GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Câteva ore prin Castries - capitala Insulei Santa Lucia

După cum spuneam și în articolul precedent – vezi impresii, am făcut un circuit de 7 zile pe nava de croazieră „MSC Virtuosa” , la începutul lunii martie 2025.
În cea de-a treia zi nava a acostat în Santa Lucia. Conform informațiilor de pe net,
este o țară insulară, situată în arhipelagul Caraibe, între Martinica și Barbados și are capitala la Castries. Populația este de 150.000 locuitori. Limba oficială a insulei este engleza, dar mulți localnici vorbesc „kweyol” ... Relieful insulei este muntos: un lanț vulcanic, străbătând teritoriul de la N la S; în S se înalță Canaries Mountains cu vulcanul Soufriere (1.200 m alt.); în SV munții Pitons, cu înălțimea max. de 786 m... Populația este formată din negri 90%, mulatri, asiatici. Concentrarea max. a pop. de-a lungul țărmului. Rata natalității: 21‰; a mortalității 5,5‰. Rata populației urbane: 35%... Economia este bazată pe agricultură: trestie de zahăr, bumbac, bananieri, nuci de cocos; industria uleiurilor vegetale. Turism...
Insula a fost descoperită de Cristofor Columb în cea de-a patra călătorie a sa (1502) spre Lumea Nouă. I s-a dat numele Sfintei Lucia, corespunzător zilei în care a fost descoperită. În sec. XVII-XVIII a fost disputată de Franța și Anglia, trecând de nenumărate ori când sub puterea uneia, când a alteia. Sunt aduși sclavi negri din Africa. În 1814 devine colonie britanică; în 1979 își proclamă independența în cadrul Commonwealth-ului (al 40-lea stat-membru)
Trebuie să adaug că Santa Lucia este căutată mai ales pentru plajele ei, pentru Munții Piton – o zonă protejată care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru pădurea tropicală, izvoarele sulfuroase din Soufriere și recifele de corali. Timpul limitat avut la dispoziție nu ne-a permis să ne aventurăm așa de departe de port, până la ora 18:00 trebuia să ne întoarcem pe vapor. De aceea am mers doar pe lângă țărmul golfulețului unde a acostat nava.
La coborârea de pe vas ni se scanează „cardul MSC” . Inevitabil trecem prin clădirea cu magazinele „duty free” . Găsești aici cam aceleași magazine care sunt și prin aeroporturi, la o scară mai mică, evident.
Ieșim din clădire și suntem asaltați de mulții taximetriști aflați chiar lângă poarta de ieșire, care ne întrebau dacă nu vrem să ne ducă ei în oraș. Refuzăm politicos și o luăm la pas spre centrul orașului Castries, capitala insulei. Pentru cei cu probleme locomotorii, sau mai comozi, există și un titi-car. Mergem pe drumul carosabil paralel cu țărmul micului golf și, după aprox. 250m facem la dreapta. Traversăm un poduleț și, tot pe lângă țărm, pe trotuarul șoselei mergem mai departe. La intersecția a trei drumuri principale vedem pe un postament circular, nu prea înalt, o frumoasă lucrare artistică, ce reprezintă un grup de patru vâslași. Ai impresia că stau în aer, dar ei se sprijină pe vâsle. Mai avem puțin și ajungem unde ne-am propus. Am mers cam 600m până la
Piața Centrală. Aceasta este o destinație populară de cumpărături. Aici găsești de toate, de la condimente și produse de artizanat până la confecții și încălțăminte. Sunt și locuri de unde poți cumpăra ceva de-ale gurii. A fost construită în 1894 și are multe tarabe cu produse proaspete de vânzare, cu bunuri autentice, locale și unice. Am atașat câteva poze de aici. Piața are acoperiș, de-aceea locul este cam întunecos, iar tarabele sunt multe și înghesuite. Nu am cumpărat nimic.
Am mers mai departe, pe Peyrnier Street și, după vreo alți 300 m am traversat strada și am ajuns la
Catedrala – Basilica Imaculatei Concepții.
Văzută de sus, are o formă rectangulară, cu zona altarului semicirculară. Nava principală este mai înaltă decât cele două laterale. Am remarcat că nu seamănă deloc cu o catedrală, cu cele pe care le-am văzut și vizitat în Europa. Conform informațiilor găsite pe net, aceasta este sediul oficial al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Castries... și cel mai impresionant fapt este că este considerată a fi cea mai mare din regiunea Caraibe, deoarece are 61m lungime și 30m lățime. Chiar dacă aceasta nu a fost prima biserică care a fost construită în acest loc, a existat o altă biserică de lemn care a fost construită inițial în 1767, dar localnicii au vrut să sărbătorească creștinismul într-o clădire mai mare și mai modernă. Din 1807 s-au făcut mai multe eforturi pentru ca o nouă biserică să fie construită, lucru care a început în cele din urmă să se întâmple în 1827.
Interiorul este eclectic, cu tonuri de roșu, verde și galben; coloanele de susținere sunt delicate, suple, iar picturile înfățișează scene biblice detaliate, care fac din Catedrala Bazilica Imaculata Concepție una dintre cele mai interesante și unice biserici din lume. Una dintre cele mai importante caracteristici este sfânta patroană a insulei, Sfânta Lucia, care este înfățișată deasupra altarului, în dreapta Maicii Domnului.
În zona altarului am văzut o „măicuță” – (nu știu cum altfel să o numesc☹), care aranja una-alta pe-acolo. Era îmbrăcată într-o uniformă de culoare albastru deschis. Am remarcat că pe ambele laturi lungi sunt câte trei uși de intrare/ieșire din lăcașul de cult. Pe latura dreaptă, cea dinspre parc, în dreptul arcului semicircular al altarului este Turnul Clopotniță. Am făcut și câteva poze, pentru aducere aminte și pentru a vi le arăta și vouă. Am ieșit din Basilică și am intrat în
Derek Walcott Square. Este un parc aflat imediat lângă Catedrală și poartă numele unuia din cei doi laureați ai premiului Nobel care s-au născut și crescut pe această insulă. Sub un copac mare și înalt, vechi de secole, care se întinde pe o mare suprafață oferind umbră locului, este un panou pe care putem citi despre acest parc (în fapt un scuar de aprox. 95m x 82m). Scrie că a fost redenumit Derek Walcott Square în 23 ian. 1993, pentru a comemora acordarea premiului Nobel pentru literatură Domnului Walcott, în 1992
Puțin mai spre centru se află bustul lui Derek Walcott, din care aflăm și anul decesului, 2017 (17 martie). Tot în acest parc se află și bustul lui William Arthur Lewis, cel care în 1979 – împreună cu Theodore Schultz – a primit premiul Nobel pentru Științe Economice. S-a născut în Santa Lucia în 23 ian. 1915 și a decedat în 15 iunie 1991, în Bridgetown, insula Barbados. A fost prima persoană de origine africană care a primit un premiu Nobel într-un alt domeniu decât cel pentru Pace.
Ne-am odihnit câteva minute pe una din băncile de metal ale parcului și am pornit pe drumul de întoarcere, tot pe Peyrnier Street. Pe partea stângă a drumului, după nici 100m intrăm în alt parc, anume în
Parcul Constituției. Este un parc mai mic unde, la umbra unor pomi, vedem niște mese improvizate pe care se aflau niște cuști. Era un fel de mini-târg de vânzare de păsări și animăluțe mici. Am văzut o iguană frumoasă, niște șerpi și un papagal. Ceva mai departe am văzut, lăsate libere, niște păsări de curte, printre care doi cocoși frumoși, supravegheați de vânzător. În spatele cuștilor erau alte mese improvizate cu obiecte din piele, confecționate artizanal, spre vânzare.
Undeva spre mijlocul parcului am văzut pe un soclu înalt statuia lui Sir John George Melvin Compton – n. 1925, d. 2007 – fost Prim-ministru, în mai multe mandate, al statului Santa Lucia Am făcut câteva poze și-am plecat mai departe. În drum am mai întâlnit câteva magazine de confecții mai mici, de unde am cumpărat o cămașă din bumbac pentru Mihai, imprimată cu numele insulei „Santa Lucia” .
Ne-am întors pe drumul pe care am venit, urmând țărmul micului golf. Trecuse mult de ora prânzului. Am ajuns la navă după ora locală 16:30, oră când am văzut cum se spălau geamurile exterioare ale navei. Ni s-au scanat din nou cardurile MSC și ni s-a făcut controlul de securitate, ca la aeroport. Nu ai voie să aduci de-afară nici un fel de băuturi! Trebuie să consumi doar pe cele aflate pe navă, contra cost, bineînțeles!
Am urcat pe puntea 15, unde am mâncat doar o supă cremă, după care am mers să ne odihnim. Și ne-am tot odihnit, până am pierdut și masa de seară. Noroc cu restaurantul de pe Puntea 15. 😊 Pedometrul instalat pe telefon îmi arată că am făcut 11.806 pași.
Trimis de doinafil in 03.04.25 20:25:12
- A fost prima sa vizită/vacanță în CARAIBE
- Alte destinații turistice prin care a fost: Italia, Franța, Turcia, Spania, Țările Nordice
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă insula Santa Lucia, #CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)
11.000 de pași? Puțin, foarte puțin!
Lăsând gluma la o parte descrierile dumneavoastră sunt absolut minunate iar fotografiile m-au făcut și pe mine părtaș la călătoria dumneavoastră. E grozav să poți descoperii lumea și să vizitezi locuri atât de minunate.
Toate cele bune!
@doinafil: Câteva ore ca să-ți faci idee despre o insulă mică. Frumoase amintiri aveți din această croazieră. Mă uitam pe fotografii și senzația celui care se uită din fotoliu, fără să fi fost acolo, este că timpul trece altfel pe acele meleaguri. Parcă viața e mai simplă ca la noi. Trafic lejer pe străzi, figurile oamenilor nu par așa încrâncenate. Traiul lor e mai simplu, trăiesc din turism, din ceea ce meșteșugesc și vând.
Mă bucur că v-ați împlinit un vis și că ați văzut o parte a lumii pe care n-o văd prea mulți. Meritați această” recompensă” . Sunteți un cuplu de admirat.
Ah, mă zgândăre o întrebare. În ce monedă ați plătit acolo? Sau... cu cardul?
super tare pe unde ați ajuns prin această croazieră. Asta mă tot chinui să le spun tuturor, aveți curaj să visați, aveți curaj să vă depărtați de casă, să ieșiți din zona de confort. Veți descoperi pur și simplu că lumea în care trăim este absolut minunată și e păcat să nu o descoperim. Niciodată nu a fost în istorie mai ușor, cel puțin pentru noi românii să călătorim peste mări și țări! Sincere felicitări!
O să urmăresc și o să citesc tot ce veți scrie cu multă curiozitate!
@Pușcașu Marin:
Mulțumesc pentru vizită și ecou!
”Mă uitam pe fotografii și senzația celui care se uită din fotoliu, fără să fi fost acolo, este că timpul trece altfel pe acele meleaguri. Parcă viața e mai simplă ca la noi. Trafic lejer pe străzi, figurile oamenilor nu par așa încrâncenate
Așa este! Viața lor e mult mai simplă, cel puțin a oamenilor care trăiesc în apropierea țărmului capitalei. Timpul, și el, trece altfel pe-acolo, cel puțin cel indicat pe ceasuri. În perioada cât am acolo se întuneca mult mai devreme decât la noi. La ora locală a lor, pe la 18:00 și un pic era, deja, întuneric.
La piața centrală, pe drumul de întoarcere, am cumpărat o gentuță mică, (pentru un cadou) lucrată artizanal și plata am făcut-o în euro. La fel și pentru cămașa lui Mihai. Știam că în Caraibe moneda este dolarul, daaaaar, mi-am spus că și euro poate fi acceptat, mai ales că am plătit cu cash. Acasă ajunși, căutând pe net, am găsit mai multe feluri de dolar
”Dolar american (Bonaire, Puerto Rico, Saba, Sint Eustatius, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine Americane și Insulele Virgine Britanice) · Dolar din Bahamas · Dolar din Barbados · Dolar din Bermuda · Dolar est-caraibean (Anguilla, Antigua și Barbuda, Dominica, Grenada, Montserrat, Sfântul Cristofor și Nevis, Sfânta Lucia și Sfântul Vicențiu și Grenadine) ·
Dolar din Cayman · Dolar jamaican · Dolar din Trinidad și Tobago ·
Euro (Guadelupa, Martinica, Saint Barthélemy și Saint Martin) ·
Florin aruban ·
Gourde (Haiti) ·
Gulden Antilele Olandeze (Curaçao și Sint Maarten) ·
Peso cubanez ·
Peso convertibil cubanez ·
Peso dominican
Se pare că mai toate insulele din Caraibe și-au făcut monedă proprie; nu cred, însă, că dacă vrei să plătești în dolari americani nu ți-i acceptă!
Pe vapor am încărcat pe cardul „MSC” euro - de pe cardul românesc cu euro. Ex. : sucul meu făcut de robot era afișat, pe panoul digital de comandă, ca fiind 11,5 euro. Toate plățile pe vapor au fost făcute în euro.
Încă odată mulțumesc! ... și... nu se poate fără
@calincheita:
Mulțumesc că mă vizitezi, votezi și că-mi scrii și ecouri!
”11.000 de pași? Puțin, foarte puțin!
Nu știu dacă ai glumit, sau nu! (cred, totuși, că ai glumit!
) Pentru mine, la 75 de ani și 6 luni, când am devenit o leneșă atunci când e vorba de „mișcare” , să știi că nu-i puțin!
”E grozav să poți descoperii lumea și să vizitezi locuri atât de minunate
Așa este! Păcat că în tinerețile noastre - anii '70... '80 - aveam granițele închise! După '90, mai precis după 2007, când am intrat în UE, am ieșit și eu din țară pentru prima oară
(în Italia, la invitația unei prietene; e adevărat că până prin 2000 nici nu aveam bani să ies prea des din țară!
)
Acum, la vârsta a treia, chiar dacă banii nu mai sunt o problemă pentru noi, drumurile prea îndepărtate de casă ne cam pun frână! Drumul până în Caraibe și înapoi, a fost cam prea obositor! Totuși, mi-aș dori să ajung și prin Asia, (orientul îndepărtat) mai ales că am citit niște articole foarte interesante ale colegilor noștri care au ajuns până acolo! Mă rog Domnului să ne țină sănătoși, că nu se știe... poate vom ajunge și pe acolo!
Mulțumesc și pentru cuvintele frumoase - despre cum descriu ce am văzut!... și, ca de obicei, îți trimit - virtual - mulți
am fost si noi cu croaziera in Santa Lucia si am ales o excursie in jungla cu cable car. A fost foarte interesant si frumos.
@robert:
”Asta mă tot chinui să le spun tuturor, aveți curaj să visați, aveți curaj să vă depărtați de casă, să ieșiți din zona de confort
Îndemnul tău este valabil pentru toți, dar mai ales pentru cei cu vârsta <65! Pentru cei ca noi, care am sărit de 75, să știi că este mai greu să fim urniți, ți-o spun din experiență! Vârsta, însă, nu ne împiedică să visăm
Mihai ar vrea să mergem în Machu Picchu, însă eu, care am ceva probleme cu respirația, nu mă încumet să merg până acolo, din cauza altitudinii
I-am spus să meargă singur, dar nu vrea fără mine!
Poate-l conving să meargă într-o excursie organizată, cu mai mulți români.
Îți mulțumesc pentru ecou și vot! Mai avem de scris despre câteva insule pe care le-am vizitat în Caraibe! ... și îți trimit, ca de obicei mulți
@doinafil: 😀 ' Puțin, foarte puțin ' e o replică a lui Dem Rădulescu dintr-un film celebru (când Dem, Jean Constantin și Puiu Călinescu făceau un casting pentru a găsi tinere talentate cu care să cutreiere lumea făcând spectacole, ' puțin ' fiind suta de lei cu care o fată a încercat să-i mituiască). A fost o remarcă sub formă de glumă, da.
75, MULȚI ÎNAINTE ! Aș vrea să-i văd și pe părinții mei cutreierând lumea, cum faceți dumneavoastră. Dar cel mai mult pe mine 😁
@mariana07:
Mă bucur că ai ajuns și tu în Santa Lucia! În ce port ați acostat?! Am citit articolul tău, dar nu-mi mai amintesc numele vasului
și nici portul.
De unde ați ales excursia în junglă cu „cable car” , de la agenție sau de pe vapor?! Întreb pentru că mi-ar fi plăcut să mergem și noi, însă, agenția la care am făcut rezervarea pentru croazieră ne-a trimis, de trei ori, liste diferite cu excursiile pe care le-am fi putut face acolo, atât pe e-mail-uri, cât și pe telefon Ajunși pe vas, nu se mai regăseau cele cu ofertele agenției, erau cu totul altele. Nava noastră s-a numit „MSC Virtuosa”
Mulțumesc pentru ecou!... și mulți
A fost, deci, o glumă , pe care am înțeles-o și mai bine după ce mi-ai spus de unde vine!
Îmi amintesc secvența din film, la care m-am amuzat și eu! Îmi mai amintesc de o replică din acel casting: când Dem a întrebat-o pe o aspirantă „cine te recomandă?” , ea a răspuns cu nonșalanță: „vocea și talentul meu!” , care talent era de râsu'-plânsu'
A cântat (și dansat?) „Două rândunici” , melodie a Margaretei Pâslaru, la care am râs cu toții, atât noi privitorii, cât și actorii din film!
”Aș vrea să-i văd și pe părinții mei cutreierând lumea, cum faceți dumneavoastră. Dar cel mai mult pe mine 😁
Îți doresc să ți se împlinească dorințele de-a călători cât mai mult și mai departe!
Mulțumesc pentru răspuns!... și...
@doinafil: noi am ales excursia de pe vapor. Am oprit excursia de acasă de pe site. Costa are un site și o data ce ai numărul de identificare poți sa iți rezervi eccursii. Pachete de băuturi sau alte activități.
@doinafil: vrei să-ți spun părerea mea despre o excursie la Machu Pichu? Eu cred că mai înțelept ar fi să-l convingi să nu o facă. Este o destinație grea, mai ales la vârsta dânsului. Până și eu am amânat-o de trei ori, ultima oară din pricina sănătății.
Lumea e atât de mare aveți multe alte locuri fascinante de văzut!
@doinafil: Frumoasă plimbare ați făcut, prin parcuri, piețe dar și la Catedrala-Basilica Imaculatei Concepții. Frumos arată în interior, tavanul și delicatele coloane par a fi din lemn, nu îmi dau seama din poze, vezi P31. Am aflat și eu despre cei doi laureați ai premiului Nobel, din care unul de culoare, premiu pentru economie. Nu știam că cei de culoare au primit premiu doar pentru pace, mă gândesc la Nelson Mandela, este singurul care îmi vine în minte.
Sunt și neînțelegeri cu excursiile ce se pot cumpăra, depinde și de organizare sau de alte lucruri! Ce bine că ați ales să mergeți pe jos prin capitala insulei Santa Lucia, astfel am aflat și eu despre ce este acolo!
@robert:
Mulțumesc pentru sfat, Robert! I-am citit ecoul tău și... mi-a răspuns că a renunțat să mai vrea să ajungă acolo! Cred că a înțeles că nu-i o destinație prea ușor de atins!
Ecoul tău mi-a luat „vina” de pe suflet, aceea de a nu fi vrut să ajungem împreună acolo!
Mulțumesc pentru răspuns și...
@mariana07:
Mulțumesc pentru răspuns, Mariana! Ne mai gândim dacă, sau nu, să mai mergem atât de departe! Poate că vom alege o croazieră pe Mediterana, fiind mai aproape! ... și
@doinafil: și noi am ales o croaziera în Mediterana pentru luna mai. Vezi ca sunt oferte la Costa
@mprofeanu:
Da, a fost frumoasă - atât cât am văzut din ea - Santa Lucia! Este o lume mult diferită de a noastră, europenii!
Bazilica m-a uimit și pe mine, mai ales că nu semăna cu nimic din ce am văzut până la ea. Coloanele zvelte sunt din fier și, pe nava principală sunt legate între ele cu arcade, tot metalice, iar pe navele laterale acoperișul este susținut de niște „ferme metalice” , (dacă-mi amintesc bine termenul din arhitectură ) la fel de suple.
”Nu știam că cei de culoare au primit premiu doar pentru pace, mă gândesc la Nelson Mandela, este singurul care îmi vine în minte
Premii pentru pace au mai primit și alți sud-africani, dar dintre ei doar doi au fost de culoare: Nelson Mandela - în 1993 și Albert Lutuli (i se mai spunea și Mvumbi), în 1960. Restul erau albi!
Îți mulțumesc pentru vot și ecou, Marilena! ... și mulți
@mariana07:
Mulțumesc pentru informație, Mariana! Poate în altă perioadă vom merge, dar în mai a. c. vom fi în Malta, la un resort de pe uscat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)