de pe stradă, comercianții, locuitorii) Distanța a fost cca 2-3 km iar durata scurtă de câteva minute.

La intrare în fort am întâmpinat alți vânzători ambulanți dar și alți turiști interesați. În interior fiecare loc ne-a fost descris de ghid așa cum am relatat și eu în articol mai sus. Am fost interesat și fascinat de cele observate aici în fort și toată vizita cu transportul de jos și înapoi durat în jur de 2.5 ore.

Coborârea a avut loc din nou cu mașinile de teren. În excursia opțională de seară am ajuns până la lacul Maota din nou și la baza fortului. Așa am putut-o admira și seara ce-i drept doar din exeterior.

Voi atașa multe fotografii articolului și 5 filmulețe. De și această vizită este inclusă în aproape toate programele tour-operatorilor la o vizită pe cont propriu trebuie neapărat programată. Vacanțe faine.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 25.08.24 23:12:22
Validat / Publicat: 26.08.24 06:02:25
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 256 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Amber Fort,Jaleb Chowk
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Yolanda
[26.08.24 12:02:15]
»

@AZE: un frumos remember pentru mine.

Plimbarea cu elefantul a fost haioasa chit ca nu a fost confortabila nu am avut o șea de matase ca printesele, a fost ocazia de a atinge un elefant. Am un minialbum cu mine calare pe elefant, ma distrez când le vad.

Observ ca gradina în stil englezesc arata la fel de bine ca atunci când am vizitat eu aceste locuri, o noutate este cafeneaua, ce se putea servi aici?

AZEAUTOR REVIEW
[26.08.24 13:05:28]
»

@Yolanda: Bună ziua. Mă bucur că ți-am trezit amintiri cu acest articol. Am fost cam în aceleași locuri. Sînt supărat pentru elefanți. Cam toată lumea care a scris aici a avut parte de o plimbare pe elefanți. Mi-ar fi plăcut și numai să-i văd în preajmă. Am fost în India și am văzut zero elefanți

Fortul acesta Amber (sau Amer) mi-a plăcut mult. Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

mprofeanuPHONE
[26.08.24 17:12:41]
»

@AZE: Deosebit acest imens fort de circa 4 kmp! Cred că îți trebuie mult timp să vezi cât mai mult din el... Nu am priceput de ce te-ai dus cu gândul la marele zid chinezesc... din poze mi s-a părut că se urcă pe scări și este în trepte partea zidurilor... Ai explicat cum se ajunge tocmai sus la partea finală a clădirilor. Frumoasă stucatură, frumos împodobite în interior, erau și picturi, faianță sau chiar sticlă, nu prea mi-am dat seama. Oricum interiorul mi-a adus aminte puțin de Iran.

Încă o dată deosebit și grandios totul!

AZEAUTOR REVIEW
[26.08.24 22:52:00]
»

@mprofeanu: Mă bucur că ți-a plăcut fortul prin pozele mele.

De ce am pomenit zidul chinezesc? Zidul mi-a venit în minte în moment ce am observat zidurile de apărare ce urmează conturul versanților. Sînt diferite aceste ziduri dar au un singur scop de apărare.

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot, o seară bună.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Jaipur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064007997512817 sec
    ecranul dvs: 1 x 1