ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2024
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 3 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

The Pink City

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

După o pauză gastronomică (a se înțelege mai multe articole despre mâncătorii) revin la articole de călătorie. Astăzi voi continua să relatez despre India. Ultima parte a sejurului tematic denumit și Triunghiul de aur a avut loc într-a 10-a ca mărime metropolă indiană Jaipur, capitala statului Rajasthan supranumit și orașul roz. Prin această cale doresc să afirm faptul că mă bucur că și alți useri AFA cunoscuți de mine au fost în India userul adso recent și yolanda ceva mai demult. Dar și mai mult mă bucură faptul că cineva apropiat din familie urmează să facă o vizită în India.

Accesul și altele despre orașul roz

Metropola se află la 300 km de New-Delhi și 200 km de Agra. Coordonatele geografice sînt 26° 56′ N, 75° 49′ O, orașul întins pe o suprafață de 467 kmp se află la o înălțime deasupra mării de 442 m. Densitatea orașului de peste 3 milioane de locuitori este enormă, cu peste 6500 locuitori/km pătrați.

Accesul în oraș se poate face prin toate căile rutiere, feroviare, aeriene mai puțin pe calea apei. Aeroportul principal se numește Sanganer Airport (după numele cartierului în care a fost construit Sanganer) atât pentru zboruri indiene cât și internaționale. Din gara centrală Jaipur trenurile pleacă spre diferite orașe indiene, Delhi, Mumbai, Chennay, Bangalore, Kolkata, și așa mai departe. Cât despre căile rutiere, orașul se poate accesa prin autostrăzi, drumuri naționale mai bune sau mai puțin bune. Dacă dinspre Agra am circulat pe o autostradă mai populară cu taxe mai mici și mai accesibilă pentru marea majoritate a indienilor, întoarcerea spre New Delhi a avut loc pe NH8 pe care l-am supranumit eu personal ca și autostrada bogaților. Cred că taxele mari fac ca această autostradă să fie muuult mai liberă decât orice autostradă europeană :) De la New-Delhi și până în Jaipur se fac cca 5-6 ore pe această autostradă.

Clima este semi-aridă, temperaturile vara urcă adesea peste 40 de grade, de fapt un record ar fi fost 49grC cândva. Din acest motiv există raționalizarea drastică a apei în acest oraș (ceea ce eu nu am simțit în sejurul petrecut în Hotelul Radison vezi impresii

Din punct de vedere religie cei din Jaipur sînt în proporție de 87% hinduși și doar cca 9% islamiști, restul fiind altă etnie/religie. Ocupațional locuitorii Jaipurului au parte de o mulțime de joburi în industrie (prelucrarea metalelor, industrie textilă, pielărie, electronică, fabrici de covoare, bijuterii) și turism, având în vedere masele de turiști care vin să viziteze Jaipur, inclusiv eu :)

Un pic de istorie

Orașul a fost fondat relativ târziu în 1727 de către Sawai Jay Singh II. (Maharadja Jay Singh II) guvernatorul regiunii Rajasthan între 1699-1743. Construcția a fost planificată de o mulțime de arhitecți la ordinul guvernatorului de atunci iar începutul construirii a avut loc în 1726.

Jaipur mai este supranumit și orașul roz, de fapt este mai mult un portocaliu spre roz. Și culoarea orașului are povestea sa. India se afla sub guvernare britanică până în anul 1947. În anul 1876 avea loc în Jaipur vizita istorică al prințului de Wales de atunci Albert Edward. Având în vedere că culoarea roz este culoarea asociată inclusiv cu farmecul și politețea la momentul vizitei atât zidurile de incintă ale orașului cât și clădirile principale de atunci au fost vopsite în această culoare. Sincer personal am observat mai mult portocaliu decât roz, și veți putea observa și Dvs prin fotografiile, filmele atașate articolului.

Orașul Jaipur face parte din patrimoniul Unesco din 2019. Vizita acestui oraș este inclus aproape întotdeauna în programul sejururilor culturale organizate în India, astfel cu ocazia vizitelor putem observa turiști din toată lumea începând de la asiatici (marea majoritate a turiștilor) până la europeni (tot majoritari după asiatici)

Vizita noastră în Jaipur

Este capitolul care ne interesează pe noi turiștii. Vizita a fost programată în felul următor. În prima seară a avut loc cazarea și acomodarea, un pic de vizită în proximitatea hotelului pe cont propriu. Ziua cea grea a fost a doua zi, începând cu o vizită în centru, observând zidurile orașului, clădirile istorice, Palatul Vânturilor. Pe urmă am ieșit din oraș vizitând cel mai important (și turistic) fort din împrejurimi Fortul Amber. În drum bineînțeles s-a făcut o oprire la Palatul Apelor Jal Mahal. O vizită foarte importantă a avut loc în centru la observatorul astronomic Jantar Mantar, și Palatul orașului, inclusiv un muzeu. Nu am scăpat nici în Jaipur de vizitele comerciale (ca peste tot în lume) astfel am putut asista la o excelentă prezentare a covoarelor într-o fabrică. Din păcate prețurile covoarelor sînt mai mult decât exorbitante chiar și pentru noi europeni, dovada faptul că indienii ne văd ca pe niște portofele umblătoare :)

Plus că din covoarele prezentate am observat câteva modele care seamănă mult cu cele avute acasă (fabricate în fosta fabrică de covoare din Cisnădie-Sibiu) Dar cu ocazia acestei vizite comerciale am servit două pahare mari de rom super-buun numai bune de servit înainte de a vizita restaurantul The Pink City, totuși va mai urma un articol despre mâncătorii :)

Am vizitat și o fabrică de bijuterii, era atât de frumos încât îți lua ochiul totul pe acolo. Strălucea totul la propriu. Și prețurile străluceau, erau prețuri de staruri :):) M-am ales și acolo cu băutura servită (la fel un rom foarte bun) dar și ceva răcoritoare reci.

După prânz a avut loc o vizită în magazinele, piețele Jaipurului. Eu și tovarășii de drum nu mai știam în care magazin să intrăm atâtea bunătăți la prețuri bune și negociabile se găsesc pe acolo. Mi-a plăcut mult și mie, m-am amestecat și eu în mulțimea indiană, treceam strada ca și ei prin marea de vehicule motorizate sau cu pedale, pur și simplu am simțit farmecul acestui oraș.

După o pauză de 2 ore în piscina hotelului aflat la ultimul etaj deasupra Jaipurului și cină ne-am urcat în mașini de teren și am făcut o vizită de seară în oraș în principiu aceeași rută ceea ce am făcut ziua. A fost excelentă această excursie opțională care a durat cca 2 ore.

A doua zi după decazare de la hotelul Radison din City Center Jaipur am continuat vizitele. Tovarășii de drum au vrut Starbucks, Starbucks au primit. Îmi place India :)

Ne-am descălțat pe urmă în Templul Birla Mandir un templu specific hindus. Dar vizita cea mai cea a avut loc la Templul Maimuțelor. Voi scrie despre toate cele văzute.

Câteva cuvinte despre obiectivele vizitate

Voi descrie pe larg toate obiectivele turistice principale. Dar acum voi scrie câteva cuvinte despre fiecare.

Fortul Amber

Fortificația Amber se află la 11 km de centrul Jaipur. Avea rol militar și este atracția principală În Jaipur. Fortul este mai vechi decât orașul s-a construit în anul 1590 din gresie roz și marmură în munții Aravalli. Fort Amber este o adevărată fortăreță compusă dintr-o mulțime de ziduri de incintă, palate și curți interioare. Mai mult de 2 ore am petrecut aici, dar am avut și vizita de noapte descrisă mai sus.

Hawa Mahal

Palatul vânturilor se află în plin centrul Jaipurului, bineînțeles pictat în aceeași culoare roz-portocaliu dar într-o arhitectură excelentă Hindu Rajput cu o formă piramidală cu cinci nivele. Destinația originală a palatului era zenana, mai exact camere a femeilor din harem. Două opriri am avut și aici la Hawa Mahal.

Jantar Mantar

Din punct de vedere știință și astrologie cred că a fost cea mai importantă vizită în Jaipur. Am găsit și putut observa aici instrumente astrologice extraordinare, instrumente de măsurare a timpului cu o exactitate de nedescris și altele de asemenea. Nu mai puțin de 19 instrumente găsim și putem admira aici :Dakshin Bhitti Yantra, Digamsha Yantra, Disha Yantra, Dhruva Darshak Pattika, Jai Prakash Yantra, Kapali Yantra, Kanali Yantra, Kranti Vritta Yantra, Laghu Samrat Yantra, Misra Yantra, Nadi Valaya Yantra, Palbha Yantra, Rama Yantra, Rashi Valaya Yantra, Shastansh Yantra, Unnatamsa Yantra, Vrihat Samrat Yantra, Yantra Raj Yantra

Palatul regal din Jaipur

O vizită de o importanță deosebită a avut loc în palatul de odinioară din Jaipur. A fost construit în 1729 și a fost reședința fondatorului orașului Sawai Singh II. Este un complex întreg compus din mai multe clădiri și curți interioare. Aici am avut ocazia să vizitez și muzeul orașului Jaipur foarte interesant doar că fotografierea era interzisă. Am făcut totuși câteva poze pe șustache :)

Jal Mahal, palatul de pe apă

În drum spre fortul Amber de mai multe ori în aceeași zi am putut admira Palatul de pe apă Jal Mahal. Opririle pentru observarea palatului au loc într-un loc destinat pentru acesta, un mal amenajat cu un părculeț. Bineînțeles că nu lipsesc nici vânzătorii ambulanți de aici.

Palatul este construit în mijlocul lacului Man Sagar. De și orașul a fost construit mult mai târziu palatul de pe apă cel original a fost construit în 1699. Ceea ce observăm în prezent a fost dezvoltat și lărgit de pe vremea guvernatorului Sawai Jay Singh II. Palatul se poate vizita doar cu bărcile și nu cunosc modalitatea prin care se poate accesa această atracție. (probabil la fața locului) Am avut două opriri aici la Jal Mahal una ziua și una seara. Seara palatul este iluminat corespunzător și foarte fotogenic.

Birla Mandir

Templul Birla Mandir a fost observată încă de la intrarea în oraș. Se află la intersecții de artere de circulație principale. Ni s-a promis că o vom vizita și așa a și fost a treia zi după decazare. Construcția realizată din marmură albă are o arhitectură deosebită. A fost construită relativ recent între anii 1977-1988. După descălțare (în India la toate templele sau alte obiective turistice importante trebuie descălțat conform tradiții picioarele sînt cele mai impure părți din corpul uman astfel așa trebuie umblat pe acolo :)

Galtaji, templul maimuțelor

Ajuns destul de greu pe artere de circulație dificile pentru un autobuz am reușit să vizităm și templul maimuțelor. Se află la doar 10 km de Jaipur, totuși accesul se face prin zone împădurite și muntoase. Este un complex întreg cu multe clădiri. Este și un lac artifical înconjurat de un palat (Galta Kund) unde credincioșii fac baie și cu asta cred ei că își spală păcatele. Am asistat și eu la îmbăierea credincioșilor și la cât de cald era poate făceam și eu o baie dacă apa nu era atât e vizibil murdară :)

Cât despre maimuțe sînt destule, mișună pe acolo și sustrag orice obiect lăsat nesupravegheat. Am asistat când o maimuță tocmai sustrăgea o brighetă de aprins țigara. Am observat afișe unde scrie despre acestea și să nu se lase telefoanele/alte obiecte nesupravegheate deoarece maimuțele le ia :) Ce o face după cu ele nu știu habar n-am :)

La finalul articolului aș vrea să scriu că indiferent de tipul vizitei (prin tour-operator sau vizită individuală pe cont propriu) Jaipur trebuie neapărat vizitat.

Vacanțe faine vă doresc

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 18.08.24 21:38:27
Validat / Publicat: 18.08.24 22:47:11
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 293 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Jaipur,Fort Amber
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.08.24 01:05:10]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

zapacituPHONE
[19.08.24 16:59:11]
»

@AZE: 'Am observat afișe unde scrie despre acestea și să nu se lase telefoanele/alte obiecte nesupravegheate deoarece maimuțele le ia Ce o face după cu ele nu știu habar n-am'.

Le găsim pe Okazii la prețuri avantajoase...

AZEAUTOR REVIEW
[19.08.24 21:40:10]
»

@zapacitu: sau publi24 india

Mulțumesc pentru vizită ecou și vot. Avertismentele privind maimuțele le-am găsit și în alte părți din India în zone turistice, domeniul Taj Mahal de exemplu din Agra. Este ceva de genul ca la noi cu urșii să nu-i hrănești că te amendează. În fine comparația nu prea este ok ursul te papă maimuța nu

Yolanda
[22.08.24 17:18:34]
»

@AZE: la templul maimutelor am observat aceeasi mizerie ca si în 2019, haine aruncate peste tot prin toate santurile si tufiselor, mai erau comercianti la intrare care vindeau tot felul de seminte si alune pentru a fi oferite maimutelor si sa faci poze cu care sa te lauzi? mai era un îngrijitor batrân care se ocupa de maimute, noua ne-a tinut un discurs despre modul de viata al maimutelor, bineînteles contra unui bacsis, si translator era ghidul nostru indian.

Si mie mi-a placut Jaipur.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[22.08.24 21:53:28]
»

@Yolanda: Bună seara. Mulțumesc pentru vizită ecou și vot. Mă bucur că ai scris câte ceva prin ecou despre acest obiectiv. Urmează să meargă cineva din familie (în 2025) acolo nu știu dacă eu am fost vinovatul pentru decizia lui cert este faptul că i-a plăcut ce i-am arătat prin pozele și filmulețele mele.

Bineînțeles că l-am avertizat a tot ce înseamnă mizerie care este ca la ea acasă în India

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Yolanda, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Jaipur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065850973129272 sec
    ecranul dvs: 1 x 1